ОУ "Св.Климент Охридски" – Кърджали

Начало » УСПЕХИ

УСПЕХИ

Реклами

b869d9303f5ec64c4e72559e1fa589cf

 

 

2018-2019 УЧЕБНА ГОДИНА

ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ В „ОХРИДСКИ“-17.09.2018

Свърши дългата лятна ваканция. Отново е първият учебен ден! Децата огласиха училищния двор на ОУ „ Св.Кл.Охридски“ със смях и игри. Седемнадесети септември се превърна в истински празник! Тържеството започна с посрещане на българския трибагреник. По традиция, думата бе дадена на директора на училището – госпожа Маргарита Тодорова, която поздрави всички присъстващи с добре дошли и им пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и много положителни емоции. Бъдещите първокласници получиха ключа на знанието и с трепет и вълнение поздравиха своите съученици и приятели. Гости на тържеството бяха Ани Димитрова – община Кърджали, Димитър Стоянов – областна администрация, Снежа Калитвенцова – РУО, Диана Велкова – НТС, бивши учители и др. По стара българска традиция, под арка от цветя, с топла питка и мед, звънна първия училищен звънец и учениците прекрачиха прага на родното училище.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“– 28.09.2018

Днес за пети път Основно училище „Свети Климент Охридски“ в Кърджали, съвместно с Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, отбелязаха Европейския ден на спорта в училище.

Първи и втори клас участваха в щафетни игри, 3 и 4 клас – в турнир по народна топка, 5 клас – в турнир по дартс, а 6 и 7 клас се състезаваха в турнир по волейбол.

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“- Проект – „Академия за родители“! Модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите“Проектът, разработен от Ваня Панайотова и Петя Белева е насочен към добри практики за взаимодействие с родителите. Обучения, кръгли маси и съвместни интересни дейности на учители и родители.

PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ Европейска седмица на мобилносттa

По традиция ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза Европейския ден на езиците – 26 септември.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот. Състезание по английски език „Creative me“, организирано за първи път в Кърджали от Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и  Образователен център НЕА Германика. В рамките на 5 минути участниците разказаха  за себе си по креативен и интересен начин, но… на английски език. А ето и победителите: Трето място и наградата „слушалки за музика“ печели Тунч Ахмед – ученик в 5 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали Поощрителни награди за добро представяне Ралица Боюклиева и Силвия Георгиева – ученички в 6 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали и Джейда Салиф – ученичка в 7 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали

 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА РОДОПИТЕ!

Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Кл. Охридски“: Представихме достойно на висок форум образованието в мултикултурния Кърджали

Едно кърджалийско училище застана във фокуса на представителен национален форум, организиран от експерти в образователната система и предизвика бурни овации.  Само преди дни директорът на ОУ „Св. Климент Охридски“ Маргарита Тодорова се завърна от Велинград с високо отличие за добре свършена работа по отношение на работата с малцинствени групи. Тя бе участник в Национална научнопрактическа конференция, училището бе отличено като призьор в конкурс за добри практики, организиран от Министерство на образованието и науката (МОН) и Синдиката на българските учители (СБУ). Темата бе „Добри педагогически практики в прилагането на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства“. Част от изискванията са свързани с прилагането на иновативни подходи при работа в мултикултурна среда, приобщаването на родителските общности, допълнителното обучение по български език и други.

Повече за това разказва пред „Нов живот“ а Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“.

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

-Госпожо Тодорова, само преди дни завърши Националната конференция за добри образователни практики във Велинград. Разкажете повече за случилото се там.

–          В конкурса за добри практики, организиран от Министерството на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители участваха над двеста образователни институции. Това са училища и детски градини от цялата страна. Комисия от професори от Софийския и Великотърновския университети много прецизно разгледаха и класираха изпратените разработки за прилаганите добри образователни практики. Така бяха одобрени само 56. Ние бяхме сред тези 56 класирали се. Така отидохме във Велинград на националната конференция. Там трябваше да се представим с презентация, която много се хареса. И така номинираха само 7. От основните училища в България, само ние сме на първо място – от добрите, най-добри.

-Казахте, че в конкурса са участвали над двеста участници, но от област Кърджали сте само вие?

–          От цялата област Кърджали участва само нашето училище. На конференцията, където се представихме, беше голяма гордост за нас, че журито ни оцени така високо. От тази гледна точка, че бяхме единствените в нашата област на тази конференция, за първи път участваме и наистина имаме специалната награда на председателя на журито. Имаме и нови покани за други конференции, които ще се организират от Министерството на образованието и науката в бъдеще.

-Кърджали от години се слави като град на толерантността и примерите за мирното съжителство между етносите тук са безбройни. Може ли да се каже, че този изключителен успех, който сте постигнали, е заради вече изработените маниери в толерантното общуване между хората в нашия регион?

–          Темата бе „Добри педагогически практики в областта на мултикултурна среда“. И тъй като ние сме град с мултикултурна среда, явно заради това и добре се представихме и ни номинираха. Представянето ни беше много силно. Няколко пъти залата прекъсваше нашата презентация заради ръкопляскания за това, че ние умеем да живеем всички заедно.

-Но това, което представихте, са изпитани неща от реалния живот, нали така?

–          В училището, което ръководя на този етап, живеем заедно всички. Това, за което получих ръкоплясканията, е, че на един чин седят и българче, и турче, че не ги отделяме. Защото целта на образованието е да няма отделени деца, всички да са приобщени, всички да работим заедно, всички да правим всичко заедно.  Другите участници бяха от села и населени места със сто процента роми. Половината от конференцията беше само за работата с ромите. И когато излязохме ние и разказахме за работата ни с етническите ни малцинства в Кърджали, как работим заедно, тогава ни харесаха много и журито, и от Министерството, и всички присъстващи.

Това, че ни поканиха отново и ни номинираха, беше голяма изненада за нас. Най-вече защото за първи път участваме и успяхме да се представим много добре.

-Споменахте, че на конференцията са присъствали отговорни лица от управлението. Това означава, че сте спомогнали образователните методи в община Кърджали да влязат в полезрението на експерти на високо ниво?

–          Да. Откриването беше от зам.-министър Деница Цачева, Янка Такева беше там, имаше главни експерти на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН. Имаше много хора, които наистина ни изслушаха, разбраха колко работим ние – учителите, как се справяме с различните малцинства и как успяваме да работим заедно и да постигаме много добри резултати. Не мога да не спомена и това, че съдействие ни оказаха и от РУО – Кърджали, в лицето на госпожа Ангелина Костова, която беше плътно с нас, подкрепяше ни и съдействаше за нашето представяне. Всичко това е един голям успех за нас още в самото начало на учебната година.

Сцена на талантите 2018г! Отлично представяне на момичетата на г-жа Деси Станева по случай Деня на Кърджали 🙂

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ , които  участваха в похода поход по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на 106 години от Освобождението на Кърджали. С венци и цветя беше почетен подвига на героите освободители на Източните Родопи.

Ръководители на отряда бяха г-н Мандаджиев и г-н Георгиев. Традиционната проява е организирана от областна администрация в партньорство с Министерството на отбраната, и е посветена на 106 години от Освобождението на Кърджали. Училищни отряди от Кърджали, Черноочене, Ардино, Кирково и Крумовград, Гвардейците на Езиковата гимназия и Военно-патриотичните съюзи взеха участие в събитието. Участниците изнесоха програма пред мемориалните костници в Момчилград и Крумовград, поднесоха цветя пред войнишките паметници в Пчеларово и Шумнатица. Заключителният ритуал се състоя на 17 октомври пред Паметника на Освободителите в Кърджали.

Второ място за малките ни футболисти! 

Слънчев, пъстър и емоционален  Празникът на мекицата, организиран от Детска градина ”Снежанка”, село Енчец. В двора на детската градина бяха разположени маси-щандове, с изложени мекици и други тестени вкусотии, направени от сръчните ръце на домакини от селата в района на Енчец. Малчуганите пък бяха подготвили специална програма за празника.

Кaмпанията „TIME to MOVE„/“Време за движение“ е водеща инициатива на Евродеск за информация за мобилности. Целта на кампанията е да насърчи младите хора, чрез мрежата от Евродеск точки, да повишат осведомеността си относно местата, които са на разположение в техният град или област да получат информация. Кампанията се инициира и управлява от Евродеск Брюксел Линк. Националните агенции и Евродеск мултиплаерите ще използват два основни канала за кампаниите си – онлайн и комуникация лице в лице. Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ в Кърджали цели да предостави информация на младите хора относно новата Евродеск точка, която е на разположение в областта и да ги насърчи да търсят и намират необходимата им информация чрез мрежата. В кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ са включени следните дейности: – Конкурс за детско творчество по темата „TIME to MOVE”; Викторина по темата „TIME to MOVE”.  TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание от европейската инициатива на Евродеск Time to move и то се проведе в Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотеката. Радинка, Калоян, Радослава, Кристиян и Стефи представиха достойно нашето училище в състезанието.

 

Изгонихмe злите сили на ХЕЛОИН!

В навечерието на Хелоин, ученициte пресъздадоха елементи от този атрактивен празник. Децата развихриха фантазията си. Някои ученици се превъплътиха в образи на чудновати същества чрез преобличане в специални костюми.
Цареше празнично настроение и се раздаваха ведри усмивки.

1 ноември – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери. Г-жа Станевa и красивите ни момичета и момчета от начален курс, ни напомниха за нашите будители, учители и революционери и ни накараха да се гордеем, че сме българи ! В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Г-жа Т. Костова и г-н Георгиев и г-жа Е. Кирякова с табла за празника!

СЪВМЕСТНАТА КАМПАНИЯ НА DAIKIN И ГОРАТА.БГ – „ЗАСАЖДАМЕ БЪДЕЩЕ“!

Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави. Но това не е всичко, да засадиш дърво и да оставиш следа е нещо, което всяко човешко същество трява да изпита. Искаме децата да се влюбят в природата, защото ние хората защитаваме и се борим за това, което обичаме, а Земята има нужда от нашата помощ.Спечелихме 30 саксии и тор за засаждане на кестени! За Кърджали – ОУ „Св. Климент Охридски“!

ДЕН НА МЕКИЦАТА- С . ЕНЧЕЦ, УЧАСТИЕ НА ПГ И 1 КЛАС!

ТАТКО ДОЙДЕ В УЧИЛИЩЕ И НАСТАНА… ЕДНА НЕЗАБРАВИМА СЕДМИЦА

 

Седмицата на бащата в кърджалийското Основно училище „Св. Климент Охридски“ премина много емоционално с посещението на татковци във всички класове, които показaха на децата как се сеят жълъдчета, разказаха за своите професии, показаха как се правят вкусни и полезни сандвичи.

Поредица от училищни събития  насочиха вниманието на общността на бащите. В „Нарисувах татко“ децата от първи до трети клас рисуваха портрети на своите бащи, в „Писмо до татко” – учениците от четвърти  клас писаха на своите бащи, а в „Часът на татко” –  бащите бяха поканени в часа на класа.

От ръководството на училището благодарят на активните родители.

 

 

ПРОЕКТ „АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ“- СРЕЩА ПЪРВА! ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

На 10 ноември 2018 г. родители и учители от ОУ”Св. Кл. Охридски ’’ бяха участници в първата среща в Академията за родители.  Обучаваше ни г-жа Росица Средкова, представител на Национална мрежа за децата, приятел на училището, председател на „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”.  Проектът е разработен от г-жа Петя Белева и г-жа Ваня Панайотова по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“, модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите. Всички срещи са насочени към изграждането на добри практики за взаимодействие с родителите. Предстоят още обучения, кръгли маси и съвместни интересни дейности на учители и родители.

13 ноември – В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца!

Верни на мотото „Прави повече добро“ клуб „Доброволци в действие“ от ОУ „Св. Кл. Охридски“ , с ръководител София Калинова, организира участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество и правене на добро. Много деца и родители с добри сърца отвориха гардеробите си за да дадат малко топлина! Те се  надяват с тяхна помощ да зарадват с топли и необходими за зимата подаръци дечица в затруднено положение. В коледния списък тази година са 150 деца от Варна и околните села, които живеят в крайна бедност, с един родител или в приемни семейства.

И децата от ОУ „Св. Кл. Охридски“ зоват: Нека бъдем добри, милостиви и солидарни, за да възтържествува вярата в доброто!

ОУ „Св.Кл. Охридски“ с различни чорапи в Деня на толерантността

Учениците от ОУ „Св.Кл. Охридски“  в Кърджали категорично осъдиха неуважението и омразата към различните и се обявиха за приятелски и добронамерени взаимоотношения. Седмицата, посветена на ненасилието в  училище,  завърши с  Европейския ден на толерантност – 16 ноември!  Учениците започнаха седмицата с деня на добротата, когато децата събираха топли дрехи за деца в неравностойно положение, продължи  с обсъждането на филм за агресията в училище и конкурс за рисунка на тема  „Всички сме различни, но и еднакви!“.

Идвайки на училище с различни чорапи учениците  децата показаха толерантно отношение към различните деца в Европа! Най-атрактивната дейност бе състезанието „Да учим и живеем заедно” – турнир по волейбол и игри за малките. Не бяха пренебрегнати и учениците с увреждания, обучаващи се в училището, които се състезаваха наравно с останалите. На специално табло можеха да бъдат прочетени най-интересните мнения на децата какво значи за тях толерантността.

В духа на инициативата всички участници и гости получиха стикер с послание „Аз уважавам”, ”Аз помагам”, „Аз съм мил с другите” и др. Децата се извиниха на всички, които без да искат са ударили или нагрубили на дъската на прошката.

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Поздравления! Обичаме ви и ще ни липсвате! Нека оставащите няколко месеца бъдат за всички ни пълни с усмивки и бъдете успешни на финала и нека се сбъднат мечтите ви, скъпи деца!

ДНИ НА ПАТРОНА НА ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ – ГР. КЪРДЖАЛИ

ОУ „Св. Климент Охридски“ откри седмицата, посветена на патронния празник

Седмицата, посветена на патронния празник на ОУ „Св. Климент Охридски“, започна с ден на малките Големи таланти.

Училището е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. 58 години! Винаги сред първите. Многобройни са наградите от олимпиадите, състезания, фестивали и конкурси. Училище със свои традиции, успявало винаги да съхрани в себе си мечтите, радостите и успехите на децата, преминали през класните стаи.

Поклон пред величавата личност на Свети Климент ОхридскиИ нека неговата любов към българското и всеотдайността му към народа да ни вдъхновяват за още по-високи постижения!

Изложба „Училището на моите мечти“

Първото състезание за новата учебна година на Сдружението на Българските начални учители е „Аз рисувам“, на тема: „Аз помагам да изчистим природата“, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Участниците рисуваха с въображение и старание и с вълнение очакват класирането.Пожелаваме успех на следващите състезания.
Мили деца, творете със сърцата си, създавайте красота и спасете света ни!

 

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса.

ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН!

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета,клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст! Червената панделка е международен символ на анти-СПИНкампанията.
Червената панделка е създадена преди 13 години от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

Успешна мисия на Охридци: „Направи подарък на дете от дом през декември“

По случай Деня на доброволеца и дарителя, децата от клуб „Доброволци в действие“ в ОУ „ Св. Кл. Охридски“ зарадваха с хубави дрешки, книжки, блокчета и играчки децата от ЦНСТ „Детска мечта“ в Кърджали.

Прекрасно е, че толкова много деца доброволно участваха в мисията на най-голямата доброволческа платформа в България TimeHeroes!

Вярата в хората е голяма, заради всички непознати хора, които подкрепиха каманията и дариха от сърце и анонимно за децата в неравностойно положение!

Младите хора от доброволческите клубове на Охридци и Паисиевци проведоха разговор за доброволчеството. Те разказаха за последните си добротворчества – инициативата „Дари закуска „доброта” и създаването на „Зала на талантите”. Директорът на Регионална Библиотека Уляна Ганева представи пред добротворците благотворителната инициатива „Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк, която ще финансира проекта на РБ „Библиотеката и децата- заедно можем повече”.

Да бъдем добри! Светлина, уют, топла храна, мила дума. Всеки се нуждаем от тях, а Коледа е времето от годината, когато традиционно правим равносметка и се замисляме за важните неща – поставяме си нови цели, даваме се обещания да бъдем по-добри. Декември е най-подходящото време да започнем да изпълняваме заканите си – да се усмихваме на непознати, да казваме по-често „добър ден“ и да подаваме ръка на тези, които се нуждаят от нея.

Правенето на благотворителност е близко до чувството за щастие! Иска ни се да мотивираме все повече ученици да се стремят да са добри по някакъв начин. Иска ни се да можем да помогнем повече. Иска ни се хората да усещат радостта от правенето на добро, от грижата за околните, защото тези неща имат отношение основно към постигането на лично щастие. Считаме, че всеки човек може да го направи за себе си и изобщо не е необходимо да има много пари. Важно е да имаме досег с подобни примери и всеки да намери начин, по който да се чувства полезен и щастлив. Много е важно да се вижда блясъка в очите на хората, които говорят за такива неща. Не е важно да правиш нещо грандиозно, важни са радостта и щастието, които благотворителността носи на всички страни в процеса.

Доброволецът е носител на нови ценности и идеи, спонтанени креативен, любопитен и готов да опита нещо ново. Докато дарява време и труд, внася различна гледна точка в работата ни, толерантен, чувствителен към обществените и социални въпроси, инициативен, милосърден, търпелив, преживяващ, изслушващ.

Поздравления за всички участници в XVII Областен математически турнир „Перперикон“, гр. Кърджали 2018 за много добрите резултати!  Пожелаваме им много здраве и нови успехи в областта на математиката!

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!

„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.“

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса.

Всеки клас, всяко дете и учител се включиха в украсата на училището.

Охридци отпразнуваха Коледа с благотворителни коледни базари и тържество

ОУ „Св. Климент Охридски“ събра благотворително 2248 лева за малката Едже!

Стотици ученици, учители, родители и граждани се включиха в благотворителната коледна инициатива „От сърце за нашата Едже!“

Средствата бяха събрани по идея на 4 клас, с класен ръководител Йорданка Назърова, за Едже Ерджан Мехмед от с. Висока поляна, на която предстои трансплантация на черен дроб!

„Искаме да покажем на света, че няма невъзможни неща! Нека бъдем съпричастни и да дарим надежда на Едже да се бори!”, споделят Охридци.

Ученици, учители, родители, приятели и граждани изкупиха уникални ръчно изработени картички, коледни играчки, сувенири и всевъзможни кулинарни произведения. Училището сърдечно благодари на всички, на 2 б клас от СУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Иван Вазов“, с. Широко поле, ОУ „Максим Горки“ , с. Чифлик, Ведат Али от с. Конево, Женско дружество район Рани лист на ДПС към Обс на ДПС, Зелиха Бекир от с. Воловарци.

„Нито една проява на доброта, дори най-малката, не е загуба на време. Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!“ Джон Уесли

Банкова сметка: BG86STSA93000024163473 Ерджан Мехмед!

Дядо Коледа се срещна лично с малчуганите и поднесе заслужени подаръци.

Ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха безплатни прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Психолозите изтъкват, че хората, които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорт и обич, а стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие, като винаги цитират Китайската мъдрост:

„Хората сме родени като ангелите – с едно крило. За да полетим трябва да се прегърнем“.

Олимпиади:

Математика – класирани за областно ниво – Джейда 7 клас

Биология и здравно образование – Джейда 7 клас

Състезания на Сдружението на Българските начални учители, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Поздравления за всички деца, представили се чудесно в състезанията на СБНУ! Децата получиха много грамоти за отлично представяне!

2 клас – Фиген, Данаил, Арда, Александър, Берк, Еда

3 клас – Сибел, Берай, Мерве, Селин, Ивелин

4 клас – Суде, Едже Джеват, Виолет, Фердун, Мелис, Елиф, Ебру,

„Знам и мога“, класирани за областно ниво –

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват от 7 клас в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“, които участваха в похода по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на  Освобождението на Кърджали.

Ремонтни дейности и придобивки:

Извънкласна дейност: Презентации, посещения на библиотеката, състезания и мероприятия. Гражданско образование. Участие в:

Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение. Проведе се конкурс за детско творчество; Викторина и TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание – 1-во място. Ръководител – София Калинова.

Европейски ден на езиците – 26 септември – София Калинова

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА – 29 септември.

Европейска седмица на мобилносттa – PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ

Сцена на талантите 2018 г! Отлично представяне по случай Деня на Кърджали на сладките ни петокласнички и адреналинки 🙂 Патронен празник на училището

Ден на малките Големи таланти от начален курс и подготвителната група.

Майки и татковци, заедно с техните деца от 1 и 2 клас – „Лъвовете“ и „Тигрите“ – се оказаха бързи и съобразителни в най-емоционалния, традиционен за училището спортен празник „Мама, татко и аз!“

Приказна седмица на четенето завладя ОУ „Св. Кл. Охридски”! Охридци се включиха масово в инициативите, с голямо желание, старание и оригинални идеи. Още веднъж благодарим на родителите, които се включиха! Състезание с участници от 5,6,7 клас, под ръководството на Камелия Арабова.

Родителите се включиха в 2 кулинарни базара. Децата участваха и в благотворителния базар за събиране на средства за Петя Костова с много красиви сувенири, сурвачки, картички.

Обучение на родители. Петя Белева – учител по ИТ и зам.-директор в училището обясни на родителите, как се борави с електронния дневник. Росица Средкова, която е представител на Националната мрежа за децата и председател на НПО „Кърджали решава“ модерира интересно обучение на тема „Партньорство с родители“! Проведохме анонимна анкета с родители.

Ненасилие и доброволчество

В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца! Участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество.

Направихме страхотни стълби със красиви пожелания да сме добри.

С различни чорапи бяхме в Деня на толерантността.

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета, клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст!

По случай международния ден на доброволеца Доброволци към Общински съвет по наркотични вещества обучаввах малките ни доброволци под мотото „Да си доброволец, означава че ти пука!” на 05.12.2018 г. в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“

По случай Денят на дарителя, децата от Клуб „Доброволци в действие“ подариха хубави дрешки на децата от ЦНСТ „Детска мечта“ , гр. Кърджали

Ученици от клуб „Доброволци в действие“ ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Отбелязахме и международния Ден за безопасен интернет с интересна презентация и дискусии, проведен от София Калинова.

Екологично възпитание – училище, утвърждаващо здраве

Грижим се за нашия двор целогодишно, апелираме за опазването му! Редовно чистим, поправяме и боядисваме. Обучение на учениците за разделното събиране на отпадъците. Видяхме пътя на боклуците и как някои от тях може да се рециклират. Накрая всички получиха по един специален молив, направен от пресован картон.

Седмицата на здравословното хранене в ОУ „Св.Кл.Охридски“. В световния ден на храната всички класове сложиха начало на инициативата „Предай нататък“ като направиха здравословни сандвичи.

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязаха международния Ден за безопасен интернет

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ за 6 -а поредна година отбеляза международния Ден за безопасен интернет. Главна тема на събитието бе различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. Бяха организирани презентации и дискусии в начален и прогимназиален курс.  Целта на тази инициатива е да се обединят институции и гражданско общество и да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда. За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Младите хора днес прекарват повече време в мрежата, отколкото когато и да било в миналото. Затова има спешна потребност да им помогнем да видят положителните аспекти на свързаността и да ги подкрепим да преодоляват отрицателните ефекти. Така и интернет, а и градът ни ще бъдат по-безопасно и хубаво място.

Първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ в царството на математиката 

Най-малките възпитаници на ОУ „Св. Кл. Охридски“, заедно с любимите си учителки – г-жа Кирякова и г-жа Димова,  отпразнуваха  Празник на цифрите. Гости на тържеството бяха госпожа Маргарита Тодорова – директор на училището, госпожажа Петя Белева – помощник-директор, учители и родители. С голямо вълнение и радост малките математици се подготвиха за своята изява.

Те разказаха, че са били гости на приказно царство, в което цари между всички цифри другарство. С усмивки и празнично настроение показаха, че са научили цифрите и могат да решават задачи. Всички гости с гордост аплодираха успеха на децата, защото те много упорито са се трудили и са направили сериозна крачка напред в математиката – станали са по-знаещи и по-можещи. Освен натрупаните математически знания и умения, учениците показаха и завиден музикален талант. За голямото си старание бяха наградени с грамоти от директорката!
Освен математика и български, ранното чуждоезиково и компютърно обучение е приоритет на училището, поради което изучаването на английски език и информационни технологии започва от ПГ и 1 клас.

Открит урок в 3 клас – „Бяла приказка“
Прекрасен интерактивен урок ни изнесоха третокласниците и г-жа Елена Добрева в час по четене! Децата четоха чудесно, зарадваха ни и с драматизация, а после обсъдиха и какво е приятелството! На гости ни бяха г-жа Елена Дерменджиева – ст. експерт от РУО , директорката г-жа Тодорова, зам.-директорката Петя Белева и много учителки!
48270448_1988396077880660_216400655898640384_n

Коледна дреха за любима книга в Регионална Библиотека
Коледна работилница в Детския отдел. Коледни песни, уют и страхотно коледно настроение ни подариха библиотекарките oт Регионална библиотека! С много любов и творческо вдъхновение децата от ОУ „Св. Кимент Охридски” изработиха текстилна подвързия за любима своя книга. Напътствани от библиотекарите, талантливите ни деца претвориха идеи те си върху парче плат декорирано умело и с въображение.

47792591_1989529011100700_4360583495655882752_n.jpg

Г-жа М. Тодорова – 1 място – активист на НТС
Териториалната организация на Научно-техническите съюзи /ТО на НТС/ в Кърджали връчи ежегодните си награди за активист на НТС, фермер, инженер и горски служител за 2018 годината в Кърджалийска област. Наградата Активист на НТС за 2018 г. отиде при г-жа Маргарита Тодорова. Наградата й бе връчена от управителя на ТО на НТС доц. д-р Магдалена Николова.
На церемонията в Дома на техниката присъстваха представители на земеделието, горите, машиностроенето и минната промишленост.

48174271_1991186890934912_1105884680638431232_n

 

Отличие за Охридци „Приятел на Природата“
1
0 училища, сред които ОУ „Св. Климент Охридски“ , детски градини, общини и доброволци бяха отличени на официална церемония в РИОСВ – Хасково на 19.12. Tе получиха грамотите и наградите „Приятел на природата“ за принос в опазването на околната среда. Имаше презентация за информационно – образователната дейност на структурата и музикална програма.

48422260_1999946836725584_8172175290760429568_n.jpg

Библиотеката и децата – заедно можем повече
Проектът на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ – Кърджали е насочен към по-пълноценно интегриране на деца и младежи от 7 до 16 години със специални образователни потребности. Целта е чрез организиране на групови занимания, творчески работилници, използване на интерактивни пособия и помагала в адаптирана среда да се преодолее социалната изолация на повече деца от уязвимите групи. Идеята на проекта е свързана с правото на свободен и равен достъп до информация, култура и образование в съвременна, привлекателна среда, която да вдъхновява децата, да стимулира любов към четенето, да им дава свободата да творят и да се забавляват, като премахва различията между тях.
В събитията, организарани от библиотеката, редовно участват деца и младежи със специални образователни потребности. Те идват с огромно желание и са много щастливи от вниманието, топлотата и грижата, с които са посрещани, от възможността да общуват със свои връстници, да споделят игрите и забавленията. Децата имат нужда от пространство, което да ги учи на култура, любов към книгата, уважение и толерантност. Тази тяхна потребност мотивира решението ни да станем част от кампанията „Избери, за да помогнеш”. Със събраните средства в Детския отдел ще се обособи кът, предразполагащ към вдъхновение и творчество, кът за срещи, творчески работилници и забавления.
Убедени сме, че реализацията на проекта ще развие потенциала на децата и ще има реален принос в повишаването качеството на живот на децата със специални образователни потребности. Избери, за да помогнеш!

50170698_2041249472595320_7946642486418472960_n.jpg

Обучение по първа долекарска помощ
На 12 и 13 февруари в ОС на БЧК – Кърджали се състоя двудневно обучение по първа долекарска помощ с участието на ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ – Кърджали. Обучението се реализира в рамките на проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“.

51762298_2083523645034569_918133303440048128_n.jpg

Състезание “Лъвски скок”

Поклон пред Апостола на българската свобода – 146 години безсмъртие!

52520556_2091174334269500_2430488028205023232_n.jpg

Открит урок с г-жа Айлин Рюстем!
Самоподготовка по български език!
Децата показаха задълбочени знания по български език и литература като работиха самостоятелно и в екип.
В края на урока г-жа Рюстем изказа задоволството си от знанията на своите ученици, получени и затвърдени през изминалите четири години на обучение, споделяйки, че работи с ученици, имащи големи възможности и мечти. Госпожата изрази увереност, че наученото ще бъде една солидна основа за по-нататъшното развитие на децата. Директорката на училището-г-жа Маргарита Тодорова беше щастлива да поздрави такива ученици, усвоили толкова голям по обем и сложност учебен материал, като изказа сърдечни благодарности на учителките на 4 клас.

52599404_2089847094402224_4706366669797195776_n.jpg

Апостолът в премеждие

52352381_2093330054053928_1570483598128054272_n.jpg

С мартеничка на ръчичка!Творческа работилница!
Ученици от 4 и 6 клас от кръжок „Сръчни ръце“ , с ръководител Катя Георгиева, се включиха в Работилница за мартеници по покана на РБ „Н.Й.ВАПЦАРОВ“ . В приятна и творческа творческа атмосфера, сред нашите добри приятели и заредени с ентусиазъм, сръчните ръце на децата сътвориха красиви мартеници. Първи март във фолклорния ни календар бележи началото на новата земеделска година, пролетта и възраждането на природата, на надеждите за по-добър живот, въплътени в пресуканата червенобяла нишка. Всяка година Охридци организират първомартенски базар с изработени от ученици и родители мартеници.

52608825_2096027427117524_6922786849295433728_n.jpg

Spelling bee-състезание по английски език
Джейда Джеват и Виолет Севова от ОУ „Св. Кл. Охридски“ – класирани за регионално състезание по правопис на английски език Spelling Bee .
Джейда Джеват от 7 клас се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 21 февруари. Джейда спелува правилно думата future и победи Виолет Севова от 4 клас, която остана втора. И двете победителки се класират за участие в регионалното състезание, което ще се проведе в Пловдив през м. март.
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Тази година състезанията се провеждат под наслов „BEE Better Together“. Изграждането на умения и навици за работа в екип и взаимопомощ са изключително важни за личностното развитие на младите хора и тяхната успешна реализация в обществото.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.

52602395_2097607730292827_4394010792328953856_n.jpg

Ден на розовата фланелка!
ОУ „Св.Климент Охридски“ осъмна в розово

Възпитаниците на основното училище бяха изненадани рано сутринта на 27 февруари –
цялото фоайе беше украсено с розови балони по случай Деня на розовата фланелка!. Мотото тази година е „Kлас от приятели“.
Учениците бяха посрещнати на входа от ученическия съвет, който им раздаваше бонбони и стикери с позитивни пожелания, за да се носят през целия ден и да се спазват.
Стикери като „Аз съм учтив“, „Аз съм добър приятел“, „Аз помагам на другите“ красяха цял ден дрехите на децата и повишаваха настроението им.
Ученическият съвет отдавна се подготвяше за този ден. Изработиха различни постери за фоайето и подариха на всеки клас „Кръг на избора“ – какво да правим когато сме предизвикани. Момчетата и момичетата от 6 и 7 клас посетиха всички класове и призоваха съучениците си да кажат „Не на насилието в училище“, предизвикаха да направят вълна от добри думи, като всеки казваше на съученика до него добра дума. Толкова приятно се почувстваха и обещаха да го правят по-често.

53395693_2103477583039175_6946033707677384704_n.jpg

Баба Марта с децата от ДЦДВУ „Надежда“ и Дом за стари хора !
Ученици от четвърти клас – Еге, Бекир, Мелек и Ебру- и г-жа Катя Георгиева поздравиха със стихове и подариха мартенички на деца от ДЦДВУ „Надежда“ и бабаите и дядовците от Дома за стари хора. Краткото гостуване се превърна в малък празник с много усмивки за децата и старите хора, за персонала на и за нашите охридчета. Бъдете много здрави!

52922894_2106161172770816_7478292816938926080_n.jpg

Мартенички за нашите приятели от НТС и НОИ
УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЧЕТВЪРТИ КЛАС С КЛАСЕН РЪКОВОДИТЕЛ Г-ЖА НАЗЪРОВА, ЗАКИЧИХА РАБОТЕЩИТЕ В НОИ С РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ОТ ТЯХ МАРТЕНИЧКИ И СЪЗДАДОХА СЛЪНЧЕВО НАСТРОЕНИЕ!

53217010_2106500526070214_5286263756714672128_n.jpg

Първият пролетен празник за годината донесе много радости на децата от ОУ „Свети Климент Охридски”. Те дружно посрещнаха Баба Марта, размениха си мартенички с пожелание за здраве и дълголетие. Bаба Марта изпрати своите малки помощници – Сибел, Мелек и Айлин от 3 клас, да завържат мартенички на учениците и да им пожелаят да са здрави, весели и щастливи! Като изкусни актьори, децата от Пг и начален курс се вживяха в ролите си. Първите пролетни цветя изпълниха своя нежен танц, а Баба Марта пристигна при децата с куп мартенички и със своите първи помощници – Пижо и Пенда. Децата ги посрещнаха с хубави пролетни песни и стихове. Богатата пролетна украса беше изработени от учениците. Забавлявахме се с актрисата Илиана Балийска и нейното шоу за млади таланти.

Артистични, музикални, танцувални, менекенски и всякакви необичайни дарби показаха малките и пораснали сладури, които излязоха на сцената. Най-забавният, най-щурият, най-веселият детски конкурс! Никой не искаше празникът да свършва. Мартенички, радостни и усмихнати лица, сърдечни пожелания, весело настроение, закачки, песни, танци и стихове! Подарихме мартенички и на деца от Дневния център “Надежда“ и бабатие и дядовците от Дома за стари хора.

52898507_2107410412645892_3758456890669924352_n

Международeн ден на хората със Синдром на Даун

ОУ „Св. Кл. Охридски” и Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП) „Д-р П. Берон” отбелязаха Международния ден на хората със Синдром на Даун

Учениците от 4 клас от ОУ „Св. Кл. Охридски” и деца от ЦСОП „Д-р П. Берон” подкрепиха „слънчевите хора на планетата” с поредна своя съвместна инициатива, обути с шарени чорапки и участвайки в организираните в центъра спортни предизвикателства. Децата рисуваха на асфалт, играха футбол, баскетбол, „Балонът се надува“ и много се забавляваха. Класните ръководители В. Русева, Й. Назърова и К. Георгиева и други учители от ЦСОП се включиха в детските игри. Пролетното настроение завладя всички. Обещаха си отново да участват в общи извънкласни дейности и училищни празници.

54462553_2133381856715414_371363836147531776_n

 

С много настроение в училище „Климент Охридски посрещнаха пролетта“

С пъстри костюми и цветни перуки, изрисувани светли лица, с искрящи очи и кацнал на устните смях… малки и големи ученици от училище „Климент Охридски“ в Кърджали посрещнаха пролетта с  много танци, музика, песни и вълнение.

55935474_2145296495523950_1426588093334421504_n

Ние обичаме чиста природа“ Пролетно почистване

Охридци запретнаха ръкави и почистиха своя голям зелен двор. От 1993 година ОУ „Св. Климент Охридски“ е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. Учим децата да обичат, пазят и ценят природата.Един от най-добрите начини за научаване е чрез правене и преживяване, затова възпитаме в нашите ученици отговорно отношение към околната среда и в частност към районите, в които живеят, обучават се и прекарват голяма част от свободното си време. Почистихме двора на училището и района около него.

 

57159900_2173781226008810_8090415850932142080_n

Мегафон

От септември 2018г., ОУ „Св.Климент Охридски“, Кърджали се включи в програма „Мегафон“ на НМД (https://sites.google.com/view/megaphone-programme/). С подкрепата на „СИР – Кърджали решава“ с председател Росица Средкова, един учител и две деца започнаха своето приключение чрез вълнуващи срещи и нетрадиционни обучения, провеждани на различни места в България. Програма „Мегафон“ дава възможност на децата да учат за правата си и да упражняват правото си на мнение. За да изразяват какво мислят по важни за живота им въпроси, е нужно да умеят да формират мнение и да се застъпват за него, да говорят пред публика и да планират дейности. Петя Белева – зам.директор и ученичките от 7 клас Йелиз Ахмед и Златина Белева, взеха участие в 6 дневно „Есенно училище“ по правата на децата в с.Гергини, Габрово.

Второто предизвикателство беше Форумът „Voice it“, който се провежда всяка година на 20 ноември в София, за да отбележи годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето.  От 31 март до 4 април в с. Пчелин се проведе Пролетната среща на младежката мрежа Мегафон. Пролетната среща е възможност за децата участници да научат още за правата на детето и за правото на мнение, да мислят за детското участие през разнообразни примери – игри, казуси, проекти, екипни предизвикателства и др. Млади и мотивирани обучители насочваха децата да развиват уменията си да отстояват своя позиция по въпроси, които касаят живота им, а възрастните – да се вслушват в техния глас.

56721546_2164477550272511_6696018829539016704_n

ОУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ГР. КЪРДЖАЛИ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Педагогическата комуникация: традиционна и дигитална“. Директорът на училището Маргарита Тодорова и г-жа Десислава Станева разработиха и представиха доклад на тема „По-ефективна комуникация с деца билингви чрез внедряването на образователни песни в час“. С тенденцията към световна глобализация се създават предпоставки за нов вид общуване и в образованието – интеркултурна комуникация в многоезична среда. Един от начините за усвояване на книжовния български език са използването на новите дигитални технологии като средство за онагледяване. Докладът представи една безотказно работеща практика – използването на аудио-визуални интернет ресурси в първи клас, а именно внедряването на образователни песни в урочната дейност. Това е ресурсът, който успешно предостави на децата възможност да научат азбуката, цифрите, да спазват правилата за безопасност на движението и да се забавляват заедно. Целта за използването на образователните интернет ресурси е да се намери най-ефективен метод за полагане на основи за начално ограмотяване на учениците билингви и мотивиране за изграждане на начални умение за употреба на български език в ежедневната реч. С оглед на добрата практика, двуезичните деца преминават в по-горен клас с много добри и отлични резултати. Докладът е публикуван в сборник, представящ добри педагогически практики в реална и дигитална среда. Аудиторията на конференцията бе представена от специалисти от България, Словения, Русия и Полша, преподаващи от детската градина до висшето учебно заведение, за да се проследи приемствеността във всички етапи на образованието. Конференцията бе организирана от „Център за обучение и квалификация на педагогическите специалисти“ и Синдиката на българските учители, под патронажа на д.ик.н. Янка Такева.

56947190_2164598436927089_4905334190880325632_n

Открит урок на г-жа В. Панайотова – Търновска конституция

ОУ „Св. Климент Охридски“ отбеляза 140 години от приемането на първата Конституция. Филм-презентация, с много емоция, поднесе г-жа Ваня Панайотова, преподавател по история, пред ученици от начален и среден курс. Преди 140 години на 16 април 1879 свободната и млада българска държава има важна задача – да изработи основния си закон. Сега всички се ръководим от него. Дай Боже да вървим напред и нагоре. България да я има – това е мъдростта. Така е казал Аспарух: „Земя завинаги“. Това е мъдрост и ще я има завинаги.

57674253_2172162826170650_5352105394908954624_n

Седмица на гората 2019!

На 4 април ТО на НТС съвместно с ДЛС „Женда“, Община Кърджали и ОУ „Св. Кл. Охридски“ организираха засаждане на дръвчета в Новия парк „Арпезос Север 3”. Това беше първото съвместно мероприятие, посветено на седмицата на гората. Фиданките са осигурени от Държавно ловно стопанство „Женда”.

Верни на мотото „Дървета за планетата Земя” в залесяването се включиха експерти от Териториалната организация на НТС, ученици, членуващи в научно-техническото дружество в училище „Свети Климент Охридски”, служители от Държавното ловно стопанство „Женда” и от общината. За децата бяха предвидени интересни игри, свързани със създаването и опазването на горите. На всички деца бяха връчени грамоти за активно участие в залесяването, торта, вода и шоколад.

 „Земята – наш дом“ Изложба на предмети от рециклирани материали! Изложба на предмети от рециклирани материали!

Съвместна инициатива на Детския комплекс и ПГ по електроника и електротехника „Капитан Петко войвода”, където бяха представени добри практики за екологичното образование на учениците.

58600099_2184815531572046_2828940768549273600_n.jpg

 

Ден на Земята – Празник на цветята

Нашите красиви като цветята момичета от 6 клас участваха в Празник на Цветята, организиран от Община Кърджали.

По традиция мероприятията в областния град стартират в началото на месеца и преминават под надслов „Кърджали – чист и красив”, обясни инж. Анжела Василева, главен експерт в отдел „Опазване на околната среда” в общинска администрация Кърджали.

58586743_2181306455256287_3164099825687855104_n

Земята – наш дом. Участие на Златина, Джейда, Габриела и Лариса от 7 клас в ОДК на инициативи, посветени на 22 април – Ден на Земятя.

57485245_2181843895202543_482352813347700736_n

II място – Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации

На 23.04.2019г. в ОДК се класирахме на второ място в общинското ученическо състезание “ Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Кърджали – 2019 г.“ Отборът – Атанас, Златина, Джейда, Емре и Насуф с ръководител старши учител Георги Георгиев!

58461097_2184034378316828_864051006529339392_n

Фотоконкурс „Природата на моя роден край“- 2019г.

Регионалният ученически фотоконкурс „Природата на моя роден край“ се организира от РИОСВ- Хасково по повод Международния ден на Земята- 22 април. Награда за Ралица Боюклиева от 6 клас за фотографията „Дъб“.

За наградите на журито участваха 165 ученици с 277 творби. В онлайн гласуването за наградата на публиката се състезаваха 34 участници с 62 творби.

58380920_2181750611878538_5316938803984728064_n

Открит урок по математика в IV клас

Открит урок по математика, самоподготовка с г-жа Айлин Рюстем, наблюдаваха Директорката г-жа Тодорова и учителите от ОУ „Св. Кл. Охридски”. Учениците от 4 клас, подготвени отлично от своя преподавател г-жа Назърова, показаха отлични математически компетентности. Четвъртокласниците решаваха различни видове задачи, работиха по групи. Чрез някои от задачите беше осъществена и междупредметна връзка.

59461026_2206358182751114_2575382018405695488_n

На гости на ПГ по туризъм

Златаровци предадоха опит на Охридци. Седмокласниците от ОУ „Св. Климент Охридски“ се срещнаха и забавляваха с ученици от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Кърджали, които показаха специфични компетенции и умения. В чудесния нов „Учебен ресторант” се създаде среда за практическо обучение на учениците, максимално близка до реалната.

57379441_2175248045862128_7933020696991498240_n

“ Вече знаем, вече можем!“

Празник под надслов: „ Вече знаем, вече можем!“ организираха първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски”. Заедно със своите учителки госпожа Е. Кирякова и г-жа М.Димова бяха подготвили истинско представление. Малките ученици рецитираха стихове, танцуваха и пяха. Гордо заявиха, че вече са грамотни. Сбогуваха със своето Букварче и посрещнаха неговата по-голяма сестра – Читанката.

В Залата на таланта, пълна с родители и гости, празникът започнаха буква А и буква Я, които се опитаха да спорят, коя от двете ще бъде избрана за царица. Дочул спорът им в стаята влезе Букварчето, което им каза, че „Всички букви са равни като войници в строя. Една само буквичка, ако не усвои ученикът, ще му бъде трудно цял живот и писането, и четенето”.

58978583_2206351462751786_3986581136544366592_n

„Галената Богданка“ – драматизация

Тържество в ОУ „Св. Климент Охридски“. Театралното студио с ученици от 6 и 7 клас, изненадаха своите съученици, родители и учители с една прекрасна драматизация. Богатият сценарий и целият труд по организирането на тържеството бе дело на Камелия Арабова-учител по БЕЛ. Народната приказка „Галената Богданка“ оживя на малката украсена сцена в Залата на таланта. Последваха танци и песни.

58769404_2197129180340681_3031426628057038848_n

Не яж боклуци, яж зеленчуци

Учениците от 5 и 6 клас на ОУ „Св.Климент Охридски“ станаха част от рекордния брой деца, включили се в “Ден на революцията в храненето 2019”. За трета поредна година Фондация “За храната” провежда образователната кампания, която има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка нат.нар junk храни. Кампанията цели да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие. Тази година мотото е „ Не яж боклуци, яж зеленчуци“.

Децата изгледаха презентация за ползите от плодовете и зеленчуците, изиграха няколко дидактически игри и написаха своите цели – как още от днес ще започнат промяна в своето меню. Всички нямаха търпение да започнат да готвят. Но преди това измиха ръцете, вързаха косите, сложиха престилки и шапки и се потопиха в света на кулинарията. Усмивките не слязоха от лицата им, докато с голямо старание изпълняваха рецептите.

60346156_2221315991255333_606717929320349696_n.jpg

Суде Нурбахар наградена в Международен конкурс за детска рисунка

Четвъртокласничката Суде Нурбахар получи престижна награда от Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”.

60814663_2229071307146468_416828010595876864_n

Спортен празник – 22.05  Както винаги спортните игри са радост за децата!

60895950_2229096860477246_1421882862172372992_n

Проект „Академия за родители“- заключителна среща!

На 18 май 2019 г. родители и учители от ОУ”Св. Кл. Охридски ’’ участваха в заключителната среща на Академията за родители.

Обучаваше ни отново г-жа Росица Средкова, представител на Национална мрежа за децата, приятел на училището, председател на „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”.

Проектът е разработен от г-жа Петя Белева и г-жа Ваня Панайотова по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“, модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите. Всички срещи бяха насочени към изграждането на добри практики за взаимодействие с родителите.

60502089_2224348317618767_1814877227364384768_n.jpg

ОУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” ТЪРЖЕСТВEНО ОТБЕЛЯЗА НАЙ-СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК – 24 МАЙ!

Официални гости на честването бяха г-жа Ширин Сюлейман – Община Кърджали, Вилдан Сефер – Областна Администрация, представители на РЗИ , РУО, НТС и други скъпи гости и приятели на училището.

Към ученици, учители, родители и гости с приветствено слово се обърна директорът на училището Маргарита Тодорова. Тя отбеляза, че на 24 май отдават почит към делото на Светите братя Кирил и Методий, изразяват уважението си към словото, знанието и българския национален дух.

61359357_2234100009976931_6138101473982021632_n

Г-жа Ваня Панайотова – грамота от областния управител

Г-жа Ваня Панайотова бе наградена от областния управител Никола Чанев за висок професионализъм и принос в развитието на просветата в област Кърджали! Поздравления!

Г-жа Панайотова е старши учител по история и география в ОУ „Св. Климент Охридски” – гр. Кърджали с над 33 годишен педагогически стаж, през което време тя неуморно полага грижи за обучението и възпитанието на учениците и издигане престижа на училището. Проявява професионализъм не само в умението си да осигурява спокойна и творческа атмосфера в обучението на учениците, но и в таланта й да ги мотивира да изявяват своите заложби. В резултат на работата й в организираните извънкласни форми децата постигат отлични постижения.

Г-жа Панайотова има многобройни участия и сертификати от регионални, национални и международни проекти, конференции и обучения, иинициирала и организирала редица мероприятия, допринасящи за приобщаване на учениците към непреходните национално значими идеали, ценности и към високо хуманни и универсални идеи, възпитание в дух на демокрация и толерантност, участие в обществения, културния живот на града и Благотворителни акции.

60465407_2226467420740190_4114007859824427008_n

Златина Белева с награда от областния управител

Седмокласничката Златина Белева от ОУ „Св. Климент Охридски“ бе наградена от областния управител Никола Чанев за постигнати високи резултати и достойно представяне на област Кърджали в престижни състезания и конкурси!  Златина представи достойно област Кърджали в програма „Мегафон“ на Национална Мрежа на децата , която дава възможност на децата да учат за правата си и да упражняват правото си на мнение. Участва във Форумът „Voice it“, в София, за да отбележи годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето, както и в„Бележник 2019: какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“. Заедно с отбора си Злати се класира на второ място в общинското ученическо състезание “ Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Кърджали – 2019 г.“. Активен член в дружеството към НТС-гр.Кърджали, член на клуб БЧК. Като зам. председател на Училищния съвет и член на Клуб „Доброволци в действие“ е участвала в редица мероприятия и благотворителни акции. Като доброволец дарява своите умения, време и труд, за да подкрепи каузи в обществена полза за да направи своя квартал, град, училище и света около себе си по-хубаво и приятно място.

61272068_2226025940784338_8379433894021169152_n.jpg

Награда от кмета – М. Тодорова, Й. Назърова и М. Костова.  По случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди изявени учители, директори на учебни заведения, дейци на културата. Сред тях директорката на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Маргарита Тодорова, Йорданка Назърова – начален учител и Мария Костова – учител по биология и химия.

61125695_2233026566750942_1346412594495225856_n.jpg

Четвъртокласничката Елиф с награда от Кмета инж. Хасан Азис

60787038_2232586073461658_1540076110140669952_n

Кметът инж. Хасан Азис награди седмокласничкара Джейда Салиф – изявена ученичка за 24 май!

61126875_2232579623462303_7594625936046161920_n

 

Тържество по случай завършване на 4 клас!

Класен ръководител – г-жа Йорданка Назърова и учител в ЦДО – Айлин Рюстем!

На гости ни бяха началникът на Регионалния Инспекторат на Образованието в Кърджали Гроздан Колев, Ангелина Костова – Началник отдел „ОМДК“ , Мая Петкова – Център за кариерно ориентиране, директори, учители, родители.

Възпитаниците на основното училище показаха знания и таланти пред своите родители и гости.

Трогателна изненада поднесоха учителкитена своите ученици – г-жа Йорданка Назърова и г-жа Айлин Рюстем. Те представиха презентация, отразяваща всички моменти от четирите години, прекарани заедно с децата.

Децата също благодариха на учителите и родителите си за търпението и любовта, която са получили през тези години.

Учениците и учителите бяха поздравени от директора на училището Маргарита Тодорова.

Празничният ден продължи с много снимки, почерпка и весело настроение. Освен това четвъртокласниците получиха дигитален албум със снимки, както и специално послание от г-жа Йорданка Назърова.

61224271_2241168232603442_5341707330624946176_n

На гости на обновения Детски отдел на РБ „Н. Й. Вапцаров”

Деца от ОУ „Св. Климент Охридски” с г-жа Катя Георгиева и Г-жа Таня Костова бяха гости на церемонията по откриването на обновения Детски отдел в РБ „Н. Й. Вапцаров”. Децата поднесоха подарък-подкова- символ на щастието и късмета.

Гости бяха и Любомира Сендова – управител на Офис Кърджали на Райфайзенбанк и заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, а също и деца от Детски център „Надежда”.

Преобразяването на библиотечното пространство е осъществено с подкрепата на кампанията „Избери, за да помогнеш 2018” на Райфайзенбанк-България, по време на която са събрани общо 3097 лева. Реализираният проект, с който духовното средище е кандидатствало, „Библиотеката и децата – заедно можем повече”, е насочен към по-пълноценно интегриране на деца и младежи със специални образователни потребности.

Радваме се, че децата с увреждания ще бъдат част от всички деца на Кърджали. Те няма да бъдат разделяни.

61535830_2242776512442614_1040781952912719872_n.jpg

Седмокласниците на гости на Център за кариерно ориентиране

Седмокласниците от ОУ,,Климент Охридски“ с интерес и любопитство наблюдаваха богатия набор от професии, които предлагат училищата в нашият град. Официални гости на събитието бяха:Маргарита Тодорова -директор на ОУ,,Климент Охридски“; Ани Димитрова-старши експерт в училищното образование към община Кърджали и Нежля Еюб-младежки медиатър към община Кърджали, както и представители на ПГИ „Алеко Константинов“ – гр. Кърджали и ПГ,,Васил Левски“-гр.Кърджали.Опитаха и от лично приготвените сладки изкушения от ПГ по туризъм “ Проф. д-р Асен Златаров“- гр. Кърджали.

61804005_2249116458475286_5123437985995423744_n

Екскурзия 3 клас

Хасково. Емоции, усмивки, страхотно настроение и незабравимо преживяване!

60137720_2208024172584515_997458617797967872_n

Екскурзия в Цари мали град, Рилски манастир, Роженски манастир, Мелник , Банско, Рупите !

61651293_2247480515305547_529110305528086528_n.jpg

Завършване 5 и 6 клас!

Ваканция! Ура! Мили деца, пожелаваме ви едно слънчево лято, пълно с весели приключения!

62647146_2268535726533359_4364783054548369408_n

28 юни. Закриване на учебната година! Последен звънец за випуск 2019 на ОУ „Св. Климент Охридски“. Онова, което искахме основно е да ги научим да опознаят себе си, да знаят, че най-трудно е да разбереш кой си и какви творчески сили, умения и таланти криеш в себе си! Всеки е една вселена и дано са разбрали богатството, което носят в сърцата си! УСПЕХ! Очаквана ваканция! 28 юни е един изключително специален ден за Випуск 2019 на OУ „Св. Климент Охридски“. Танци, прощаване с учителите направиха деня наистина незабравим. Седмокласниците поднесоха цветя на своите преподаватели с благодарност за отдадеността им през годините и оставиха своята следа в училище.

Реклами
%d блогъра харесват това: