ОУ "Св.Климент Охридски" – Кърджали

Начало » УСПЕХИ

УСПЕХИ

Реклами

b869d9303f5ec64c4e72559e1fa589cf

 

 

2018-2019 УЧЕБНА ГОДИНА

ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ В „ОХРИДСКИ“-17.09.2018

Свърши дългата лятна ваканция. Отново е първият учебен ден! Децата огласиха училищния двор на ОУ „ Св.Кл.Охридски“ със смях и игри. Седемнадесети септември се превърна в истински празник! Тържеството започна с посрещане на българския трибагреник. По традиция, думата бе дадена на директора на училището – госпожа Маргарита Тодорова, която поздрави всички присъстващи с добре дошли и им пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и много положителни емоции. Бъдещите първокласници получиха ключа на знанието и с трепет и вълнение поздравиха своите съученици и приятели. Гости на тържеството бяха Ани Димитрова – община Кърджали, Димитър Стоянов – областна администрация, Снежа Калитвенцова – РУО, Диана Велкова – НТС, бивши учители и др. По стара българска традиция, под арка от цветя, с топла питка и мед, звънна първия училищен звънец и учениците прекрачиха прага на родното училище.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“– 28.09.2018

Днес за пети път Основно училище „Свети Климент Охридски“ в Кърджали, съвместно с Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, отбелязаха Европейския ден на спорта в училище.

Първи и втори клас участваха в щафетни игри, 3 и 4 клас – в турнир по народна топка, 5 клас – в турнир по дартс, а 6 и 7 клас се състезаваха в турнир по волейбол.

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“- Проект – „Академия за родители“! Модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите“Проектът, разработен от Ваня Панайотова и Петя Белева е насочен към добри практики за взаимодействие с родителите. Обучения, кръгли маси и съвместни интересни дейности на учители и родители.

PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ Европейска седмица на мобилносттa

По традиция ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза Европейския ден на езиците – 26 септември.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот. Състезание по английски език „Creative me“, организирано за първи път в Кърджали от Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и  Образователен център НЕА Германика. В рамките на 5 минути участниците разказаха  за себе си по креативен и интересен начин, но… на английски език. А ето и победителите: Трето място и наградата „слушалки за музика“ печели Тунч Ахмед – ученик в 5 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали Поощрителни награди за добро представяне Ралица Боюклиева и Силвия Георгиева – ученички в 6 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали и Джейда Салиф – ученичка в 7 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали

 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА РОДОПИТЕ!

Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Кл. Охридски“: Представихме достойно на висок форум образованието в мултикултурния Кърджали

Едно кърджалийско училище застана във фокуса на представителен национален форум, организиран от експерти в образователната система и предизвика бурни овации.  Само преди дни директорът на ОУ „Св. Климент Охридски“ Маргарита Тодорова се завърна от Велинград с високо отличие за добре свършена работа по отношение на работата с малцинствени групи. Тя бе участник в Национална научнопрактическа конференция, училището бе отличено като призьор в конкурс за добри практики, организиран от Министерство на образованието и науката (МОН) и Синдиката на българските учители (СБУ). Темата бе „Добри педагогически практики в прилагането на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства“. Част от изискванията са свързани с прилагането на иновативни подходи при работа в мултикултурна среда, приобщаването на родителските общности, допълнителното обучение по български език и други.

Повече за това разказва пред „Нов живот“ а Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“.

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

-Госпожо Тодорова, само преди дни завърши Националната конференция за добри образователни практики във Велинград. Разкажете повече за случилото се там.

–          В конкурса за добри практики, организиран от Министерството на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители участваха над двеста образователни институции. Това са училища и детски градини от цялата страна. Комисия от професори от Софийския и Великотърновския университети много прецизно разгледаха и класираха изпратените разработки за прилаганите добри образователни практики. Така бяха одобрени само 56. Ние бяхме сред тези 56 класирали се. Така отидохме във Велинград на националната конференция. Там трябваше да се представим с презентация, която много се хареса. И така номинираха само 7. От основните училища в България, само ние сме на първо място – от добрите, най-добри.

-Казахте, че в конкурса са участвали над двеста участници, но от област Кърджали сте само вие?

–          От цялата област Кърджали участва само нашето училище. На конференцията, където се представихме, беше голяма гордост за нас, че журито ни оцени така високо. От тази гледна точка, че бяхме единствените в нашата област на тази конференция, за първи път участваме и наистина имаме специалната награда на председателя на журито. Имаме и нови покани за други конференции, които ще се организират от Министерството на образованието и науката в бъдеще.

-Кърджали от години се слави като град на толерантността и примерите за мирното съжителство между етносите тук са безбройни. Може ли да се каже, че този изключителен успех, който сте постигнали, е заради вече изработените маниери в толерантното общуване между хората в нашия регион?

–          Темата бе „Добри педагогически практики в областта на мултикултурна среда“. И тъй като ние сме град с мултикултурна среда, явно заради това и добре се представихме и ни номинираха. Представянето ни беше много силно. Няколко пъти залата прекъсваше нашата презентация заради ръкопляскания за това, че ние умеем да живеем всички заедно.

-Но това, което представихте, са изпитани неща от реалния живот, нали така?

–          В училището, което ръководя на този етап, живеем заедно всички. Това, за което получих ръкоплясканията, е, че на един чин седят и българче, и турче, че не ги отделяме. Защото целта на образованието е да няма отделени деца, всички да са приобщени, всички да работим заедно, всички да правим всичко заедно.  Другите участници бяха от села и населени места със сто процента роми. Половината от конференцията беше само за работата с ромите. И когато излязохме ние и разказахме за работата ни с етническите ни малцинства в Кърджали, как работим заедно, тогава ни харесаха много и журито, и от Министерството, и всички присъстващи.

Това, че ни поканиха отново и ни номинираха, беше голяма изненада за нас. Най-вече защото за първи път участваме и успяхме да се представим много добре.

-Споменахте, че на конференцията са присъствали отговорни лица от управлението. Това означава, че сте спомогнали образователните методи в община Кърджали да влязат в полезрението на експерти на високо ниво?

–          Да. Откриването беше от зам.-министър Деница Цачева, Янка Такева беше там, имаше главни експерти на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН. Имаше много хора, които наистина ни изслушаха, разбраха колко работим ние – учителите, как се справяме с различните малцинства и как успяваме да работим заедно и да постигаме много добри резултати. Не мога да не спомена и това, че съдействие ни оказаха и от РУО – Кърджали, в лицето на госпожа Ангелина Костова, която беше плътно с нас, подкрепяше ни и съдействаше за нашето представяне. Всичко това е един голям успех за нас още в самото начало на учебната година.

Сцена на талантите 2018г! Отлично представяне на момичетата на г-жа Деси Станева по случай Деня на Кърджали 🙂

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ , които  участваха в похода поход по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на 106 години от Освобождението на Кърджали. С венци и цветя беше почетен подвига на героите освободители на Източните Родопи.

Ръководители на отряда бяха г-н Мандаджиев и г-н Георгиев. Традиционната проява е организирана от областна администрация в партньорство с Министерството на отбраната, и е посветена на 106 години от Освобождението на Кърджали. Училищни отряди от Кърджали, Черноочене, Ардино, Кирково и Крумовград, Гвардейците на Езиковата гимназия и Военно-патриотичните съюзи взеха участие в събитието. Участниците изнесоха програма пред мемориалните костници в Момчилград и Крумовград, поднесоха цветя пред войнишките паметници в Пчеларово и Шумнатица. Заключителният ритуал се състоя на 17 октомври пред Паметника на Освободителите в Кърджали.

Второ място за малките ни футболисти! 

Слънчев, пъстър и емоционален  Празникът на мекицата, организиран от Детска градина ”Снежанка”, село Енчец. В двора на детската градина бяха разположени маси-щандове, с изложени мекици и други тестени вкусотии, направени от сръчните ръце на домакини от селата в района на Енчец. Малчуганите пък бяха подготвили специална програма за празника.

Кaмпанията „TIME to MOVE„/“Време за движение“ е водеща инициатива на Евродеск за информация за мобилности. Целта на кампанията е да насърчи младите хора, чрез мрежата от Евродеск точки, да повишат осведомеността си относно местата, които са на разположение в техният град или област да получат информация. Кампанията се инициира и управлява от Евродеск Брюксел Линк. Националните агенции и Евродеск мултиплаерите ще използват два основни канала за кампаниите си – онлайн и комуникация лице в лице. Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ в Кърджали цели да предостави информация на младите хора относно новата Евродеск точка, която е на разположение в областта и да ги насърчи да търсят и намират необходимата им информация чрез мрежата. В кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ са включени следните дейности: – Конкурс за детско творчество по темата „TIME to MOVE”; Викторина по темата „TIME to MOVE”.  TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание от европейската инициатива на Евродеск Time to move и то се проведе в Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотеката. Радинка, Калоян, Радослава, Кристиян и Стефи представиха достойно нашето училище в състезанието.

 

Изгонихмe злите сили на ХЕЛОИН!

В навечерието на Хелоин, ученициte пресъздадоха елементи от този атрактивен празник. Децата развихриха фантазията си. Някои ученици се превъплътиха в образи на чудновати същества чрез преобличане в специални костюми.
Цареше празнично настроение и се раздаваха ведри усмивки.

1 ноември – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери. Г-жа Станевa и красивите ни момичета и момчета от начален курс, ни напомниха за нашите будители, учители и революционери и ни накараха да се гордеем, че сме българи ! В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Г-жа Т. Костова и г-н Георгиев и г-жа Е. Кирякова с табла за празника!

СЪВМЕСТНАТА КАМПАНИЯ НА DAIKIN И ГОРАТА.БГ – „ЗАСАЖДАМЕ БЪДЕЩЕ“!

Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави. Но това не е всичко, да засадиш дърво и да оставиш следа е нещо, което всяко човешко същество трява да изпита. Искаме децата да се влюбят в природата, защото ние хората защитаваме и се борим за това, което обичаме, а Земята има нужда от нашата помощ.Спечелихме 30 саксии и тор за засаждане на кестени! За Кърджали – ОУ „Св. Климент Охридски“!

ДЕН НА МЕКИЦАТА- С . ЕНЧЕЦ, УЧАСТИЕ НА ПГ И 1 КЛАС!

ТАТКО ДОЙДЕ В УЧИЛИЩЕ И НАСТАНА… ЕДНА НЕЗАБРАВИМА СЕДМИЦА

 

Седмицата на бащата в кърджалийското Основно училище „Св. Климент Охридски“ премина много емоционално с посещението на татковци във всички класове, които показaха на децата как се сеят жълъдчета, разказаха за своите професии, показаха как се правят вкусни и полезни сандвичи.

Поредица от училищни събития  насочиха вниманието на общността на бащите. В „Нарисувах татко“ децата от първи до трети клас рисуваха портрети на своите бащи, в „Писмо до татко” – учениците от четвърти  клас писаха на своите бащи, а в „Часът на татко” –  бащите бяха поканени в часа на класа.

От ръководството на училището благодарят на активните родители.

 

 

ПРОЕКТ „АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ“- СРЕЩА ПЪРВА! ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

На 10 ноември 2018 г. родители и учители от ОУ”Св. Кл. Охридски ’’ бяха участници в първата среща в Академията за родители.  Обучаваше ни г-жа Росица Средкова, представител на Национална мрежа за децата, приятел на училището, председател на „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”.  Проектът е разработен от г-жа Петя Белева и г-жа Ваня Панайотова по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“, модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите. Всички срещи са насочени към изграждането на добри практики за взаимодействие с родителите. Предстоят още обучения, кръгли маси и съвместни интересни дейности на учители и родители.

13 ноември – В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца!

Верни на мотото „Прави повече добро“ клуб „Доброволци в действие“ от ОУ „Св. Кл. Охридски“ , с ръководител София Калинова, организира участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество и правене на добро. Много деца и родители с добри сърца отвориха гардеробите си за да дадат малко топлина! Те се  надяват с тяхна помощ да зарадват с топли и необходими за зимата подаръци дечица в затруднено положение. В коледния списък тази година са 150 деца от Варна и околните села, които живеят в крайна бедност, с един родител или в приемни семейства.

И децата от ОУ „Св. Кл. Охридски“ зоват: Нека бъдем добри, милостиви и солидарни, за да възтържествува вярата в доброто!

ОУ „Св.Кл. Охридски“ с различни чорапи в Деня на толерантността

Учениците от ОУ „Св.Кл. Охридски“  в Кърджали категорично осъдиха неуважението и омразата към различните и се обявиха за приятелски и добронамерени взаимоотношения. Седмицата, посветена на ненасилието в  училище,  завърши с  Европейския ден на толерантност – 16 ноември!  Учениците започнаха седмицата с деня на добротата, когато децата събираха топли дрехи за деца в неравностойно положение, продължи  с обсъждането на филм за агресията в училище и конкурс за рисунка на тема  „Всички сме различни, но и еднакви!“.

Идвайки на училище с различни чорапи учениците  децата показаха толерантно отношение към различните деца в Европа! Най-атрактивната дейност бе състезанието „Да учим и живеем заедно” – турнир по волейбол и игри за малките. Не бяха пренебрегнати и учениците с увреждания, обучаващи се в училището, които се състезаваха наравно с останалите. На специално табло можеха да бъдат прочетени най-интересните мнения на децата какво значи за тях толерантността.

В духа на инициативата всички участници и гости получиха стикер с послание „Аз уважавам”, ”Аз помагам”, „Аз съм мил с другите” и др. Децата се извиниха на всички, които без да искат са ударили или нагрубили на дъската на прошката.

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Поздравления! Обичаме ви и ще ни липсвате! Нека оставащите няколко месеца бъдат за всички ни пълни с усмивки и бъдете успешни на финала и нека се сбъднат мечтите ви, скъпи деца!

ДНИ НА ПАТРОНА НА ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ – ГР. КЪРДЖАЛИ

ОУ „Св. Климент Охридски“ откри седмицата, посветена на патронния празник

Седмицата, посветена на патронния празник на ОУ „Св. Климент Охридски“, започна с ден на малките Големи таланти.

Училището е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. 58 години! Винаги сред първите. Многобройни са наградите от олимпиадите, състезания, фестивали и конкурси. Училище със свои традиции, успявало винаги да съхрани в себе си мечтите, радостите и успехите на децата, преминали през класните стаи.

Поклон пред величавата личност на Свети Климент ОхридскиИ нека неговата любов към българското и всеотдайността му към народа да ни вдъхновяват за още по-високи постижения!

Изложба „Училището на моите мечти“

Първото състезание за новата учебна година на Сдружението на Българските начални учители е „Аз рисувам“, на тема: „Аз помагам да изчистим природата“, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Участниците рисуваха с въображение и старание и с вълнение очакват класирането.Пожелаваме успех на следващите състезания.
Мили деца, творете със сърцата си, създавайте красота и спасете света ни!

 

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса.

ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН!

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета,клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст! Червената панделка е международен символ на анти-СПИНкампанията.
Червената панделка е създадена преди 13 години от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

Успешна мисия на Охридци: „Направи подарък на дете от дом през декември“

По случай Деня на доброволеца и дарителя, децата от клуб „Доброволци в действие“ в ОУ „ Св. Кл. Охридски“ зарадваха с хубави дрешки, книжки, блокчета и играчки децата от ЦНСТ „Детска мечта“ в Кърджали.

Прекрасно е, че толкова много деца доброволно участваха в мисията на най-голямата доброволческа платформа в България TimeHeroes!

Вярата в хората е голяма, заради всички непознати хора, които подкрепиха каманията и дариха от сърце и анонимно за децата в неравностойно положение!

Младите хора от доброволческите клубове на Охридци и Паисиевци проведоха разговор за доброволчеството. Те разказаха за последните си добротворчества – инициативата „Дари закуска „доброта” и създаването на „Зала на талантите”. Директорът на Регионална Библиотека Уляна Ганева представи пред добротворците благотворителната инициатива „Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк, която ще финансира проекта на РБ „Библиотеката и децата- заедно можем повече”.

Да бъдем добри! Светлина, уют, топла храна, мила дума. Всеки се нуждаем от тях, а Коледа е времето от годината, когато традиционно правим равносметка и се замисляме за важните неща – поставяме си нови цели, даваме се обещания да бъдем по-добри. Декември е най-подходящото време да започнем да изпълняваме заканите си – да се усмихваме на непознати, да казваме по-често „добър ден“ и да подаваме ръка на тези, които се нуждаят от нея.

Правенето на благотворителност е близко до чувството за щастие! Иска ни се да мотивираме все повече ученици да се стремят да са добри по някакъв начин. Иска ни се да можем да помогнем повече. Иска ни се хората да усещат радостта от правенето на добро, от грижата за околните, защото тези неща имат отношение основно към постигането на лично щастие. Считаме, че всеки човек може да го направи за себе си и изобщо не е необходимо да има много пари. Важно е да имаме досег с подобни примери и всеки да намери начин, по който да се чувства полезен и щастлив. Много е важно да се вижда блясъка в очите на хората, които говорят за такива неща. Не е важно да правиш нещо грандиозно, важни са радостта и щастието, които благотворителността носи на всички страни в процеса.

Доброволецът е носител на нови ценности и идеи, спонтанени креативен, любопитен и готов да опита нещо ново. Докато дарява време и труд, внася различна гледна точка в работата ни, толерантен, чувствителен към обществените и социални въпроси, инициативен, милосърден, търпелив, преживяващ, изслушващ.

Поздравления за всички участници в XVII Областен математически турнир „Перперикон“, гр. Кърджали 2018 за много добрите резултати!  Пожелаваме им много здраве и нови успехи в областта на математиката!

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!

„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.“

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса.

Всеки клас, всяко дете и учител се включиха в украсата на училището.

Охридци отпразнуваха Коледа с благотворителни коледни базари и тържество

ОУ „Св. Климент Охридски“ събра благотворително 2248 лева за малката Едже!

Стотици ученици, учители, родители и граждани се включиха в благотворителната коледна инициатива „От сърце за нашата Едже!“

Средствата бяха събрани по идея на 4 клас, с класен ръководител Йорданка Назърова, за Едже Ерджан Мехмед от с. Висока поляна, на която предстои трансплантация на черен дроб!

„Искаме да покажем на света, че няма невъзможни неща! Нека бъдем съпричастни и да дарим надежда на Едже да се бори!”, споделят Охридци.

Ученици, учители, родители, приятели и граждани изкупиха уникални ръчно изработени картички, коледни играчки, сувенири и всевъзможни кулинарни произведения. Училището сърдечно благодари на всички, на 2 б клас от СУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Иван Вазов“, с. Широко поле, ОУ „Максим Горки“ , с. Чифлик, Ведат Али от с. Конево, Женско дружество район Рани лист на ДПС към Обс на ДПС, Зелиха Бекир от с. Воловарци.

„Нито една проява на доброта, дори най-малката, не е загуба на време. Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!“ Джон Уесли

Банкова сметка: BG86STSA93000024163473 Ерджан Мехмед!

Дядо Коледа се срещна лично с малчуганите и поднесе заслужени подаръци.

Ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха безплатни прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Психолозите изтъкват, че хората, които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорт и обич, а стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие, като винаги цитират Китайската мъдрост:

„Хората сме родени като ангелите – с едно крило. За да полетим трябва да се прегърнем“.

Олимпиади:

Математика – класирани за областно ниво – Джейда 7 клас

Биология и здравно образование – Джейда 7 клас

Състезания на Сдружението на Българските начални учители, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Поздравления за всички деца, представили се чудесно в състезанията на СБНУ! Децата получиха много грамоти за отлично представяне!

2 клас – Фиген, Данаил, Арда, Александър, Берк, Еда

3 клас – Сибел, Берай, Мерве, Селин, Ивелин

4 клас – Суде, Едже Джеват, Виолет, Фердун, Мелис, Елиф, Ебру,

„Знам и мога“, класирани за областно ниво –

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват от 7 клас в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“, които участваха в похода по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на  Освобождението на Кърджали.

Ремонтни дейности и придобивки:

Извънкласна дейност: Презентации, посещения на библиотеката, състезания и мероприятия. Гражданско образование. Участие в:

Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение. Проведе се конкурс за детско творчество; Викторина и TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание – 1-во място. Ръководител – София Калинова.

Европейски ден на езиците – 26 септември – София Калинова

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА – 29 септември.

Европейска седмица на мобилносттa – PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ

Сцена на талантите 2018 г! Отлично представяне по случай Деня на Кърджали на сладките ни петокласнички и адреналинки 🙂 Патронен празник на училището

Ден на малките Големи таланти от начален курс и подготвителната група.

Майки и татковци, заедно с техните деца от 1 и 2 клас – „Лъвовете“ и „Тигрите“ – се оказаха бързи и съобразителни в най-емоционалния, традиционен за училището спортен празник „Мама, татко и аз!“

Приказна седмица на четенето завладя ОУ „Св. Кл. Охридски”! Охридци се включиха масово в инициативите, с голямо желание, старание и оригинални идеи. Още веднъж благодарим на родителите, които се включиха! Състезание с участници от 5,6,7 клас, под ръководството на Камелия Арабова.

Родителите се включиха в 2 кулинарни базара. Децата участваха и в благотворителния базар за събиране на средства за Петя Костова с много красиви сувенири, сурвачки, картички.

Обучение на родители. Петя Белева – учител по ИТ и зам.-директор в училището обясни на родителите, как се борави с електронния дневник. Росица Средкова, която е представител на Националната мрежа за децата и председател на НПО „Кърджали решава“ модерира интересно обучение на тема „Партньорство с родители“! Проведохме анонимна анкета с родители.

Ненасилие и доброволчество

В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца! Участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество.

Направихме страхотни стълби със красиви пожелания да сме добри.

С различни чорапи бяхме в Деня на толерантността.

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета, клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст!

По случай международния ден на доброволеца Доброволци към Общински съвет по наркотични вещества обучаввах малките ни доброволци под мотото „Да си доброволец, означава че ти пука!” на 05.12.2018 г. в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“

По случай Денят на дарителя, децата от Клуб „Доброволци в действие“ подариха хубави дрешки на децата от ЦНСТ „Детска мечта“ , гр. Кърджали

Ученици от клуб „Доброволци в действие“ ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Отбелязахме и международния Ден за безопасен интернет с интересна презентация и дискусии, проведен от София Калинова.

Екологично възпитание – училище, утвърждаващо здраве

Грижим се за нашия двор целогодишно, апелираме за опазването му! Редовно чистим, поправяме и боядисваме. Обучение на учениците за разделното събиране на отпадъците. Видяхме пътя на боклуците и как някои от тях може да се рециклират. Накрая всички получиха по един специален молив, направен от пресован картон.

Седмицата на здравословното хранене в ОУ „Св.Кл.Охридски“. В световния ден на храната всички класове сложиха начало на инициативата „Предай нататък“ като направиха здравословни сандвичи.

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязаха международния Ден за безопасен интернет

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ за 6 -а поредна година отбеляза международния Ден за безопасен интернет. Главна тема на събитието бе различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. Бяха организирани презентации и дискусии в начален и прогимназиален курс.  Целта на тази инициатива е да се обединят институции и гражданско общество и да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда. За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Младите хора днес прекарват повече време в мрежата, отколкото когато и да било в миналото. Затова има спешна потребност да им помогнем да видят положителните аспекти на свързаността и да ги подкрепим да преодоляват отрицателните ефекти. Така и интернет, а и градът ни ще бъдат по-безопасно и хубаво място.

Първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ в царството на математиката 

Най-малките възпитаници на ОУ „Св. Кл. Охридски“, заедно с любимите си учителки – г-жа Кирякова и г-жа Димова,  отпразнуваха  Празник на цифрите. Гости на тържеството бяха госпожа Маргарита Тодорова – директор на училището, госпожажа Петя Белева – помощник-директор, учители и родители. С голямо вълнение и радост малките математици се подготвиха за своята изява.

Те разказаха, че са били гости на приказно царство, в което цари между всички цифри другарство. С усмивки и празнично настроение показаха, че са научили цифрите и могат да решават задачи. Всички гости с гордост аплодираха успеха на децата, защото те много упорито са се трудили и са направили сериозна крачка напред в математиката – станали са по-знаещи и по-можещи. Освен натрупаните математически знания и умения, учениците показаха и завиден музикален талант. За голямото си старание бяха наградени с грамоти от директорката!
Освен математика и български, ранното чуждоезиково и компютърно обучение е приоритет на училището, поради което изучаването на английски език и информационни технологии започва от ПГ и 1 клас.

 

 

 

 

 

 

Реклами
%d блогъра харесват това: