ОУ "Св.Климент Охридски" – Кърджали

Начало » УСПЕХИ

УСПЕХИ

Реклами

b869d9303f5ec64c4e72559e1fa589cf

 

 

2018-2019 УЧЕБНА ГОДИНА

ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ В „ОХРИДСКИ“-17.09.2018

Свърши дългата лятна ваканция. Отново е първият учебен ден! Децата огласиха училищния двор на ОУ „ Св.Кл.Охридски“ със смях и игри. Седемнадесети септември се превърна в истински празник! Тържеството започна с посрещане на българския трибагреник. По традиция, думата бе дадена на директора на училището – госпожа Маргарита Тодорова, която поздрави всички присъстващи с добре дошли и им пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и много положителни емоции. Бъдещите първокласници получиха ключа на знанието и с трепет и вълнение поздравиха своите съученици и приятели. Гости на тържеството бяха Ани Димитрова – община Кърджали, Димитър Стоянов – областна администрация, Снежа Калитвенцова – РУО, Диана Велкова – НТС, бивши учители и др. По стара българска традиция, под арка от цветя, с топла питка и мед, звънна първия училищен звънец и учениците прекрачиха прага на родното училище.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“– 28.09.2018

Днес за пети път Основно училище „Свети Климент Охридски“ в Кърджали, съвместно с Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, отбелязаха Европейския ден на спорта в училище.

Първи и втори клас участваха в щафетни игри, 3 и 4 клас – в турнир по народна топка, 5 клас – в турнир по дартс, а 6 и 7 клас се състезаваха в турнир по волейбол.

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“- Проект – „Академия за родители“! Модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите“Проектът, разработен от Ваня Панайотова и Петя Белева е насочен към добри практики за взаимодействие с родителите. Обучения, кръгли маси и съвместни интересни дейности на учители и родители.

PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ Европейска седмица на мобилносттa

По традиция ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза Европейския ден на езиците – 26 септември.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот. Състезание по английски език „Creative me“, организирано за първи път в Кърджали от Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и  Образователен център НЕА Германика. В рамките на 5 минути участниците разказаха  за себе си по креативен и интересен начин, но… на английски език. А ето и победителите: Трето място и наградата „слушалки за музика“ печели Тунч Ахмед – ученик в 5 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали Поощрителни награди за добро представяне Ралица Боюклиева и Силвия Георгиева – ученички в 6 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали и Джейда Салиф – ученичка в 7 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали

 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА РОДОПИТЕ!

Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Кл. Охридски“: Представихме достойно на висок форум образованието в мултикултурния Кърджали

Едно кърджалийско училище застана във фокуса на представителен национален форум, организиран от експерти в образователната система и предизвика бурни овации.  Само преди дни директорът на ОУ „Св. Климент Охридски“ Маргарита Тодорова се завърна от Велинград с високо отличие за добре свършена работа по отношение на работата с малцинствени групи. Тя бе участник в Национална научнопрактическа конференция, училището бе отличено като призьор в конкурс за добри практики, организиран от Министерство на образованието и науката (МОН) и Синдиката на българските учители (СБУ). Темата бе „Добри педагогически практики в прилагането на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства“. Част от изискванията са свързани с прилагането на иновативни подходи при работа в мултикултурна среда, приобщаването на родителските общности, допълнителното обучение по български език и други.

Повече за това разказва пред „Нов живот“ а Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“.

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

-Госпожо Тодорова, само преди дни завърши Националната конференция за добри образователни практики във Велинград. Разкажете повече за случилото се там.

–          В конкурса за добри практики, организиран от Министерството на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители участваха над двеста образователни институции. Това са училища и детски градини от цялата страна. Комисия от професори от Софийския и Великотърновския университети много прецизно разгледаха и класираха изпратените разработки за прилаганите добри образователни практики. Така бяха одобрени само 56. Ние бяхме сред тези 56 класирали се. Така отидохме във Велинград на националната конференция. Там трябваше да се представим с презентация, която много се хареса. И така номинираха само 7. От основните училища в България, само ние сме на първо място – от добрите, най-добри.

-Казахте, че в конкурса са участвали над двеста участници, но от област Кърджали сте само вие?

–          От цялата област Кърджали участва само нашето училище. На конференцията, където се представихме, беше голяма гордост за нас, че журито ни оцени така високо. От тази гледна точка, че бяхме единствените в нашата област на тази конференция, за първи път участваме и наистина имаме специалната награда на председателя на журито. Имаме и нови покани за други конференции, които ще се организират от Министерството на образованието и науката в бъдеще.

-Кърджали от години се слави като град на толерантността и примерите за мирното съжителство между етносите тук са безбройни. Може ли да се каже, че този изключителен успех, който сте постигнали, е заради вече изработените маниери в толерантното общуване между хората в нашия регион?

–          Темата бе „Добри педагогически практики в областта на мултикултурна среда“. И тъй като ние сме град с мултикултурна среда, явно заради това и добре се представихме и ни номинираха. Представянето ни беше много силно. Няколко пъти залата прекъсваше нашата презентация заради ръкопляскания за това, че ние умеем да живеем всички заедно.

-Но това, което представихте, са изпитани неща от реалния живот, нали така?

–          В училището, което ръководя на този етап, живеем заедно всички. Това, за което получих ръкоплясканията, е, че на един чин седят и българче, и турче, че не ги отделяме. Защото целта на образованието е да няма отделени деца, всички да са приобщени, всички да работим заедно, всички да правим всичко заедно.  Другите участници бяха от села и населени места със сто процента роми. Половината от конференцията беше само за работата с ромите. И когато излязохме ние и разказахме за работата ни с етническите ни малцинства в Кърджали, как работим заедно, тогава ни харесаха много и журито, и от Министерството, и всички присъстващи.

Това, че ни поканиха отново и ни номинираха, беше голяма изненада за нас. Най-вече защото за първи път участваме и успяхме да се представим много добре.

-Споменахте, че на конференцията са присъствали отговорни лица от управлението. Това означава, че сте спомогнали образователните методи в община Кърджали да влязат в полезрението на експерти на високо ниво?

–          Да. Откриването беше от зам.-министър Деница Цачева, Янка Такева беше там, имаше главни експерти на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН. Имаше много хора, които наистина ни изслушаха, разбраха колко работим ние – учителите, как се справяме с различните малцинства и как успяваме да работим заедно и да постигаме много добри резултати. Не мога да не спомена и това, че съдействие ни оказаха и от РУО – Кърджали, в лицето на госпожа Ангелина Костова, която беше плътно с нас, подкрепяше ни и съдействаше за нашето представяне. Всичко това е един голям успех за нас още в самото начало на учебната година.

Сцена на талантите 2018г! Отлично представяне на момичетата на г-жа Деси Станева по случай Деня на Кърджали 🙂

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ , които  участваха в похода поход по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на 106 години от Освобождението на Кърджали. С венци и цветя беше почетен подвига на героите освободители на Източните Родопи.

Ръководители на отряда бяха г-н Мандаджиев и г-н Георгиев. Традиционната проява е организирана от областна администрация в партньорство с Министерството на отбраната, и е посветена на 106 години от Освобождението на Кърджали. Училищни отряди от Кърджали, Черноочене, Ардино, Кирково и Крумовград, Гвардейците на Езиковата гимназия и Военно-патриотичните съюзи взеха участие в събитието. Участниците изнесоха програма пред мемориалните костници в Момчилград и Крумовград, поднесоха цветя пред войнишките паметници в Пчеларово и Шумнатица. Заключителният ритуал се състоя на 17 октомври пред Паметника на Освободителите в Кърджали.

Второ място за малките ни футболисти! 

Слънчев, пъстър и емоционален  Празникът на мекицата, организиран от Детска градина ”Снежанка”, село Енчец. В двора на детската градина бяха разположени маси-щандове, с изложени мекици и други тестени вкусотии, направени от сръчните ръце на домакини от селата в района на Енчец. Малчуганите пък бяха подготвили специална програма за празника.

Кaмпанията „TIME to MOVE„/“Време за движение“ е водеща инициатива на Евродеск за информация за мобилности. Целта на кампанията е да насърчи младите хора, чрез мрежата от Евродеск точки, да повишат осведомеността си относно местата, които са на разположение в техният град или област да получат информация. Кампанията се инициира и управлява от Евродеск Брюксел Линк. Националните агенции и Евродеск мултиплаерите ще използват два основни канала за кампаниите си – онлайн и комуникация лице в лице. Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ в Кърджали цели да предостави информация на младите хора относно новата Евродеск точка, която е на разположение в областта и да ги насърчи да търсят и намират необходимата им информация чрез мрежата. В кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ са включени следните дейности: – Конкурс за детско творчество по темата „TIME to MOVE”; Викторина по темата „TIME to MOVE”.  TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание от европейската инициатива на Евродеск Time to move и то се проведе в Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотеката. Радинка, Калоян, Радослава, Кристиян и Стефи представиха достойно нашето училище в състезанието.

 

 

 

 

Реклами
%d блогъра харесват това: