ОУ "Св.Климент Охридски" – Кърджали

Начало » НОВА ИСТОРИЯ

НОВА ИСТОРИЯ

Реклами

ОУ,, Св. Климент Охридски“, гр. Кърджали

Утре започва от вчера

История дълга, написана от младостта, хармонията и красотата в името на бъдещето. История, пълна с множество незабравими мигове от учение празници, конкурси и отличия.

Страница първа – датата е 13 септември 1960 година, започва своя път Народно основно училище „Митко Палаузов“. Много оптимизъм, вдъхновение и творчески заряд внасят първите преподаватели

Страница втора –  датата е 25.10.1968г. училището разполага с нова сграда. Учебната година започва с 31 учителии 767 ученика, обучавани в 22 паралелки.

Страница трета- със заповед на Министъра на Народната просвета през 1973 г.година, основното училище е обявено за ЕСПУ, а по-късно за базово на МНП.

Страница четвърта – от 1993 година училището е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. Туризмът е на особена почит,като експедиционният отряд към училището е 11 пъти национален първенец в похода Козлудуй-Околчица.

Страница пета – датата е 15.09. 1998 година. Започва живота на СОУ„Св. Климент Охридски”.  Винаги сред първите. Многобройни са наградите ни от олимпиадите, състезания, фестивали и конкурси.

Страница шеста – датата е 15.09.2014 година. Yчилището се преобразува в ОУ „Св. Климент Охридски” и продължава да създава свои традиции, да утвърждава името си, да успява да съхрани в себе си мечтите, радостите и успехите на  децата, преминали през класните стаи. Наши ученици днес са достойни ръководители в света на бизнеса, спорта, културата.

Пътят, който сме извървели, е сравнително кратък, но помнейки нашето вчера, имаме самочувствието да вървим смело и гордо към нашия утрешен ден.

15.09.2014г. 

НА ДОБЪР ЧАС, Охридчета!

С вяра в бъдещето, надежда и много любов започна учебната 2014-2015 година!

Всяка година, в средата на септември, в училищата зазвъняват детски гласове, училищни песни и някак си логично звучат приветствията на директори и гости, които се обръщат към своите възпитаници с думите: „Скъпи ученици, учители и родители…Първият учебен ден е специален, изпълнен е с красиво вълнение и радост, споделена от мнозина. Това е ведро и светло тържество, истински и неподправен празник за малки и за пораснали. Този ден събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта. Той символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение.В него няма учебен час и уроци по предмети, но има благопожелания за добро начало, има признание и почит към учителите, има вдъхновение и стремеж за овладяване на нови знания.Директорката поздрави всички ученици, учители и родители с новата учебна година и пожела „На добър път!” из света на познанието и успехите.Неусетно дойде времето и на първия училищен звънец, който възвести новото начало в храма на знанието и всеотдайността.

22.09. 2014г. Отбелязване на 22 септември – Ден на Независимостта на България и Ден на  мобилността.

21.10.2014г. Празник на Кърджали – посещение н исторически места и прояви, свързани с празника , участия в конкурсите на града

01.11.2014г. Честване на Деня на народните будители. Рецитал на 6 а клас с ръководител Г. Георгиев

11.2014г. 19 ноември – Ден на борба с насилието. Постер от 5 а клас с ръководител Е. Младенова.

23-27.11. Седмица, посветена на патрона на нашето училище. Отбелязване патронния празник на ОУ- 25 ноември с празничен концерт в ОДК под ръководството на всички учители.  Състезание „Млад конструктор“, под ръководството на Г. Георгиев. Математическо ориентиране, под ръководството и организирано от П. Георгиева. Състезание Мама, Татко и аз, под ръководството и организирано от Янко Мандаджиев.

 01.12.2104г.  Отбелязване на 1 декември – Международен ден за борба срещу СПИН. 8 клас представиха презентация и раздадоха материали.

Изработка на украса по повод Коледа и Нова година. Организиране на кулинарен базар и участие в общоградския новогодишен базар.Празничен концерт „Вълшебството на Коледа“ с  много изненади.

1.02.2015г. Учениците участваха в състезание по Дартс. Първо място за ОУ „Св.Климент Охридски“.

През месец февруари се създаде Ученическият съвет. Сформираха се комисии, отговарящи за: подготовката и направата на училищния вестник, комисия по образователната дейност и комисия по забавленията. За издаването на училищния вестник се създаде клуб“ Млад журналист“ в, който се включиха момичета от 6 клас, с ръководител С. Калинова 

1402.2015г. Изработване на валентинки по случай 14 февруари- Ден на влюбените.

19.02.2015г. Включване в общоградското честване на 19 февруари по повод 137-годишнината от гибелта на Апостола.

25.02 Денят премина под мотото „Не на тормоза в училище!“. Учениците от 7 клас посетиха всички класове и разказаха на своите съученици за „Денят на розовата фланелка“. Те призоваха за училище без насилие и не само днес! В знак на съпричастност, всички ученици и учители носиха розовата лентичка през целия ден

1.03.2015г. Отбелязване на 1 март-Баба Марта- Арт ателие.Децата организираха базар на мартеничката.

3.03.2015г. Честване на 3 март – Националния празник на България. Табло изготви г-н Георгиев и рецитал от 6 а клас.

8.03.2015г. Честване на 8 март. Празничен концерт. Прескачахме огъня за здраве.

17.03 Първият брой на вестник Междучасие бе пуснат в обръщение

На 16.03 се проведе кулинарен базар. Благодарим на мами и баби, лакомствата бяха чудесни

22.03.2015г. Отбелязване на 22 март – първа пролет. Спортен празник. Турнир по футбол, народна топка, леко-атлетически състезания.

31.03 и 1.04 2015 г. – работилница за писани великденски яйца и други ръчно изработени изделия.

31.03. Знайковци, празник на буквите 1 клас. Вече сме грамотни!

14.04. Новият ни интериор! Цяла ваканция колегите П. Георгиева, Г. Георгиев, г-жа Тодорова, Медко-нашият дърводелец, Осман и други доброволци сътвориха нов, красив коридор на 1 етаж!

15.04. Био-градинка, Кърджали! Гражданска инициатива съвместно с ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Кърджали за изграждане на квартална градинка, където желаещи да могат да отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци.

22.04 2015г. Отбелязване на 22 април- Деня на Земята- Еко- изложба. Презентация на Матея и Натали от 6 клас. Успешно се представиха отбора по колоездене 6-8 клас и отбора по икебана от 4 клас. Чудесни изделия, прекрасни пана направени от отпадъчни материали и уникално представяне в ОДК на ОУ „Св. Климент Охридски“ по повод „Деня на Земята“.Като пазители на планетата днес, ние сме отговорни да запазим и отстояваме устойчиво потребление и да предадем здрав, функциониращ и продуктивен природен свят на следващото поколение.

22.04 Учениците от ,,Св.,,Климент Охридски,, масово се включиха в инициативата за почистване на двора на училището ни. В синхрон да сме с тая земя и с бъдещото напористо!

27.04.2015г. ТРЕТО място !!! Ученическо общинско състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ – гр. Кърджали, ОДК, ръководител г-н Георгиев. Нашият отбор „Млад огнеборец“ с ръководител г-н Георгиев, винаги в призовата тройка.

5-10 май. Трета глобална седмица на ООН по безопасност на движението „Спаси живота на децата“. Служител на КАТ изнесе беседа пред учениците.

09.05.2015г. Отбелязване на 9 май – Ден на Европа. Ден на ученическото самоуправление в ОУ“ Св. Климент Охридски“.  Учениците влезнаха в различни роли. Всички ученици имаха баджове – надписан с името и длъжността, която изпълняват: Директор, зам. директор, в ролята на своите учители влезнаха по инициативни и отговорни ученици .

20.05. МОТИВИРАНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА”. Поставихме кутия, в която учениците можеха да пуснат своя глас за любим учител. Ето я там в ъгъла – г-жа Георгиева децата избраха единодушно, защото трябва да има награда, дори тя да е морална, за учителката, която извежда децата с толкова много награди от олимпиади и състезания.

24.05.2015г. Ден на славянската писменост и българската култура.  Посрещнахме 24 май с много усмивки и вълнение. Малките ни сладури от подготвителната група до 4 клас изнесоха тържествена програма, посветена на славянската писменост, просвета и култура. Официални гости бяха народният представител Цвета Караянчева, началникът на Регионалния инспекторат по образование Гроздан Колев, просветният експерт Венета Бошняшка и много родители. За учител на годината децата избраха г-жа Георгиева, а ученици на годината станаха Вики от 4 клас и Петър от 7 клас! Всички ученици и учители участваха в общоградското празнично шествие! Много направиха за нашето училище спонсорите ни и от сърце им благодарим.

01.06.2015г.Отбелязване на деня на детето. Рисунки на асфалт, спортни състезания.

Изтече си и таз година, Ура – ваканция ще има:) Мили деца, бъдете уверени в себе си и ще успеете. Ще покорите света. Ще имате шанса да сте на върха. Вярвайте си!

4 юни 2015 г. Урок по биология в биоградинката – Плодовете на нашия труд, практически урок

6 юни 2015 г. Компостер в био-градинката! Целта на този проект е да повиши общественото самосъзнание за опазване на околната среда чрез разделно събиране и компостиране на биоразградими отпадъци в специално проектирана за тази цел зона в квартала. Компостирането е отлична образователна тема, която включва знания от биологията и природознанието и има хуманистичен и социален аспект. Децата развиват лично и обществено самосъзнание за опазване на околната среда, научават се да бъдат солидарни и да работят в екип.Всички органични отпадъци, генерирани от училището или детската градина ще бъдат оползотворени чрез един естествен природен процес.

10.06.2015г.Регионална дирекция по горите – Кърджали, проведе кампания „Горски инспектор за един ден“. Инициативата имаше за цел да запознае подрастващите с лесовъдската професия и работата на горските инспектори. Участниците в нея имаха възможността в реални условия чрез игри и презентации да се запознаят с работата на горските инспектори и усилията, които се полагат в опазването на горското богатство, както и предотвратяване на нарушенията. В рамките на обучението се включиха експерта от РДГ инж. Васко Райчинов и горски инспектор.Служителите на Регионалната дирекция по горите (РДГ) разказаха на децата случаи от практиката по установяване на незаконна сеч и превоз на дървесина с нередовни документи. Разясниха им как да разпознават регламентираната от незаконната сеч в гората, информационните табели и маркировките, с които трябва да бъдат обозначени позволените сечища и др.

15.06. Изпращане на випуск 2015 година, 7 и 8  клас.Толкова години заедно вървяхме по необятния път на знанието, обичта и мечтите, и търсихме истинските неща със сърцето си!

15.06.2015г. Приключване на дейността на ОУ. Най-щастливия ден!

Колективът на ОУ “ Св. Кл. Охридски“,който работи и си помага за осъществяване на идеите си,посвещава знанията и енергията си,вярва че заедно ще продължи всичко хубаво,което е започнал.

 

 

Откриване на новата 2015-2016 учебна година  

15.09.2015 година

21 първокласникa днес с вълнение и притеснение престъпиха прага на новото си училище – ОУ „Св. Кл. Охридски”. По традиция преди това те преминаха през цветната шестица, а директорът на учебното заведение Маргарита Тодорова им пожела незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще бъдат заедно. Тържеството в учебното заведение започна точно в девет часа. Негови гости бяха Вилдан Сефер, представителка на областна администрация и областният управител Илия Илиев, гостенка от общината, Г-жа Гранитска от РИО, председателката на КНСБ и др. Всички те поздравиха ученици, учители и родители по случай новата учебна година. Тържеството по случай първият учебен ден  продължи с програма от 2, 3 и 4 клас. В училището през новата учебна година ще се обучават 150 деца. Започваме новата учебна година с 8 паралелки и подготвителна група, 18 преподавателя, с боядисана фасада отвън, с боядисани 1 и 2 етаж, боядисани стаи, всички оборудвани по европейските стандарти-светли и уютни, нова тоалетна за най-малките с топла вода и течен сапун. Колегите, както и помощния персонал работиха цяло лято за да изглежда училището като ново, благодарим! Нека е успешна Новата учебна година!

Нека учениците да получават знания и добри оценки, а учителите да работят с желание! Нека са щастливи децата в училище сред своите връстници и приятели! На добър час и през новата учебна година.

На 22 септември честваме 107 години от обявяването Независимостта на България. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!

На 25.09.2015 г. Основно училище ‘Св.Климент Охридски’ взе участие в седмицата на физическа активност 07.09-30.09.2015. MOVEWeek е ежегодна общоевропейско събитие, което има за цел да покаже ползите от воденето на активен начин на живот. Кампанията се гради на три основни принципа:

 1. ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА, относно ползите от физическата активност;
 2. ДА СЕ НАСЪРЧИ редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност;
 3. ДА СЕ ПОДОБРЯТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност;„Заседналият начин на живот е новото пушене

Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ се включи заедно с 500 милиона деца в инициативата „Най-големия урок в света“ по инициатива на УНИЦЕФ. Веднага след Общото събрание на ООН близо 500 милиона момичета и момчета на възраст между 7 и 19 години ще научат за приетите на него нови 17 глобални цели, които обхващат широк спектър от предизвикателства: от изкореняване на крайната бедност, през справяне с климатичните промени, до даване на възможността на всяко дете да получи качествено образование. Инициативата цели да приобщи децата и младежите към глобалните усилия за изграждане на по-устойчиво бъдеще за всеки жител на планетата – защото младите хора ще бъдат основният носител на промяната в следващите 15 години.

Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ e европейски партньор по проект: From Garden to Table – От градината до масата 2015-2016 E-twinning партньорство

Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ се включи в инициативата: Поход по стъпките на българската армия. От 3 до 5 октомври областна администрация Кърджали организира тридневен ученически поход в чест на 100 години от началото на Първата световна война. На 2 октомври те посетиха документална изложба в Държавния архив за отражението на Първата световна върху местното население, а на следващия ден в 9 часа поеха с автобуси за Крумовград. Там направиха пешеходен преход до Паметника на загиналите фронтоваци през 1915-1918 г, където се състоя възпоменателно тържество. В с.Пчеларово се поклониха пред войнишкия паметник в селото. Походът бе закрит със заключителен ритуал на 4 октомври пред Паметника на освободителите в Кърджали с поднасяне на венци и награждаване на участниците.Проявата се организира с партньорството на Регионалния инспекторат, Военния клуб, Туристическото дружество, Военния лагер край Широко поле и училищата от региона.

5.10.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!

07.10.2015. Есен в училище! Много приятно ни изненадаха 5 клас с класната си ръководителка Роси Николова и възпитателката си Стоянка Илчева тази сутрин с това красиво изпълнение!

19.10.2015. С много радост децата седнаха и на пейките и масата, направени чрез рециклирани материали.

21 октомври 2015 – Ден на Кърджали!Ученици и учители участваха в тържественото шествие по случай Празника на града.

Прекрасен ден, прекрасни емоции, прекрасни преживявания. Изпълнени улици от нашите деца, редици от учители и ученици, празнуващи хора в Кърджали. Това беше днешния ден , в който наистина имаше живот, имаше надежда и имаше единство!

1 ноември – Денят на будителите! Да се знае, да се помни, че България е жива! На 1 ноември отдаваме почит към паметта на българите, дали духовното просвещение на българския народ.

30.10.2015 г. Тържество по случай реализирането на био-градинка, Кърджали.

Тържеството се проведе в 12:00 във фоайето на училището с водещи Кристиан и Радослава от  5 клас. Встъпителни думи бяха отправени от Видан Сефер, която винаги ни подкрепя и вдъхновява. Приветствено слово държа и директорката ни М. Тодорова. Какво сме постигнали представи София Калинова с презентация, както и викторина Витамина (презентация на С. Калинова). Зеленчукова сценка изнесоха учениците от 3 клас с ръководител Р. Димова, 5 клас ни поздравиха с песента „Моята планета Земя“, а най-малките ни отведоха в биоградинката с песен. Всички гости се почерпиха с плодове и зеленчуци, както и направени от колектива и родителите еко-зелници, баници и други вкусотии. Гости ни бяха представители на 2 медии, както и на телевизия Родопи, които излъчиха репортаж същата вечер.

30.10 – 03.11.2015. И вторият етаж е готов! Велика България! Природни науки. Благодарим на нашите корейски приятели за чудесното им изпълнение. Благодарности и на децата-доброволци – Криси, Ради, Мими, Наталия, Симона и останалите, както и на г-жа Тодорова , г-н Георгиев и най-вече г-жа Георгиева

Благодарим от сърце на нашите корейски приятели и специално на Eungin, Хан, Ели, Нури, Симеон, художници от Кореа, които изрисуваха училището абсолютно доброволно!

03.11.2015г. Днес се навършва 1 година с нашата директорка, г-жа Маргарита Тодорова. От сърце благодарим за всички усилия, за всеки успешен ден, макар бил той и

изпълнен с трудности (предизвикателства ги нарича тя). Благодарим и Ви желаем още дълго да сте с нас, много здраве и много радостни мигове! Благодарим Ви, че неуморно ни презареждате! Разчитаме на Вас, да продължавате да ни отправяте предизвикателства и да ни вдъхновявате!

55 години ОУ,, Св. Климент Охридски“, гр. Кърджали

Областният управител удостои с грамота Павлина Георгиева – учител по математика в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Кърджали, за активна преподавателска работа, висок професионализъм, дългогодишен принос за развитието на модерното българско образование и постигнати високи резултати в обучението по математика.

СЕДМИЦА ПОСВЕТЕНА НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК

Понеделник – 16.11. 2015г.. Във физкултурния салон от 12.00 ч. гостува Fantastic Show! Нашите най-малки ученици се забавляваха с магическото шоу, с което започна нашата седмица, посветена на 55-годишнината от основаването на нашето училище!Вторник – 17.11.2015г. Урок по БДП „Непослушният светофар“, от 11.30ч. у-ци от I клас с класен ръководител Йорданка Назърова и възпитател Рефие Ахмед.

Състезанието „Конструирам бързо и лесно“ под ръководството на г-н Георги Георгиев и участието на 6,7,8 клас премина оспорвано, никак не беше лесно да се измайстори вятърна мелница! 1 място за 6 клас – Криси и Пепи, за 7 клас – Ерсин и Джан, за 8 клас – Тайфун и Тургай.

Състеанието по история и география „Какво, къде, кога“ се състоя от 13.30 ч. с ученици от V,VI и VII клас. Официален гост на състезанието беше г-жа Даниела Апостолова, старши експерт по обществени науки в РИО, Кърджали. Г-жа Ваня Панайотова и г-жа Павлина Георгиева изпотиха участниците в състезанието, но за сметка на това поне 12 деца със сигурност научиха всички столици и всички български царе! Победа за госпожите! Четвъртък – 19.11.2015 г.

Състоя се литературно състезание „Приказен свят“. Отлично се представиха учениците от 5 клас, с ръководител Роси Николова и възпитател Стоянка Илчева. Имахме и официален гост от РИО, Кърджали – г-жа Пърличева. Децата четоха непознат текст, след това, четоха по роли, дадоха заглавие на приказките и най-забавното остана за накрая – драматизация на приказката. И двата отбора: Сладкодумковци и Бързоречковци се справиха чудесно и ни забавляваха. Честито първо бръснене на Коко!

Много емоционално, както всеки път, премина състезанието „Мама, татко и аз“ на най-малките, Лъвовете от 1 клас и Тигрите от 2 клас. След оспорвана надпревара, победител стана отбора на Тигрите. И двата отбора получиха торта, грамоти и най-вечв се забавляваха, а някой татковци дори простираха.Благодарим на г-н Мандаджиев за прекрасната вечер и емоциите! Благодарим и на нашите адреналинки от 6 и 7 клас! Благодарим на г-жа Илчева, която даде всичко от себе си в този състезателен ден! Благодарим на нашите мили родители, които ни подкрепят във всяко едно начинание и на прекрасните ни деца, за които всички усилия си заслужав

Кът за нашият патрон бе изработен от г-жа Стоянка Илчева, възпитател

20.11.2015 г Спортен празник! Г-н Мандаджиев изпоти всички ученици в училище! Беше динамичен ден, много емоционален, с много адреналин, радост и сълзи. Много волейбол, футбол, народна топка, атлетически състезания и танци! Имаше купи и медали и много топки за всеки клас!

27.11.2015-Тime to move!         Талантливите ни художници с награди от конкурса за рисунка

5.12.2015г.- Да си върнем младежкия дом!

По случай Международния ден на доброволеца, който светът отбелязва всяка година на 5 декември, ОУ“Св. Кл. Охридски“ подкрепи Регионална Библиотека „НиколаЙ. Вапцаров” , която организира събитие под надслов „Да си върнем Младежкия дом“! Пред централния вход на Младежкия дом бе поставена инсталация от табла и постери, изработени от младежите, които заявиха какво биха искали да има в Младежкия дом на Кърджали

7-11.12.2015 – Седмица на четенето

„Добрите книги имат едно общо нещо – те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина.“Цяла седмица учeниците от ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Кърджали, са на пътешествие в света на книгите. На 7 декември се проведе конкурс за най-добър четец и разказвач. Четенето и разказването е лесно и приятно за отличниците от 1 до 4 клас. Във вторник – 8 декември 2015 г. учениците от 5 клас с класен ръководител Роси Николова посетиха Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“, на децата бяха издадени читателски карти, някои деца нарисуваха коледни картички и написаха писма до дядо Коледа! Децата прекараха един приятен час между рафтовете с любими герои. Семицата на Националното четене завърши с много интересна и поучителна презентация на г-жа Станева, наградени бяха най-добрият разказвач, най-добрият четец, най-активният клас, двете ни писателки Съла и Силвия, който сами написаха и илюстроваха своите приказки. За да се спази приемствеността, учениците от 8, 7, 6 и 5 клас подариха любимите си книги на малчуганите от 4, 3, 2 и 1 клас. Раздадени бяха читателски карти от Народна библиотека „Н. Й. Вапцаров“ на всички, които искат да четат! Много вдъхновяващо завърши денят с посланието на известния американски актьор Уил Смит.Тайната на живота – поне според Уил Смит – също е много проста.Състои се в… тичането и… четенето.

Особено вълнуващо за млади и стари бе посещението в старческия дом и Дом за медико-социални грижи за деца „Детска мечта“ в град Кърджали на 9 декември. Неуморните, чевръсти четвъртокласници играха народни танци, а петокласниците изненадаха бабите, дядовците и децата, представяйки се като приказни герои. Радостта бе всеобща за всички.

Малки и пораснали деца от ОУ„Св.Кл.Охридски“, гр. Кърджали посрещнаха навечерието на Коледа с фойерверки!
Ученици, родители и учители взеха участие в коледното тържество на училището, което се проведе на 22 декември. Всички заедно успяха да предадат магията на празника и да създадат приповдигнато настроение. Най-малките пяха, първокласниците се представиха с драматизация „Снежанка и седемте джуджета“, четвъртокласниците и седмокласниците пяха и танцуваха, коледарите от 2 клас наричаха! Всички гледаха в захлас третокласниците, които изсвириха песни с коледни звънчета, под ръководството на г-жа Еунджин Ким. Кулминацията на вечерта бяха фойерверките, които озариха квартала. Да се опитаме да съхраним тази магия възможно най-дълго. И нека всеки от нас почувства в сърцето си топлината на Коледния миг! Най-искрени благопожелания за здраве и сили, за ползотворни дела, за топлота и доброта – дарявани и получавани, за дни на радост с усмивки и веселие, за мигове на сбъднати мечти!
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

И тази година възпитаниците на ОУ „Св. Кл. Охридски” подредиха във фоайето кулинарен базар в навечерието на Коледните празници. Участници от всички класове предлагаха приготвени в домашни условия сладкиши, баници и други кулинарни изкушения.

Магията на приятелството” – 22.01.2016г, гр. Кърджали. Открит урок на г-жа Бахтие Юмер, възпитател на 2 клас. Много усмихвки, страхотен урок! Заредихме се с положителна енергия, а децата бяха прекрасни! Отлична работа в екип с класната Нели Белева и учениците от 4 клас с класен Елена Добрева! Поздравлени

Децата от ОУ „Св. Климент Охридски“ казват „Не!” на агресията в училище и извън него

В ОУ „Св. Климент Охридски” в Кърджали започна Месец на ненасилието в училище под мотото „Да победим агресията с усмивка и любов“.Началото бе положено с открит урок „Приятелството е магия” на възпитателката на втори клас г-жа Юмер. Родители и учители се потопиха в неповторимия дух на приятелството и мечтите чрез драматизацията на децата, песните, стихчетата, техните грейнали лица и усмивки. С дискусия в часа на класа и постери с правила за безопасното използване на интернет бе отбелязан Международният ден за Безопасен интернет на 9 февруари Световният ден на влюбените премина под мотото „Обичам да обичам“. С вълнение седмокласничките отвориха кутията на любовта, обичта и приятелството и разнесоха валентинките по класовете! Петокласниците организираха базар на картички и сладкиши. Раздадоха на всички учители изработени от тях сърца с послания на обич и приятелство. Спортът е един от най-добрите начини децата да превърнат агресията и енергията си в игра и забава. Учениците ни от 5 и 6 клас спечелиха общинският турнир по тенис на маса! Презентация на тема „Какво(не)знаем за пубертета“ бе представена пред седмокласниците в  месеца на разбирателството и приятелството! Първокласниците пък събират капачки! Още един начин да правим нещо заедно в екип и за обща кауза. Най-интересно и оспорвано се очаква да бъде състезанието „Аз не съм агресивен“ по инициатива на г-жа Георгиева, в което се включват всички класове. На вратите на класните стаи са залепени правилата на ненасилието. Всяка лоша проява – бутане, удряне, лоши думи или лъжа – лишава класа от точки. Надпреварата ще продължи целия месец, а победителите, т.е. най-миролюбивите ще получат награда! Кампанията ще продължи целия февруари, кулминация ще бъде Международният ден на розовата фланелка (24 февруари), за който всички ученици се подготвят ентусиазирано. „Ненасилието е състояние на съвършенство. То е цел, към която се приближава цялото човечество, макар и несъзнателно.” Думите са на Махатма Ганди!

Успехите през януари и февруари

Нашите ученици взеха участие във всички олимпиади от общинския кръг. Няколко ученика се класираха за областния кръг по математика. Малчуганите от начален курс участваха в състезанията „Знам и мога“. Максималните 50 точки има Суде от първи клас, но всички са се справили чудесно. Джейда от 4 клас се класира на 1 място на областния кръг на олимпиадата по математика. До областен кръг по математика и български език достигнаха Радослава и Калоян от 5 клас, по математика – Диана и Виктория от 6 клас, по география – Виктория Карабашова.

Вики участва и се класира в почти всяко състезание-математика, георграфия, скок на дължина, тенис на маса! Горди сме и щастливи, че имаме толкова талантливи деца и те са част от екипа ни!

Спортните и музикалните успехи на училището бяха отразени със снимки на фейсбук страницата ни. Събитието беше отразено и във вестник “Нов Живот”!

Актрисата Илиана Балийска събра малките таланти на ОУ „Св. Кл. Охридски“. Артистични, музикални, танцувални, менекенски и всякакви необичайни дарби показаха малките и пораснали сладури, които излязоха на сцената. Най-артистичните деца бяха поканени да участват в телевизионното предаване “Мини Мис и Мини Мистър” – едно от най-гледаните забавни предавания за малчуганите.

24 февруари – Международният ден срещу тормоза в училище, известен и като „Ден на розовата фланелка“. С носенето на розова риза или с розова панделка на ревера казваме: “Не на тормоза: НЕ на обидите, подигравките, измислянето на прякори. НЕ на грубостта в отношенията”.

ОУ“ Св. Кл. Охридски“ изписа в двора на училището своето твърдо

“ Не на тормоза в училище!“. И най-малките са съпричастни и казаха своето Не на удрянето, блъскането, лошите думи и агресията! Да бъдем добри! „Да бъдем добри поне толкова, колкото можем. Не повече от това“.

Отлично представяне на малките ни „англичани“ в състезанието „Аз общувам с европа“, максимален брой точки за Тундж и Васко от 2 клас , Силвия, Рали и Съла от 3 клас и Джейда и Йелиз от 4 клас!

 1-3.03.2016Мартенска радост за децата от ОУ „Свети Климент Охридски“

Първият пролетен празник за годината донесе много радости на децатаот ОУ „Свети Климент Охридски”. Те дружно посрещнаха Баба Марта, размениха си мартенички с пожелание за здраве и дълголетие. И тя дойде със своята румена и засмяна внучка. Нагиздена в празнична народна носия, с украсена с цветя кошница. А децата се втурнаха да я поздравяват със стихотворения и песни, танци и хорца. Наско, Джейда, Йелиз, Силвия, Съла, Елиф, Ангел изнесоха програма и подариха мартенички на деца от детските градини, Дневния център“Надежда“ и Дома за стари хора. В края на празника всички прескочиха огъня в двора на за здраве и да изгонят лошите сили. С това обаче не приключиха събитията за училището. Победители в състезанието „Аз не съм агресивен “стана 6 а клас. Наградата връчи преподавателката Георгиева. Тя се обърна към малките с думите, че смелите хора не решават проблемите си с агресия. Състезанието е една добра практика и продължава до края на годината.

По случай 3 март – националния празник на България, петокласниците изнесоха тържествен рецитал, а шестокласниците изпълниха „Изворът на белоногата“

Mайките от ОУ„Св. Кл. Охридски“ в осмомартенска кулинарна надпревара

Осми ми март е празник, който има дълга история, но за  децата е ясно: това е Празникът на мама. Много радост, усмивки и осмомартенско настроение изпълни фоайето на училището през изминалите два дни. За пореден път традиционният базар показа кулинарните умения  на майки и баби. Всеки клас проведе своето тържество за мама и училището ехтеше от стихове, песни и танци. Учениците от трети клас, под ръководството на класната ръководителка г-жа Станева, сътвориха истински спектакъл. Бабите и майките бяха просълзени от умиление и щастие, че децата им показват своята обич и уважение, те получиха от своите слънца подаръци, цветя и много целувки.„Мила мамо, ти разбра нали, чудото на този ден си ти! Ще те гушнем нежно с малките ръце, ще ти пожелаем здраве от сърце!“Учениците и учителите на ОУ „Св. Кл. Охридски пожелават на всички майки и жени по цял свят много радост и щастие!Събитието бе отразено в медиите.

Боряна Иванова от ОУ “Св. Кл. Охридски“, гр. Кърджали с 1 място, купа и медал от „Мини Мис и Мини Мистър“ Пролет 2016

12-годишната Боряна Стефанова Иванова стана една от победителите във втора възрастова група в тв шоуто на известната телевизионна водеща, любимката на малки и пораснали – актрисата Илиана Балийска. Най-забавният, най-щурият, най-веселият детски конкурс „Мини Мис и Мини Мистър” – „Малки Големи Таланти” се проведе през месец март в Двореца на децата! Решаващо за крайното класиране е „надталантчването“ – с песен, стихотворение, танц или нещо изненадващо като публиката със своите аплодисменти също е важен фактор! Боряна се подготвя при г-жа Силвия Барутчиева, преподавател по музика в ОУ “Св. Кл. Охридски“, нейната стихия са народните песни и танци! На шоуто тя изпълни българска народна песен.

20 март. Завърши проект „Не“ на насилието в училище“, който бе изпълнен от Сдружение “Младежки инициативи за развитие и диалог”. Целевата група по проекта бяха 160 деца на възраст от 7 до 10 г., от 4 училища на територията на община Кърджали, между тях и ОУ’Св.Климент Охридски’. Основната цел на проекта бе превенция на насилието между децата в училище и формиране на безопасна училищна среда. Проведоха се открити уроци за ученици от 2, 3, и 4 клас. Участвахме в конкурс за най-добра рисунка “Не на насилието”. В заниманията с помощта на различни ролеви игри, чрез разкриване постъпките на героите от приказката за воденичаря, медиаторът мотивира децата да стигнат до убеждението, че трябва да са много наблюдателни и търпеливи, за да могат да откриват добрите страни от поведението на своите съученици, защото всеки човек е значим, достоен и уникален. „Проектът „Не“ на насилието в училище“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г

22.03 Посрещане на пролетта . Приказни герои дефилират на карнавал в ОУ „Св. Климент Охридски“

Нечувано! Невиждано за малки и големи! Феите на приказките забавляваха децата от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали в своя дворец на традиционния пролетен карнавал. Физкултурният салон бе огласен от стихове, песни и танци на малките приказни герои, чиито костюми бяха приказни. Особено емоционален бе конкурсът за най-добър карнавален костюм, спечелен от суперменът Еге от 1 клас.  Награди и грамоти получиха най-хубавите пролетни рисунки, стихове и приказки, както и най-оригинално украсените стаи на 7 клас и подготвителната група! Забавленията продължиха с конкурса „Като две капки вода“, в което се изявиха музикалните таланти Кристиян Александров, Радослава Веселинова от 5 клас и Петя Йорданова от 8 клас. Празникът приключи с весела детска дискотека! Сценарист бе г-жа Калинова със съдействието на всички колеги. Гордеем се, че едни от най-талантливите и най-красиви деца се обучават и творят в ОУ „Св. Кл. Охридски“! Събитието беше отразено във в. „Нов Живот“.

01.04.2016 г. Празник на буквите в ОУ „Св.Климент Охридски“, децата посрещат читанката. Празник на буквите се  проведе в  I а клас с класен ръководител Йорданка Назърова и възпитател Рефие Ахмед в ОУ „Св.Климент Охридски“ в Кърджали. Развълнувани, празнично облечени, усмихнати и въодушевени, децата, родителите и учителите на първи клас го направиха незабравим! Малките ученици показаха, че знаят всички букви и вече могат да четат.

На 25.03.2016 година ОУ „Св. Кл. Охридски“ постави началото на съвместната си дейност с Териториална организация на научно-техническите съюзи-Кърджали, към които се присъединява с учредяването на научно-техническо дружество към ОУ „Св. Кл. Охридски“!  Първата съвместна дейност е свързана с отбелязването на Седмицата на гората. По инициатива на ТО на НТС и с участие на учениците и колектива на ОУ „Св. Климент Охридски“, на 07.04.2016 г., от 10.30 ч., бяха засадени фиданки, осигурени от Държавно ловно стопанство „Женда“, с Директор инж. Николай Янчев. ОУ „Св. Кл. Охридски“, участва и в националния конкурс за лого на Седмицата, а на 9 април  се проведе и състезание между деца от три училища в града – ОУ „Св. Кл. Охридски“, СОУ „Отец Паисий“ и СОУ „Владимир Димитров – Майстора“. Събитието беше отразено във в. „Нов Живот“.

Празник в гората. На 9 април в парк „Простор“ се проведе празник под надслов „Лесовъд за един ден“ по случай седмицата на гората, организиран от регионалната дирекция по горите в Кърджали. Седмицата на гората се чества вече 129 години в първата седмица на април и така се отдава почит към българската гора, към лесовъдите и залесителите. Участниците в празника бяха поздравени от зам.областния управител Румен Младенов, като част от празника бяха проведени игри и отборът ни стана първенец! Получихме тениски, медали и купа:) Научихме много неща за гората и се забавлявахме!

На 14.04 шред Военния клуб в Кърджали се проведе състезание-трибой  „Добри, по-добри, най-добри” с участието на отборa ни момчета и момичета от 5 – 7 клас. Състезанието бе посветено на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия. Войниците от 68-та бригада в Пловдив демонстрираха бойни умения в Градската градина.

На 18.04.2016 г., по покана на ТО на НТС, в зала 211 в Дома на техниката, експерти от Областна дирекция на МВР изнесоха лекции, свързани със зачестилите заплахи от терористични актове и разпространението и употребата на наркотични вещества. г-жа Роса Николова и г-н Георги Георгиев придружаваха своите ученици от V, VI и VII клас.Комисар Димитър Димитров запозна присъстващите с това, как трябва да действат при евентуална заплаха от взривни вещества и как да се предпазят. На свой ред, г-н Михаил Димитров и г-н Красимир Спиров, представиха видовете наркотични вещества, тяхното въздействие и вредата, която нанасят на човешкия организъм. Децата се вълнуваха от темите и задаваха много въпроси, на които получиха компетентни и достъпни за тях отговори.

19.04. По случай деня на Земята и кампанията на ОУ“Св. Кл. Охридски“ за озеленяване на училището отвътре и отвън, децата от 5 а клас с възпитателката си г-жа Стоянка Илчева засадиха цветя в своята стая. Инициативата има за цел да насърчи тяхното екологично мислене.

В началото на месец април ОУ“ Св. Кл. Охридски“ в лицето на г-жа Петя Белева и г-жа Силвия Барутчиева спечелиха проект „Обичам природата – и аз участвам“. Благодарение на проекта, с доброволния труд и участие, както на възрастните, така и на децата, училището ще придобие още по-привлекателен вид, ще стане още по-зелено и ще доведе до ново отношение към природата.

Предстои изграждане на нови цветни лехи, скален кът, алея на здравето със спортни уреди и класна стая на открито.

Ученици от 7 клас представиха училището с изложба на предмети от рециклирани материали на ученическа конференция за добри екологични практики”Земята – наш дом”, организирана от Община Кърджали, ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” и ОДК на 21 април. Симона Косова и Симона Къркеланова представиха презентацията на училището Зелена революция в града.

По случай Денят на Земята, на 22 април, Г-жа Силвия Барутчиева и ученици от 5, клас представиха презентация на тема „Водата – извор на живот“. Спонсор на събитието бе фирма Хюхютах, която раздаде минерална вода на всички ученици! Нашите ученици участваха и в Празникът на земята, организиран от Община Кърджали, който включваше велопоход, майсторско управление на велосипед, представяне на екологични постери, празник на цветята и концерт.

По повод Международният ден на книгата и авторското право-23.04- учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ участваха във викторина-игра „Познай приказката“. Участниците се забавляваха и показаха знания за известни автори и произведения. Маратонът по четене насърчи участниците да продължат да четат и да попълват читателските си дневници. КНИГАТА Е ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА!

 Усмихнатите ни лазарки от 3 клас превърнаха в истински цветен празник деня на Земята. Малките лазарки изричаха благословии за здраве и благополучие, поздравиха ни с песента „Лаленце се люлее“. Те разказаха какво знаят за обичая и как той се е изпълнявал някога.

На 25.04.2016г нашият отбор представи училището ни на състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“,  с ръководител Г. Георгиев. Състезанието премина с много емоции и стремеж към победа.

На 27.04.2016 г., по случай настъпващите великденски празници ТО на НТС и учениците от 3 а клас на ОУ „Св. Кл. Охридски“, с класен ръководител – Десислава Станева, зарадваха възпитаниците от Детски център „Надежда“ като им подариха дрехи и играчки и поздравиха децата от центъра с малка великденска програма. Директорката Маргарита Тодорова поздрави децата и колектива на центъра.

На 28.04. украсихме празнично всички стаи и фоайето за да се приготвим за Великден. Великденското яйце ни напомня, че нищо не може да унищожи мечтите и любовта. Великден носи надежда и вяра в добротата на хората!

28.04. 2016г. – минути преди да започне състезанието „Млад огнеборец“ на стадион „Горубсо“. Отборът, с ръководител Г.Георгиев, е пълен с енергия и желание за достойно представяне!!!

На 03.05.2016г. се проведе Великденски кулинарен базар. Тропнахме и хорце и се веселихме от сърце!

9 Май – Денят на Европа се отбелязва с Ден на самоуправлението, в който ученици поемат ролята на учители, директор и заместник директор. Директор на училището бе Симона Косова, а зам. директор – Ива Чаушева от 7 а клас. Директорката влезе и в час по английски език, а след това награди и малките ни второкласници за успехите им през годината. Учениците споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

11.05. Открита педагогическа практика се проведе в 5 а клас с преподавател г-жа Роси Николова и в 4 а клас с преподавател г-жа Елена Добрева. Гост на урока бе г-жа Маргарита Тодорова – директор на училището! Различни педагози приобщават децата към изискванията на училищния живот и обучение, към съвместните дейности в урочни работи и извънурочна дейност, допринасят за хармонична приемственост. Една китайска мъдрост казва: „Ако ти дадат една риба – те хранят за един ден. Ако ти покажат как се лови риба – ще имаш храна за ЦЯЛ живот. Особено важно винаги е било проучването и събирането на информация от бъдещите учители за личностните и емоционални характеристики на децата, за нагласите и интересите им, за силните и по-слабите им страни, за да могат учителите да откриват и развиват най-доброто в тях и да са им полезни в целия проц

13.05.2016 ”200 деца в Кърджали се надпяват с „Върви народе възродени!” Концертът бе открит от Боряна Иванова от 5 а клас на ОУ „Св. Кл. Охридски“.

При голям интерес от страна на участници и зрители, днес в залата на Дома на културата в Кърджали премина Първия в България ученически конкурс за изпълнение на Химна на Светите братя Кирил и Методий и на българската просвета и култура и славянска писменост „Върви народе възродени!”. Негов организатор е Община Кърджали.

13.05.Нашият първенец по борба –Дениз Хикмет от 5 клас!

Браво, Дениз, горди сме, че сред нас расте златен медалист! Побеждавай винаги!Аз съм шампион! Историята ще помни мен и не е нужно да се страхувам дали ще бъде снизходителна. Аз ще се самоопределя. Аз ще напиша собствените си похвали. И никой няма да ми каже какво мога да бъда и какво не мога да бъда! Няма да се прибера! Не и без да съм дал всичко от себе си.

На 19 май 2016 г. в ОУ “Св.Кл.Охридски“ – гр. Кърджали се проведе общоучилищен спортен празник, организиран от г-н Янко Мандаджиев, учител по физическо възпитание и спорт. Събитието  бе посветено на седмицата на физическа активност. MOVEWeek е общоевропейско събитие, което има за цел да покаже ползите от воденето на активен начин на живот. За най-малките ученици от 2 до 4 клас бяха организирани щафетни игри и турнир по народна топка, а 5, 6 и 7 клас участваха в атлетически игри и турнир по футбол и волейбол. Директорката Маргарита Тодорова награди всички участници с минерална вода и лакомство.

Екипът на училището вярва, че био-градинка и другите зелени инициативи е още една позитивна практика в усилията за обновяване на образователната система и най-вече – за изграждане на хармонични и активни личности, за които опазването и грижата за околната среда не са просто част от модерната „зелена“ идея, а цялостен начин на живот.

24 май! Ден на славянската писменост!

Клас, стани – Учителят пристига!Шапки, долу!Поклон! На колене – пред българския учител!Тържествено отбелязахме деня с тържество на най-малките от 1 до 4 клас-стихове и песни. Гости н бяха Вилдн Сефер (областна администрациа), Гроздан Колев (началник на РИО), зам.метър на града, Диана  Соколова (НТС). Приветстия към ученици, учители и гости произнесоха всички, поднесено бяха цветя. Директорката на училището Маргарита Тодорова происнесе тървествено слово и награди изявените ученици!Участвахме и дори открихме  програмата, организирана от общината с красив танц с българското знаме на 3 а клас с кл. р-тел Десислава Станева. Инж. Хасан Азис, кмет на гр. Кърджали награди двете ни изявени ученички Джейда Джеват и Дияна Гуглева за успехите им през годината! Безсмъртен като зрънцето си в тия, в които щедро си добро посял!

 4.06 Освен че са красиви и добри, днес тези прекрасни момичета се включиха в националната кампания „Да изчистим България за един ден“. Всичко започва с една малка стъпка! Момичетата на ОУ „Св. Кл. Охридски изчистиха района около Каменната сватба!

 10 юни. Екскурзия в София! Много емоции, много смях, исторически забележителости, зоологическа градина. Всички заедно! 5,6,7, 8 клас!

Матея Илиева от 7 а клас за пореден път с награда от престижен конкурс „Заветите на първоучителя Климент Охридски“! Гордеем се с теб, Матея!

13.06 Изпращане на 7 и 8 клас

Скъпи приятели! Всяко нещо има своя край, а хубавите неща са кратки.  Споменът обаче остава… Първата класна стая, класните ръководители. Шумът в коридорите, строгите гласове на учителите, часовете – понякога лежерни, понякога тягостни; ужасните контролни; случките и премеждията заедно. Неусетно минаха най-безгрижните години. Дни, които никога вече няма да се върнат…. Завършването винаги ни се струва толкова далечно, а ето че остават 2 дни. Последният звънец ще избие скоро и след него вече няма да сте 7 а – класът, който може би не е с най-добър успех или най-добра дисциплина, не е най-задружният или най-добрият клас,но си е и винаги ще бъде вашият клас!

14.06 Да не се забравяме, спомени оставяме! Днес посветихме деня на музиката, танците и надписване на фанелки със спомени! София Калинова заедно с момичетата на 7 аклас представиха презентация за класа, сшеиално подготвена за класната ръководителка Ваня Панайотова!

15.06 Последният училищен звънец за тази учебна година!

Българските деца са умни и способни и наред с ученето се справят и с бизнес, метеорология, журналистика и т. н. Сами се убедихме в това с нашето директно предаване „Ура, ваканция!” от студиото на Основно училище „Св. Кл. Охридски“.

Ако искате да научите чужди езици, елате при нас. Запишете се да учите в нашия клас. Основно училище „Св. Кл. Охридски“ мисли за вас – в него се изучават чужди езици още от първи клас!

Ако искате да се занимавате с бизнес и търговия, а не знаете таблицата за умножение се за пишете във втори клас. Първите десет записали се получават безплатно електронен калкулатор. Времето през лятната ваканция ще бъде предимно щастливо и безгрижно. И на вашата улица ще изгреят в продължение на няколко месеца усмивките на вашите деца. През цялата ваканция времето ще бъде подходящо за игри, екскурзии, лагери и купони. Атмосферното налягане ще бъде без промени, за разлика от кръвното налягане на родителите, при което се очакват резки промени около 15 септември. Весела Ваканция на всички деца! Подаръкът от 8 клас вече е на стената на директорката ни, Маргарита Тодорова! Платното е рисувано от децата и класната на 8 клас Павлина Георгиева! Специално за нашите красиви адреналинки от 7 клас г-н Мандаджиев организира малка водна екскурзия из язовир Кърджали с капитан Николай Шопов. Пожелаваме на красивите ни момичета от випуск 2016г. здраве, късмет и щастие, а успехите да съпътстват всяко тяхно начинание. Да вярват, че най -хубавото предстои и дори и да има трудности, да ги посрещат с усмивка, защото животът е най -големият учител.До нови срещи, скъпи осмокласници! Вече сте с основно образование!Вървете смело и решително напред! Превърнете трудностите в победи,а мечтите си в реалност! Не се отказвайте от тях, защото мечтите са вашите криле. Успехът се крие в самите вас! Хората неслучайно се срещат и неслучайно поемат по даден път. Пожелаваме ви от цялото си сърце да крачите по отредения ви път с увереност, страст и пламък в очите! Всеки е една вселена и дано сте разбрали богатството, което носите в сърцата си! УСПЕХ! На добър час!С много обич пожелаваме успех на всички ученици от випуск 2016!

 

2016-2017

УЧЕБНА ГОДИНА

15.09.2016 година Да влезеш със приятелите в клас. Най-хубавият път на този свят е онзи път,по който крачиш ти, през твоя слънчев и приветлив град, за да отвориш школските врати. Най-верните другари на света са тези, сред които ти вървиш, с които радостна е песента, мечтите си и хляба да делиш! Най-хубавото чувство е това, Да срещаш другите с усмивка и със радост да ги поздравиш!

Скъпи родители, благодарим Ви, че поверихте децата си на нас. Повярвайте ни – ще ги пазим и ще бдим над тях. Ще ги обичаме и ще ги учим, защото това е нашето призвание.

18 първокласникa днес с вълнение и притеснение престъпиха прага на новото си училище – ОУ „Св. Кл. Охридски”. По традиция преди това те преминаха през цветната шестица, а директорът на учебното заведение Маргарита Тодорова им пожела незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще бъдат заедно. Тържеството в учебното заведение започна точно в девет часа. Негови гости бяха Елена Златанова, представителка на областна администрация и областният управител Илия Илиев, Г-жа Ширин Сюлеман – предтсавител на Община Кърджали, г-жа Нели Арнаудова –представител на  КНСБ и др. Всички те поздравиха ученици, учители и родители по случай новата учебна година. Тържеството по случай първият учебен ден продължи с програма от 2, 3 и 4 клас. Започваме новата учебна година с 8 паралелки и подготвителна група, 15 преподавателя, с боядисана фасада отвън, с боядисани 1 и 2 етаж, боядисани стаи, всички оборудвани по европейските стандарти-светли и уютни, тоалетни за най-малките с топла вода и течен сапун.

Празник и нова детска площадка в двора на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали

На 15 септември малчуганите от подготвителен и първи клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ за пръв път прекрачиха прага на нашето училище. Приветстваха ги учениците от началния курс. Танцьорите  от 2 клас осветлиха празника с духа на българската фолклорна традиция. Със стихотворения, песни и танци децата от 1, 3 и 4 клас поздравиха съученици, гости и учители. Големите каки и батковци предадоха Ключа на знанието на първокласниците, символично отключвайки за тях пътя на знанието. Приветствие отправи директорката Маргарита Тодорова, която пожела на децата да бъдат упорити и ученолюбиви. Под звуците на химна на България бе издигнат българския флаг пред входа на училището. Приветствия отправиха кметът на града инж. Хасан Азис и областният управител Илия Илиев, които пожелават в поздравителния си адрес здраве, повече радостни преживявания и много нови постижения в учебната работа на учители и ученици. След като удари тържествения първи учебен звънец, учениците преминаха под Книгата на знанието и се запътиха към класните стаи, от които започва пътят им в света на познанието.

Училище „Св. Климент Охридски“ започва новата учебна година с единствена в града училищна детска площадка, нов сайт, 3 нови проекта: „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от прогимназиален етап”; „GROWING GREEN“ в партньорство с Испания, Италия, Турция, Румъния, Чехия, Франция и  „Обичам природата – и аз участвам“.Специално ще бъде обзаведена стая за занимания по интереси, която ще създаде условия за обогатяване на творческите изяви на учениците, както и зелена класна стая в двора на училището.

Изцяло обновени, красиво боядисани и уютни са всички стаи на 1 и 2 етаж, с нови секции, ламиниран паркет, бели дъски, пердета, цветя, компютър. Започва ремонт на тоалетните и улуците, както и на 3-ия и 40-ия етаж

Нека е успешна Новата учебна година!

Нека учениците да получават знания и добри оценки, а учителите да работят с желание! Нека са щастливи децата в училище сред своите връстници и приятели! На добър час и през новата учебна година.

Огромни благодарности на нашите колеги Георги Георгиев и Али Ибрахим , които доброволно боядисаха патриотично всички витрини в коридора!

Училище „Св. Климент Охридски“ и НЕА ГЕРМАНИКА започват новата учебна година с общ проект за ранно чуждоезиково обучение. Обучението ще се провежда от преподаватели от НЕА ГЕРМАНИКА с богат професионален опит в преподаването на чужди езици. Използваните от тях методи на обучение се основават на комуникацията във всичките й разновидности. Целта е да се развият способностите за слушане, говорене, четене и писане според критерия на Европейската езикова рамка. Специално за тази цел са разработени специализирани учебни програми, съобразени със специфичните нужди на обучаващите се с оглед на тематиката, езиковото ниво и необходимата интензивност на обучение, възрастовата специфика при работата с деца. Самото обучение ще се провежда в компютърни кабинети, специално оборудвани за целта с мултимедийни средства и компютър за всеки обучаем, което ще позволи широко използване на най-съвременните аудио-визуални и мултимедийни средства, както и интерактивни учебници и други пособия.

ОУ‘ Св. Кл. Охридски“ започва новата учебна година с нов сайт , който е създаден с активната подкрепа на ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР НЕА ГЕРМАНИКА. От новата учебна година ще се провежда ранно чуждоезиково обучение на деца, както от самото училище така и такива, които не учат там.

https://klimentohridski.eu/

ОУ‘ Св. Кл. Охридски“ започва новата учебна година с 2 нови екологични проекта.

E-twinning проект „GROWING GREEN“в партньорство с Испания, Италия, Турция, Румъния, Чехия, Франция .

Проект „Обичам природата – и аз участвам“.
Училището ще придобие още по привлекателен вид, ще стане още по-зелено. Предстои изграждане на нови цветни лехи, скален кът, алея на здравето със спортни уреди и класна стая на открито.

На 26 септември, държавите от Европейския съюз отбелязват Деня на европейските езици. Инициативата се празнува от 12 години и по традиция се отбелязва и в ОУ“Св. Кл. Охридски“ в Кърджали.

Мултимедийни презентации в 5 и 6 клас изнесе София Калинова – преподавател по английски език. Учениците научиха малко граматика и как се казва „Харесвам те“ и „Обичам те“ на някои официални езици на ЕС

На 30.09.2016г. ОУ“Св. Кл. Охридски“ отбеляза ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ!

Учениците от ОУ“Св. Кл. Охридски“  се присъединиха към хиляди други младежи от цяла България, взимайки участие в широк спектър от спортове и активности за да отпразнуват Еwропейския Ден на Спорта в Училище.

ОУ “Св. Климент Охридски“ за трета поредна година взема участие в Европейски ден на спорта в училище –European School Sport Day /ЕДСУ/. За най-малките ученици от 2 до 4 клас бяха организирани щафетни игри и турнир по народна топка, а 5, 6, 7 и 8 клас участваха в атлетически игри и турнир по футбол и волейбол.

Европейският ден на спорта в училище е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови начини за физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за “принадлежност към училището” на всеки участник.

Европейски ден на спора в училище /ЕДСУ/ в България се координира от сдружение „BG Бъди активен“. ЕДСУ е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването.

http://www.novjivot.info/2016/09/30/70969/

Основно Училищев.Климент Охридски’ се включи в на поход-поклонение „По стъпките на българската армия” на 8 и 9 октомври. Събитието е включено в Националния календар на честванията по повод 100 години от Първата световна война. Организира се от инициативен комитет, председателстван от областния управител Илия Илиев, с подкрепата на Министерството на отбраната  и се провежда за четвърти пореден път. Девет ученически туристически се включиха в похода. Колоната води полк. Лалов от Министерството на отбраната. В събота участниците положиха венци на признателност и изнесоха тържествена програма пред паметниците на загиналите фронтоваци в село Шумнатица и в Крумовград. В заключителната част пред Паметника на Освободителите в Кърджали децата с признателност поднесoха цветя и се поклониха пред подвига на загиналите герои. Ръководители на групата на училишето бяха г-н Янко Мандаджиев и г-жа Камелия Арабова с ученици от 5,6, 7 и 8 клас клас!

Седмица на четенето завладя ОУ „Свети Климент Охридски” в Кърджали

От 10 до 14 октомври ОУ „ Свети Климент Охридски” в Кърджали  за втора поредна година се включи в Националната седмица на четенето, инициирана от МОН за насърчаване и повишаване на грамотността. В проявата, организирана от ръководството и преподавателите, активно участваха всички ученици от първи до осми клас.

На 11 октомври Десислава Станева представи презентация на тема  „История на книгата“ , а четвъртокласниците показаха комикси на книги, изработени от самите тях.

Подредена бе и изложба на ученически тетрадки – „Пиша  най-красиво“.Излезе и първият брой за годината на вестник „Междучасие“с активното участие на малките репортери от 5 клас. Най-активни бяха малките ученици, които се надпреварваха на 13 октомври в маратон по четене.

Много емоции предизвика маратонът по четене в 5-8 клас „Най-добър четец и най-добър рецитатор“. Учениците се включиха в среща-разговор на тема „Четенето е най – доброто учение“ с поетесата Лили Делигиева. Осмокласниците споделиха какви книги обичат да четат. Всички осъзнават, че трябва да отделят повече време на четенето, защото ако престанат да четат, те ще престанат да мислят и да се развиват.

„Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители“.

ОУ „Св. Кл. Охридски“ за трета поредна година участва в европейската инициатива „Time to Move“ 2016. Инициативата “Time to Move”/”Време за движение” е част от мащабна кампания, организирана от Евродеск България, която за  3 път се осъществи на територията на гр. Кърджали и в която се включиха деца и младежи от 3 училища – ОУ „Св. Кл. Охридски“, СУ „Отец Паисии“ и СУ „Вл. Д. Майстора“. Основната  цел на кампанията е да се предостави  допълнителна информация на младите хора за възможността им да пътуват и се включат в обучения, събития, пътуване и работа, или като доброволци в чужбина и в България. Сдружение „Устойчиво развитие” в партньорство с Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров“, използва благоприятната възможност да информира младежите за работата на Евродеск точката в гр. Кърджали.

Беше организиран и проведен конкурс за детско творчество на тема „Time to Move”/”Време за движение”. Всички творби бяха изложени в СУ „Владимир Димитров – Майстора” гр. Кърджали.  

В Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров“ се проведе състезание-викторина „Time to Move”/”Време за движение”, в които участваха 5 отбора, съставени от деца от различни училища. Викторината се състоеше от въпроси от областта на географията – известни забележителности (културни, архитектурни, природни и др. в Европа и България).  

Много интересно за децата бе посещението на генералната репетиция на театралната трупа и запознаване на място ‘отвътре’с непознатите страни от театралното изкуство. Със съдействито на директорът на театъра Гълъб Бочуков,  на 15 деца  бе предоставена възможност да излязат на сцената, и да ‘почустват’ сценичната треска и магията да се представиш пред публика.

TREASURE HUNT бе най-атрактивното състезание. То се проведе в Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотеката.

Презентация за всички събития включени в кампанията „Time to Move”/”Време за движение”, които  бяха  организирани в гр. Кърджали направи и представи Васко Райчинов.

Победителите във всяко състезание получиха награда, която да ги стимулира към участие инициативата и следващата година! При участието си, във всяка дейност децата научиха нещо ново, станаха по-информирани и се забавляваха!

http://www.novjivot.info/2016/11/01/74869/

От почти век, всяка година, на 21 октомври, Кърджали отбелязва своя празник. На този ден – през 1912 година, по време на Балканската война, градът, който след Съединението на Княжество България и Източна Румелия остава в пределите на Османската империя, е завзет и освободен от Хасковския отряд. В центъра на града е издигнат паметник „Освободителите“ в памет на героите, загинали за присъединяването на Кърджали към България, а датата 21 октомври е записана в градската история като ден на освобождението. Представителният блок на ОУ „Св. Кл. Охридски“ достойно се представи на празнично шествие.

 ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ С НОВ ЕКОЛОГИЧЕН ПРОЕКТ И С ПЪРВИТЕ В ГРАДА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА И ЗЕЛЕНА КЛАСНА СТАЯ!
През септември и октомври ОУ „Св. Кл. Охридски“ реализира проект на МОСВ и ПУДООС в рамките на Националната кампания „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2016г.“ на тема „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ“. Целите на проекта са да се обединят усилията на ученици, родители, учители, съкварталци за подобряване на средата, в която учениците учат, спортуват и почиват. Зарадвахме децата с ДЕТСКА ПЛОЩАДКА С ПЪРЗАЛКА И ЛЮЛКА и малките ни ученици прекарват там всяко междучасие.С много ентусиазъм, труд и идеи бе създадена ЗЕЛЕНА КЛАСНА СТАЯ с пейки и маси, черна дъска, където се предвижда провеждането на изнесено обучение по природни науки. Всички предмети от класната стая са от рециклирани материали. Предстои открит урок с презентация за билките и растенията, почвите и скалите. Разкопаха се и се обособиха ЦВЕТНИ ЛЕХИ и цветни петна за всеки клас, засадиха се цветя и дръвчета/Поставиха се 2 ФИТНЕС УРЕДА – атрактивно и желано място за развлечение и за подобрение на двигателните умения на тинейджърите.

Учениците, с помощта на дърводелеца и г-н Георгиев изработиха КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ от рециклирани материали с цел птичките да се хранят и да се погрижим за тях през зимата.Старата чешма на двора се превърна в калинка. В центъра на една от градинките се появи красива палитра с цветя!

На 28 октомври се проведе ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ В ОБНОВЕНИЯ ДВОР пред родители, съкварталци и съграждани. Гости на тържеството бяха Областният управител Илия Илиев, Вилдан Сефер, Г-жа Янкова – директор на ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“, Юнжин Кан и други.

15.11. Златна есен
„Есента ни зове с чудни дарове и цветове.Да танцуваме, да пеем, с весели игри да се посмеем!“
Най- малките ни възпитаници от подготвителната група, под ръководството на г-жа Милена Костадинова, днес бяха приготвили за родители и учители тържество за есента. песни, танци, сценки накараха сърцата ни да се стоплят в студения ден от чистите детски усмивки!

16.11 Децата на ОУ „Св. Кл. Охридски“ посадиха Дървото на Толерантността!Ученическият съвет на ОУ „Св. Кл. Охридски“ организира по случай 16 ноември – Международен ден на Толерантността презентация с беседа за учениците от 2 до  клас, след което на Дървото на толерантността децата поставиха своите послания за толерантност и добрина: Не бъди безразличен! Обичай! Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив! 

Инициативата прoтече под мотото“Опознай различните от теб!“

Малките ученици споделиха, че мероприятията, които правят всички заедно, като биоградинката, работата в предния двор на училището, спортните дни ги сплотяват и ги правят по-добри и отговорни, затова учителите обещаха да има повече неща, които правим заедно като приятели и като един отбор!

Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има, за да изразим себе си. Независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какво увреждане имаме, ние искаме да споделим с другите нашия свят, нашите ценности. Съпричастни и толерантни сме, ако не отблъснем този опит, ако подадем ръка за поздрав и приемем чуждото послание.

Мероприятия посветени на патрона на Основно училище „Св. Климент Охридски“

56 година вече години училището утвърждава името си и създава свои традиции, съхраняява в себе си мечтите, радостите и успехите на децата.

На 25 ноември църковният ни календар отбелязва паметта на Свети Климент Охридски Чудотворец. По този повод в училището  се организират дни посветени на патронния празник.

Началото поставиха учителите и учениците от ПИГ 5-7 клас, пос ръководството на г-н Георги Георгиев и г-жа Таня Костова.

На 15 ноември малчуганите от подготвителната група изпратиха есента с песни и танци.

На 16 ноември децата от начален курс посадиха Дървото на толерантността и си обещаха един на друг да бъдат добри, възпитани и толерантни.

За поредна година на 18 ноември г-н Георги Георгиев организира състезанието „Млад конструктор“ , посветено на патрона на ОУ „Св. Климнет Охридски“. Участници в състезанието са отбори от 5, 6 и 7 клас.За екипа на клуб „Репортери в действие“ г-н Георгиев сподели, че „Да си учител означава да си инженер на човешката душа“, учениците са всичко за него и на тях е посветил над 30 години от живота си. Неговата философия на работа е „Повече работа и повече дисциплина“.

На 21 ноември 3 и 4 клас се състезаваха в надпреварата „ Забавно състезание за малки Охридчета“

По повод отбелязване Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия на 22.11.2016г. се проведе практическо занимание по БДП с ученици от втори клас. След кратка беседа учениците от 3 клас направиха демонстрация за безопасно преминаване на улица в квартала.

Както винаги, най-атрактивно и забавно бе традиционното състезание „Мама, татко и аз„, което се проведе на 22 ноември и бе посветено и на христиански ден на семейството. Много емоционално, както всеки път, премина състезанието „Мама, татко и аз“ на най-малките, Лъвовете от 1 клас и Тигрите от 2 клас. И двата отбора получиха торта, грамоти и най-вече се забавляваха, а някой татковци дори простираха. Благодарим на нашите мили родители, които ни подкрепят във всяко едно начинание и на прекрасните ни деца, за които всички усилия си заслужават!

На 23 ноември отбори от 5,6 и 7 клас пътешестваха заедно в света на изконно българското – литературата, историята и географията на България – в състезанието „Аз обичам България „. Жури н състезанието бяха г-жа Тодорова, г-жа Панайотова и г-жа Арабова.Словото изтъка душата на нашия народ, въплъти ценностите, изгради нашата идентичност.
Буквите скрепиха нашата цялост, дадоха ни път, посока и смисъл. Словото е вечно, то не е подвластно на времето. В това е и голямото чудо на словото – да помни, да претворява, да възкресява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език, култура, история и душевност, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и Родина!

На 24 ноеври  за най-малките бе опрганизирано „Магическо Шоу“.

Седмицата завърши с тържествено награждаване на отличилите се ученици.

AКЦИЯ „БЛАГОДАРЯ“
Инициативата е на ученическия съвет по случай патронния празник на училището на 25 ноември! Децата написаха картички, писма, рисунки за любимите учители, родители, съученици!

„ Нека се поклоним и почетем величавата личност на Свети Климент Охридски! И нека неговата любов към българското и всеотдайността му към народа да ни вдъхновяват за още по – високи постижения в учението, творчеството и спорта!“, сподели директорката на училището  Маргарита Тодорова.

Ръководството на ОУ „Св. Кл. Охридски“ и всички преподаватели са горди с учениците си! Благодарим на всички ученици, които издигат престижа на училището!

АКТИВНО УЧАСТИЕ В СПОРТНАТА ДЕЙНОСТ НА УЧИЛИЩЕТО:

ДЕНИЗ ХИКМЕТ – 2 пъти републикански шампион по борба

ФУТБОЛ

1 място по футбол– 6 клас

2 място по футбол – 5 клас

3 място по футбол – 7 клас

ВОЛЕЙБОЛ

1 място по волейбол– 7 клас

2 място по волейбол– 5 клас

3 място по волейбол– 6 клас

СЪСТЕЗАНИЕ С ВЕЛОСПЕДИ

1 място – Седат – 4 клас

2 място – Стоян – 4 клас

3 място – Георги – 4 клас

4 място – Владимир – 3 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Седмица на четенето/:

Най-добър четец – Радослава Веселинова – 5 клас

Най-добър четец – Андрея Георгиева – 7 клас

Най-добър четец – Джейда Джеват – 5 клас

Най-добър четец –Виктория Карабашова– 7 клас

Най-добър четец –Калоян Георгиев– 6 клас

Най-добър рецитатор – Кристиян Александров – 6 клас

Най-добър рецитатор – Кристиян Ташев– 7 клас

Най-добър актьор – Кристиян Ташев– 7 клас

Най-добър актьор –Петър Петков– 7 клас

Най-добър актьор – Стилян – 7 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИ МЕРОПРИЯТИЯ/ TIME TO MOVE/:

Радослава Веселинова – 6 клас

Кристиян Александров – 6 клас

Радина Вълчева – 6 клас

Стефания Петкова – 6 клас

Калоян Георгиев – 6 клас

Деница Делчева – 6 клас

Андрея Георгиева – 7 клас

Демет Мустафа – 7 клас

Дияна Гуглева – 7 клас

Дима Петковска – 7 клас

Кристиян Ташев – 7 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Конкурс за творческо писане на приказки/:

Ралица Йорданова – 4 клас

Силвия Георгиева – 4 клас

Съла Дамар – 4 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Състезание „Мама, татко и аз“/:

1 място – 2 a клас

2 място – 1 а клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Състезание „Аз обичам България“/: 1 място – Кристиян Петров, Андрея Георгиева, Дима Петковска, Радослава Веселинова, Радина Вълчева, Златина Белева, Джейда

2 място – Дияна Гуглева, Демет Мустафа, Александра Станева, Кристиян Александров, Атанас Дойчев, Наско, Нури

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия  в двора на ОУ „Св. Кл. Охридски“ в Кърджали се създаде пешеходен кът с  пешеходна пътека, знак за пешеходна пътека и светофар за провеждане на практически занятия по Безопасност на движението.  Проведен бе и първият урок по Безопасност на движението. Децата от начален курс с радост минаха по мини зебрата и се запознаха с основните правила и знаци по пътя.

На 21 ноевмри се проведе практическо занимание  с ученици от втори клас. Децата изготвиха табла и кътове със снимки.  Учениците от 3 клас направиха демонстрация как безопасно да се преминава на улица в квартала. Проведени бяха извънредни часове на класа с беседи имултимедийни презентации, както и занятия с припомняне на безопасния маршрут до дома и изготвяне на маршрути.

ОУ „Св. Кл. Охридски“ е против агресията и катастрофите по пътищата, за опазване живота на младите хора. Трябва да опазим живота на децата си. Нека не забравяме, че те са уязвими на пътя, просто защото са си деца. Могат да знаят отлично пътните знаци, теорията на безопасността, може да печелят конкурси по познаване правилата на движение, но в крайна сметка са подвластни на своята детска природа. Да бъдем разумни, предвидливи и да намалим скоростта, за да запазим живота!

http://www.novjivot.info/2016/11/30/78436/

Едно невероятно пътешествие в Охрид,посветено на патронния празник на нашето училище ,,Св.Климент Охридски,, гр. Кърджали. От Билянините извори,през Самуиловата крепост до Рупите.1100-ата годишнина от успението на свети Климент Охридски!

 

Екипи на клубовете Млад екскурзовод и Репортери в действие присъстваха на презентацията на проф. Румен Пенин в Индонезия във връзка с откриването на пътуващата фотоизложба „Географията – пътешествие и приключение“ на 30.11.2016г. в Общинския център за култура и младежки дейности.
Професор Пенин е преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“,посетил е над 100 държави. Автор е на поредицата на издателство „Булвест 2000“ „География на океаните и континентите – География на Африка, География на Южна Америка, География на Северна Америка“, „Природна география на България“ и др. Предстои излизането на най-новата му книга „География на Азия“ в края на тази година. Професор Румен Пенин разказа много увлекателно за своите пътувания, като провокира у децата интерес към географията и пътешествията.

Най-новата придобивка за малките ни, прекрасни деца! 

На 7.12 по случай 107 години от рождението на Никола Вапцаров и денят на отворени врати в Регионална библиотека, малките ни писателки от 4 а клас – Силвия , Ралица и Съла, посетиха библиотеката и участваха в създаване на приказка заедно с детската писателка Маргарита Павлова. Под мотото „Да научим децата да бъдат толерантни и добри“ участвхме в състезание по „Не се сърди човече”. Децата , също така, се запознаха с живота и творчеството на поета Никола Йонков Вапцаров, патрон на библиотеката. Всички деца получиха безплатен годишен абонамент и други награди.

На 8 декември се състоя пресконференция за стартиране на проекта на Регионална библиотека „Екология в действие – обичаме и пазим природата“. ОУ „Св. Кл. Охридски“ е партньор по проекта, заедно с СУ“ Отец Паисий“ и СУ“Вл. Д. Майстора“, както и читалище Обединение.

Навсякъде кипи усилена подготовка за Коледа.Отново ще е Коледа. Какъв празник за душата. Време, когато всеки забравя лошото, мъката изчезва от сърцето, злото се скрива в своята дупка, за да даде път на добротата, която върви по целия свят и дарява щастие. Дори най-суровият и нещастен човек е способен да се усмихне на този светъл празник.

Подготвителна група, влизаш направо в приказка! Носи се весела коледна музика, всикчо е украсено, топло и уютно. Поздравления за г-жа Милена Костадинова!

Коледа е навсякъде – в очите на децата, по празничните витрини и прелестните украси. 5 а клас първо украсиха своята стая тя стана вълшебна.

Дори най-суровият и нещастен човек е способен да се усмихне на този светъл празник, както се усмихват момичетата от 7 а клас.

2 а клас. Вече броиш дните до Коледа? Колко останаха? 20, ……Искаш ли тези дни да бъдат специални, вълшебни, неповторими? Тогава помечтай! Във всеки ден до Коледа си мисли за онези неща, които толкова силно ти се иска да се сбъднат:
– Всички твои съученици да станат по-добри, да не се присмиват на другите, да не се обиждат, а да си помагат, да се уважават….
– Самият ти да престанеш да изпитваш болка, угризения, съмнения, тревоги, а да се изпълниш с радостно очакване на нещо ново, красиво и добро….
– Възрастните да те разбират, а не само да ти се карат и да те поучават….
– Домът ти да заблести празнично не толкова от коледната украса, а от искрите на взаимната топлина и любов….
– По улиците да няма скитащи кучета, боклуци, ровещи в контейнерите хора…
– Болното момченце на съседите да оздравее и за пръв път да отиде на коледното тържество в детската градина заедно с другите деца….
– Най-после да си намериш истински приятел, с когото да споделяш всичките си тайни ….
– Да изпиташ най-голямото тайнство – на любовта…
Списъкът на желанията ти е толкова дълъг! И навярно не всички ще се изпълнят. Но ако силно го желаеш, ако направиш нещо, за да помогнеш на Дядо Коледа…
Защото – на Коледа стават чудеса, нали?

1 а клас ! Да бъде Коледата ви незабравима,а годината – неповторима!Да сте здрави, весели, засмени и от Бог благословени!

6 а клас. Отново е Коледа и отново ще бъде, защото Коледа е Любовта, която остава в сърцето завинаги.

Проект HealthEDU – „Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование“), подкрепен по програма ERASMUS+ KA2, номер 2016-1-LT01-KA201-023196, се реализира за България от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество, България (София) – партньор. Проектът цели да формира здравословни хранителни навици сред децата, в домакинствата и в образователните институции, както и да създаде положително отношение към пълноценното хранене. Освен това, проектът цели да дефинира и насърчи принципи и навици за здравословно хранене в общността като цяло, да въведе здравословни ястия в менюто на децата в училище и у дома.

http://www.cubufoundation.com/bg/news/healthedu.php

Подготвителна група и начален курс при ОУ „Св. Кл. Охридски“ се включиха в Национално състезание „Здравословни рецепти“ със своите идеи и рецепти за здравословни ястия с помощта на преподавателите и родителите.

Рецептите бяха залепени на специално изготвените за това постери.

Всички рецепти – победители от всички групи , които са се включили в състезанието ще бъдат качени на специално създадена за целта фейсбук страница

https://www.facebook.com/Healthedu-contest-Bulgaria-72858…/….

Коледни работилнички в подкрепа на пострадалите от Хитрино по идея на Неа Германика и ОУ „Св. Климент Охридски“

Децата от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали, подкрепени от малчуганите от Езиков център „Неа Германика“ започнаха да правят ръчна празнична украса в осем коледни работилнички в школото в подкрепа на пострадалите от Хитрино. Идеята е по немски модел и е приета радушно от ръководството на училището. Събраните предмети ще бъдат изложени вблаготворителен коледен базар в понеделник, който е продължение на кампанията под надслов „Аз участвам, участвай и ти!“. Нашите дечица,които участват, са 130, каза директорът на училището Маргарита Тодорова. Помагат и родителите. Новаторският ни модел е, че всяко  дете прави по нещичко със собствените си ръце и така го чувства по друг начин. А не отива да го  купи. Много съм доволна, че в училището работи „Ресурсен център“, чиито ръководители се включиха с декупаж. Така започна доброволческата ни инициатива, каза тя.

За работилниците са се подготвяли дни наред, купените материали са с пари на училището.

Идва Коледа. Искаме благотворителността да навлезе в сърчицата и  душите на децата. Искаме всяко дете ако може да даде парички, колкото може, за своето сувенирче – било снежинка или снежно човече и да си го вземе в къщи. Така всяко от тях ще допринесе за пострадалите в Хитрино, каза директорът. От понеделник до петък със създадените сувенири ще бъде подготвен базар във фоайето на училището.

В духа на Коледа семейството на  ОУ “Св. Кл. Охридски“ и Езиков център Нея Германика празнуват това магическо събитие, изпълнено с мечти, които изпълват душите ни с надежда.

Това е празникът на чудесата. Без значение дали сме малки или големи. Стремежът на всички ни е да сме заедно. Коледа е един светъл празник, символизиращ ново начало, раждане на нещо светло и добро. И може би на Коледа стават чудеса, каза директорът.

Идеята на коледните работилници по немски модел бе децата да се научат на различни техники, с които да създават подаръци за своите близки и съответно коледна украса, каза управителят на Неа Германика Светла Желязкова. Впоследствие когато се случи ужасния инцидент в Хитрино, решихме заедно с г-жа Тодорова, цялата тази инициатива да протече под надслов „Аз участвам, участвай и ти”, каза Желязкова. Целта е на малките, а и не само на тях, да се обясни какво точно представлява благотворителността и защо се прави. Всички деца са чували за Хитрино, но едва ли разбират защо хората събират пари за селото. От друга страна с подобни инициативи от ранна възраст децата се учат сами да създават и бъдат творци. Да помагат с труда си, а не да чакат нещо наготово да им се подари. Желязкова участва лично в една от работилниците, като учеше децата как да правят картички чрез техниката изонит. Върху готов модел се залепва конец, с който се „шие“ и се образуват фигурки. Така може да се направят и цели картини. Техниката е близка до шиенето на гоблени, но бодовете не са така гъсто. Резултатът са красиви ръчни сувенири. От Езиковата школа в кампанията участват 50 деца.

 

http://www.novjivot.info/2016/12/16/80509/4

Традиционен кулинарен коледен базар. Както винаги родителите приготвиха чудни вкусотии! На 19.12 /начален курс / и на 20.12/прогимназиален курс/. Знаем, че винаги можем да разчитаме на Вас – от сърце благодарим! Благодарим на учениците за желанието, ентусиазма и активното участие !

Учасвахме и на общоградския коледен базар!

Да бъдеш доброволец означава да имаш дух, който те кара да търсиш радостта и щастието! 7 клас, с класен ръководител Петя Белева, участва активно с мисия на най-голямата българска доброволческа платформа Time Heroes и събра цял кашон шалчета, шапки и топли ръкавички за деца в неравностойно положение!

Най-малките и най-послушните ученици на г-жа Милена Костадинова първи получиха своите подаръци за Коледа и Нова година, като изненадаха дългоочаквания гост от Лапландия с много песни, стихчета и танци!

ЗАЕДНО СМЕ СИЛНИ, ЩЕДРИ и ЩАСТЛИВИ!

500 лева изпратиха възпитaницитe нa yчилищe “Св. Климент Охридски” и Езиков център Неа Германика в пoмoщ нa семейство от Хитрино.

Сpeдcтвaтa бяха cъбpaни в блaгoтвopитeлните инициaтиви през месец дeкeмвpи. Както „Нов живот“ писа, ученици, преподаватели и родители работиха в 8 Коледни работилници по немски модел. С кулинарните си изделия в инициативата  се включиха и родители доброволци. В инициативата участваха над 130 деца с родителите си и 20 преподаватели.

Павлина Георгиева, преподавател по математика, се свърза чрез Нова телевизия със Стефан Стефанов от село Хитрино – човекът, върнал се да помага на приятелите си под руините. Той е помогнал за изваждането на шестима души. След евакуацията на Хитрино, Стефан и семейството му са настанени в Кризисния център в Шумен, там обаче няма нужните условия за децата им и затова живеят при приятели в село Панайот Волов.

„Душите ни как ще се излекуват?“, пита Стефан, очевидец и спасител в страшните първи часове в Хитрино. Стефан и съпругата му имат двете деца. Тяхната история и сълзите им трогнаха цяла България и така се роди инициативата „Аз участвам, участвай и ти!“

Стефан Стефанов беше трогнат от жеста на децата. Обещахме си среща през пролетта и най-вече всичко да се нареди в живота на пострадалите хора.

“Парите не са много, но са от сърце и децата работиха с огромно желание.  Ние, възрастните трябва да ги научим, че светът може да е място, където да се обичаме и разбираме, място, където хората са добри. Все пак най-важното е да запазим човещината и ако можем, колкото можем – да дарим. Нека не спираме да благо-творим, защото понякога малкото, което даваме спасява живот – преносно и буквално. А доброто е бумеранг, който се връща към самите нас“, каза директорката на училището Маргарита Тодорова.

http://www.novjivot.info/2017/01/17/8396

Отлично представяне на Силвия, Ралица и Съла от 4 клас!
Националната олимпиада „Знам и мога” за ученици от ІV клас се организира от Министерство на образованието и науката. Националната олимпиада се провежда по тема, която включва знания и умения от всички изучавани предмети, включително и от областта на екологичното и здравното образование, защита от бедствия и аварии, реагиране в критични ситуации,безопасност на движението

Разходка сред прекрасните Родопи.
„Бългapитe – тoвa e нapoдът, ĸoйтo имaшe вcичĸo, ĸoeтo e пoжeлaвaл; тe вяpвaxa, чe cвeтът e oтĸpит зa тяx; тe ниĸoгa нe ce cъмнявaxa в пoбeдaтa cи; тoвa e нapoдът, нa ĸoйтo ce yчyдвaшe cвeтът“.  Поредният урок по родолюбие. Научихме много интересни неща за родния край – Перперикон, Каменните гъби, Каменната сватба и Татул. Запознахме се и с легендите и преданията за тези свещени за нас места!

„Не, човешката душа в Родопите не може да избегне поетичното настроение. Две очи, една душа и едно сърце са малко, за да фанеш безграничността, да се напиеш от невидимата струя на вечността на тоя мир…”Вазов

Oбщинско състезание по тенис на маса – 2 място за момичетата и 3 място за момчетата!

Аз не съм агресивен“ в 4 а клас. Много забавен урок представи г-жа Валентина Грудева, обществен възпитател. Малчуганите от 4 а клас научиха много неща, забавляваха се и споделиха,че отново искат такъв урок! Благодарим на г-жа Грудева, която е наш добър приятел!Да растат децата ни със самочувствие, да се чувстват ценени, да проявяват инициативност и отговорност, да бъдат общителни и самостоятелни са желания на всеки родител, и същевременно са добили значение, принадлежащо към подход, който е фокусиран върху позитивното възпитание.

МЕСЕЦ, ПОСВЕТЕН НА НЕНАСИЛИЕТО
„ПРИЯТЕЛСТВО И ТОЛЕРАНТНОСТ В УЧИЛИЩЕ”
І. СЪБИТИЯ И ДЕЙНОСТИ:
7 февруари/9.02/ – Международен ден за „Безопасен интернет“. Презентация.
Посещение на Обединен детски комплекс -18.02 . Среща с младите журналисти и фотографи от ОДК, които работят по подготовката на ученическия вестник „Приятели плюс”.

14 февруари – Ден на любовта и обичта – „ Св. Валентин“.
Изработване на валентинки от децата в училище, направа на кутия и раздаване на валентинки от 7 клас.
Конкурс за творческо писане на любовна тема /срок до 14.02/.
19 февруари/17.02/ – 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 180-годишнината от рождението му.
Тържество на младите таланти от клуб „Творчески импулс“ /начален курс

Конкурс за написване на есе на тема: „Левски днес”/прогимназиален курс – срок до 14.02/

22 февруари – „Ден на розовата фланелка“ известен като „Ден за борба с тормоза в училище“ .
Постери. Презентация. Конкурс на тема: „Доброто у хората“.

24 февруари – Сирни Заговезни – възстановка на традиционните ритуали на празника и Ден на прошката. Прескачане на огън.
Конкурс за рисунка или маска на кукери.
Отговорници: г-жа Панайотова и г-жа Арабова

ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ” СТАРТИРА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРИЕМА НА ПЪРВОКЛАСНИЦИ и ПГ ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА.
ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ е училище с много дълга история и с утвърдени традиции ! Най-голямото му богатство са неговите ученици, с които никога няма да спрем да се гордеем.
Изборът на пътя, по който да поеме Вашето дете зависи от Вас! Ние Ви пожелаваме успешно да осъществите своята отговорна мисия – Родител.
Ние знаем колко е важно всеки детски трепет да бъде обграден с любов, грижи, търпение и професионални умения.
ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ Ви предлага всичко това, заедно с висококвалифицирани учители, използващи иновативни методи на преподаване, напълно обновени, светли и уютни стаи по европейски стандарти, самостоятелен етаж за начален курс; целодневно обучение до 17:00 ч.; осигурен транспорт със собствен училищен автобус; съобразени с възрастта на учениците тоалетни с топла вода; столово хранене с безплатна закуска и плод; училищен павилион; игротека за отдих и игри; ресурсно обучение; консултации с психолог и педагогически съветник; медицинско лице; безопасни условия на обучение и възпитание (охрана и видео наблюдение); физкултурен салон; фитнес зала; допълнителни спортни занимания, футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса просторен двор с пейки, класна стая на открито, мини детска площадка с люлка и пързалка, кът с пътни знаци, мини пешеходна пътека за часовете по безопасност на движението и био градинка в задния двор – прекрасно място за отдих. Работи се усилено върху изграждането на добра екологична култура. Посещават се театрални и музикални постановки за деца. Ранното чуждоезиково и компютърно обучение е приоритет на училището, поради което изучаването на английски език и информационни технологии започва от ПГ.

При нас децата Ви ще се чувстват щастливи, защитени, обичани, спокойни и можещи!

Мили първокласници,
Вие ще учите в училище с богата история и традиции, училище, в което ще получите много знания, умения и възможност да покажете своя талант.

Отбелязахме Международния ден за безопасен интернет

Централното събитие в България преминава под мотото „От теб з@виси“, като основният фокус ще бъде върху възпитаването на децата в по-отговорно и безопасно ползване на интернет и мобилните комуникации. Презентация за най-малките 1 и 2 клас направиха младите репортери, а седмокласниците изскочиха със страхотна идея – влезнаха във всеки клас с написани обиди и всяко дете трябваше да отговори на обидите с добри думи!

14 февруари – Ден на любовта и обичта – „ Св. Валентин“

Какъв хубав слънчев ден са избрали за нас Свети Валентин и Трифон Зарезан, за да си покажем колко се обичаме:)

Проект: „Екология в действие – обичаме и пазим природата“

На 15.02 в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ стартирахме работата по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата“. Бойната ни еко-група от деца от 5 и 6 клас ще се обучава за изграждане на устойчива екологична култура и възпитание на отговорно отношение към природата в родния край.

htp://libkli.com/Eko/about_project.htm

Ден на спонтанните актове на доброта-17 февруари.Публична дискусия „Аз и доброто

В кърджалийския Военен клуб се състоя публична дискусия за Доброто в сърцата ни. Благодарности на Интелектуално-спортния клуб „Ахридос“ ! С празнична поетично-музикална програма отбелязахме чествания по идея на световни благотворителни организации Ден на спонтанните актове на доброта-17 февруари.Денят се отбелязва в цял свят,като безкористна инициатива,в която участниците не чакат награди и са мили и добри.
Представихме и нашето есе „Доброто у хората“.

Състезание „Левски скок“

С много настроение и спортен хъс на 16.02 проведохме състезанието в чест на великия Апостол на Свободата! Победителите бяха наградени на тържеството, посветено на 144-годишнината от гибелта на Левски!

144 години от гибелта на Васил Левски.

Учениците от клуб „Творчески импулс“ под ръководството на Десислава Станева поздравиха своите съученици с програма, посветена на Васил Левски.

Апостолът, единствената неопетнена личност от родната история, който оставя завета си към народа, за който дава живота си!

Безсмъртни са думите му: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“.

На 2 еко -урок с г-н Васко Райчинов, децата се запознаха с националните и природни паркове в България, с основни понятия от природата и екологията като хранителната верига, основните замърсители и как ние можем да помогнем.

Научихме , че в България има 3 Национални парка: Национален парк “Рила”, Национален парк “Централен Балкан” и Национален парк “Пирин”. Природните паркове в България са 11 – „Беласица”,
„Българка”, „Витоша”, „Врачански Балкан”, „Златни
пясъци”, „Персина”, „Рилски манастир”, „Русенски Лом”,
„Сини камъни”, „Странджа” и „Шуменско плато”.

Розови балони над ОУ „Св. Климент Охридски“ – знак за приятелство, разбирателство и добрина

Денят на розовата фланелка за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали премина под мотото „Не на тормоза в училище!“. Класовете изработиха подходящи плакати, много от тях във формата на розови тениски с надписи „Да на приятелството, не на тормоза“, „Усмихни се, подай ръка“ . Те призоваха за училище без насилие и не само днес! В знак на съпричастност,  ученици и учители носиха розови фланелки през целия ден, а в небето над училището полетяха розовите балони на приятелството, разбирателството и добрината!

Всички можем да обичаме, да помагаме, да вярваме в доброто, да сме отговорни…, да бъдем искрени и истински човеци!

http://www.novjivot.info/2017/02/22/88453/

23.02 Открит урок по математика! Цифри и знаци! Охридци от 7 клас демонстрираха знания и умения по математика и информационни технологии. Уникални презентации на седмокласниците, изкючително интересни.От древноиндийските числа и цифри, римската цифрова система, числото Пи,числата на Фибоначи, Декарт, Виет до връзката на математика с всички сфери на живота! Математика без граници! Поздравления за г-жа Павлина Георгиева и нейният екип!

Публична изява на клуба – Възстановка на праника Сирни Заговезни.
На 24.02 учениците от клуба „Млад екскурзовод“ и „Репортери в действие“ при ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ представиха празничната традиция за Сирни Заговезни.
Деца от 6 и 7 клас облечени в традиционни български носии пресъздадоха обичаите през седмицата на Сирни Заговезни и празничната Сирна неделя, на която се събира цялото семейство, на трапезата са подредени гозби от риба, баници със сирене и яйца, мляко и неизменната бяла халва с орехи. Сред весели закачки, стихчета и песни малките актьори показаха как се взема прошка на по-младите от по-старите, направиха въстановка на обичая хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва и децата се опитват да хванат халвата с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. По-големите батковци и каки изпълниха ритуала с хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък стрела в двора на момата, която харесва, а момата събира стрелите — колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана. Празникът завърши като всеки се обърна към този до него с думите „Аз ти прощавам и ти ми прости“, след което всички деца и възрастни прескочиха огън за здраве и тропнаха хорце.

23.02-1.03! Базар на мартничката! Малчуганите от начален курс и 5 клас направиха чудесни мартенички ! Участваха и много от нашите родителки, на които благодарим от сърце!

Успехи от общински и областни  състезания и конкурси /януари и февруари/

Нашите ученици взеха участие във всички олимпиади от общинския кръг, както и във всички състезания на СБНУ.

За областен кръг на олимпиадата по география и икономика се класира Виктория Карабашова от 7 клас.

Андрея Георгиева и Диана Гуглева от 7 клас се класираха за областния кръг на олимпиадата по физика.

Калоян Георгиев от 6 клас се класира за областния кръг на олимпиадата по математика.

Силвия Георгиева и Ралица Боюклиева се класираха за областен кръг на олимпиадата“Знам и мога“. Отлично представяне на Силвия, Съла и  Ралица от 4 клас и Суде от 2 клас и във всички състезания на СБНУ.

Много малчугани от начален курс участваха в състезанията „Знам и мога“, Аз и буквите“ „Природата, аз и светът“,’ Аз и числата“, „Аз общувам с Европа“. От 3 клас отлично участие в състезанието по математика взеха Валентин Гуглев, Селями, Мерве. Тундж, Васко, Вальо и Селями получиха отлични резултати по английски език.

Второ място на общинския турнир по тенис на маса за отборът на момичетата в състав Виктория Карабашова и Ирем Ахмед.

Две награди и грамоти спечелиха за училището деца със СОП от начален курс на конкурс за детска рисунка.

5,6 и 7 клас с ръководители г-н Георгиев и г-жа Костова ни изненадаха с табло за Баба Марта и 3 март – националният празник на България!

Баба Марта пожела на децата от училище „Свети Климент Охридски“ здраве и още успехи

Мартенички, сърдечни пожелания, весело настроение, закачки,  песни, танци  и стихове! Всичко това съпътстваше чудесния празник, свързан с посрещането на Баба Марта, който се проведе на 1 март в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали.

Домакини на празника бяха 4 клас с класен ръководител Десислава Станева и възпитател Aли Ибрахим. Да уважат празника бяха дошли и бъдещите първокласници с родители си.Като изкусни актьори, четвъртокласниците се вживяха в ролите на горски животни, които очакват Баба Марта и настъпващата пролет. Първите пролетни цветя изпълниха своя нежен танц, а Баба Марта пристигна при децата с куп мартенички и  със своите първи помощници – Пижо и Пенда. Децата ги посрещнаха с  питка и с хубави пролетни песни. Богатата пролетна украса беше изработени от учениците. Така за пореден път ОУ „Св. Климент Охридски“ и неговите талантливи ученици и  способни учители станаха домакини на едно вълнуващо събитие, което ще остане незабравимо за всички присъстващи.

 http://www.novjivot.info/2017/03/02/89364/

Трима от нашите сладки малки ученици: Коко, Деян и Денис със специални образователни потребности, получиха грамоти, книжки и подаръци за участието им в Национална изложба за творчеството на ученици със специални образователни потребности на тема „Заедно“, от старши експерт в РУО Венета Добрева. Награждаването се проведе в залите на РЦПППО област Кърджали и продължи с тържество по случай Баба Марта, която пристигна при децата и превърна денят им в истински празник. Всички получиха мартенички, питки, лакомства, много бонбони и прескочиха традиционния огън….. Слънчевото тържество продължи с голяма торта, вкусен подарък от г-жа Добрева! Веселието, смехът, песните и снимките поставиха клеймото на щастието върху лицата на всички участници в тържеството.

Празникът на мама. Децата от втори класи подготвителна група, с учители г-жа Назърова, г-жа Ахмед и г-жа Костадинова, зарадваха майките и бабите си с емоционално тържество, наситено с усмивки и незабравими мигове. Малчуганите изразиха обичта си към своите майки с танци, песни и стихове. Гостите им се радваха от сърце и възнаградиха танцовите им умения с бурни аплодисменти. Майките участваха в игра, която безусловно доказа твърдението, че всяка майка може да разпознае детето си по почерка и как е направило своята поздравителна картичката за мама.

Най-сладките, малки ученици от подготвителната група на Милена Костадинова и скъпите им майки бяха участници в предаването  „Море от любов за мама”, преливащо от взаимната обич между детето, майката и грижовните баби! И така  станахме част от  тази толкова топла, нежна, взаимна човешка любов! Песни, стихчета и танци развълнуваха родителите, а ръчнонаправените картички изпълниха с радост очите на майките. На този мил празник децата са научили най-съкровените стихове, пеят най-прочувствените песни, за да поздравят мама и баба, поднасят цветя, снимка и подарък с благодарност към най-скъпите хора. И отправят пожелания за здраве и щастие, обещават да бъдат послушни и добри, да се учат, да успеят! За да се гордеят всички майки с постиженията на своите деца, да бъдат удовлетворени и щастливи!

Математическо пиршество на ума в ОУ„Св. Кл. Охридски“

Ден на числото Пи в училището

14 март е ден посветен на числото π (пи). Учениците от 7 клас, под ръководството на Павлина Георгиева, проведоха един емоционален, динамичен математически празник с много задачи и забавления. Специален гост и жури на събитието бе Емел Бабева.

Учениците бяха наградени със специални медали, направени лично от г-жа Георгиева, а накрая всички изморени математици си подсладиха живота с невероятно вкусните мъфини, направени от най-дейните ни майки  – Юлия Георгиеви и Мая Петкова, разбира се, с числото Пи най-отгоре!

Числото Пи е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел, показва съотношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Числото е известно в продължение на около 4000 години, но започва да се нарича с гръцката буква през 1700 г. Денят на числото Пи за първи път е отбелязан през 1988 г. от физикът Лари Шоу, който работил в музея Експлораториум в Сан Франциско. Освен Денят на Пи, 14 март е рождената дата на Алберт Айнщайн.

http://www.novjivot.info/2017/03/15/90759

Децата от 2, 3 и 4 клас от клубовете „Творчески импулс“ , с ръководител Десислава Станева и “ Пиша и чета правилно“ , с ръководител Йорданка Назърова, посетиха Регионална Библиотека за да призоват Пролетта! Децата четоха гатанки и приказки, поиграха, разгледаха лавиците с книги и обещаха пак да се върнат скоро!

„Опазване на птиците в Източните Родопи“

Изключително интересна презентация на г-жа Ваня Ангелова за източните Родопи и лешоядите.
БДЗП поставя началото на реалното практическо действие в природозащитата. Организирани са първите подхранвяния на лешоядните птици и в резултат е спасен от изчезване белоглавия лешояд, увеличена е дивата му популация от 4 до над 70 двойки.Построени са първите изкуствени острови за застрашени водолюбиви птици, с което са опазени и увеличени популациите им. Започнато е опазване и подпомагане и на други емблематични видове като царския (кръстат) орел, египетския лешояд, червеногушата гъска и др.
Предложени за обявяване са няколко десетки защитени територии, една от които – защитената местност„Източни Родопи” в Маджарово.
БДЗП работи за опазването на дивите птици, важните за тях места и местообитанията им, правото на съществуване на дивата природа, като по този начин допринасят и за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. БДЗП е част от BirdLife International – световна природозащитна организация, основана през 1922 г., която представлява мрежа от партньорски организации в над 100 страни по света с над 2,6 млн. членове и 10 млн. поддръжници.

3 урок – широколистни и иглолистни дървета! И много други инересни факти!
Правете като дърветата – сменят листата си, а съхраняват корените си. Такa че – променяйте идеите си, но запазете принципите си! Има пътувания, който се правят с един единствен багаж – сърцето ! Гората е природен лечител и в това са вярвали още древните гърци, които наричали дърветата „Боговете в зелено“. Древните келти пък вярвали, че всеки човек има подхождащо му като енергия дърво. А, за да го откриете, трябва да се свържете с енергийния поток на дървото, като опрете гръб в ствола му. Ако почувствате прилив на енергия, топлина, щастие, уют, вълнение, значи това е вашето лечебно дърво, което от тук нататък може да посещавате всеки път, когато почувствате физически и психически дискомфорт.
Дърветата са един от най-големите източници на кислород, т.е. те осигуряват въздуха, нужен ни да съществуваме. Цялото количество свободен кислород на планетата се произвежда от зелените растения на Сушата и Световния океан, отделящи кислород при фотосинтеза.Основна причина за съществуването на живот на Земята е, че нашата планета е единственото място, където съществуват растения, които чрез фотосинтеза осигуряват жизнено-необходимия кислород. Едно дърво само за сезон може да даде кислорода, нуженна 10 човека за една година.

4 урок бе проведен в зелената класна стая под топлото пролетно слънце, практически урок сред природата, запознахме се с дърветата в училищния двор – чинар, кедър, бор, кипарис, туя и други. Работихме в екипи, всеки от 4-те екипа трябваше да познае годините на едно дърво и дървото.

Учениците от ОУ „ Св.Кл.Охридски “ посрещнаха пролетта с приказен карнавал. Децата изживяха едно приказно пътешествие с любимите герои. Пролетното тържество започна с програма на Клуб „Творчески импулс“ и Клуб „Репортери в действие“, с ръководители Десислава Станева и София Калинова. С вълнение, голяма артистичност, оригиналност и сполучливи костюми малчуганите се превъплътиха във вечните и любими за тяхгерои.

22 март – Световен ден на водата

Изключително интересна презентация за най-малките 1 и 2 и 3 и 4 клас направи г-жа Петя Белева. Много интересни филмчета. Децата, освен че научиха много нови неща, се забавляваха!
От октомври 2016г. работим по проект HealthEDU„Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование“), подкрепен по програма ERASMUS+ KA2, номер 2016-1-LT01-KA201-023196 ! Проектът цели да формира здравословни хранителни навици сред децата, в домакинствата и в образователните институции, както и да създаде положително отношение към пълноценното хранене. Освен това, проектът цели да дефинира и насърчи принципи и навици за здравословно хранене в общността като цяло.

Пролетни трепети в 3 клас!

Третокласниците репетираха усърдно да дойде „китната пролет“, за да покажат пред училищната общност и родителите си кои нови песни и танци са научили…Как добре владеят математика и български език, колко са артистични и забавани, колко много награди са взели от състезанията. Научхме интересни факти за кокичето, щъркела, растенията. Браво на нашите момчета и момичета

25 МАРТ – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО. Чудесна презентация на г-жа Петя Белева цял ден се въртеше на училищният телевизор. Г-жа Костова и г-н Георгиев подготвиха табло за деня. На дъските в класните стаи бе написано с едър шрифт 25 МАРТ – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО. В началото на всеки час в рамките на 3 минути учителите обяснявха необходимостта от разбирателство, търпение, умението да изслушваме и да уважаваме мнението на другия, защото училището е мястото, където се изграждат основите на бъдещата реализация на всеки ученик и формиране на качеството търпение в личността като гарант за устойчивостта на цялото общество към предизвикателствата на времето. По идея на участниците в семинарното обучение „Необходимостта младите хора да защитават общественозначими каузи“.

24.03. Деца засади ха рози в двора на ОУ „Св. Кл. Охридски“

15 рози ще красят двора на ОУ „Св. Кл. Охридски“ по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата“! Много емоционален, изпълнен с детски глъч, практически урок на учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“. След разяснение как се засаждат цветята, бяха засадени 15 рози от деца от 5 и 6 клас, а лехите поляти с вода. Дворът става все по-красив.  Децата обещаха да се грижат за своите цветя.Тук бяха директорката на Регионална Библиотека „Н. Й. Вапцаров“ Уляна В. Ганева , Васко Райчинов, директорката на училището Маргарита Тодорова . Продължава работата по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата“.

http://www.novjivot.info/2017/03/24/91976/


2-7 април. Седмица на гората в ОУ “Св. Климент Охридски“!

На 4.04. ТО на НТС съвместно с ДЛС „Женда“ и ОУ „Св. Кл. Охридски“организира посещение на разсадника на ученици 3 и 4 клас , където децата бяха запознати от специалисти как се прави разсад на фиданки, тяхното отглеждане, разсаждане и засаждане. Това беше първото съместно мероприятие, посветено на седмицата на гората.  На 05.04. се проведе конкурс – изложба „Гората е живот“  с рисунки на деца от ОУ“Св. Кл. Охридски“ и СУ“Отец Паисий“ . Децата слушаха лекция от Софийски представители и бяха зарадвани с демонстрация на огромно кълбо, след което се състоя награждаване на победителите в конкурса за рисунка! Водещ на презентацията за дъбовете и земното кълбо бе усмихнатия, забавен и изпълнен с много енергия Цветомир Иванов, водещ на обичаната телевизионна игра „Семейни войни“.Рисунките бяха изложени във физкултурния салон на училище „Св. Климент Охридски”. Те бяха оценени от жури в състав: инж. Антоанета Стоянова от Регионалната дирекция по горите, доц. д-р Магдалена Николова – управител на ТО на НТС,  Теодора Петкова – експерт в ДЛС „Женда”, Маргарита Тодорова от ОУ „Св. Климент Охридски” и Северина Вълчева от СУ „Отец Паисий”. Класиралите се на първо, второ и трето място – Ирем Ахмед, Габриела Петкова от„Св. Климент Охридски” –  бяха наградени. Верни на мотото „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим” в двора на училището на 6.04 – Международен ден за опазване на околната среда – ученици, учители, горски служители засадиха туи и Аризонски кипариси. Децата ще се грижат за своите дървета, защото да посадиш дърво е като да дариш живот и да поставиш начало на вечността.

http://www.novjivot.info/2017/04/05/93659/

Открит урок в 4 клас – Басни

Класната ръководителка на 4 калс Десислава Станева и нейните сладки възпитаници поднесоха днес един различен, иновативен, страхотен урок за басните на Алберт Декало. Децата работиха в екип, мислиха по редица въпроси: литературен жанр, вид , синомими , антоними и какво ли още не. Справиха се блестящо, а накрая имаше и танци! Поздравления за Десислава Станева и Али Ибрахим, възпитател на децата! Двамата дават отличен пример на как се работи в екипно по модерен начин! Гости на урока бяха бъдещите преподаватели на учениците, както и г-жа Росица Средкова, учител в СУ“П. Яворов“, радетел на гражданското общество в града!

Празник на буквите в 1 клас!

Първолаците на г-жа Добрева изненадаха родители и учители с прекрасна програма с песни, танци,стихотворения, четене, писане и доказаха, че вече са грамотни! Поздравления за госпожата!

Ученици и учители, бяхме приятно изненадани от прекрасната изложба от рециклирани материали, направена с участието и под ръководството на учителите в ГЦО – г-н Георгиев и г-жа Костова!

На 19. 04 се състоя приятелски футболен двубой между представителните отбори на ОУ „Св. Кл. Охридски“ и ПУИ „Д-р Петър Берон“. Надяваме се да има повече срещи между училищата в града, децата да спортуват повече, да се забавляват!

Страхотен урок на г-жа Йорданка Назърова в екип с г-жа Рефие Ахмед в час по Човекът и природата! Полезна тема, приятна и поднесена по забавен начин. Присъстваха почти всички начални и прогимназиални учители на ОУ „Св. Кл. Охридски“, г-жа М. Тодорова – директор и специалната ни гостенка от РУО – г-жа Мариета Кротнева. Госпожа Назърова включи към урока и мултимедийна презентация, която допълнително допринесе за лесното усвояване на нова информация от учениците, няколко много забавни, интересни игри и най-накрая децата сладко похапнаха здравословни сандвичи

Възпитаниците на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали почетоха Световния ден на Земята.

Малчуганите от 1 и 2 клас нарисуваха чудесни рисунки, а петокласниците и шестокласниците показаха знания за глобалните екологични проблеми в състезание между класовете. Направиха рисунки и плакати за природните ресурси, тяхното опазване и търсене на алтернативни решения. Предложиха начини за намаляване на замърсяването и оцеляване в екстремна ситуация в природата.
Ученици от 7 клас, с ръководители г-жа Петя Белева и г-н Георгиев, представиха училището с изложба на предмети от рециклирани материали на ученическа конференция за добри екологични практики ”Земята – наш дом”, организирана от Община Кърджали, ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” и ОДК. Виктория Карабашова и Ирем Ахмед представиха презентацията на училището „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – и аз участвам!“.

Отборът ни се класира втори на състезанието за майсторско управление на велосипеди на 21 април, когато се проведе и традиционната за Деня на Земята колоездачна обиколка на гр. Кърджали, организирана от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ и община Кърджали със съдействието на сектор “Пътна полиция-КАТ” при ОД на МВР. Участници в нея бяха над 50 ученици.

С много цветя, усмивки, постери, музика и танци вчера премина заключителния етап от честването на Деня на Земята – 22 април, организирано от Община Кърджали. Това се случва за 16-та поредна година в Градската градина. Отговорници –  Ваня Панайотова и Таня Костова с екип от 5 клас – Златина Белева Мерлин Славова, Йелиз Ахмед.

Всички можем да направим света около нас по-чист и по-уютен!

Бъдете здрави и щастливи, усмихнати и знаещи, уверени и дръзки пред предизвикателствата. Различни сте и ние го приемаме. Обичаме Ви такива, каквито сте. Защото Вие сте най-добрите, най-умните и най-възпитаните – децата на ОУ“Св. Кл. Охридски“. Обичаме Ви!

 http://www.novjivot.info/2017/04/22/95685/
Децата от  ОУ „Свети Климент Охридски“ посветиха ден на млякото и млечните продукти.

През учебната 2016/2017 г. училището се включи в програмата за предоставяне на мляко и млечни продукти „Училищно мляко“ с цел  формиране на здравословни хранителни навици.

Учителките Белева и Добрева бяха подготвили презентация  с интересни факти за млякото, а децата от подготвителна група и начален курс прекараха един забавен час, в който отбори трябваше да правят мелби, да познават млечни продукти със завързани очи, казваха стихчета, гатанки, правиха рекламни скечове и накрая сладко си похапнаха кашкавал, сирене и мляко.
Гост на тържеството бе  Хасан Али – старши експерт от РУО. Училището е включено в Националната мрежа „Училища, утвърждаващи здраве“ през 1993г. Партньор по проекта е фирма „Дейзи 88“ с представител Десислава Пещерска.

Учениците на ОУ „Свети Климент Охридски“ отново показаха, че растат здрави и жизнени, усвояват общочовешки ценности и добродетели, култура на поведение.

http://www.novjivot.info/2017/04/26/96040/

Чудесен открит урок на г-н Георгиев в час по самоподготовка със 7 клас! Подготовка за национално външно оценяване и имаше време дори за интересни и любопитни факти!
 
ОУ “Св. Климент Охридски” отбелязва празника на Европа със спортен празник и ден на самоуправлението

Много усмивки и страхотни преживявания донесе спортният празник в Основно училище “Св. Климент Охридски”, организиран по повод Деня на Европа.   Като част от европейската мрежа за училища, утвърждаващи здраве, училището поставя спорта и екологичното възпитание на децата на преден план. Директорът на училището Маргарита Тодорова приветства участниците и им пожела весели игри, приятни емоции и успех в надпреварата.

Обединени от мотото на празника “Бързи и сръчни”, учениците от начален етап проведоха щафетни игри, а прогимназиален курс играха футбол и баскетбол. Игрите бяха оспорвани и изпълнени с много вълнуващи моменти, придружени от бурните  възгласи на публиката. Абсолютни шампиони станаха спортистите на 7 клас! Накрая , както се полага, имаше купи, медали и сладки награди за всички участници в спортния празник.

Денят на Европа се отбеляза с Ден на самоуправлението, в който учениците поеха ролята на учители, директор и заместник директор. Директор на училището бе Виктория Карабашова, Завеждащ административна служба – Ирем Ахмед, ръководител на компютърен кабинет – Пепо Петков. Директорката посети няколко часа. Учениците споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

http://www.novjivot.info/2017/05/09/97505/

Петокласнички и седмокласнички представиха дейностите на ученици и учители,както и новите ни инициативи. Над 65 проведени мероприятия дотук!

На днешната дата, 15 май, празнуваме Международен ден на семейството.При празник, при трудност човек има нужда от подкрепа, а тя идва най-вече от семейството.Ако има повече щастливи семейства и обществото ни ще е по-добро. Не забравяйте да обичате и да давате от себе си всичко за семейството, защото това са единствените хора, които биха направили същото за вас, абсолютно безрезервно и безвъзмездно.


 Сладките ни еколози получиха своите наръчници за млади еколози в присъствието на директорката на Регионална Библиотека Уляна Ганева, директорката на ОУ „Св. Кл. Охридски“ – Маргарита Тодорова и инженер Васко Райчинов – нашият обучител и мотиватор! Всичките ни рози са цъфнали, децата си ги поливат и се грижат за тях!

С цвете, стих, песен, танц и пита с мед кърджалийският Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ отпразнува в аванс подобаващо празника на духа 24 май.

Пенсионирани учители от срещнаха отново след години в ОУ „Св. Кл. Охридски“в навечерието на 24 май!
„Ако нямаш даскалъка в сърцето – не се захващай“. С тези думи се върнаха към спомените си от работата в бившото CОУ „Митко Палаузов“ 30 педагози – пенсионери – на среща в училището. Те се събраха, за да споделят как живеят, след като са напуснали прага на любимото училище, да си побъбрят като в добрите стари времена. Повод за събирането бе поредният проект на училището за приобщаване на квартала. Ученическият съвет спечели парична награда, с която ще се изгради клуб „Заедно можем“, където ученици, учители, родители и хора от квартала да споделят общи интереси и проблеми.
“Мило ни е. Ние се събираме всеки месец, но досега не ни бяха канили в училището, на което сме дали цялата си душа. Затова има и сълзи.“
Всички си спомниха времената, когато школото е било базисно с 1500 ученика и над 100 преподавателя. Учителите не скриха и болката от настоящето, когато все по-малко хора от квартала прекрачват прага на училището, въпреки че се вижда как от 2 години то се променя към все по-добро.
Учениците организират кампания за дарения на книги. Нека всеки, който е съпричастен към каузата на младите хора, да заповяда в ОУ „Св. Кл. Охридски“
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността! Идея – г-жа Павлина Георгиева и изпълнение – Павлина Георгиева и екипа й – Мария Костова, Ваня Панайотова, Таня Костова и другите!
И аз Ви благодаря за обичта и грижите към моите деца!Всяко обичано дете пораства и става достоен човек-без комплекси,без празнота в сърцето,цялостен и завършен
 Благодаря Ви от сърце и за това,че през тези общо 11 години,Вие учехте децата ми,но и нас,родителите- на доброта и човечност,на непрестанна вяра в доброто…
БЛАГОДАРЯ!!! Мая Петкова

В навечерието на най-българския празник се състоя награждаването за постигнати високи резултати и достойно представяне на област Кърджали в престижни състезания и конкурси. Нашето училище достойно представи Дениз Хикмет, неколкократен републикански шампион по борба!
24 май! Ден на славянската писменост!
Поклон! На колене – пред българския учител!
Тържествено отбелязахме деня с тържество на най-малките от 1 до 4 клас-стихове и песни. Гости ни бяха представители на областна администрация, зам.кмета на града, Ширин Сюлейман – директор Дирекция Образование. Приветствия към ученици, учители и гости произнесоха всички, поднесени бяха цветя. Директорката на училището Маргарита Тодорова произнесе тържествено слово и награди изявените ученици! Открихме програмата, организирана от общината с красив танц с българското знаме на Клуб Творчески импулс с кл. р-тел Десислава Станева. Инж. Хасан Азис, кмет на гр. Кърджали награди двете ни изявени ученички Силвия Георгиева и Виктория Карабашова за успехите им през годината! Учител на година- г-жа Петя Белева!
Открихме програмата, организирана от общината с красив танц с българското знаме на Клуб „Творчески импулс“ с ръководител Десислава Станева.

Инж. Хасан Азис, кмет на гр. Кърджали награди двете ни изявени ученички Силвия Георгиева и Виктория Карабашова за успехите им през годината!

Последна изява за годината по проект „Твоят час“ на двете групи за обучитени трудности по български език и математика – „Пиша и говоря правилно“ и “ Математиката е лесна и интересна“ с ръководители Йорданка Назърова и Нели Белева!
Молдова! Нашият шампион Дениз Хикмет продължава да жъне успехи! Браво, Дениз!

Успех на седмокласниците! ПРЕБОРИХА ИЗПИТА И ПОКАЗАХА, ЧЕ УЧИЛИЩЕТО НИ Е НАЙ-ДОБРОТО, С НАЙ-УМНИТЕ УЧЕНИЦИ:)

 

Какво научих по физика в 7 клас? Това пък научихме ние от седмокласниците на г-жа Петя Белева, техен класен ръководител и учител по ИТ и физика! Страхотна презентация с много опити и интересна информация! Презентираха Криси и Демет, Криси Петрое – видео- оператор, Диди, Алекс, Андрея, Селин – нагледно показваха опитите!

Възпитаниците на Нели Белева завършиха отлично учебната година и прекараха един прекрасен ден в Хасково!

Вече в 3 клас! Благодарение на прекрасните си учителки Йорданка Назърова и Рефие Ахмед!

Бъдещето принадлежи на вас, деца. Желайте то да бъде красиво, мислете прекрасно за него. На вас, смелите, дръзновените, които със знание и доброта ще градите всеобщия Храм на светлината, историята е предопределила да бъдете герои и победители. Подвигът на духа, който преодолява трудностите на развитието, клейми и гори несъвършенството на невежеството и егоизма, ще създаде от вас истински творци. Стремете се към огнената безпределност на вечното движение, към съвършенството на вечното Нека съвършенството бъде целта на вашия предел, нека знанието ражда мъдрост, нека истината отвори сърцата Ви за Единството, нека смелостта бъде основа за достойни решения, нека мислите бъдат елмазни и пречупват светлината на Космоса, нека красотата е силата на идеала, който ще ви ръководи, нека действието бъде чисто като Творческия Огън

Бие звънецът – ВАКАНЦИЯ!!! За групата на г-жа Милена Костадинова!
Не вярвате ли? И тази учебна година се изтърколи като житената питка на баба…Децата от подготвителната група изпратиха годината с много песни, танци, стихчета, смях, закачки и торта! Гости на тържествотото бяха директорката на училището Маргарита Тодорова и старши експери от РУО – Елена Дерменджиева и Ангелина Костова!

Нашите сладури от 4 а клас от днес официално са в 5 а клас! Тези мъничките пък кога пораснаха:)

На екскурзия в старите български столици!

Всяко пътуване има своите приключения. След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили. Затова вдигнете платната, отплавайте . Изследвайте. Мечтайте. Откривайте

7 а клас! Класен ръководител – гжа Петя Белева!
Училище, със тебе се разделяме…
Дойдохме преди време неуверени…
Но вече сме пораснали деца…
Без нас навярно тъжни ще са стаите…
Растяхме – сред уроци и игри.
Лудеехме, споделяхме си тайните…
И станахме приятели добри…
С мечти, цветя, със радост и с тъга…
Пред нас блещука лятото божествено…
И ние ще блестим като слънца…

 

Маргарита Тодорова, директор на Основно училище „Свети Климент Охридски” в Кърджали: Работим с мисия да бъдем любимото училище!

 • Продължаваме да се борим и вярваме, че ще бъдем едно спокойно, квартално учебно заведение с разнообразни занимания, учебен процес на високо ниво и с много извънкласна дейност, казва ръководителят на учебното заведение

Разговора води

Радка ПЕТКОВА

–         Г-жо Тодорова, Основно училище  „Св. Климент Охридски” участва в конференцията под надслов „Образование на 21 век” в Кърджали на 9 юни. Вие сте сред училищата-организатори. Защо станахте част от тази конференция?

– Още при първата ни среща със Светла Желязкова, управител на „Неа Германика”, бях силно впечатлена от идеята й и с огромно желание приех партньорството. Била съм вече на такива форуми, организирани в други региони на България. Затова съм щастлива, че и в нашия град Кърджали ще стартира един качествен нов диалог между всички участници в образователния процес  – като се започне от основното, средното училище и професионалните гимназии до висшите учебни заведения с активното включване на местния бизнес, за да направим нашите ученици успешно реализирани във века на технологиите.

Водещо за нас като съорганизатор и участник в конференцията наистина беше мотото „Заедно можем всичко”. Убедена съм, че училищата в нашата община работят смело и провеждат иновативно обучение. А учителите всекидневно въвеждат различни форми на възпитание на децата, което вече им позволява новият Закон за предучилищно и училищно възпитание. И защо това да не го споделим и да покажем и това, което предстои.

 

 – Какво искате да кажете, а и да покажете на родители, деца, институции, бизнес с това, че сте съорганизатори, а и участници в този форум? Като знак и идея?

– Нашият знак и послание е това, че образованието на 21-и век и новият закон в сферата на просветата ще подготвят вече различни хора. Ученици, които да бъдат не закостенели в един затворен час, а отворени към промените. Искаме да покажем точно новите неща, които ще подготвят учениците на бъдещето.

 

 

– Ваши ученици ще изнесат част от програмата, предвидено е тяхно представяне „Сбъдната мечта”. Какво ще покажете на участници и гости?

– Ние ще участваме с малък проект, в който ще покажем успешният модел училище – ученик – родител. Убедени сме, че без родителите не можем да се справим във възпитателния процес, затова искаме те да бъдат в наша помощ, както и обществото. С тази цел на конференцията са поканени много институции и представители на Обществения съвет.

– Необходим ли е действително Обществен съвет към всяко училище?

– Образованието не е едностранен процес. Обществото, родителите също участват в него. Ние и досега максимално включваме родителите във всяка училищна инициатива и нямаме дейност, в която те да не са въвлечени. Например по традиция всяка година се провежда състезанието „Мама, татко и аз” във физкултурния салон във връзка с патронния празник на училището. Децата са от първи и втори клас. Имаме специален план по стратегията за работа със семейството, по който плътно се движим. И тук е мястото да кажа също, че тази година спечелихме проект „Промяната – това сме ние” за училището като център в общността. Наши ученици седмокласници спечелиха второ място в цяла България, те бяха в София и защитиха своя проект. Представиха се много добре на тридневната конференция.

Смятаме, че работата с общността в квартала наоколо трябва да се задейства още повече.

Вече започнаха инициативите  с квартала, а ден преди 24 май организирахме среща с всички бивши учители, работили в това училище. Беше много мила среща!

Дадохме и началото на кампания „Дари книга”.  Смятам, че вече две години сме избрали верния път. Ние сме квартално училище, в тих, спокоен район, което ни позволява максимално да обгрижваме децата и да опазваме тяхното здраве.  Откакто съм директор, нашият училищен двор се ползва от хората от целия квартал! Поставихме нови пейки и кошчета, имаме красиво оформени цветни лехи, зелена класна стая, алпинеум и нова детска площадка.

Възпитаваме нашите ученици да се трудят и да опазват това, което заедно сме изградили. Тук е мястото да помоля всички хора от квартала  да не замърсяват и опазват направеното от учениците и персонала на училището.

– Наистина! Вашият двор се превърна в малък удобен парк за хората от квартал „Студен кладенец”?

– Нашето училище е с най-големият зелен двор в цялата община. Много хора го посещават надвечер, в събота и  неделя и в празнични дни, тъй като от две години работим по проекти, с цел да продължим дейността си на училище, утвърждаващо здраве.  И вече спечелихме три проекта, като започнахме, разбира се, от биоградинката. Засега сме единственото училище в община Кърджали, което има своя биоградинка. Тя се ползва от всички ученици, които продължават да садят и да берат плодовете на своя труд. В нашата биоградинка има круши, ябълки, имаме много билки, както и подправки. Децата са много щастливи, когато си похапнат плодове от овошките, които са отгледали.

И тук  обществеността на квартала много ни помогнаха. Оттам започна нашата обща дейност с хората от квартала и ще продължаваме да ги включваме в училищния живот.

Заедно ще осъществим инициативата „Дари цвете”. Така че всеки ден училището ни – и отвън, и вътре, в класните стаи, става все по-зелено.

Много държа учебното заведение да се наложи като училище, утвърждаващо здраве! Дворът ни помага много за разнообразието на децата по време на учебния процес. Както и ще споделим на конференцията, ние държим обучението да не се извършва само в класната стая, затова имаме много изнесени часове. Единствено ние имаме зелена класна стая и там се провеждат много от часовете на децата по „Човекът и природата”, изобразително изкуство, домашен бит и техника и др.

– Какво е Вашето послание?

– Искаме да дадем ясно послание и кварталът да разбере, че тук има всички условия за обучение на децата и учениците, за опазване на здравето им, отлична материална база с обновени класни стаи, висококвалифицирани педагогически специалисти, за да бъде то наистина любимото квартално училище. Ето, и обученията ни по СИП в училище също са по физкултура, тоест отново се грижим за здравето на учениците си. Работим по проекти, насочени към здравословния начин на хранене, включени сме в схемата „Училищно мляко” и „Училищен плод“. Имаме дружество към НТС и най-активно участваме в Деня на гората.

 – Как си взаимодействате с частната Езикова школа Неа Германика, там екипът е от млади, предприемчиви и модерни хора… Те съдействат ли ви за инициативата?

– От миналата година работим с НЕА Германика  и силно сме впечатлени от тяхното новаторство и международен опит. През декември 2016 г. направихме кампания в помощ на Хитрино с  8 коледни работилници, в които над  двеста деца, родители и учители работихме и събраните средства изпратихме на Стефан Стефанов от Хитрино.  По време на организираната училищна екскурзия  до Шумен се срещнахме със Стефан и семейството му, които ни  посрещнаха с питка и сол и лична благодарност към нас и НЕА Германика.

– Какво правите за спорта в училище?

– При нас часовете по СИП и факултативно обучение са със спортна насоченост, макар че не са задължителни, всички се включват в тях. Правим най-малко три спортни празника през годината, в които децата обичат много да играят, имат и стимул – получават  медали и купи. Всяка година печелим награди в общински и областни състезания, участваме и в Европейската седмица на спорта.

Всяко междучасие децата са навън, в двора. Така че нашите ученици не са затворени в класната стая за пет часа, могат наистина да усетят детството си.

– Как убеждавате децата да ценят природата?

– С личния си пример. Деца виновни или невъзпитани няма, те просто гледат какво правят възрастните. И тогава, когато ние се грижим не само за зеленината в ОУ „Климент Охридски”, но и в целия град, тогава и те ще имат съзнание да пазят природата!

– В днешно време знаем, че парите следват ученика. Това обаче може да бъде и не толкова позитивен модел, защото има битка за ученици. Как се стремите да накарате децата от квартала и близките райони в града да дойдат при вас?

– За две години всяка класна стая е обновена, имаме нови секции,  пребоядисани фоайета. Предлагаме две компютърни зали,  фитнесзала, голям физкултурен салон –  всичко, което  позволява децата да се чувстват уютно. Нашите паралелки не са по 30 деца, а по 20 -24, защото знаем, че така децата се чувстват добре.  Шумът изнервя децата, те трябва да са спокойни, но да имат и пространство. Целият екип от специалисти се грижи всеотдайно за децата и те не остават и минута без учител.

Разнообразяваме учебните часове чрез интерактивни и електронни уроци в двете компютърни и в новосъздадената стая по интереси – за четене, за рисуване, моделиране и игри.

Възпитаваме и обучаваме нашите деца  да бъдат мислещи хора и да са подготвени за новия век на съвременните технологии.

– Трябва ли учителят да бъде будител, един въпрос, с който искам да насоча вниманието ви към 24 май, който отмина…

– Учитлите бяха, са и винаги ще бъдат будители. Те са колелото на живота. Екипът, с който работя, е професионално много добър и мотивиран.  Това са работещи хора с възрожденски дух и всеотдайност. Ние работим с мисия нашето училище да просперира и да бъде желана територия за учениците. Продължаваме да се борим и вярваме, че ще бъдем едно спокойно, квартално основно училище с разнообразни занимания, с учебен процес на високо ниво и с много, много извънкласна дейност.

http://www.novjivot.info/2017/06/06/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

2017-2018 учебна година

Първият учебен ден – неповторим спомен за прекрачения училищен праг.  С тържествена програма, подготвена от малчугани от начален курс, започва новата учебна година. Второкласниците не бяха забравили буквите и числата, третокласниците пък рецитираха звънко, а Клуб Творчески импулс, както винаги заковаха вниманието със забавна драматизация – Приказните герои започват училище! Имахме и един полегнал Тодор, на който цял отбор красиви принцеси сладко му пя на ушенце и най-накрая се събуди,защото започваме….да учим, да творим, да мечтаем, да се забавляваме.

В чест на 6 септември, Съединението на България, ученици и учители от ОУ „Св. Кл. Охридски“ почистиха изцяло тревните площи около площадката, която е притегателно място за малчуганите от квартал Студен кладенец. ОУ „Св. Кл. Охридски“ е училище утвърждаващо здраве от 1993 година и продължава с нова сила екологичното възпитание на възпитаниците си. За учениците и хората от квартала бяха направени Био-градинка , детска площадка в двора на училището и зелена класна стая.

„Ненасилие означава да позволиш на доброто в теб да се прояви“. Учебната 2017/2018 година е обявена за учебна година без наркотици и агресия! Още първият учебен ден учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ сложиха значки във формата на розова фланелка в знак на съпричастност!

PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯЕвропейска седмица на мобилносттa

По традиция ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза Европейския ден на езиците – 26 септември. Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот.

29.09 ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА

Световен ден за защита правата на животните! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.

Стартира седмицата на здравословното хранене в ОУ „Св.Кл.Охридски“.  В световния ден на храната малките еколози от начален курс сложиха начало на инициативата „Предай нататък“ като направиха здравословни сандвичи. Идеята е да се популяризира здравословното хранене. Децата експонираха на своите щандове апетитни сандвичи от пълнозърнест хляб, зеленчуци и други вкусни и полезни храни. Към инициативата с готовност се включиха и по-големите ученици от 5 до 7 клас. Всички се насладиха на кулинарното изобилие от домашно направени храни.

Вълшебният свят на Родопите! Лариса Юмер с награда сред 1200 творби от цялата страна!

Обучение на учениците за разделното събиране на отпадъците. Видяхме пътя на боклуците и как някои от тях може да се рециклират. Накрая всички получиха по един специален молив, направен от пресован картон.

Сцена на талантите 2017г! Отлично представяне по случай Деня на Кърджали на сладките ни петокласнички и адреналинки 🙂

Много емоционално бе изплнението на Радина Вълчева с подкрепата на малките сладури от 1 клас!

Ръководител: Десислава Станева

Наш спортист със сребърно отличие в борбата – Дениз Хикмет от 7 клас! Поздравления!

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ , които  участваха в похода поход по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на 105 години от Освобождението на Кърджали. С венци и цветя беше почетен подвига на героите освободители на Източните Родопи.

 

София Георгиева от 5 клас! Бронзова медалистка на Регата „Пловдив-Есен“ 2017!!!! Много се гордеем и много обичаме нашето красиво, добро, интелигентно момиче! При момичетата до 12 години /мини каяк/ София Остапенко защитава емблемата на родопския клуб в дисциплината 500 метра едноместен каяк.

Кампанията „TIME to MOVE„/“Време за движение“ е водеща инициатива на Евродеск за информация за мобилности. Целта на кампанията е да насърчи младите хора, чрез мрежата от Евродеск точки, да повишат осведомеността си относно местата, които са на разположение в техният град или област да получат информация. Кампанията се инициира и управлява от Евродеск Брюксел Линк. Националните агенции и Евродеск мултиплаерите ще използват два основни канала за кампаниите си – онлайн и комуникация лице в лице. Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ в Кърджали цели да предостави информация на младите хора относно новата Евродеск точка, която е на разположение в областта и да ги насърчи да търсят и намират необходимата им информация чрез мрежата. В кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ са включени следните дейности: – Конкурс за детско творчество по темата „TIME to MOVE”; Викторина по темата „TIME to MOVE”.  TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание от европейската инициатива на Евродеск Time to move и то се проведе в Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотеката. Радинка, Калоян, Радослава, Кристиян и Стефи представиха достойно нашето училище в състезанието.

Малкитетретокласници изгониха злите сили на Хелоин!

В навечерието на Хелоин, ученици от 3 клас пресъздадоха елементи от този атрактивен празник. Децата развихриха фантазията си. Госпожа Назърова беше приготвила лакомства за всеки един.
Хелоуин е маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни /Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ/. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им „изиграят номер“.
Някои ученици се превъплътиха в образи на чудновати същества чрез преобличане в специални костюми.
Цареше празнично настроение и се раздаваха ведри усмивки.

1 ноември – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери. Г-жа Таня Костова, учител в ГЦО, и красивите ни петокласнички, ни напомниха за нашите будители, учители и революционери и ни накараха да се гордеем, че сме българи ! В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

 

13 ноември – В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца!

Верни на мотото „Прави повече добро“ клуб „Доброволци в действие“ от ОУ „Св. Кл. Охридски“ , с ръководител София Калинова, организира участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество и правене на добро. Много деца и родители с добри сърца отвориха гардеробите си за да дадат малко топлина! Те се  надяват с тяхна помощ да зарадват с топли и необходими за зимата подаръци дечица в затруднено положение. В коледния списък тази година са 150 деца от Варна и околните села, които живеят в крайна бедност, с един родител или в приемни семейства.

И децата от ОУ „Св. Кл. Охридски“ зоват: Нека бъдем добри, милостиви и солидарни, за да възтържествува вярата в доброто!

ОУ „Св.Кл. Охридски“ с различни чорапи в Деня на толерантността

Учениците от ОУ „Св.Кл. Охридски“  в Кърджали категорично осъдиха неуважението и омразата към различните и се обявиха за приятелски и добронамерени взаимоотношения. Седмицата, посветена на ненасилието в  училище,  завърши с  Европейския ден на толерантност – 16 ноември!  Учениците започнаха седмицата с деня на добротата, когато децата събираха топли дрехи за деца в неравностойно положение, продължи  с обсъждането на филм за агресията в училище и конкурс за рисунка на тема  „Всички сме различни, но и еднакви!“.

Идвайки на училище с различни чорапи учениците  децата показаха толерантно отношение към различните деца в Европа! Най-атрактивната дейност бе състезанието „Да учим и живеем заедно” – турнир по волейбол и игри за малките. Не бяха пренебрегнати и учениците с увреждания, обучаващи се в училището, които се състезаваха наравно с останалите. На специално табло можеха да бъдат прочетени най-интересните мнения на децата какво значи за тях толерантността.

В духа на инициативата всички участници и гости получиха стикер с послание „Аз уважавам”, ”Аз помагам”, „Аз съм мил с другите” и др. Децата се извиниха на всички, които без да искат са ударили или нагрубили на дъската на прошката.

 

ДНИ НА ПАТРОНА НА ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ – ГР. КЪРДЖАЛИ

20.11. ОУ „Св. Климент Охридски“ откри седмицата, посветена на патронния празник !

Седмицата, посветена на патронния празник на ОУ „Св. Климент Охридски“, започна с ден на малките Големи таланти от начален курс и подготвителната група.

Гости на милото тържество бяха Веселина Тихомирова – заместник-кмет на община Кърджали, Нели Попова -главен експерт в отдел „Образование, култура и младежки дейности” в община Кърджали , Ангелина Костова – старши експерт по приобщаващо образование, Елена Дерменджиева – старши експерт предучилищно възпитание, телевизия „Източни Родопи“, родители и приятели на училището с 57-годишна история!

Стихове за любимото училище рецитираха деца от подготвителната група и второкласници. Малките танцьорки от клуб Народни танци показаха как хубаво танцуват на песента „Седнало е Джоре дос“, а четвъртокласниците поздравиха гостите с народната песен „Чушката люта, пак люта“. Нямаха търпение децата от 3 клас да изпеят „Една чудесна песничка“. Последва дългоочакваното включване от сцената на една наша любима българска народна приказка„Сливи за смет“ и най-емоционалното изпълнение – на първокласниците с „Хей ръчички, хей ги две“.

Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“ успя да издигне имиджа на училището и визията му. За три години обликът на учебното заведение се промени на всеки етаж, стая и вън на двора. Изцяло обновени, красиво боядисани и уютни са всички стаи на първия и втория етаж, с нови секции, ламинирани паркети, климатици, цветякомпютри. Учениците разполагат с два компютърни кабинета. Физкултурният салон, фитнес залата и просторните и светли помещения за отдих между часовете, осигуряват пълноценно раздвижване и възстановяване.

Училището е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. 57 години! Винаги сред първите. Многобройни са наградите от олимпиадите, състезания, фестивали и конкурси. Училище със свои традиции, успявало винаги да съхрани в себе си мечтите, радостите и успехите на децата, преминали през класните стаи.

Поклон пред величавата личност на Свети Климент ОхридскиИ нека неговата любов към българското и всеотдайността му към народа да ни вдъхновяват за още по-високи постижения!

Ръководството на ОУ „Св. Кл. Охридски“ и всички преподаватели са горди с учениците си! Благодарим на всички ученици, които издигат престижа на училището!

В чест на училищния патрон Свети Климент Охридски най-знаещите от 5, 6 и 7 клас решиха да се изправят едни срещу други в двубой за почетната титла „Многознайко“. Те не се изплашиха от суровите условия на състезанието. Състезанието протече в пет кръга. Учениците решаваха различни задачи – познаваха известни български личности и даваха информация за тях, бяхме по света и у нас, познавахме известни културно-исторически места в България и Европа, познавахме български автори и творби по част от текста в кръга „Пенчо, бре чети!“, търсехме думи, подреждахме танграми. Журито, в състав: Петя Белева, Камелия Арабова и Ваня Панайотова, оценяваше работата на отборите за бързина и вярно решение. Двата отбора – „Червените“: Калоян ,Кристиян, Златина, Йелиз и Ивайло и“Зелените“ : Стефи, Джейда, Радослава, Наско и Силвия – се представиха блестящо, но победи отбора на Червените. Поздравления за всички! Обичаме ВИ! Пожелаваме ви по една шестица по математика, но ако не здраве да е:) Прекрасни сте!

Майки и татковци, заедно с техните деца от 1 и 2 клас – „Лъвовете“ и „Тигрите“ – се оказаха бързи и съобразителни в най-емоционалния, традиционен за училището спортен празник „Мама, татко и аз!“, организиран от г-н Мандаджиев и посветен на патронния празник на училището. Състезанието премина през разнообразни изпитания: скачане в чувал; редене на думи, простиране на дрехи и други атракции. Състезанието бе открито от директорката ни Маргарита Тодорова, а официален и скъп гост бе Вилдан Сефер! В надпреварата се включиха 2 отбора от по 10 родителя с децата си. Играта вдигна адреналина на участниците. Съдиите, с председател г-жа Георгиева, бяха безпристрастни. По- бързи бяха мамите и татковците на първокласниците ,но по-прецизни се оказаха „Тигрите “ от 2 клас и взеха победата само с една точка преднина.  И двата отбора получиха торти и грамоти! Спортният празник „Мама, татко и аз!“ завърши с обща снимка и обещания за още по-оспорвани игри в следващото издание на турнира.

Г-н Георги Георгиев организира състезанието „Конструирам бързо и лесно“ с отбори от 5, 6 и 7 клас. Децата трябваше да конструират масичка и столче и много се забавляваха!

Седмицата завърши с песни и танци на талантливи деца и награждаване на победителите от конкурсите и състезанията!

Конкурс за рисунка „Училище на моите мечти“:

1 място – Едис Шакир – 5 клас

2 място – Дениз Хикмет – 7 клас

3 място – Суде Нурбахар  – 3 клас

Конкурс за есе „Училище на моите мечти“:

1 място – Кристиян Александров – 7 клас

2 място – Златина Белева – 6 клас

3 място –Силвия Георгиева- 5 клас

Състезание „Конструирам бързо и лесно“

1 място – София Остапенко и Барту – 5 клас

2 място –Съла Дамар и Ралица Боюклиева– 5 клас

Състезание „Многознайковци“

1 място – Червените: Калоян, Кристиян, Златина, Йелиз, Ивайло

2 място – Зелените: Едис Шакир, Атанас Митрев, Джейда Джеват, Радослава Веселинова, Силвия Георгиева

Състезание „Мама, татко  и аз“

1 място – Тигрите – 2 клас

2 място – Лъвовете – 1 клас

Благодарим на всички родители, които ни подкрепят във всяко едно начинание и на прекрасните деца, за които всички усилия си заслужават!

Изложба „Училишето на моите мечти“

Проект „Училището като център в общността” на Национална мрежа за децата. Това е нашият принос към общността: „Клуб Заедно можем“!

Визията на проекта е да подкрепи развиването на мрежа от общностни училища в различни части на България – градски и селски райони като целта е децата да постигат възможно най-добрите резултати, да бъдат здрави, да се чувстват добре, да има изградено доверие, споделени ценности и партньорство с родители, НПО, бизнес, институции.

Първото състезание за новата учебна година на Сдружението на Българските начални учители е „Аз рисувам“, на тема: „Аз помагам да изчистим природата“, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Участниците рисуваха с въображение и старание и с вълнение очакват класирането на 11.12.2017 г.Пожелаваме успех на следващите състезания.
Мили деца, творете със сърцата си, създавайте красота и спасете света ни!

ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН!

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета,клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст! Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията
Червената панделка е създадена преди 13 години от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Има един клас – 7 а , който се грижи от 1 клас за Мариянчо, който е прекрасно специално дете и те никога не са го оставяли сам и винаги са били толерантни и добри! Поздравления! Обичаме ви и ще ни липсвате! Нека оставащите няколко месеца бъдат за всички ни пълни с усмивки и бъдете успешни на финала и нека се сбъднат мечтите ви, скъпи деца!

Доброволци към Общински съвет по наркотични вещества обучават  малките доброволци от ОУ „Св. Кл. Охридски“ и СУ „Отец Паисий“

Под мотото „Да си доброволец, означава че ти пука!” на 05.12.2017 г. в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ младежите към Общински съвет по наркотични вещества, с ръководител Валентина Грудева, проведоха съвместно обучение с ученици от доброволческите клубове на ОУ „Св. Кл. Охридски“ с ръководител София Калинова и СУ „Отец Паисий“ с ръководител Северина Вълчева.

Обучителите, също ученици, използваха иновативни методи – ситуационни и ролеви игри, дискусия. Чрез тях учениците с общи усилия стигнаха до изводите: различията трябва да ни обединяват, а не да ни разделят; междукултурният диалог е условие за взаимно уважение; толерантността е важна характеристика на гражданина на обединена Европа. Те се убедиха, че принципите на доброволчеството гарантират оказване на помощ на всеки нуждаещ се, без разлика на пол, вероизповедание, етническа или расова принадлежност. Младите хора разговаряха, обсъждаха, споделяха, предлагаха идеи  за необходимостта от толерантност в нашето общество, за преодоляването на предразсъдъците и стереотипите.

Бяха наградени децата, които през лятото бяха библиотекари за 1 ден на доброволни начала. Една от  инициативи, в която активно  взеха участие доброволците е подготовката на светлите коледни и новогодишни празници.

По случай Денят на дарителя, децата от Клуб „Доброволци в действие“ подариха хубави дрешки на децата от ЦНСТ „Детска мечта“ , гр. Кърджали. Въпреки че живеят в среда близка до семейната и са без увреждания и в много добри условия на живот и персонални грижи, ние се надяваме да сме от полза и дарихме от сърце!

Правенето на благотворителност е близко до чувството за щастие! Иска ни се да мотивираме все повече ученици да се стремят да са добри по някакъв начин. Иска ни се да можем да помогнем повече. Иска ни се хората да усещат радостта от правенето на добро, от грижата за околните, защото тези неща имат отношение основно към постигането на лично щастие. Считаме, че всеки човек може да го направи за себе си и изобщо не е необходимо да има много пари. Важно е да имаме досег с подобни примери и всеки да намери начин, по който да се чувства полезен и щастлив. Много е важно да се вижда блясъка в очите на хората, които говорят за такива неща. Не е важно да правиш нещо грандиозно, важни са радостта и щастието, които благотворителността носи на всички страни в процеса.

Доброволецът е носител на нови ценности и идеи, спонтанени креативен, любопитен и готов да опита нещо ново. Докато дарява време и труд, внася различна гледна точка в работата ни, толерантен, чувствителен към обществените и социални въпроси, инициативен, милосърден, търпелив, преживяващ, изслушващ.

Поздравления за всички участници в XVII Областен математически турнир „Перперикон“, гр. Кърджали 2017 за много добрите резултати!

Пожелаваме им много здраве и нови успехи в областта на математиката! Специални поздравления за Габриела Димитрова от 7 клас и Съла Дамар от 5 клас с най-високи резултати!

Клуб „Млад екскурзовод“ с ръководител г-жа Ваня Панайотова се разходиха под топлото зимно слънце до Водното огледало, където научиха интересни неща!

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!

Поздравления и за госпожа София Калинова, учител по английски език и изпитващ в същото състезание!

Отличие и за Ваня Панайотова, Камелия Арабова и София Калинова за участие във 2 национален конкурс за споделяне на добри практики в областта на образователната интеграция!

„Театрални игри на етносите – възстановка на празника Сирни Заговезни”

Чрез усъвършенстване на българския език се постигна по-активно участие на децата и учениците в процеса на интеркултурно образование. Повиши се качеството на съвместната работа на родители и учители. Практиката изгради модел за успешна социализация на децата и учениците от етническите малцинства, обучавани в етническо смесено училище, каквото е Основно училище “ Св. Климент Охридски “ град Кърджали.  Чрез използване на разнообразни форми на интеркултурно образование,  съхраняваме и развиваме културната идентичност на учениците, представители на различни етнически групи.  Децата, учениците и техните родители общуват, творят, надграждат знания и умения, разгръщат своя творчески потенциал, чертаят свои житейски планове, зачитайки правилата на толерантността.  В момента учениците са 142 – представители на различни етнически групи. През последните години в училището се обучават и деца от ромски произход, което налага на екипа ни да работи за опознаване и приемане на различните етноси, за да се избягва проявата на напрежение и конфликти на етническа основа.

Работата с децата продължава в насока търсене, изследване на празниците и обичаите на различните етнически групи от региона. Публикуването на информация в медийното пространство  служи като споделяне на добри практики в работата на други институции по проблемите за толерантността при етническите малцинства. Родителите като непреки участници ще бъдат по-ангажирани към учебно-възпитателния процес и всички дейности, в които участват техните деца. В рамките на изградените партньорства с други училища, ще популяризираме опита си и добрите практики.

Приказна седмица на четенето завлядя ОУ „Св. Кл. Охридски” от 11 до 15 декември ! Охридци се включиха масово в инициативите, с голямо желание, старание и оригинални идеи. Седмицата започна с изложба на ученически тетрадки „Пиша най-красиво“и третият брой за годината на вестник „Междучасие“.

През цялата седмица вървеше инициативата „Да четем малки и големи“! Баби и мами четоха на децата си откъси от свои любими книги, а по-големи каки и батковци четоха на по-малките от ПГ и 1 клас и им подаряваха свои любими книжки!

„Любимите произведения на класния“ зарадваха учениците в час на класа.

Празник на цифрите събра много родители и гости в красивия кабинет на г-жа Станева и първокласниците. Децата демонстрираха знания и много се забавляваха.

Най-атрактивна бе надпреварата по четене в няколко кръга. На състезанието присъства и ст. експерта от РУО – Албена Хорочева.

„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.“

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса.

Учениците от ОУ“Св. Кл. Охридски“ отпразнуваха своята Коледа с кулинарен базар и коледно тържество!

Всеки клас, всяко дете и учител се включиха в украсата на училището.

Разбира се не пропуснахме традиционните Коледни Базари 2017 на 18 и 19 декември! Отново страхотни лакомства на масите на класовете и активно участие на нашите  родители! Благодарим им от сърце!

Изпълнено с вълнение фоайе, усмихнати родители, нетърпеливи да се изявят на сцената таланти, вълшебни коледни звуци и магично усещане, че предстои нещо красиво. Такава беше атмосферата минути преди началото на коледното тържество в ОУ“Св. Кл. Охридски”.

С много ентусиазъм и усмивки учениците от всички класове се подготвяха за своята изява.

Ученици от ОУ „Св.Климент Охридски” с коледни подаръци в редакцията на „Нов живот”

Ученици от ОУ „Св. Климент Охридски” в Кърджали заедно с преподавателката си София Калинова внесоха коледен дух в редакцията на „Нов живот” и усмихнаха деня на журналистите. Те посетиха редакцията, не само за да сурвакат ръковството и репортерите, но и за да се научат на място как се прави вестник.  Първият зам.-главен редактор на печатното издание Мария Пулева им обясни някои особености  на журналистическата професия, а след това малчуганите се запознаха как се разполагат страниците на вестника на комютърна програма, за да бъдат изпратени по-късно към печатницата. Шестокласниците са пожелали сами да видят как се прави вестник и са много щастливи, че имат възможността да научат. Те казаха, че са си прекарали времето увлекателно в редакцията си и са благодарни за отзивчивостта на журналисти и ръководство. Като подарък от редакцията всички получиха книги за генерал Делов и се снимаха за спомен.

Петокласници от СУ „Св. Климент Охридски“ направиха виртуална екскурзия в мистичния Египет

Представителна изява на клуб „Млад Екскурзовод“, озаглавена„Мистичният Египет“, се проведе в ОУ „Св. Климент Охридски“. Инициативата бе на учениците от 5 клас с ръководител стариши учителя Ваня Панайотова. Те представиха свои презентации, в които разказаха за Египет и Месопотамия. Гости на събитието бяха учители, ученици от 5, 6 и 7 класове и родители от обществения съвет към училището.

В края на изявата гости и участници изразиха своята удовлетвореност от възможностите, които предоставят електроните технологии за повишаване качеството на образователния процес.

Клуб „Млад Екскурзовод“  е сформиран по проект Твоят час, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. С участието си в клуба учениците обогатяват географската си култура, изградят трайно отношение към проблемите, отнасящи се до опазването на историческите и културните паметници и „живите съкровища” на България и света

Партньорство с родители в ОУ „Св.Кл.Охридски“

Обучение на родители проведоха в основно училище „Св.Кл.Охридски“. Преподавателката по ИТ  Петя Белева, която е  и зам.-директор в училището обясни на родителите, как се  борави с електронния дневник и приложенията му. Росица Средкова, която е представител на Националната мрежа за децата пък модерира интересно обучение на тема  „Партньорство с родители“!  Дискутирани бяха въпроси свързани с ролята и отговорността на родителите за поведението на децата им в училище, ролята на екипната дейност в живота на училището.  Росица Средкова се срещна и с учители и ученици от 5 и 6 клас, където  обсъдиха   националния доклад „Бележник“ на Националната мрежа на децата.  Тя представи  и  оценката, дадена на държавата в грижата за децата.  Оценката е среден- 3.20 и е направена чрез онлайн допитване  с 900 деца, млади хора, родители и професионалисти и показва как те усещат в реалния си живот държавните политики и ангажименти към самите тях и какво ги вълнува и притеснява най-много! Националната мрежа за децата обединява 137 организации от цялата страна, работещи за и с деца. Съвременният живот налага учители и родители да обединят усилията си в името на това децата да получат най-доброто като образование и възпитание. Ето защо за ОУ „Св. Кл Охридски“ създаването на успешна комуникация и добро взаимодействие между родители и учители е от изключителна важност.

Интерактивен урок с 6 клас и г-жа Панайотова!

„Непознатата „Америка обаче крие прелести, за които дори не сме чували. Те може да са по-малко известни, но в никакъв случай по-малко интересни и красиви.

Да бъдем послушни и добри в 3 клас!

Много успешна практика, децата много харесаха идеята на г-жа Назърова и дежурните много стриктно изпълняват задълженията си!
Класната стая трябва да е място, където учениците да имат възможност да експериментират, да правят грешки и да се учат от тях. Чувство на отговорност, уважение към себе си и другите, самодисциплина, самоувереност, комуникативни умения, желания за знания, чувство за хумор, загриженост за околните и пр. са толкова важни, колкото български език и математика.

ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ”  Прием на ПЪРВОКЛАСНИЦИ ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА.
Ние знаем колко е важно всеки детски трепет да бъде обграден с любов, грижи, търпение и професионални умения. ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ Ви предлага всичко това, заедно с висококвалифицирани учители, използващи иновативни методи на преподаване, нови дограми на 1 и 2 етаж, напълно обновени, светли и уютни стаи по европейските стандарти, самостоятелен етаж за начален курс; целодневно обучение до 17:00 ч.; осигурен транспорт със собствен училищен автобус; съобразени с възрастта на учениците ремонтирани тоалетни с топла вода; столово хранене с безплатна закуска и плод; училищен павилион; игротека за отдих и игри; ресурсно обучение; медицинско лице; безопасни условия на обучение и възпитание (охрана и видеонаблюдение); физкултурен салон; фитнес зала; допълнителни спортни занимания, футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса просторен двор с пейки, зелени площи и био- градинка-прекрасно място за отдих.

Работи се усилено върху изграждането на добра екологична култура. Посещават се театрални и музикални постановки за деца.

Ранното чуждоезиково обучение е приоритет на училището, поради което изучаването на английски език започва от ПГ и първи клас.

ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ е училище с много дълга история и с утвърдени традиции ! Най-голямото му богатство са неговите ученици, с които никога няма да спрем да се гордеем.

Изключително сме благодарни на своите представители в ученическия съвет, които са много активни тази година!

2017-2018
УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ 

СЪСТАВ НА УЧЕНИЧЕСКИЯ СЪВЕТ: Председател: Джейда Джеват
Зам. председател: Златина Белева
Секретар Силвия Георгиева:
Членове:
5 клас – Ралица Йорданова, Съла Дамар, Силвия Георгиева, София Георгиева, Едис Шакир
6 клас –Мерлин Славова, Йелиз Ахмед, Атанас Митрев, Лариса Юмер, Дурджан, Мелек
7 клас –Радослава Веселинова, Кристиян Александров, Стефания Петкова, Радина Вълчева, Габриела Димитрова, Христо Бонев
МЕРОПРИЯТИЯ през септември, октомври, ноември и декември
1.В ЧЕСТ НА 6 СЕПТЕМВРИ, СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ученици и учители от ОУ „Св. Кл. Охридски“ доброволно почистиха изцяло тревните площи около площадката, която е притегателно място за малчуганите от квартал Студен кладенец. ОУ „Св. Кл. Охридски“ е училище утвърждаващо здраве от 1993 година и продължава с нова сила екологичното възпитание на възпитаниците си. За учениците и хората от квартала бяха направени Био-градинка , детска площадка в двора на училището и зелена класна стая.
2.„Ненасилие означава да позволиш на доброто в теб да се прояви“. Учебната 2017/2018 година е обявена за УЧЕБНА ГОДИНА БЕЗ НАРКОТИЦИ И АГРЕСИЯ! Още първият учебен ден учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ сложиха значки във формата на розова фланелка в знак на съпричастност!
3. Реализиране на ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ на 26 септември. Инициативата се отбелязва и в ОУ“Св. Кл. Охридски“ в Кърджали за 2 път. Мултимедийни презентации изнесе София Калинова – преподавател по английски език, заедно с петкласнички. Учениците научиха малко граматика и как се казва „Ти си мой приятел “ на някои официални езици на ЕС, бе подготвена и викторина с награди

 1. Участие в ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ!. На 29 септември ОУ“Св. Кл. Охридски“ отбеляза деня на спорта. Учениците от ОУ “Св. Кл. Охридски“ се присъединиха към хиляди други младежи от цяла България, взимайки участие в широк спектър от спортове и активности за да отпразнуват Европейския Ден на Спорта.
 2. Участие в ПРОЕКТ HEALTHEDU – „Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование“), подкрепен по програма ERASMUS+ KA2, номер 2016-1-LT01-KA201-023196. Статия за в. Нов живот. В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХРАНАТА малките еколози от начален курс сложиха начало на инициативата „Предай нататък“ като направиха здравословни сандвичи. Идеята е да се популяризира здравословното хранене. Децата експонираха на своите щандове апетитни сандвичи от пълнозърнест хляб, зеленчуци и други вкусни и полезни храни. Към инициативата с готовност се включиха и по-големите ученици от 5 до 7 клас. Всички се насладиха на кулинарното изобилие от домашно направени храни.
  6. Издадени са 4 броя за 2017 на ВЕСТНИК „МЕЖДУЧАСИЕ“с активното участие на малките репортери от клуб „Доброволци в действие“. Редактор – София Калинова.
 3. Реализиране на PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ посветен на Европейска седмица на мобилносттa.
 4. Отбелязване на СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.
 5. Реализиране и участие за 4 поредна година участва в европейската инициатива „TIME TO MOVE“ 2017. Инициативата “Time to Move”/”Време за движение” е част от мащабна кампания, организирана от Евродеск България, която за 4 път се осъществи на територията на гр. Кърджали. Беше организиран и проведен конкурс за детско творчество на тема „Time to Move”/”Време за движение”. Всички творби бяха изложени в Регионална Библиотека гр. Кърджали. Там се проведе и състезание-викторина „Time to Move”/”Време за движение”, в които участваха 5 отбора, съставени от деца от различни училища. Викторината се състоеше от въпроси от областта на географията – известни забележителности (културни, архитектурни, природни и др. в Европа и България). TREASURE HUNT бе най-атрактивното състезание. То се проведе в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотекатаПобедителите във всяко състезание получиха награда, която да ги стимулира към участие инициативата и следващата година! При участието си, във всяка дейност децата научиха нещо ново, станаха по-информирани и се забавляваха!
  10. Реализиране на ДЕН НА ДОБРОТАТА на 13.10. С Клуб“ Доброволци в действие“ реализирахме мисия на добрововолчеката платформа Time heroes. Събрахме шаки, шалове и ръкавички за деца в неравностойно положение от Варна. Получихме 12 точки.
  11.Реализиране на ДЕНЯ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА–16 ноември! Учениците започнаха седмицата с деня на добротата, когато децата събираха топли дрехи за деца в неравностойно положение, продължи с обсъждането на филм за агресията в училище и конкурс за рисунка на тема „Всички сме различни, но и еднакви!“. Идвайки на училище с различни чорапи децата показаха толерантно отношение към различните деца в Европа! Най-атрактивната дейност бе състезанието „Да учим и живеем заедно” – турнир по волейбол и игри за малките. Не бяха пренебрегнати и учениците с увреждания, обучаващи се в училището, които се състезаваха наравно с останалите. На специално табло можеха да бъдат прочетени най-интересните мнения на децата какво значи за тях толерантността. В духа на инициативата всички участници и гости получиха стикер с послание „Аз уважавам”,”Аз помагам”, „Аз съм мил с другите” и др. Децата се извиниха на всички, които без да искат са ударили или нагрубили на дъската на прошката. Статия във в. Нов живот.
 6. ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! 1 ноември. Почетохме паметта на българските просветни дейци и революционери. Красивите ни петокласнички ни напомниха за нашите будители, учители и революционери и ни накараха да се гордеем, че сме българи!
 7. Участие в МЕРОПРИЯТИЯТА ПОСВЕТЕНИ НА ПАТРОНА НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „Св. Климент Охридски“.
 8. Във връзка с 1 ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН, реализирахме кратка АНТИСПИН кампания с филмчета, клипове с известни млади актьори и дискусия!
  Червената панделка е международен символ на анти – СПИН кампанията!
 9. Под мотото „Да си доброволец, означава че ти пука!” на 05.12.2017 г. – ДЕН НА ДОБРОВОЛЕЦА – в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ младежите към Общински съвет по наркотични вещества, с ръководител Валентина Грудева, проведоха съвместно обучение с ученици от доброволческите клубове на ОУ „св. Кл. Охридски“ с ръководител София Калинова и СУ „Отец Паисий“ с ръководител Северина Вълчева.
 10. По случай ДЕНЯТ НА ДАРИТЕЛЯ – 6.12.2017 г. , децата от Клуб „Доброволци в действие“ подариха хубави дрешки на децата от ЦНСТ „Детска мечта“ , гр. Кърджали.
 11. В Регионална библиотека бе подредена изложба, която посетихме, посветена на 108 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров, която включва документи от фонда на библиотеката
 12. ПРИКАЗНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО завладя ОУ „Св. Кл. Охридски” от 11 до 15 декември ! Малките ни писатели от 5, 6 и 7 клас посетиха Регионална библиотека и участваха в създаване на разказ, заедно с детската писателка Маргарита Павлова, под мотото „Да научим децата да бъдат толерантни и добри“. Разказът ще бъде публикуван на сайта на библиотеката. Доброволците се включиха в благотворителната кампания за събиране на детски книги на български език за бесарабските българи в Украйна. “ Написахме заедно един чудесен разказ, за което Ви благодаря, деца!”, каза на раздяла Маргарита Павлова. „Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.“
 13. Участие в КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР И КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО. Дядо Коледа се срещна лично с малчуганите и поднесе заслужени подаръци.
 14. Посещение с коледни подаръци в РЕДАКЦИЯТА НА „НОВ ЖИВОТ”.

Поздравления за всички деца, представили се чудесно в състезанието “ Аз рисувам“ и “ Аз, природата и света“!

Благодарим ви, че издигате престижа на училището!
Успех и в следващите състезания на всички участници !

Интерактивен урок по литература с 6 клас и г-жа Арабова

OУ „Свети Климент Охридски“ получи Сертификат за своето участие в Европейски ден на спорта. Четвърта поредна година участваме активно в ЕДСУ /European School Sport Day/ . Освен сертификат, училището получи награди за учениците, постери, тениски, значки, гривни, както и он-лайн достъп до ресурсите на платфомата: наръчници, презентации и други материали за организиране на бъдещи спортни празници.
Сдружение БГ „Бъди активен“ координира „Европейски ден на спорта в училище“. 370 учебни заведения от цялата страна, 74 000 ученици и 7 500 преподаватели и родители взеха участие в мероприятието.
За област Кърджали бяха отчетени 1313 участници, 80 учители, 4 училища, сред които ОУ „Климент Охридски“ .

Открит урок в ГЦО с г-жа Костова!

Уютно, децата от 5 и 6 клас си учат уроците и си пишат домашните, г-жа Таня Костова обяснява и се спира при всеки! Поздравления за добрата организация на целодневното обучение !

Ученическият съвет обявява конкурс между класовете за най-чиста и подредена стая! Приканваме всички класове и всички съученици да допринесат за запазване на чистотата в своите красиви класни стаи! Победителите ще бъдат наградени!

По предложение на ученическия съвет / предложено от шестокласниците и единодушно прието от всички/ започваме благотворителната акция за набавяне на средства за направа на актова зала в училище! Всеки, който е съпричастен към инициативата на децата може да ни подпомогне с парични средства или материали.

Ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха безплатни прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Психолозите изтъкват, че хората, които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорт и обич, а стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие, като винаги цитират Китайската мъдрост:

„Хората сме родени като ангелите – с едно крило. За да полетим трябва да се прегърнем“.

Гръцките богове, музи и култура оживяха в прекрасните презентации на петокласниците! Изненадата на деня- г-жа Георгиева, класен ръководител на 5 клас, ни разказа увлекателно историята на Александър Македонски и неговите завоевания!

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязаха международния Ден за безопасен интернет

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ за 5-а поредна година отбеляза международния Ден за безопасен интернет. Главна тема на събитието бе различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. Бяха организирани презентации и дискусии в начален и прогимназиален курс.  Целта на тази инициатива е да се обединят институции и гражданско общество и да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда. За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Младите хора днес прекарват повече време в мрежата, отколкото когато и да било в миналото. Затова има спешна потребност да им помогнем да видят положителните аспекти на свързаността и да ги подкрепим да преодоляват отрицателните ефекти. Така и интернет, а и градът ни ще бъдат по-безопасно и хубаво място.

Много валентинки раздадоха днес Злати, Габи и Стефи по случай 14 февруари – Деня на влюбените, с пожелание за здраве, много любов и щастливи мигове. Специален постер за всички учители подариха 5 клас! После всички се веселихме на дискотека!

12.02 Петокласниците ни направиха една страхотна виртуална разходка из Великобритания. Все пак всички учим английски! Лондон, Манчестър, Уелс, Шотландия, Ирландия. Браво на Едис, Ивайло, Силвия, Елиф, Ралица, Съла, Софи, Барту!

Кибертормоз.

Безопасно ли е интернет пространството и как можем да се защитим влизайки в него? На тези въпроси седмокласниците получиха отговори на 15.02 от инспектор Мирослав Хутев от специализирания сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП (Главна дирекция“Борба с организираната престъпност”).
Почти всеки ден се намират нови форми на подобни престъпления и един от основните проблеми, с които се сблъскват при децата е, че те се страхуват да споделят за тормоз от сексуални насилници.В CyberCrime.bg децата и техните родители, могат да получат полезна информация за безопасността си в интернет.
Инспектор Хутев даде и конкретни съвети на младите хора как да се предпазят в социалните мрежи. Интернет не е безопасно място и казаното по време на днешната среща с младежите от Кърджали само потвърди на 100 процента тази теза. Затова и може би многократно в рамките й прозвучаха думите „Помисли преди да публикуваш”.

15.02. Работата ни с родителите става все по-активна. След проведеното обучение на родители проведохме и поредната родителска среща, защото всичко започва от нас – големите. Добрите взаимоотношения между учител и родител допринасят много за успеха на детето в училище.

Изви се вито хоро насред училище през голямото междучасие. Колко усмивки, любов, красота и надежда внасят децата в сърцата ни!. Хубаво е те да имат прекрасно детство, да бъдат възпитани на добро и да носят в себе си усещането за красота . И да могат, разбира се, да запазят детското в себе си.

Г-н Георгиев и г-жа Костова – учители в ГЦО изработиха табло за Васил Левски!

Учениците от клуб „Доброволци в действие“ под ръководството на Ваня Иванова – художник-приложник се включиха в Работилница за мартеници по покана на РБ „Н.Й.ВАПЦАРОВ“ . В приятна и творческа творческа атмосфера, сред нашите добри приятели и заредени с ентусиасъм, сръчните ръце на децата сътвориха красиви мартеници. Идеята е, събраните на предстоящия благотворителен базар средства, да зарадват нуждаещ се от помощ и подкрепа човек! Защото мартеницата е символ на Здраве и Живот!

Състезание по „Лъвски скок“ в ОУ „Св. Кл. Охридски“

ОУ „Св. Кл. Охридски“ почете 145-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.Следвайки завета на Левски „Дела трябват, а не думи“ учениците и преподавателите в ОУ „Св. Кл. Охридски“  с много настроение и спортен хъс съживиха спомена за великия революционер като проведоха традиционното състезание по „лъвски“ скок.В надпреварата  участваха момчета и момичета от всички възрастови групи, от първи до четвърти клас. Най-добрите получиха бурни аплодисменти . Филм за делото на Васил Левски можеха да видят всички деца и родители във фоаето на школото. Табло, посветено на великия българин направиха преподавателите  Георгиев и Т. Костова – учители в ГЦО. През целия ден училището бе огласяно от български патриотични песни.

Победители:
1-2 клас – Мария и Ахмеджан от 2 клас и Недрие от 1 клас
3-4 клас – Валентин и Мерве от 4 клас и Мелис от 3 клас
5-7 клас – отборно 7 клас, индивидуално – Акиф, Атанас, Иван – 7 клас и София Остапенко – 5 клас!

Две претендентки за участие в Spelling Bee има ОУ „Св. Кл. Охридски“

ОУ „Св. Кл. Охридски“ вече има две претендентки за участие в регионалния кръг на Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Джейда Джеват от 6 клас се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 26 февруари. Джейда спелува правилно думата candy и победи Виолет Севова от 3 клас, която остана втора. И двете победителки имат право да участват на регионалното състезание, което ще се проведе на 24 март 2018 г.Гости на състезанието бяха Ънджин Ким – приятел на училището и Йоана Ташева-старши експерт по чужди езици в РУО, Кърджали.

http://ardanews.info/?p=123132

Гъбки бели и червени, като нашите деца засмени:)
Украсата е дело на г-жа Панайотова, г-жа Костова, г-н Георгиев, г-жа Кирякова,г-жа Назърова, г-жа Рюстем и децата от 5,6 и 7 клас!

Изложба на картички за Баба Марта!

Базар на мартеницата!

Г-н Георгиев и г-жа Костова, преподаватели в ГЦО 5,6 и 7 клас ни поздравяват с това прекрасно мартенско табло!

Г-н Георгиев и г-жа Костова и с табло за 3 март! Поздравления!

Мултимедиен урок с 6 клас – Австралия и ОК

Поздравления за Йелиз, Джейда, Мерлин, Дурждан, Лариса, Седат, Георги и Софи. Някой от тях се престрашиха да говорят на английски,браво!

Баба Марта пристигна при децата с куп мартенички и със своите първи помощници Пижо и Пенда. Като изкусни актьори децата се вживяха в ролите на Врабчо, Катеричка, Зайо-Байо, които посрещнаха Марта. Първите пролетни цветя изпълниха своя нежен танц. Децата поздравиха с хубави пролетни песни. Баба Марта отправи и своите пожелания за здраве към всички в залата. Директорката на училището, Маргарита, Тодорова, награди победителите- деца и родители- в конкурсите за най-автентична мартеничка и най-красива картичка. В училището се проведе и базар на мартеничката, приходите от който децата даряват за направата на сцена на талантите!

Охридци тържествено отбелязаха 140 години от Освобождението на България и се поклониха пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България! Децата рецитираха вълнуващи стихове и пяха патриотични песни. Към онези героични моменти ни върнаха с презентация г-жа Арабова и г-жа Панайотова – учители по български език и история

Розови тениски, розови балони, много розови ръчички по стената на толерантността и една невероятна позитивна енергия и добронамереност – лек за тормоза! Всички се хванаха за ръце, усмихваха се и играха заедно! Класовете изработиха подходящи плакати с надписи „Да на приятелството, не на тормоза“. Те призоваха за училище без насилие!

Благотворителен осмомартенски кулинарен базар, средствата от който са предназначени за направата на актова зала „Сцена на таланта“ в училището. Идеята за инициативата е на ученическия съвет в училището. Малки и големи се надпреварваха да продадат своите лакомства, които бяха приготвили заедно с майки и баби. Във вкусотиите деца и родители бяха вложили цялата си позитивна енергия и желание за успех на своята кауза

Творческа работилница в в помощ на децата в неравностойно положение. Акцията е благотворителна и картичките ще се продават на базар на 22 март от 17.30 ч. във Военния клуб в 20 деца, под ръководството на членове на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“изработиха заедно неустоими картички, с които да изразят любов и отношение към пролетта!

Участието на охридци през тази учебна година в проведените областни кръгове на олимпиадите е изключително успешно. Силвия Георгиева се представи отлично по математика, география, история, астрономия и български език. Ралица Боюклиева, Съла Енвер, София Остапенко, Едис Шакир, Ивайло Иванов се представиха достойно по география и история. Радослава Веселинова от 7 клас се справи чудесно по биология.

С пъстри костюми и цветни перуки, изрисувани светли лица, с искрящи очи и кацнал на устните смях… малки и големи ученици от училище „Климент Охридски“ в Кърджали посрещнаха пролетта с много танци, музика, песни и вълнение.

ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязва Седмица на гората – 2018 г. с акцията „Да засадим живот 14” под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. По идея на Община Кърджали в лицето на зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова и директорът на ДЛС „Женда” инж. Николай Янчев. и със съдействието на НТС и ДЛС Женда малки доброволци от 6 клас засадиха единадесет нови фиданки в парк „Арпезос Север” . 50 деца от школото научиха много за гората от лектор Теодора Петкова!

Нашите малки доброволци посетиха невероятно красивата природа на ДЪРЖАВНО ЛОВНО СТОПАНСТВО „ЖЕНДА” – ЦАРСТВОТО НА МУФЛОНА!

Ученици от доброволчески клуб “Доброволци в действие” към ОУ „Св.Климент Охридски“ в Кърджали, заедно със своите съученици и учители почистиха своето училище, кварталната детска площадка, Старчески дом и Дом „Надежда“, посяха дръвчета и цветя в предния двор на училището и билки и растения в Био-градинка Кърджали. Включиха се всички деца, както и доброволци родители и съкварталци.

Празникът на буквите „Вече сме грамотни” остави силни емоции и палитра от незабравими мигове у първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“.

19 април! Златен медал за нашите футболисти Акиф, Христо и Иван от 7 клас на игрите на Спешъл Олимпикс България по футбол в Хасково.

Участие в най-големия междуучилищен футболен турнир в страна „Купата на Coca-Cola” в Кърджали. 

И тази година учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски “ се включиха в дейностите, които Община Кърджали организира по повод на Деня на Земята. От 13 до 20 април почистиха двора на училището и района около него, Старчески дом, Дом „Надежда“, кварталните градинки. Седмокласничките, под ръководството на Таня Костова и Емиля Кирякова, представиха красива аранжировка на Празника на цветята, който се проведе пред театъра. Беше представен и постер под надслов „Световен ден на Земята“. В колоездачната обиколка на града за популяризиране на екотранспорта се включиха много ученици. В състезанието за майсторско управление на велосипед Иван Петков във възрастова група до осми клас се класира на трето място!

На 20, 21 и 22 април в Златоград се проведе среща и обучение на тема „Овладяване на класната стая и креативното мислене“ на учители от ОУ „ Св. Климент Охридски“, ОУ „П. К. Яворов“, гр.Кърджали и ОУ „Васил Левски“, гр.Бургас по проект „Училището като център в общността“. Срещата бе организирана от Мария Иванова, модератор от сдружение „Верният настойник“ – Бургас и Росица Средкова, модератор от „СИР – Кърджали решава“ – Кърджали. В рамките на срещата, колегите от Бургас споделиха опита от работата си като иновативно училище. Проведе се интересна дискусия по проблемите в образованието.

Седмицата здравето в ОУ „Св. Кл. Охридски“ с презентация и беседа за здравето и вредните навици се проведе на 24.04 в начален етап и прогимназиален етап с лектор – Рени – представител на РИОКОЗ. Децата изгледаха филмът „Солта на живота“ и дискутираха здравословния начин на живот!

Учениците посетиха Дома на здравето, където се проведе лекция и демонстрация на стъклената жена.

Tемата за чудесните постери на децата от всички класове бе “ Бабини рецепти“.

Второкласниците си спретнаха страхотен пикник в Био-градинка Кърджали с домашната лютеница на баба.

Много емоционална викторина с учениците от начален курс проведе госпожа Нели Белева. Госпожа Диана Соколова, представител на ТО на НТС, следеше за всеки верен отговор и зарадва децата с подаръци- пасти и четки за зъби. Децата обогатиха познанията си за плодовете и зеленчуците и решаваха кръстословици с гатанки.

По повод 29 април – Деня на солидарността между поколенията и във връзка със седмицата на здравето децата от 2 и 4 клас посетиха Дом за стари хора, поздравиха ги с песни, стихчета и гатанки и споделиха с баби и дядовци натрупаните знания са здравословното хранене.

Престижното 3 място зае отборът ни в състав Акиф, Радина, Радослава и Деница от 7 клас и Наско от 6 клас! Ръководител – г-н Георги Георгиев в състезанието „Защита при аварии и бедствия“!

На 30 април се състоя фестивал „Празник на здравето“ с драматизации, игри и викторини, много танци, спортни игри, аеробика! Хигиена, здравословно хранене и спорт- та нали сме училище, утвърждавашо здраве! Имахме много гости, беше забавно и интересно на всички. Децата получиха и много награди!

Мултимедиен урок – Япония, Китай, Корея! Вълнуващо, екзотично пътешествие из Китай, Корея и Япония ни спретнаха шестокласниците Джейда, Йелиз, Лариса, Габриела, Нури.

Ден на самоуправлението в ОУ „ Св.Кл.Охридски“-9.05

В Деня на самоуправлението учениците от ОУ „ Св. Кл. Охридски“ поеха ролята на учители, директор и заместник директор. Директор на училището бе Джейда Джеват, заместник-директор – Йелиз Ахмед, ръководител на компютърен кабинет – Атанас Дойчев. Учениците споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

Ученическият съвет се включи в тазгодишното издание на конкурса „Промяната – това сме ние“ и достойно представи училището. Събитието се състоя в Център за подготовка на ученици за олимпиади. Научихме нови неща, създадохме запознанства и се забавлявахме. Нашият екип: Радослава Йорданова, Златина Белева, Стафания Петкова, Петя Белева и Ваня Панайотова. Вече две години нашето училище е част от общностната мрежа на 33 училища, работещи по проект „Училището като център в общността“ към НМД.

Под мотото „Розите на България” ОУ „Св, Климент Охридски“ заедно с хиляди наши сънародници в над 25 държави по света играха българско хоро, за да отбележат 11 май – празника на Светите братя Кирил и Методий под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра за българска народна музика на националното радио, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор „Космически гласове“ .

Движението – това е здраве“-13 май

Забавни игри, зумба танци и народни хора !Под мотото „Движението – това е здраве“ Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира разходка до Астрономическата обсерватория „Славей Златев“. Тя е част от инициативите на инспекцията за Световния ден, посветен на ползата от двигателната активност.

На 18.05.2018 г. се проведе публична изява на групата за обучителни затруднения по български език и литература „Пиша и говоря правилно““, по проект „ Твоят час“ с учениците от 2 и 3 клас. Учениците участваха в „Маратон на четенето“, включиха се в играта „Познай от коя приказка е илюстрацията“ и „Познавате ли героите от приказките“. Демонстрираха добра четивна техника и знания и умения по четене. Децата получиха и награди и грамоти за успешно завършване на проекта. Директорът Маргарита Тодорова поздрави групата за активната работа през годината и ефективно изпълнените задачите по проекта „Твоят час“.

По инициатива на РЗИ -Кърджали учениците от втори и трети клас при ОУ,,Св.Климент Охридски,, проведоха състезание по Народна топка. И двата отбора дадоха всичко от себе си и получиха много награди!

Открит урок по футбол се проведе в Кърджали днес на стадион „Горубсо арена“ – Мини шампионска лига. В група Б първото място си оспорваха ОУ „Свети Климент Охридски”, СУ „П.Р.Славейков”-2 и СУ ”Владимир Димитров-Майстора”.

В деня на най-съкровения български празник – 24 май, си пожелаваme здраве, мъдрост, доброта и търпение!

Учениците от ОУ “Св. Климент Охридски” изпълниха песни и стихове в прослава на славянската писменост. 

За нас, българите 24 май означава национална идентичност и много гордост и чест, каза в приветствието си директорът на училището Маргарита Тодорова.

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий бяха наградени изявени ученици и връчени поздравителни адреси към техните родители.

Ученик на годината е Калоян Георгиев, учители на годината – Ваня Панайотова, Янко Мандаджиев, Елена Добрева, Деси Станева.

Наградени от кмета на общината са – Валентин Гуглев и Радослава Веселинова.

Г-жа София Калинова с награда  от областния управител Никола Чанев за вдъхновяващ и иновативен учител!

Дейда Джеват с награда  от областния управител Никола Чанев за изявен ученик!

29 май. По повод началото на лятната ваканция на децата, инспектор г-жа Красимира Бакърджиева и други представители на реда представиха презентация на тема „ЖП релсите не са място за игра и снимки“, и проведоха беседа с децата.

31 май. Синдикални членове на КНСБ бяха гости на Кръгла маса и обучение „Новите рискове за деца в интернет и как да ги предотвратяваме“. Форумът бе организиран от Националния център за безопасен интернет, чиито координатор Георги Апостолов, бе бъде лектор, а модератор – вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. На кръглата маса деца и възрастни разбраха кои са основните заплахи, които дебнат децата ни в Мрежата. Паралелно с форума имаше и съпровождащо събитие, свързано с темата за безопасността в интернет „Клиника д-р Ах ЗАБИ” – специален пункт, на който специалисти проверяваха дали са защитени телефоните на децата и лепяха зелени и червени стикери, според защитата на техните телефони.

На 01 юни, по случай Деня на детето,  MOVE Week за 4 път  влезе в  двора на ОУ “Св. Кл. Охридски“- гр. Кърджали, където се проведе общоучилищен спортен празник „Охридци- активни в спорта“, организиран от г-н Янко Мандаджиев, учител по физическо възпитание и спорт.  Най-малките ученици до 4 клас участваха в щафетни игри и турнир по народна топка, а 5, 6 и 7 клас  се състезаваха  в атлетически игри и турнир по футбол и волейбол.  Седмицата на физическа активност и спорт е мащабен празник на физическата активност.  МOVE Week е един от основните елементи на кампанията NowWeMOVE.

Последнa изявa за годината по проект „Твоят час“ на група за обучитени трудности по български език  –  „Обичам те, родна реч“ с ръководител Камелия Арабова на 4 юни.

Всички клубове посетиха прожекции в кино Роял и се забавляваха. Клубовете представиха и своите презентации за извършената през годината работа.

От 5 до 7 юни почти всички деца от прогимназиален курс участваха в ежегодната “тийм билдинг“ екскурзия с класните си ръководители и родители. Децата посетиха Несебър, Созопол и Бургас и всички забележителности по пътя. Всяко пътуване има своите приключения. След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили. Затова вдигнете платната, отплавайте . Изследвайте. Мечтайте. Откривайте

Спечелен проект за 350 лв. от г-жа Панайотова и г-жа Белева по проект „Училището като център на общността“.

13 юни. В ОУ „Св.Климент Охридски” се проведе представителна изява на учениците от 5, 6 и 7 клас, участващи в извънкласните дейности „Млад екскурзовод“ и „Доброволци в действие“ по проект „Твоят час“. Младите екскурзоводи представиха пред своите съученици и учители презентации за екологичен туризъм – национални паркове, екопътеки и други прелести на България и родния край. Децата показаха интерес към природата на България и съпричастност към опазването й, получиха грамоти и аплодисменти. Ръководител на извънкласната дейност е госпожа Ваня Панайотова. Доброволците ни представиха всички мисии, в които се включихме през изминалата година и г-жа Калинова ги прегърна от сърце и им благодари за инициативността и всеотдайността, с които се включихa във всички доброволчески дейности.

14 юни. Изпращане на випуск 2018! Бал на седмокласниците. Танци, песни, тоалети, усмивки, сълзи и напред към още успехи!

15 юни. Тържестено закриване на учебната година!

Онова, което искахме основно е да ги научим да опознаят себе си, да знаят, че най-трудно е да разбереш кой си и какви творчески сили, умения и таланти криеш в себе си! Всеки е една вселена и дано са разбрали богатството, което носят в сърцата си! УСПЕХ! Очаквана ваканция! Най-силно е вълнението на седмокласниците. Последен ден в училище, раздяла с приятели, със съученици, с любимите учители. Празничност лъха от усмивките, с които подаряваме цветя на учителите с благодарност за всичко, на което са ни научили, за всичко, което са ни дали като пример, като житейски уроци, като знания. Тържеството започва с изнасяне на знамето. Директорката Маргарита Тодорова ни поздравява с успешното завършване на учебната година и връчва свидетелствата. Следва сценка на седмокласниците, които ни приветстват с приключването на учебната година. Пред нас е лято, ваканция, безгрижни игри- повод за радост и много усмивки. Довиждане училище любимо, наесен ще се видим пак!

2018-2019 УЧЕБНА ГОДИНА

ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ В „ОХРИДСКИ“-17.09.2018

Свърши дългата лятна ваканция. Отново е първият учебен ден! Децата огласиха училищния двор на ОУ „ Св.Кл.Охридски“ със смях и игри. Седемнадесети септември се превърна в истински празник! Тържеството започна с посрещане на българския трибагреник. По традиция, думата бе дадена на директора на училището – госпожа Маргарита Тодорова, която поздрави всички присъстващи с добре дошли и им пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и много положителни емоции. Бъдещите първокласници получиха ключа на знанието и с трепет и вълнение поздравиха своите съученици и приятели. Гости на тържеството бяха Ани Димитрова – община Кърджали, Димитър Стоянов – областна администрация, Снежа Калитвенцова – РУО, Диана Велкова – НТС, бивши учители и др. По стара българска традиция, под арка от цветя, с топла питка и мед, звънна първия училищен звънец и учениците прекрачиха прага на родното училище.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“– 28.09.2018

Днес за пети път Основно училище „Свети Климент Охридски“ в Кърджали, съвместно с Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, отбелязаха Европейския ден на спорта в училище.

Първи и втори клас участваха в щафетни игри, 3 и 4 клас – в турнир по народна топка, 5 клас – в турнир по дартс, а 6 и 7 клас се състезаваха в турнир по волейбол.

 

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“- Проект – „Академия за родители“! Модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите“Проектът, разработен от Ваня Панайотова и Петя Белева е насочен към добри практики за взаимодействие с родителите. Обучения, кръгли маси и съвместни интересни дейности на учители и родители.

PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ Европейска седмица на мобилносттa

По традиция ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ – 26 СЕПТЕМВРИ

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот. Състезание по английски език „Creative me“, организирано за първи път в Кърджали от Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и  Образователен център НЕА Германика. В рамките на 5 минути участниците разказаха  за себе си по креативен и интересен начин, но… на английски език. А ето и победителите: Трето място и наградата „слушалки за музика“ печели Тунч Ахмед – ученик в 5 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали Поощрителни награди за добро представяне Ралица Боюклиева и Силвия Георгиева – ученички в 6 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали и Джейда Салиф – ученичка в 7 клас от ОУ „Климент Охридски“ гр. Кърджали

 

 

 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА РОДОПИТЕ!

Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Кл. Охридски“: Представихме достойно на висок форум образованието в мултикултурния Кърджали

Маргарита Тодоров

Едно кърджалийско училище застана във фокуса на представителен национален форум, организиран от експерти в образователната система и предизвика бурни овации.  Само преди дни директорът на ОУ „Св. Климент Охридски“ Маргарита Тодорова се завърна от Велинград с високо отличие за добре свършена работа по отношение на работата с малцинствени групи. Тя бе участник в Национална научнопрактическа конференция, училището бе отличено като призьор в конкурс за добри практики, организиран от Министерство на образованието и науката (МОН) и Синдиката на българските учители (СБУ). Темата бе „Добри педагогически практики в прилагането на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства“. Част от изискванията са свързани с прилагането на иновативни подходи при работа в мултикултурна среда, приобщаването на родителските общности, допълнителното обучение по български език и други.

Повече за това разказва пред „Нов живот“ а Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“.

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

-Госпожо Тодорова, само преди дни завърши Националната конференция за добри образователни практики във Велинград. Разкажете повече за случилото се там.

–          В конкурса за добри практики, организиран от Министерството на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители участваха над двеста образователни институции. Това са училища и детски градини от цялата страна. Комисия от професори от Софийския и Великотърновския университети много прецизно разгледаха и класираха изпратените разработки за прилаганите добри образователни практики. Така бяха одобрени само 56. Ние бяхме сред тези 56 класирали се. Така отидохме във Велинград на националната конференция. Там трябваше да се представим с презентация, която много се хареса. И така номинираха само 7. От основните училища в България, само ние сме на първо място – от добрите, най-добри.

-Казахте, че в конкурса са участвали над двеста участници, но от област Кърджали сте само вие?

–          От цялата област Кърджали участва само нашето училище. На конференцията, където се представихме, беше голяма гордост за нас, че журито ни оцени така високо. От тази гледна точка, че бяхме единствените в нашата област на тази конференция, за първи път участваме и наистина имаме специалната награда на председателя на журито. Имаме и нови покани за други конференции, които ще се организират от Министерството на образованието и науката в бъдеще.

-Кърджали от години се слави като град на толерантността и примерите за мирното съжителство между етносите тук са безбройни. Може ли да се каже, че този изключителен успех, който сте постигнали, е заради вече изработените маниери в толерантното общуване между хората в нашия регион?

–          Темата бе „Добри педагогически практики в областта на мултикултурна среда“. И тъй като ние сме град с мултикултурна среда, явно заради това и добре се представихме и ни номинираха. Представянето ни беше много силно. Няколко пъти залата прекъсваше нашата презентация заради ръкопляскания за това, че ние умеем да живеем всички заедно.

-Но това, което представихте, са изпитани неща от реалния живот, нали така?

–          В училището, което ръководя на този етап, живеем заедно всички. Това, за което получих ръкоплясканията, е, че на един чин седят и българче, и турче, че не ги отделяме. Защото целта на образованието е да няма отделени деца, всички да са приобщени, всички да работим заедно, всички да правим всичко заедно.  Другите участници бяха от села и населени места със сто процента роми. Половината от конференцията беше само за работата с ромите. И когато излязохме ние и разказахме за работата ни с етническите ни малцинства в Кърджали, как работим заедно, тогава ни харесаха много и журито, и от Министерството, и всички присъстващи.

Това, че ни поканиха отново и ни номинираха, беше голяма изненада за нас. Най-вече защото за първи път участваме и успяхме да се представим много добре.

-Споменахте, че на конференцията са присъствали отговорни лица от управлението. Това означава, че сте спомогнали образователните методи в община Кърджали да влязат в полезрението на експерти на високо ниво?

–          Да. Откриването беше от зам.-министър Деница Цачева, Янка Такева беше там, имаше главни експерти на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН. Имаше много хора, които наистина ни изслушаха, разбраха колко работим ние – учителите, как се справяме с различните малцинства и как успяваме да работим заедно и да постигаме много добри резултати. Не мога да не спомена и това, че съдействие ни оказаха и от РУО – Кърджали, в лицето на госпожа Ангелина Костова, която беше плътно с нас, подкрепяше ни и съдействаше за нашето представяне. Всичко това е един голям успех за нас още в самото начало на учебната година.

ГРАМОТА за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ , които  участваха в ПОХОД ПО СТЪПКИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ, посветен на 106 години от Освобождението на Кърджали. С венци и цветя беше почетен подвига на героите освободители на Източните Родопи.

Ръководители на отряда бяха г-н Мандаджиев и г-н Георгиев. Традиционната проява е организирана от областна администрация в партньорство с Министерството на отбраната, и е посветена на 106 години от Освобождението на Кърджали. Училищни отряди от Кърджали, Черноочене, Ардино, Кирково и Крумовград, Гвардейците на Езиковата гимназия и Военно-патриотичните съюзи взеха участие в събитието. Участниците изнесоха програма пред мемориалните костници в Момчилград и Крумовград, поднесоха цветя пред войнишките паметници в Пчеларово и Шумнатица. Заключителният ритуал се състоя на 17 октомври пред Паметника на Освободителите в Кърджали.

ОХРИДЦИ НАЙ-АКТИВНИ В СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

Охридци се включиха активно в Националната седмица на четенето. Подготвителна група и 1 клас, с ръководители Милена Костадинова и Емилия Кирякова, зарадваха публиката си с приказни игри и драматизация. Гости – четци бяха директорът на основното училище Тодорова , Елена Дерменджиева – ст. експерт предучилищно възпитание РУО- Кърджали, Мая Петкова-директор на кариерен център, майки и баби. Те прочетоха откъси от любими приказки на децата, които малчуганите веднага познаха. Преподавателката Костадинова беше разбъркала приказните герои и приказките, но тези, които слушаха внимателно успяха да намерят грешките и да ги поправят. „Приказните герои“също много бързо бяха разпознати, а най-накрая всички гледаха в захлас Трите Пеперудки – драматизация по народна приказка.
Възпитаниците на Станева, Добрева и Назърова направиха маратон по четене, като всяко дете прочете своята любима приказка. Невероятните малки актьори от 2 клас, пременени и с бляскави погледи представиха драматизацията за седемте малки козлета, 3 клас поздравиха с песента „Приказки“ и драматизация, а четвъртокласниците бяха направили специална кръстословица за своите връстници.
Много емоционално бе състезанието в прогимназията, между които трябваше да се борят в 3 кръга- изразително четене, забавни въпроси и анаграми. Състезанието бе организирано от Арабова и Панайотова!
Библиотекарката Здравка Димитрова от НЧ“Родопски фар 1938″ посети подготвителната група и първи клас. Децата с интерес слушаха приказки с поуки и стихчета. Те научиха за ценните качества – честност, доброта, уважение, справедливост и отговорност.
Третокласниците на учителката Добрева пък предадоха любовта си към книгите на най малките деца от ПГ и 1 клас!
Седмицата завърши в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ , където библиотекарките разходиха ученическия съвет из различните отдели и читалнята и им припомниха как са подредени книгите и как се работи с библиотечния фонд, къде е мястото на всяка книга и по какви критерии тя се подрежда.
Арда ню

21 Октомври- Ден на Кърджали!

 

СЦЕНА НА ТАЛАНТИТЕ 2018Г! Отлично представяне на момичетата на г-жа Деси Станева по случай Деня на Кърджали 🙂

 

КAМПАНИЯТА „TIME TO MOVE„/“Време за движение“ е водеща инициатива на Евродеск. В кампанията са включени следните дейности: – конкурс за детско творчество /лого за тениска/; викторина по темата „TIME to MOVE” /Забележителности в родния край и в цяла България/, TREASURE HUNT / търсене на съкровище / – най-атрактивно състезание, което се проведе в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров!

Откриване на съкровище из отделите на библиотеката – Силвия, Ралица, Съла, Джейда и Златина представиха достойно нашето училище в състезанието. Във викторината победителки са Силвия, Златина и Джейда. На 31.10  се състоя заключителна част и награждаване на участниците!

Ученици от ОУ ”Св. Климент Охридски”, СУ „Отец Паисий” и СУ „Владимир Димитров – Майстора” участват за 4 поредна година в европейската инициатива „TIME to MOVE“/“Време за движение“ на Евродеск.

 

Отборът ни по футбол има нови екипи, а вече изиграха и първия си мач от общинския шампионат по футбол! Пожелаваме ви да се забавлявате, както и да станете шампиони!

Изгонихмe злите сили на ХЕЛОИН!

В навечерието на Хелоин, ученициte пресъздадоха елементи от този атрактивен празник. Децата развихриха фантазията си. Някои ученици се превъплътиха в образи на чудновати същества чрез преобличане в специални костюми.
Цареше празнично настроение и се раздаваха ведри усмивки.

1 ноември – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери. Г-жа Станевa и красивите ни момичета и момчета от начален курс, ни напомниха за нашите будители, учители и революционери и ни накараха да се гордеем, че сме българи ! В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Г-жа Т. Костова и г-н Георгиев и г-жа Е. Кирякова с табла за празника!

СЪВМЕСТНАТА КАМПАНИЯ НА DAIKIN И ГОРАТА.БГ – „ЗАСАЖДАМЕ БЪДЕЩЕ“!

Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави. Но това не е всичко, да засадиш дърво и да оставиш следа е нещо, което всяко човешко същество трява да изпита. Искаме децата да се влюбят в природата, защото ние хората защитаваме и се борим за това, което обичаме, а Земята има нужда от нашата помощ.Спечелихме 30 саксии и тор за засаждане на кестени! За Кърджали – ОУ „Св. Климент Охридски“!

 

 

 

 

ДЕН НА МЕКИЦАТА- С . ЕНЧЕЦ, УЧАСТИЕ НА ПГ И 1 КЛАС!

ТАТКО ДОЙДЕ В УЧИЛИЩЕ И НАСТАНА… ЕДНА НЕЗАБРАВИМА СЕДМИЦА

 

Седмицата на бащата в кърджалийското Основно училище „Св. Климент Охридски“ премина много емоционално с посещението на татковци във всички класове, които показaха на децата как се сеят жълъдчета, разказаха за своите професии, показаха как се правят вкусни и полезни сандвичи.

Поредица от училищни събития  насочиха вниманието на общността на бащите. В „Нарисувах татко“ децата от първи до трети клас рисуваха портрети на своите бащи, в „Писмо до татко” – учениците от четвърти  клас писаха на своите бащи, а в „Часът на татко” –  бащите бяха поканени в часа на класа.

От ръководството на училището благодарят на активните родители.

 

 

ПРОЕКТ „АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ“- СРЕЩА ПЪРВА! ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

На 10 ноември 2018 г. родители и учители от ОУ”Св. Кл. Охридски ’’ бяха участници в първата среща в Академията за родители.  Обучаваше ни г-жа Росица Средкова, представител на Национална мрежа за децата, приятел на училището, председател на „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”.  Проектът е разработен от г-жа Петя Белева и г-жа Ваня Панайотова по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“, модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите. Всички срещи са насочени към изграждането на добри практики за взаимодействие с родителите. Предстоят още обучения, кръгли маси и съвместни интересни дейности на учители и родители.

 

 

13 ноември – В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца!

Верни на мотото „Прави повече добро“ клуб „Доброволци в действие“ от ОУ „Св. Кл. Охридски“ , с ръководител София Калинова, организира участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество и правене на добро. Много деца и родители с добри сърца отвориха гардеробите си за да дадат малко топлина! Те се  надяват с тяхна помощ да зарадват с топли и необходими за зимата подаръци дечица в затруднено положение. В коледния списък тази година са 150 деца от Варна и околните села, които живеят в крайна бедност, с един родител или в приемни семейства.

И децата от ОУ „Св. Кл. Охридски“ зоват: Нека бъдем добри, милостиви и солидарни, за да възтържествува вярата в доброто!

ОУ „Св.Кл. Охридски“ с различни чорапи в Деня на толерантността

Учениците от ОУ „Св.Кл. Охридски“  в Кърджали категорично осъдиха неуважението и омразата към различните и се обявиха за приятелски и добронамерени взаимоотношения. Седмицата, посветена на ненасилието в  училище,  завърши с  Европейския ден на толерантност – 16 ноември!  Учениците започнаха седмицата с деня на добротата, когато децата събираха топли дрехи за деца в неравностойно положение, продължи  с обсъждането на филм за агресията в училище и конкурс за рисунка на тема  „Всички сме различни, но и еднакви!“.

Идвайки на училище с различни чорапи учениците  децата показаха толерантно отношение към различните деца в Европа! Най-атрактивната дейност бе състезанието „Да учим и живеем заедно” – турнир по волейбол и игри за малките. Не бяха пренебрегнати и учениците с увреждания, обучаващи се в училището, които се състезаваха наравно с останалите. На специално табло можеха да бъдат прочетени най-интересните мнения на децата какво значи за тях толерантността.

В духа на инициативата всички участници и гости получиха стикер с послание „Аз уважавам”, ”Аз помагам”, „Аз съм мил с другите” и др. Децата се извиниха на всички, които без да искат са ударили или нагрубили на дъската на прошката.

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Поздравления! Обичаме ви и ще ни липсвате! Нека оставащите няколко месеца бъдат за всички ни пълни с усмивки и бъдете успешни на финала и нека се сбъднат мечтите ви, скъпи деца!

ДНИ НА ПАТРОНА НА ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ – ГР. КЪРДЖАЛИ

ОУ „Св. Климент Охридски“ откри седмицата, посветена на патронния празник

Седмицата, посветена на патронния празник на ОУ „Св. Климент Охридски“, започна с ден на малките Големи таланти.

Училището е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. 58 години! Винаги сред първите. Многобройни са наградите от олимпиадите, състезания, фестивали и конкурси. Училище със свои традиции, успявало винаги да съхрани в себе си мечтите, радостите и успехите на децата, преминали през класните стаи.

Поклон пред величавата личност на Свети Климент ОхридскиИ нека неговата любов към българското и всеотдайността му към народа да ни вдъхновяват за още по-високи постижения!

Изложба „Училището на моите мечти“

Първото състезание за новата учебна година на Сдружението на Българските начални учители е „Аз рисувам“, на тема: „Аз помагам да изчистим природата“, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Участниците рисуваха с въображение и старание и с вълнение очакват класирането.Пожелаваме успех на следващите състезания.
Мили деца, творете със сърцата си, създавайте красота и спасете света ни!

 

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса

 

ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН! 

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета, клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст! Червената панделка е международен символ на анти-СПИНкампанията. Червената панделка е създадена преди 13 години от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН.

 

Успешна мисия на Охридци: „Направи подарък на дете от дом през декември“

По случай Деня на доброволеца и дарителя, децата от клуб „Доброволци в действие“ в ОУ „ Св. Кл. Охридски“ зарадваха с хубави дрешки, книжки, блокчета и играчки децата от ЦНСТ „Детска мечта“ в Кърджали.

Прекрасно е, че толкова много деца доброволно участваха в мисията на най-голямата доброволческа платформа в България TimeHeroes!

Вярата в хората е голяма, заради всички непознати хора, които подкрепиха каманията и дариха от сърце и анонимно за децата в неравностойно положение!

Младите хора от доброволческите клубове на Охридци и Паисиевци проведоха разговор за доброволчеството. Те разказаха за последните си добротворчества – инициативата „Дари закуска „доброта” и създаването на „Зала на талантите”. Директорът на Регионална Библиотека Уляна Ганева представи пред добротворците благотворителната инициатива „Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк, която ще финансира проекта на РБ „Библиотеката и децата- заедно можем повече”.

Да бъдем добри! Светлина, уют, топла храна, мила дума. Всеки се нуждаем от тях, а Коледа е времето от годината, когато традиционно правим равносметка и се замисляме за важните неща – поставяме си нови цели, даваме се обещания да бъдем по-добри. Декември е най-подходящото време да започнем да изпълняваме заканите си – да се усмихваме на непознати, да казваме по-често „добър ден“ и да подаваме ръка на тези, които се нуждаят от нея.

Правенето на благотворителност е близко до чувството за щастие! Иска ни се да мотивираме все повече ученици да се стремят да са добри по някакъв начин. Иска ни се да можем да помогнем повече. Иска ни се хората да усещат радостта от правенето на добро, от грижата за околните, защото тези неща имат отношение основно към постигането на лично щастие. Считаме, че всеки човек може да го направи за себе си и изобщо не е необходимо да има много пари. Важно е да имаме досег с подобни примери и всеки да намери начин, по който да се чувства полезен и щастлив. Много е важно да се вижда блясъка в очите на хората, които говорят за такива неща. Не е важно да правиш нещо грандиозно, важни са радостта и щастието, които благотворителността носи на всички страни в процеса.

Доброволецът е носител на нови ценности и идеи, спонтанени креативен, любопитен и готов да опита нещо ново. Докато дарява време и труд, внася различна гледна точка в работата ни, толерантен, чувствителен към обществените и социални въпроси, инициативен, милосърден, търпелив, преживяващ, изслушващ.

Поздравления за всички участници в XVII Областен математически турнир „Перперикон“, гр. Кърджали 2018 за много добрите резултати!  Пожелаваме им много здраве и нови успехи в областта на математиката!

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!

„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.“

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса. Всеки клас, всяко дете и учител се включиха в украсата на училището.

Охридци отпразнуваха Коледа с благотворителни коледни базари и тържество

ОУ „Св. Климент Охридски“ събра благотворително 2248 лева за малката Едже!

Стотици ученици, учители, родители и граждани се включиха в благотворителната коледна инициатива „От сърце за нашата Едже!“

Средствата бяха събрани по идея на 4 клас, с класен ръководител Йорданка Назърова, за Едже Ерджан Мехмед от с. Висока поляна, на която предстои трансплантация на черен дроб!

„Искаме да покажем на света, че няма невъзможни неща! Нека бъдем съпричастни и да дарим надежда на Едже да се бори!”, споделят Охридци.

Ученици, учители, родители, приятели и граждани изкупиха уникални ръчно изработени картички, коледни играчки, сувенири и всевъзможни кулинарни произведения. Училището сърдечно благодари на всички, на 2 б клас от СУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Иван Вазов“, с. Широко поле, ОУ „Максим Горки“ , с. Чифлик, Ведат Али от с. Конево, Женско дружество район Рани лист на ДПС към Обс на ДПС, Зелиха Бекир от с. Воловарци.

„Нито една проява на доброта, дори най-малката, не е загуба на време. Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!“ Джон Уесли

Банкова сметка: BG86STSA93000024163473 Ерджан Мехмед!

Дядо Коледа се срещна лично с малчуганите и поднесе заслужени подаръци.

Ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха безплатни прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Психолозите изтъкват, че хората, които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорт и обич, а стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие, като винаги цитират Китайската мъдрост:

„Хората сме родени като ангелите – с едно крило. За да полетим трябва да се прегърнем“

Успехите ни през първия учебен срок! Учебна дейност!

Олимпиади:

Математика – класирани за областно ниво – Джейда 7 клас

Български език и литература – второ място за Силвия Георгиева – 5 клас на областно ниво, само с една точка разлика от първото място.

География и икономика – класирани са: Ралица, Силвия, Съла, София, Едис, Ивайло –5 кл.

История и цивилизация – класирани са: Ралица, Силвия, Съла, София, Едис – 5 клас

Биология и здравно образование – Джейда 7 клас

Състезания на Сдружението на Българските начални учители, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Поздравления за всички деца, представили се чудесно в състезанията на СБНУ! Децата получиха много грамоти за отлично представяне!

2 клас – Фиген, Данаил, Арда, Александър, Берк, Еда

3 клас – Сибел, Берай, Мерве, Селин, Ивелин

4 клас – Суде, Едже Джеват, Виолет, Фердун, Мелис, Елиф, Ебру,

„Знам и мога“, класирани за областно ниво – Суде, Виолет, Мелис, Елиф

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват от 7 клас в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“, които участваха в похода по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на 105 години от Освобождението на Кърджали.

 

Извънкласна дейност: Презентации, посещения на библиотеката, състезания и мероприятия. Гражданско образование. Участие в:

Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение. Проведе се конкурс за детско творчество; Викторина и TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание – 1-во място. Ръководител – София Калинова.

Европейски ден на езиците – 26 септември – София Калинова

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА – 29 септември.

Европейска седмица на мобилносттa – PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ

Сцена на талантите 2018 г! Отлично представяне по случай Деня на Кърджали на сладките ни петокласнички и адреналинки 🙂 Патронен празник на училището

Ден на малките Големи таланти от начален курс и подготвителната група.

Майки и татковци, заедно с техните деца от 1 и 2 клас – „Лъвовете“ и „Тигрите“ – се оказаха бързи и съобразителни в най-емоционалния, традиционен за училището спортен празник „Мама, татко и аз!“

Приказна седмица на четенето завладя ОУ „Св. Кл. Охридски”! Охридци се включиха масово в инициативите, с голямо желание, старание и оригинални идеи. Още веднъж благодарим на родителите, които се включиха! Състезание с участници от 5,6,7 клас, под ръководството на Камелия Арабова.

Родителите се включиха в 2 кулинарни базара. Децата участваха и в благотворителния базар за събиране на средства за Петя Костова с много красиви сувенири, сурвачки, картички.

Обучение на родители. Петя Белева – учител по ИТ и зам.-директор в училището обясни на родителите, как се борави с електронния дневник. Росица Средкова, която е представител на Националната мрежа за децата и председател на НПО „Кърджали решава“ модерира интересно обучение на тема „Партньорство с родители“! Проведохме анонимна анкета с родители.

Ненасилие и доброволчество

В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца! Участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество.

Направихме страхотни стълби със красиви пожелания да сме добри.

С различни чорапи бяхме в Деня на толерантността.

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета, клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст!

По случай международния ден на доброволеца Доброволци към Общински съвет по наркотични вещества обучаввах малките ни доброволци под мотото „Да си доброволец, означава че ти пука!” на 05.12.2018 г. в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“

По случай Денят на дарителя, децата от Клуб „Доброволци в действие“ подариха хубави дрешки на децата от ЦНСТ „Детска мечта“ , гр. Кърджали

Ученици от клуб „Доброволци в действие“ ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Отбелязахме и международния Ден за безопасен интернет с интересна презентация и дискусии, проведен от София Калинова.

Екологично възпитание – училище, утвърждаващо здраве

Грижим се за нашия двор целогодишно, апелираме за опазването му! Редовно чистим, поправяме и боядисваме. Обучение на учениците за разделното събиране на отпадъците. Видяхме пътя на боклуците и как някои от тях може да се рециклират. Накрая всички получиха по един специален молив, направен от пресован картон.

Седмицата на здравословното хранене в ОУ „Св.Кл.Охридски“. В световния ден на храната всички класове сложиха начало на инициативата „Предай нататък“ като направиха здравословни сандвичи.

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязаха международния Ден за безопасен интернет

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ за 6 -а поредна година отбеляза международния Ден за безопасен интернет. Главна тема на събитието бе различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. Бяха организирани презентации и дискусии в начален и прогимназиален курс.  Целта на тази инициатива е да се обединят институции и гражданско общество и да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда. За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Младите хора днес прекарват повече време в мрежата, отколкото когато и да било в миналото. Затова има спешна потребност да им помогнем да видят положителните аспекти на свързаността и да ги подкрепим да преодоляват отрицателните ефекти. Така и интернет, а и градът ни ще бъдат по-безопасно и хубаво място.

Първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ в царството на математиката 

Най-малките възпитаници на ОУ „Св. Кл. Охридски“, заедно с любимите си учителки – г-жа Кирякова и г-жа Димова,  отпразнуваха  Празник на цифрите. Гости на тържеството бяха госпожа Маргарита Тодорова – директор на училището, госпожажа Петя Белева – помощник-директор, учители и родители. С голямо вълнение и радост малките математици се подготвиха за своята изява.

Те разказаха, че са били гости на приказно царство, в което цари между всички цифри другарство. С усмивки и празнично настроение показаха, че са научили цифрите и могат да решават задачи. Всички гости с гордост аплодираха успеха на децата, защото те много упорито са се трудили и са направили сериозна крачка напред в математиката – станали са по-знаещи и по-можещи. Освен натрупаните математически знания и умения, учениците показаха и завиден музикален талант.

За голямото си старание бяха наградени с грамотиот директорката!

Освен математика и български, ранното чуждоезиково и компютърно обучение е приоритет на училището, поради което изучаването на английски език и информационни технологии започва от ПГ и 1 клас.

 

Dен на влюбените, с пожелание за здраве, много любов и щастливи мигове. Специален постер за всички учители подариха 5 клас! После всички се веселихме на дискотека!

Ученици представиха драматизация на разказа „Апостолът в премеждие

Вълнуващата драматизация на разказа „Апостолът в премеждие“ , изпълнена от ученици от 5 и 6 клас беше част от открития урок на г-жа Таня Костова в ЦДО – Занимания по интереси. Трогателно е, когато децата, облечени в дрехи по модата отпреди 150 години, влизат в ролята на Дякон Левски, на чирака в Илчовото кафене и на кафеджията Илчо и пресъздават една ембематична за националното ни самочувствие сцена. Гости на урока бяха директорът на училището Маргарита Тодорова и зам. директорът Петя Белева. Присъстваха учители и родители. Интересният открит урок бе посветен на 146 години от обесването на Васил Левски, предстоящия национален празник на България, а също така и за насърчаване на четенето в училище. Няма как да не помним вълнуващия разказ „Апостолът в премеждие“ за неустрашимостта и хладнокръвието на Васил Левски, написан от патриарха на българската литература Иван Вазов. И изречените думи „Момче, дръж хубаво бръснача, че ще ме порежеш!“ – строги и спокойни, които се превръщат в емблема за самообладание.

Състезание по „Лъвски скок“ в ОУ „Св. Кл. Охридски“

ОУ „Св. Кл. Охридски“ почете 146 годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.Следвайки завета на Левски „Дела трябват, а не думи“ учениците и преподавателите в ОУ „Св. Кл. Охридски“  с много настроение и спортен хъс съживиха спомена за великия революционер като проведоха традиционното състезание по „лъвски“ скок.В надпреварата  участваха момчета и момичета от всички възрастови групи, от първи до четвърти клас. Най-добрите получиха бурни аплодисменти . Филм за делото на Васил Левски можеха да видят всички деца и родители във фоаето на школото. Табло, посветено на великия българин направиха преподавателите  Георгиев и Т. Костова . През целия ден училището бе огласяно от български патриотични песни.

Две претендентки за участие в регионалния кръг Spelling Bee има ОУ „Св. Кл. Охридски“

ОУ „Св. Кл. Охридски“ вече има две претендентки за участие в регионалния кръг на 9 национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Джейда Джеват от 7 клас се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 21 февруари. Джейда спелува правилно думата future и победи Виолет Севова от 4 клас, която остана втора. И двете победителки имат право да участват на регионалното състезание

Ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ изработваха мартенички в творческа работилница

Ученици от 4 и 6 клас от кръжок „Сръчни ръце“ към ОУ „Св. Климент Охридски“, с ръководител Катя Георгиева, се включиха в творческа работилница за мартеници „С мартеничка на ръчичка!“ по покана на РБ „Н.Й.Вапцаров“. В приятна и творческа творческа атмосфера, сред нашите добри приятели и заредени с ентусиазъм, сръчните ръце на децата сътвориха красиви мартеници. Първи март във фолклорния ни календар бележи началото на новата земеделска година, пролетта и възраждането на природата, на надеждите за по-добър живот, въплътени в пресуканата червенобяла нишка. Всяка година Охридци организират първомартенски базар с изработени от ученици и родители мартеници.

Поощрителна награда за рисунка в областния конкурс „Бъдещето през моите очи“ получи  Емануил Сираков – 4 клас.

Стремежът към красота и познание е най-ярко изразен в творчеството на учениците.

 

Базар на мартеницата!

Г-н Георгиев и г-жа Костова и с табло за 3 март! Поздравления!

Тържествено отбелязaха 3-ти март в ОУ “Св. Климент Охридски“ 

„Да бъдем достойни българи“ е посланието, което учениците на ОУ “Св. Кл. Охридски“ отправят към кърджалийци!

Охридци тържествено отбелязаха 141 години от Освобождението на България и се  поклониха пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България! Децата рецитираха вълнуващи стихове и пяха патриотични песни. Към онези героични моменти ни върнаха с презентация г-жа Арабова и г-жа Панайотова – учители по български език и история .

Нека не забравяме, че всички ние сме наследници на българския извисен дух, на героизма, извоювал национална независимост и обединение.

Ден на розовата фланелка!

ОУ „Св.Климент Охридски“ осъмна в розово

Възпитаниците на основното училище бяха изненадани рано сутринта на 27 февруари – цялото фоайе беше украсено с розови балони по случай Деня на розовата фланелка!. Мотото тази година е „Kлас от приятели“.

Учениците бяха посрещнати на входа от ученическия съвет, който им раздаваше бонбони и стикери с позитивни пожелания, за да се носят през целия ден и да се спазват.

Стикери като „Аз съм учтив“, „Аз съм добър приятел“, „Аз помагам на другите“ красяха цял ден дрехите на децата и повишаваха настроението им.

Ученическият съвет отдавна се подготвяше за този ден. Изработиха различни постери за фоайето и подариха на всеки клас „Кръг на избора“ – какво да правим когато сме предизвикани. Момчетата и момичетата от 6 и 7 клас посетиха всички класове и призоваха съучениците си да кажат „Не на насилието в училище“, предизвикаха да направят вълна от добри думи, като всеки казваше на съученика до него добра дума. Толкова приятно се почувстваха и обещаха да го правят по-често.

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ в Кърджали се проведе осмомартенски кулинарен  базар, средствата от който са предназначени за направата на актова зала „Сцена на таланта“ в училището. Идеята за инициативата е на ученическия съвет в училището. Малки и големи се надпреварваха да продадат своите лакомства, които бяха приготвили заедно с майки и баби. Във вкусотиите деца и родители  бяха вложили цялата си позитивна енергия и желание за успех на своята кауза.

Отлично представяне на малките ни „англичани“ в състезанието „Аз общувам с Европа

Честита Баба Марта!

Първият пролетен празник за годината донесе много радости на децата от ОУ „Свети Климент Охридски”. Те дружно посрещнаха Баба Марта, размениха си мартенички с пожелание за здраве и дълголетие. Bаба Марта изпрати своите малки помощници – Сибел, Мелек и Айлин от 3 клас, да завържат мартенички на учениците и да им пожелаят да са здрави, весели и щастливи! Като изкусни актьори, децата от Пг и начален курс се вживяха в ролите си. Първите пролетни цветя изпълниха своя нежен танц, а Баба Марта пристигна при децата с куп мартенички и със своите първи помощници – Пижо и Пенда. Децата ги посрещнаха с хубави пролетни песни и стихове. Богатата пролетна украса беше изработени от учениците. Забавлявахме се с актрисата Илиана Балийска и нейното шоу за млади таланти.

Артистични, музикални, танцувални, менекенски и всякакви необичайни дарби показаха малките и пораснали сладури, които излязоха на сцената. Най-забавният, най-щурият, най-веселият детски конкурс! Никой не искаше празникът да свършва. Мартенички, радостни и усмихнати лица, сърдечни пожелания, весело настроение, закачки, песни, танци и стихове! Подарихме мартенички и на деца от Дневния център “Надежда“ и бабатие и дядовците от Дома за стари хора.

В края на празника всички прескочиха огъня в двора на за здраве и да изгонят лошите сили.Така за пореден ОУ „С. Кл. Охридски“ и неговите талантливи ученици и способни учители станаха домакини на едно вълнуващо събитие, което ще остане незабравимо за всички присъстващи.

Мартеници за добра кауза

Учениците от извънкласна дейност „Сръчни ръчички“ с ръководител Катя Георгиева, измайсториха пъстри мартенички. Работиха с удоволствие, защото знаеха, че техните мартенички ще зарадват бебе на 15 м., като предоставят памперс на майката, която няма възможност да си го закупи сама.

Международeн ден на хората със Синдром на Даун

ОУ „Св. Кл. Охридски” и Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП) „Д-р П. Берон” отбелязаха Международния ден на хората със Синдром на Даун

Учениците от 4 клас от ОУ „Св. Кл. Охридски” и деца от ЦСОП „Д-р П. Берон” подкрепиха „слънчевите хора на планетата” с поредна своя съвместна инициатива, обути с шарени чорапки и участвайки в организираните в центъра спортни предизвикателства. Децата рисуваха на асфалт, играха футбол, баскетбол, „Балонът се надува“ и много се забавляваха. Класните ръководители В. Русева, Й. Назърова и К. Георгиева и други учители от ЦСОП се включиха в детските игри. Пролетното настроение завладя всички. Обещаха си отново да участват в общи извънкласни дейности и училищни празници.

С много настроение в училище „Климент Охридски посрещнаха пролетта“

С пъстри костюми и цветни перуки, изрисувани светли лица, с искрящи очи и кацнал на устните смях… малки и големи ученици от училище „Климент Охридски“ в Кърджали посрещнаха пролетта с  много танци, музика, песни и вълнение.

Ние обичаме чиста природа“ Пролетно почистване

Охридци запретнаха ръкави и почистиха своя голям зелен двор. От 1993 година ОУ „Св. Климент Охридски“ е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. Учим децата да обичат, пазят и ценят природата.Един от най-добрите начини за научаване е чрез правене и преживяване, затова възпитаме в нашите ученици отговорно отношение към околната среда и в частност към районите, в които живеят, обучават се и прекарват голяма част от свободното си време. Почистихме двора на училището и района около него.

Мегафон

От септември 2018г., ОУ „Св.Климент Охридски“, Кърджали се включи в програма „Мегафон“ на НМД (https://sites.google.com/view/megaphone-programme/). С подкрепата на „СИР – Кърджали решава“ с председател Росица Средкова, един учител и две деца започнаха своето приключение чрез вълнуващи срещи и нетрадиционни обучения, провеждани на различни места в България. Програма „Мегафон“ дава възможност на децата да учат за правата си и да упражняват правото си на мнение. За да изразяват какво мислят по важни за живота им въпроси, е нужно да умеят да формират мнение и да се застъпват за него, да говорят пред публика и да планират дейности. Петя Белева – зам.директор и ученичките от 7 клас Йелиз Ахмед и Златина Белева, взеха участие в 6 дневно „Есенно училище“ по правата на децата в с.Гергини, Габрово.

Второто предизвикателство беше Форумът „Voice it“, който се провежда всяка година на 20 ноември в София, за да отбележи годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето.  От 31 март до 4 април в с. Пчелин се проведе Пролетната среща на младежката мрежа Мегафон. Пролетната среща е възможност за децата участници да научат още за правата на детето и за правото на мнение, да мислят за детското участие през разнообразни примери – игри, казуси, проекти, екипни предизвикателства и др. Млади и мотивирани обучители насочваха децата да развиват уменията си да отстояват своя позиция по въпроси, които касаят живота им, а възрастните – да се вслушват в техния глас.

Друг акцент на срещата беше предстоящото представяне на „Бележник 2019: какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“. Децата разказаха какви според тях са проблемите им в България и отправиха послания към хората, които взимат решения и влияят върху разрешаването на тези проблеми.

Предстоят награди „Златна ябълка“ – 31 май в София и Годишна среща 2019.

След всяка среща, участниците в нея разказват на деца и учители впечатленията си и внедряват наученото в ежедневната работа в ОУ „Св.Климент Охридски“, за да се чуе гласът на децата.

МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Педагогическата комуникация“

ОУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ГР. КЪРДЖАЛИ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Педагогическата комуникация: традиционна и дигитална“. Директорът на училището Маргарита Тодорова и г-жа Десислава Станева разработиха и представиха доклад на тема „По-ефективна комуникация с деца билингви чрез внедряването на образователни песни в час“.

С тенденцията към световна глобализация се създават предпоставки за нов вид общуване и в образованието – интеркултурна комуникация в многоезична среда. Един от начините за усвояване на книжовния български език са използването на новите дигитални технологии като средство за онагледяване.

Докладът представи една безотказно работеща практика – използването на аудио-визуални интернет ресурси в първи клас, а именно внедряването на образователни песни в урочната дейност. Това е ресурсът, който успешно предостави на децата възможност да научат азбуката, цифрите, да спазват правилата за безопасност на движението и да се забавляват заедно.

Целта за използването на образователните интернет ресурси е да се намери най-ефективен метод за полагане на основи за начално ограмотяване на учениците билингви и мотивиране за изграждане на начални умение за употреба на български език в ежедневната реч.

С оглед на добрата практика, двуезичните деца преминават в по-горен клас с много добри и отлични резултати.

Докладът е публикуван в сборник, представящ добри педагогически практики в реална и дигитална среда.

Аудиторията на конференцията бе представена от специалисти от България, Словения, Русия и Полша, преподаващи от детската градина до висшето учебно заведение, за да се проследи приемствеността във всички етапи на образованието.

Конференцията бе организирана от „Център за обучение и квалификация на педагогическите специалисти“ и Синдиката на българските учители, под патронажа на д.ик.н. Янка Такева.

Открит урок на г-жа В. Панайотова – Търновска конституция

ОУ „Св. Климент Охридски“ отбеляза 140 години от приемането на първата Конституция. Филм-презентация, с много емоция, поднесе г-жа Ваня Панайотова, преподавател по история, пред ученици от начален и среден курс. Преди 140 години на 16 април 1879 свободната и млада българска държава има важна задача – да изработи основния си закон. Сега всички се ръководим от него. Дай Боже да вървим напред и нагоре. България да я има – това е мъдростта. Така е казал Аспарух: „Земя завинаги“. Това е мъдрост и ще я има завинаги.

Седмица на гората 2019!

На 4 април ТО на НТС съвместно с ДЛС „Женда“, Община Кърджали и ОУ „Св. Кл. Охридски“ организираха засаждане на дръвчета в Новия парк „Арпезос Север 3”. Това беше първото съвместно мероприятие, посветено на седмицата на гората. Фиданките са осигурени от Държавно ловно стопанство „Женда”.

Верни на мотото „Дървета за планетата Земя” в залесяването се включиха експерти от Териториалната организация на НТС, ученици, членуващи в научно-техническото дружество в училище „Свети Климент Охридски”, служители от Държавното ловно стопанство „Женда” и от общината. За децата бяха предвидени интересни игри, свързани със създаването и опазването на горите. На всички деца бяха връчени грамоти за активно участие в залесяването, торта, вода и шоколад.

Да посадиш дърво е като да дариш живот и да поставиш начало на вечността!

 „Земята – наш дом“ Изложба на предмети от рециклирани материали! Изложба на предмети от рециклирани материали!

Съвместна инициатива на Детския комплекс и ПГ по електроника и електротехника „Капитан Петко войвода”, където бяха представени добри практики за екологичното образование на учениците.

Ден на Земята – Празник на цветята

Нашите красиви като цветята момичета от 6 клас участваха в Празник на Цветята, организиран от Община Кърджали.

По традиция мероприятията в областния град стартират в началото на месеца и преминават под надслов „Кърджали – чист и красив”, обясни инж. Анжела Василева, главен експерт в отдел „Опазване на околната среда” в общинска администрация Кърджали.

Земята – наш дом. Участие на Златина, Джейда, Габриела и Лариса от 7 клас в ОДК на инициативи, посветени на 22 април – Ден на Земятя.

II място – Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации

На 23.04.2019г. в ОДК се класирахме на второ място в общинското ученическо състезание “ Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Кърджали – 2019 г.“ Отборът – Атанас, Златина, Джейда, Емре и Насуф с ръководител старши учител Георги Георгиев!

Фотоконкурс „Природата на моя роден край“- 2019г.

Регионалният ученически фотоконкурс „Природата на моя роден край“ се организира от РИОСВ- Хасково по повод Международния ден на Земята- 22 април. Награда за Ралица Боюклиева от 6 клас за фотографията „Дъб“.

За наградите на журито участваха 165 ученици с 277 творби. В онлайн гласуването за наградата на публиката се състезаваха 34 участници с 62 творби.

Открит урок по математика в IV клас

Открит урок по математика, самоподготовка с г-жа Айлин Рюстем, наблюдаваха Директорката г-жа Тодорова и учителите от ОУ „Св. Кл. Охридски”. Учениците от 4 клас, подготвени отлично от своя преподавател г-жа Назърова, показаха отлични математически компетентности. Четвъртокласниците решаваха различни видове задачи, работиха по групи. Чрез някои от задачите беше осъществена и междупредметна връзка.

На гости на ПГ по туризъм

Златаровци предадоха опит на Охридци. Седмокласниците от ОУ „Св. Климент Охридски“ се срещнаха и забавляваха с ученици от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Кърджали, които показаха специфични компетенции и умения. В чудесния нов „Учебен ресторант” се създаде среда за практическо обучение на учениците, максимално близка до реалната.

“ Вече знаем, вече можем!“

Празник под надслов: „ Вече знаем, вече можем!“ организираха първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски”. Заедно със своите учителки госпожа Е. Кирякова и г-жа М.Димова бяха подготвили истинско представление. Малките ученици рецитираха стихове, танцуваха и пяха. Гордо заявиха, че вече са грамотни. Сбогуваха със своето Букварче и посрещнаха неговата по-голяма сестра – Читанката.

В Залата на таланта, пълна с родители и гости, празникът започнаха буква А и буква Я, които се опитаха да спорят, коя от двете ще бъде избрана за царица. Дочул спорът им в стаята влезе Букварчето, което им каза, че „Всички букви са равни като войници в строя. Една само буквичка, ако не усвои ученикът, ще му бъде трудно цял живот и писането, и четенето”.

„Галената Богданка“ – драматизация

Тържество в ОУ „Св. Климент Охридски“. Театралното студио с ученици от 6 и 7 клас, изненадаха своите съученици, родители и учители с една прекрасна драматизация. Богатият сценарий и целият труд по организирането на тържеството бе дело на Камелия Арабова-учител по БЕЛ. Народната приказка „Галената Богданка“ оживя на малката украсена сцена в Залата на таланта. Последваха

танци и песни.

Не яж боклуци, яж зеленчуци

Учениците от 5 и 6 клас на ОУ „Св.Климент Охридски“ станаха част от рекордния брой деца, включили се в “Ден на революцията в храненето 2019”. За трета поредна година Фондация “За храната” провежда образователната кампания, която има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка нат.нар junk храни. Кампанията цели да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие. Тази година мотото е „ Не яж боклуци, яж зеленчуци“.

Децата изгледаха презентация за ползите от плодовете и зеленчуците, изиграха няколко дидактически игри и написаха своите цели – как още от днес ще започнат промяна в своето меню. Всички нямаха търпение да започнат да готвят. Но преди това измиха ръцете, вързаха косите, сложиха престилки и шапки и се потопиха в света на кулинарията. Усмивките не слязоха от лицата им, докато с голямо старание изпълняваха рецептите.

Под вещото ръководство на персонала в стола – леля Елина и леля Елена и на фона на хубава българска музика, те изненадаха с уменията си. Не им отстъпваха и учителите, които също се включиха. Всички ученици получиха сертификати, карти на дъгата и книжки със здравословни рецепти. Накрая по традиция завършихме с кръшно българско хоро.

Благодарим на фондация “За храната” и на Сибел Кяшиф за съдействието и подкрепата!

………И родители, направете място в кухнята, защото децата ви започват да готвят здравословни рецепти.

Суде Нурбахар наградена в Международен конкурс за детска рисунка

Четвъртокласничката Суде Нурбахар получи престижна награда от Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”.

Отличените деца получиха грамоти и предметни награди.

Спортен празник – 22.05

Както винаги спортните игри са радост за децата!

Проект „Академия за родители“- заключителна среща!

На 18 май 2019 г. родители и учители от ОУ”Св. Кл. Охридски ’’ участваха в заключителната среща на Академията за родители.

Обучаваше ни отново г-жа Росица Средкова, представител на Национална мрежа за децата, приятел на училището, председател на „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”.

Проектът е разработен от г-жа Петя Белева и г-жа Ваня Панайотова по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“, модул „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите. Всички срещи бяха насочени към изграждането на добри практики за взаимодействие с родителите.

ОУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” ТЪРЖЕСТВEНО ОТБЕЛЯЗА НАЙ-СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК – 24 МАЙ!

Официални гости на честването бяха г-жа Ширин Сюлейман – Община Кърджали, Вилдан Сефер – Областна Администрация, представители на РЗИ , РУО, НТС и други скъпи гости и приятели на училището.

Към ученици, учители, родители и гости с приветствено слово се обърна директорът на училището Маргарита Тодорова. Тя отбеляза, че на 24 май отдават почит към делото на Светите братя Кирил и Методий, изразяват уважението си към словото, знанието и българския национален дух

От името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис поздравителен адрес прочете Ширин Сюлейман. Охридци получиха поздравителен адрес и от областният управител Никола Чанев. Отличени бяха и учениците, представили достойно школото в различни състезания и конкурси.

В деня на най-съкровения български празник – 24 май, си пожелавамe здраве, мъдрост, доброта и търпение!

Учениците от ОУ “Св. Климент Охридски” изпълниха песни и стихове в прослава на славянската писменост. 

За нас, българите 24 май означава национална идентичност и много гордост и чест, каза в приветствието си директорът на училището Маргарита Тодорова. По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий бяха наградени изявени ученици и връчени поздравителни адреси към техните родители.

Г-жа Ваня Панайотова – грамота от областния управител

Г-жа Ваня Панайотова бе наградена от областния управител Никола Чанев за висок професионализъм и принос в развитието на просветата в област Кърджали! Поздравления!

Г-жа Панайотова е старши учител по история и география в ОУ „Св. Климент Охридски” – гр. Кърджали с над 33 годишен педагогически стаж, през което време тя неуморно полага грижи за обучението и възпитанието на учениците и издигане престижа на училището. Проявява професионализъм не само в умението си да осигурява спокойна и творческа атмосфера в обучението на учениците, но и в таланта й да ги мотивира да изявяват своите заложби. В резултат на работата й в организираните извънкласни форми децата постигат отлични постижения.

Г-жа Панайотова има многобройни участия и сертификати от регионални, национални и международни проекти, конференции и обучения, иинициирала и организирала редица мероприятия, допринасящи за приобщаване на учениците към непреходните национално значими идеали, ценности и към високо хуманни и универсални идеи, възпитание в дух на демокрация и толерантност, участие в обществения, културния живот на града и Благотворителни акции.

Златина Белева с награда от областния управител

Седмокласничката Златина Белева от ОУ „Св. Климент Охридски“ бе наградена от областния управител Никола Чанев за постигнати високи резултати и достойно представяне на област Кърджали в престижни състезания и конкурси!  Златина представи достойно област Кърджали в програма „Мегафон“ на Национална Мрежа на децата , която дава възможност на децата да учат за правата си и да упражняват правото си на мнение. Участва във Форумът „Voice it“, в София, за да отбележи годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето, както и в„Бележник 2019: какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“. Заедно с отбора си Злати се класира на второ място в общинското ученическо състезание “ Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Кърджали – 2019 г.“. Активен член в дружеството към НТС-гр.Кърджали, член на клуб БЧК. Като зам. председател на Училищния съвет и член на Клуб „Доброволци в действие“ е участвала в редица мероприятия и благотворителни акции. Като доброволец дарява своите умения, време и труд, за да подкрепи каузи в обществена полза за да направи своя квартал, град, училище и света около себе си по-хубаво и приятно място.

Награда от кмета – М. Тодорова, Й. Назърова и М. Костова.  По случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди изявени учители, директори на учебни заведения, дейци на културата. Сред тях директорката на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Маргарита Тодорова, Йорданка Назърова – начален учител и Мария Костова – учител по биология и химия.

Четвъртокласничката Елиф с награда от Кмета инж. Хасан Азис

Ръководството на Община Кърджали награди изявени ученици, представили ни достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали. Церемонията по награждаването се състоя пред Паметника на Освободителите в Градската градина и бе част от тържеството, посветено на празника на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

Кметът инж. Хасан Азис награди седмокласничкара Джейда Салиф – изявена ученичка за 24 м

Тържество по случай завършване на 4 клас!

Класен ръководител – г-жа Йорданка Назърова и учител в ЦДО – Айлин Рюстем!

На гости ни бяха началникът на Регионалния Инспекторат на Образованието в Кърджали Гроздан Колев, Ангелина Костова – Началник отдел „ОМДК“ , Мая Петкова – Център за кариерно ориентиране, директори, учители, родители.

Възпитаниците на основното училище показаха знания и таланти пред своите родители и гости.

Трогателна изненада поднесоха учителкитена своите ученици – г-жа Йорданка Назърова и г-жа Айлин Рюстем. Те представиха презентация, отразяваща всички моменти от четирите години, прекарани заедно с децата.

Децата също благодариха на учителите и родителите си за търпението и любовта, която са получили през тези години.

Учениците и учителите бяха поздравени от директора на училището Маргарита Тодорова.

Празничният ден продължи с много снимки, почерпка и весело настроение. Освен това четвъртокласниците получиха дигитален албум със снимки, както и специално послание от г-жа Йорданка Назърова.

4 клас, с теб се разделяме…

Дойдохме преди време неуверени…

Но вече сме пораснали деца…

Растем – сред уроци и игри.

Лудеем, споделяме си тайните…

И вече приятели добри…

С мечти, цветя, със радост и с тъга…

Пред нас блещука лятото божествено…

И ние ще блестим като слънца…

На гости на обновения Детски отдел на РБ „Н. Й. Вапцаров”

Деца от ОУ „Св. Климент Охридски” с г-жа Катя Георгиева и Г-жа Таня Костова бяха гости на церемонията по откриването на обновения Детски отдел в РБ „Н. Й. Вапцаров”. Децата поднесоха подарък-подкова- символ на щастието и късмета.

Гости бяха и Любомира Сендова – управител на Офис Кърджали на Райфайзенбанк и заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, а също и деца от Детски център „Надежда”.

Преобразяването на библиотечното пространство е осъществено с подкрепата на кампанията „Избери, за да помогнеш 2018” на Райфайзенбанк-България, по време на която са събрани общо 3097 лева. Реализираният проект, с който духовното средище е кандидатствало, „Библиотеката и децата – заедно можем повече”, е насочен към по-пълноценно интегриране на деца и младежи със специални образователни потребности.

Радваме се, че децата с увреждания ще бъдат част от всички деца на Кърджали. Те няма да бъдат разделяни.

Седмокласниците на гости на Център за кариерно ориентиране

Седмокласниците от ОУ,,Климент Охридски“ с интерес и любопитство наблюдаваха богатия набор от професии, които предлагат училищата в нашият град. Официални гости на събитието бяха:Маргарита Тодорова -директор на ОУ,,Климент Охридски“; Ани Димитрова-старши експерт в училищното образование към община Кърджали и Нежля Еюб-младежки медиатър към община Кърджали, както и представители на ПГИ „Алеко Константинов“ – гр. Кърджали и ПГ,,Васил Левски“-гр.Кърджали.

 

Опитаха и от лично приготвените сладки изкушения от ПГ по туризъм “ Проф. д-р Асен Златаров“- гр. Кърджали.

Екскурзия 3 клас

Хасково. Емоции, усмивки, страхотно настроение и незабравимо преживяване!

Екскурзия в Цари мали град, Рилски манастир, Роженски манастир, Мелник , Банско, Рупите !

Завършване 5 и 6 клас!

Ваканция! Ура! Мили деца, пожелаваме ви едно слънчево лято, пълно с весели приключения

28 юни. Закриване на учебната година! Последен звънец за випуск 2019 на ОУ „Св. Климент Охридски“

Онова, което искахме основно е да ги научим да опознаят себе си, да знаят, че най-трудно е да разбереш кой си и какви творчески сили, умения и таланти криеш в себе си! Всеки е една вселена и дано са разбрали богатството, което носят в сърцата си! УСПЕХ! Очаквана ваканция!

28 юни бе един изключително специален ден за Випуск 2019 на OУ „Св. Климент Охридски“. Последният училищен звънец беляза края на учебната години и началото на ваканцията за всички деца. Празничната програма започна с ритуал по предаване знамето на училището. В своята реч по случай изпращането директорът г-жа Тодорова пожела на седмокласниците успех и попътен вятър в техните бъдещи начинания.Всички отличници получиха грамоти и флаш-карти за отличен успех. Танци, прощаване с учителите направиха деня наистина незабравим. Седмокласниците поднесоха цветя на своите преподаватели с благодарност за отдадеността им през годините и оставиха своята следа в училище

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклами
%d блогъра харесват това: