ОУ "Св.Климент Охридски" – Кърджали

Начало » Дейности 2017 -2018

Дейности 2017 -2018

Реклами

2017-2018 учебна година

Първият учебен ден – неповторим

с3 спомен за прекрачения училищен праг.  С тържествена програма, подготвена от малчугани от начален курс, започва новата учебна година. Второкласниците не бяха забравили буквите и числата, третокласниците пък рецитираха звънко, а Клуб Творчески импулс, както винаги заковаха вниманието със забавна драматизация – Приказните герои започват училище! Имахме и един полегнал Тодор, на който цял отбор красиви принцеси сладко му пя на ушенце и най-накрая се събуди,защото започваме….да учим, да творим, да мечтаем, да се забавляваме.

В чест на 6 септември, Съединението на България, ученици и учители от ОУ „Св. Кл. Охридски“ почистиха изцяло тревните площи около площадката, която е притегателно място за малчуганите от квартал Студен кладенец. ОУ „Св. Кл. Охридски“ е училище утвърждаващо здраве от 1993 година и продължава с нова сила екологичното възпитание на възпитаниците си. За учениците и хората от квартала бяха направени Био-градинка , детска площадка в двора на училището и зелена класна стая.

„Ненасилие означава да позволиш на доброто в теб да се прояви“. Учебната 2017/2018 година е обявена за учебна година без наркотици и агресия! Още първият учебен ден учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ сложиха значки във формата на розова фланелка в знак на съпричастност!

PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯЕвропейска седмица на мобилносттa

По традиция ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза Европейския ден на езиците – 26 септември. Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот.

29.09 ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА

18199379_1338748826178725_5667818259213377182_n

Световен ден за защита правата на животните! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.

DSC07387

Стартира седмицата на здравословното хранене в ОУ „Св.Кл.Охридски“.  В световния ден на храната малките еколози от начален курс сложиха начало на инициативата „Предай нататък“ като направиха здравословни сандвичи. Идеята е да се популяризира здравословното хранене. Децата експонираха на своите щандове апетитни сандвичи от пълнозърнест хляб, зеленчуци и други вкусни и полезни храни. Към инициативата с готовност се включиха и по-големите ученици от 5 до 7 клас. Всички се насладиха на кулинарното изобилие от домашно направени храни.

f2

Вълшебният свят на Родопите! Лариса Юмер с награда сред 1200 творби от цялата страна!

Обучение на учениците за разделното събиране на отпадъците. Видяхме пътя на боклуците и как някои от тях може да се рециклират. Накрая всички получиха по един специален молив, направен от пресован картон.

Сцена на талантите 2017г! Отлично представяне по случай Деня на Кърджали на сладките ни петокласнички и адреналинки 🙂

Много емоционално бе изплнението на Радина Вълчева с подкрепата на малките сладури от 1 клас! Ръководител: Десислава Станева

Наш спортист със сребърно отличие в борбата – Дениз Хикмет от 7 клас! Поздравления!

Грамота за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ , които  участваха в похода поход по стъпките на българската армия в Източните Родопи, посветен на 105 години от Освобождението на Кърджали. С венци и цветя беше почетен подвига на героите освободители на Източните Родопи.

София Георгиева от 5 клас! Бронзова медалистка на Регата „Пловдив-Есен“ 2017!!!! Много се гордеем и много обичаме нашето красиво, добро, интелигентно момиче! При момичетата до 12 години /мини каяк/ София Остапенко защитава емблемата на родопския клуб в дисциплината 500 метра едноместен каяк.

 „TIME to MOVE„/“Време за движение“ е водеща инициатива на Евродеск за информация за мобилности. Целта на кампанията е да насърчи младите хора, чрез мрежата от Евродеск точки, да повишат осведомеността си относно местата, които са на разположение в техният град или област да получат информация. Кампанията се инициира и управлява от Евродеск Брюксел Линк. Националните агенции и Евродеск мултиплаерите ще използват два основни канала за кампаниите си – онлайн и комуникация лице в лице. Кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ в Кърджали цели да предостави информация на младите хора относно новата Евродеск точка, която е на разположение в областта и да ги насърчи да търсят и намират необходимата им информация чрез мрежата. В кампанията „TIME to MOVE“/“Време за движение“ са включени следните дейности: – Конкурс за детско творчество по темата „TIME to MOVE”; Викторина по темата „TIME to MOVE”.  TREASURE HUNT бе най-атрактивно състезание от европейската инициатива на Евродеск Time to move и то се проведе в Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотеката. Радинка, Калоян, Радослава, Кристиян и Стефи представиха достойно нашето училище в състезанието.

23231498_1519546178098988_2047922430677874380_n

Малкитетретокласници изгониха злите сили на Хелоин!

В навечерието на Хелоин, ученици от 3 клас пресъздадоха елементи от този атрактивен празник. Децата развихриха фантазията си. Госпожа Назърова беше приготвила лакомства за всеки един.
Хелоуин е маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни /Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ/. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им „изиграят номер“.
Някои ученици се превъплътиха в образи на чудновати същества чрез преобличане в специални костюми.
Цареше празнично настроение и се раздаваха ведри усмивки.

1 ноември – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери. Г-жа Таня Костова, учител в ГЦО, и красивите ни петокласнички, ни напомниха за нашите будители, учители и революционери и ни накараха да се гордеем, че сме българи ! В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. 

DSC_0248

13 ноември – В Деня на добротата учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ показаха, че имат щедри и добри сърца!

Верни на мотото „Прави повече добро“ клуб „Доброволци в действие“ от ОУ „Св. Кл. Охридски“ , с ръководител София Калинова, организира участие в мисия „Подари шапка, шал, ръкавици и топли чорапки на дете в неравностойно положение“ на Time Heroes – платформа за доброволчество и правене на добро. Много деца и родители с добри сърца отвориха гардеробите си за да дадат малко топлина! Те се  надяват с тяхна помощ да зарадват с топли и необходими за зимата подаръци дечица в затруднено положение. В коледния списък тази година са 150 деца от Варна и околните села, които живеят в крайна бедност, с един родител или в приемни семейства.

И децата от ОУ „Св. Кл. Охридски“ зоват: Нека бъдем добри, милостиви и солидарни, за да възтържествува вярата в доброто!

23435096_1525198837533722_8939342647519738839_n

ОУ „Св.Кл. Охридски“ с различни чорапи в Деня на толерантността

Учениците от ОУ „Св.Кл. Охридски“  в Кърджали категорично осъдиха неуважението и омразата към различните и се обявиха за приятелски и добронамерени взаимоотношения. Седмицата, посветена на ненасилието в  училище,  завърши с  Европейския ден на толерантност – 16 ноември!  Учениците започнаха седмицата с деня на добротата, когато децата събираха топли дрехи за деца в неравностойно положение, продължи  с обсъждането на филм за агресията в училище и конкурс за рисунка на тема  „Всички сме различни, но и еднакви!“.

Идвайки на училище с различни чорапи учениците  децата показаха толерантно отношение към различните деца в Европа! Най-атрактивната дейност бе състезанието „Да учим и живеем заедно” – турнир по волейбол и игри за малките. Не бяха пренебрегнати и учениците с увреждания, обучаващи се в училището, които се състезаваха наравно с останалите. На специално табло можеха да бъдат прочетени най-интересните мнения на децата какво значи за тях толерантността.

В духа на инициативата всички участници и гости получиха стикер с послание „Аз уважавам”, ”Аз помагам”, „Аз съм мил с другите” и др. Децата се извиниха на всички, които без да искат са ударили или нагрубили на дъската на прошката.

DSC_0145

ДНИ НА ПАТРОНА НА ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ – ГР. КЪРДЖАЛИ

20.11. ОУ „Св. Климент Охридски“ откри седмицата, посветена на патронния празник !

Седмицата, посветена на патронния празник на ОУ „Св. Климент Охридски“, започна с ден на малките Големи таланти от начален курс и подготвителната група.

Гости на милото тържество бяха Веселина Тихомирова – заместник-кмет на община Кърджали, Нели Попова -главен експерт в отдел „Образование, култура и младежки дейности” в община Кърджали , Ангелина Костова – старши експерт по приобщаващо образование, Елена Дерменджиева – старши експерт предучилищно възпитание, телевизия „Източни Родопи“, родители и приятели на училището с 57-годишна история!

Стихове за любимото училище рецитираха деца от подготвителната група и второкласници. Малките танцьорки от клуб Народни танци показаха как хубаво танцуват на песента „Седнало е Джоре дос“, а четвъртокласниците поздравиха гостите с народната песен „Чушката люта, пак люта“. Нямаха търпение децата от 3 клас да изпеят „Една чудесна песничка“. Последва дългоочакваното включване от сцената на една наша любима българска народна приказка„Сливи за смет“ и най-емоционалното изпълнение – на първокласниците с „Хей ръчички, хей ги две“.

Маргарита Тодорова, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“ успя да издигне имиджа на училището и визията му. За три години обликът на учебното заведение се промени на всеки етаж, стая и вън на двора. Изцяло обновени, красиво боядисани и уютни са всички стаи на първия и втория етаж, с нови секции, ламинирани паркети, климатици, цветякомпютри. Учениците разполагат с два компютърни кабинета. Физкултурният салон, фитнес залата и просторните и светли помещения за отдих между часовете, осигуряват пълноценно раздвижване и възстановяване.

Училището е член на европейската мрежа от училища, утвърждаващи здраве. 57 години! Винаги сред първите. Многобройни са наградите от олимпиадите, състезания, фестивали и конкурси. Училище със свои традиции, успявало винаги да съхрани в себе си мечтите, радостите и успехите на децата, преминали през класните стаи.

Поклон пред величавата личност на Свети Климент ОхридскиИ нека неговата любов към българското и всеотдайността му към народа да ни вдъхновяват за още по-високи постижения!

Ръководството на ОУ „Св. Кл. Охридски“ и всички преподаватели са горди с учениците си! Благодарим на всички ученици, които издигат престижа на училището!

23659594_1532023840184555_8303583005928772107_n

В чест на училищния патрон Свети Климент Охридски най-знаещите от 5, 6 и 7 клас решиха да се изправят едни срещу други в двубой за почетната титла „Многознайко“. Те не се изплашиха от суровите условия на състезанието. Състезанието протече в пет кръга. Учениците решаваха различни задачи – познаваха известни български личности и даваха информация за тях, бяхме по света и у нас, познавахме известни културно-исторически места в България и Европа, познавахме български автори и творби по част от текста в кръга „Пенчо, бре чети!“, търсехме думи, подреждахме танграми. Журито, в състав: Петя Белева, Камелия Арабова и Ваня Панайотова, оценяваше работата на отборите за бързина и вярно решение. Двата отбора – „Червените“: Калоян ,Кристиян, Златина, Йелиз и Ивайло и“Зелените“ : Стефи, Джейда, Радослава, Наско и Силвия – се представиха блестящо, но победи отбора на Червените. Поздравления за всички! Обичаме ВИ! Пожелаваме ви по една шестица по математика, но ако не здраве да е:) Прекрасни сте!

23915787_1534088949978044_176507610788146148_n

Майки и татковци, заедно с техните деца от 1 и 2 клас – „Лъвовете“ и „Тигрите“ – се оказаха бързи и съобразителни в най-емоционалния, традиционен за училището спортен празник „Мама, татко и аз!“, организиран от г-н Мандаджиев и посветен на патронния празник на училището. Състезанието премина през разнообразни изпитания: скачане в чувал; редене на думи, простиране на дрехи и други атракции. Състезанието бе открито от директорката ни Маргарита Тодорова, а официален и скъп гост бе Вилдан Сефер! В надпреварата се включиха 2 отбора от по 10 родителя с децата си. Играта вдигна адреналина на участниците. Съдиите, с председател г-жа Георгиева, бяха безпристрастни. По- бързи бяха мамите и татковците на първокласниците ,но по-прецизни се оказаха „Тигрите “ от 2 клас и взеха победата само с една точка преднина.  И двата отбора получиха торти и грамоти! Спортният празник „Мама, татко и аз!“ завърши с обща снимка и обещания за още по-оспорвани игри в следващото издание на турнира.

23794956_1534134406640165_2365458717178055268_n

Г-н Георги Георгиев организира състезанието „Конструирам бързо и лесно“ с отбори от 5, 6 и 7 клас. Децата трябваше да конструират масичка и столче и много се забавляваха!

23755361_1533167383403534_1982576874167777522_n

Седмицата завърши с песни и танци на талантливи деца и награждаване на победителите от конкурсите и състезанията!

23905575_1534869323233340_1488917550713310097_n

Конкурс за рисунка „Училище на моите мечти“:

1 място – Едис Шакир – 5 клас

2 място – Дениз Хикмет – 7 клас

3 място – Суде Нурбахар  – 3 клас

Конкурс за есе „Училище на моите мечти“:

1 място – Кристиян Александров – 7 клас

2 място – Златина Белева – 6 клас

3 място –Силвия Георгиева- 5 клас

Състезание „Конструирам бързо и лесно“

1 място – София Остапенко и Барту – 5 клас

2 място –Съла Дамар и Ралица Боюклиева– 5 клас

Състезание „Многознайковци“

1 място – Червените: Калоян, Кристиян, Златина, Йелиз, Ивайло

2 място – Зелените: Едис Шакир, Атанас Митрев, Джейда Джеват, Радослава Веселинова, Силвия Георгиева

Състезание „Мама, татко  и аз“

1 място – Тигрите – 2 клас

2 място – Лъвовете – 1 клас

Благодарим на всички родители, които ни подкрепят във всяко едно начинание и на прекрасните деца, за които всички усилия си заслужават!

DSC_0162

Изложба „Училището на моите мечти“

Проект „Училището като център в общността” на Национална мрежа за децата. Това е нашият принос към общността: „Клуб Заедно можем“!

Визията на проекта е да подкрепи развиването на мрежа от общностни училища в различни части на България – градски и селски райони като целта е децата да постигат възможно най-добрите резултати, да бъдат здрави, да се чувстват добре, да има изградено доверие, споделени ценности и партньорство с родители, НПО, бизнес, институции.

Първото състезание за новата учебна година на Сдружението на Българските начални учители е „Аз рисувам“, на тема: „Аз помагам да изчистим природата“, в което се включиха ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Участниците рисуваха с въображение и старание и с вълнение очакват класирането на 11.12.2017 г.Пожелаваме успех на следващите състезания.
Мили деца, творете със сърцата си, създавайте красота и спасете света ни!

ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН!

b

Във връзка с 1 декември – Международния ден за борба със СПИН, доброволците от клуба проведохме кратка АНТИСПИН кампанията с филмчета,клипове с известни млади актьори и дискусия по проблеми на тинейжърската възраст! Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията
Червената панделка е създадена преди 13 години от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

Доброволци към Общински съвет по наркотични вещества обучават  малките доброволци от ОУ „Св. Кл. Охридски“ и СУ „Отец Паисий“

Под мотото „Да си доброволец, означава че ти пука!” на 05.12.2017 г. в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ младежите към Общински съвет по наркотични вещества, с ръководител Валентина Грудева, проведоха съвместно обучение с ученици от доброволческите клубове на ОУ „Св. Кл. Охридски“ с ръководител София Калинова и СУ „Отец Паисий“ с ръководител Северина Вълчева.

Обучителите, също ученици, използваха иновативни методи – ситуационни и ролеви игри, дискусия. Чрез тях учениците с общи усилия стигнаха до изводите: различията трябва да ни обединяват, а не да ни разделят; междукултурният диалог е условие за взаимно уважение; толерантността е важна характеристика на гражданина на обединена Европа. Те се убедиха, че принципите на доброволчеството гарантират оказване на помощ на всеки нуждаещ се, без разлика на пол, вероизповедание, етническа или расова принадлежност. Младите хора разговаряха, обсъждаха, споделяха, предлагаха идеи  за необходимостта от толерантност в нашето общество, за преодоляването на предразсъдъците и стереотипите.

Бяха наградени децата, които през лятото бяха библиотекари за 1 ден на доброволни начала. Една от  инициативи, в която активно  взеха участие доброволците е подготовката на светлите коледни и новогодишни празници.

хг

По случай Денят на дарителя, децата от Клуб „Доброволци в действие“ подариха хубави дрешки на децата от ЦНСТ „Детска мечта“ , гр. Кърджали. Въпреки че живеят в среда близка до семейната и са без увреждания и в много добри условия на живот и персонални грижи, ние се надяваме да сме от полза и дарихме от сърце!

Правенето на благотворителност е близко до чувството за щастие! Иска ни се да мотивираме все повече ученици да се стремят да са добри по някакъв начин. Иска ни се да можем да помогнем повече. Иска ни се хората да усещат радостта от правенето на добро, от грижата за околните, защото тези неща имат отношение основно към постигането на лично щастие. Считаме, че всеки човек може да го направи за себе си и изобщо не е необходимо да има много пари. Важно е да имаме досег с подобни примери и всеки да намери начин, по който да се чувства полезен и щастлив. Много е важно да се вижда блясъка в очите на хората, които говорят за такива неща. Не е важно да правиш нещо грандиозно, важни са радостта и щастието, които благотворителността носи на всички страни в процеса.

Доброволецът е носител на нови ценности и идеи, спонтанени креативен, любопитен и готов да опита нещо ново. Докато дарява време и труд, внася различна гледна точка в работата ни, толерантен, чувствителен към обществените и социални въпроси, инициативен, милосърден, търпелив, преживяващ, изслушващ.

Поздравления за всички участници в XVII Областен математически турнир „Перперикон“, гр. Кърджали 2017 за много добрите резултати!

Пожелаваме им много здраве и нови успехи в областта на математиката! Специални поздравления за Габриела Димитрова от 7 клас и Съла Дамар от 5 клас с най-високи резултати!

Клуб „Млад екскурзовод“ с ръководител г-жа Ваня Панайотова се разходиха под топлото зимно слънце до Водното огледало, където научиха интересни неща!

Участие на областно ниво и отлично представяне на Джейда Джеват в състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език!Поздравления и за госпожа София Калинова, учител по английски език и изпитващ в същото състезание!

25299320_1555268557860083_7096936137808320664_n

Отличие и за Ваня Панайотова, Камелия Арабова и София Калинова за участие във 2 национален конкурс за споделяне на добри практики в областта на образователната интеграция!

„Театрални игри на етносите – възстановка на празника Сирни Заговезни”

Чрез усъвършенстване на българския език се постигна по-активно участие на децата и учениците в процеса на интеркултурно образование. Повиши се качеството на съвместната работа на родители и учители. Практиката изгради модел за успешна социализация на децата и учениците от етническите малцинства, обучавани в етническо смесено училище, каквото е Основно училище “ Св. Климент Охридски “ град Кърджали.  Чрез използване на разнообразни форми на интеркултурно образование,  съхраняваме и развиваме културната идентичност на учениците, представители на различни етнически групи.  Децата, учениците и техните родители общуват, творят, надграждат знания и умения, разгръщат своя творчески потенциал, чертаят свои житейски планове, зачитайки правилата на толерантността.  В момента учениците са 142 – представители на различни етнически групи. През последните години в училището се обучават и деца от ромски произход, което налага на екипа ни да работи за опознаване и приемане на различните етноси, за да се избягва проявата на напрежение и конфликти на етническа основа.

Работата с децата продължава в насока търсене, изследване на празниците и обичаите на различните етнически групи от региона. Публикуването на информация в медийното пространство  служи като споделяне на добри практики в работата на други институции по проблемите за толерантността при етническите малцинства. Родителите като непреки участници ще бъдат по-ангажирани към учебно-възпитателния процес и всички дейности, в които участват техните деца. В рамките на изградените партньорства с други училища, ще популяризираме опита си и добрите практики.

25299411_1555266834526922_2923411837947642022_n

Приказна седмица на четенето завлядя ОУ „Св. Кл. Охридски” от 11 до 15 декември ! Охридци се включиха масово в инициативите, с голямо желание, старание и оригинални идеи. Седмицата започна с изложба на ученически тетрадки „Пиша най-красиво“и третият брой за годината на вестник „Междучасие“.

През цялата седмица вървеше инициативата „Да четем малки и големи“! Баби и мами четоха на децата си откъси от свои любими книги, а по-големи каки и батковци четоха на по-малките от ПГ и 1 клас и им подаряваха свои любими книжки!

„Любимите произведения на класния“ зарадваха учениците в час на класа.

Празник на цифрите събра много родители и гости в красивия кабинет на г-жа Станева и първокласниците. Децата демонстрираха знания и много се забавляваха.

х (2)

Най-атрактивна бе надпреварата по четене в няколко кръга. На състезанието присъства и ст. експерта от РУО – Албена Хорочева.

„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.“

sд

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса.

gfgg

Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните като нишчици мек памук спомени, свързани с нея. Коледата е усещане. Тя е ден, като всички останали от годината, но има неща, които правят именно този ден много по – различен от точно тези, всички останали.Няма го все още снегът обаче, който да скърца под тежестта на обувките и да блести като нешлифовани кристалчета наоколо, но има време и затова, може би ще завали за празника. По Коледа винаги стават чудеса.

Учениците от ОУ“Св. Кл. Охридски“ отпразнуваха своята Коледа с кулинарен базар и коледно тържество!

Всеки клас, всяко дете и учител се включиха в украсата на училището.

Охридци отпразнуваха Коледа с благотворителни коледни базари и тържество

Изпълнено с вълнение фоайе, усмихнати родители, нетърпеливи да се изявят на сцената таланти, вълшебни коледни звуци и магично усещане. Такава беше атмосферата по време на коледното тържество в ОУ “Св. Кл. Охридски” в Кърджали. С много ентусиазъм и усмивки учениците се подготвяха за своята изява. Най-малките участници очароваха публиката с мелодични гласчета и завидни танцови заложби.  Дядо Коледа се срещна лично с малчуганите и поднесе заслужени подаръци.
Родителите се включиха в 2 кулинарни базара. Децата участваха и в благотворителния базар за събиране на средства за Петя Костова с много красиви сувенири, сурвачки, картички. Много награди бяха раздадени и на всички таланти, които се включиха в конкурса „Коледно чудо“.
Особено вълнуващо беше посещението в старческия дом и ДЦДВУ „Надежда“.  Малчугани изненадаха бабите, дядовците и децата с весели танци и песни. Oсвен малките подаръчета от сърце, децата и старите хора получиха много целувки, прегръдки и обич.

Ученици от ОУ „Св.Климент Охридски” с коледни подаръци в редакцията на „Нов живот”

Ученици от ОУ „Св. Климент Охридски” в Кърджали заедно с преподавателката си София Калинова внесоха коледен дух в редакцията на „Нов живот” и усмихнаха деня на журналистите. Те посетиха редакцията, не само за да сурвакат ръковството и репортерите, но и за да се научат на място как се прави вестник.  Първият зам.-главен редактор на печатното издание Мария Пулева им обясни някои особености  на журналистическата професия, а след това малчуганите се запознаха как се разполагат страниците на вестника на комютърна програма, за да бъдат изпратени по-късно към печатницата. Шестокласниците са пожелали сами да видят как се прави вестник и са много щастливи, че имат възможността да научат. Те казаха, че са си прекарали времето увлекателно в редакцията си и са благодарни за отзивчивостта на журналисти и ръководство. Като подарък от редакцията всички получиха книги за генерал Делов и се снимаха за спомен.

Петокласници от СУ „Св. Климент Охридски“ направиха виртуална екскурзия в мистичния Египет

Представителна изява на клуб „Млад Екскурзовод“, озаглавена„Мистичният Египет“, се проведе в ОУ „Св. Климент Охридски“. Инициативата бе на учениците от 5 клас с ръководител стариши учителя Ваня Панайотова. Те представиха свои презентации, в които разказаха за Египет и Месопотамия. Гости на събитието бяха учители, ученици от 5, 6 и 7 класове и родители от обществения съвет към училището.В края на изявата гости и участници изразиха своята удовлетвореност от възможностите, които предоставят електроните технологии за повишаване качеството на образователния процес. Клуб „Млад Екскурзовод“  е сформиран по проект Твоят час, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. С участието си в клуба учениците обогатяват географската си култура, изградят трайно отношение към проблемите, отнасящи се до опазването на историческите и културните паметници и „живите съкровища” на България и света

Партньорство с родители в ОУ „Св.Кл.Охридски“

Обучение на родители проведоха в основно училище „Св.Кл.Охридски“. Преподавателката по ИТ  Петя Белева, която е  и зам.-директор в училището обясни на родителите, как се  борави с електронния дневник и приложенията му. Росица Средкова, която е представител на Националната мрежа за децата пък модерира интересно обучение на тема  „Партньорство с родители“!  Дискутирани бяха въпроси свързани с ролята и отговорността на родителите за поведението на децата им в училище, ролята на екипната дейност в живота на училището.  Росица Средкова се срещна и с учители и ученици от 5 и 6 клас, където  обсъдиха   националния доклад „Бележник“ на Националната мрежа на децата.  Тя представи  и  оценката, дадена на държавата в грижата за децата.  Оценката е среден- 3.20 и е направена чрез онлайн допитване  с 900 деца, млади хора, родители и професионалисти и показва как те усещат в реалния си живот държавните политики и ангажименти към самите тях и какво ги вълнува и притеснява най-много! Националната мрежа за децата обединява 137 организации от цялата страна, работещи за и с деца. Съвременният живот налага учители и родители да обединят усилията си в името на това децата да получат най-доброто като образование и възпитание. Ето защо за ОУ „Св. Кл Охридски“ създаването на успешна комуникация и добро взаимодействие между родители и учители е от изключителна важност.

Интерактивен урок с 6 клас и г-жа Панайотова!

„Непознатата „Америка обаче крие прелести, за които дори не сме чували. Те може да са по-малко известни, но в никакъв случай по-малко интересни и красиви.

Дабъдем послушни и добри в 3 клас!

Много успешна практика, децата много харесаха идеята на г-жа Назърова и дежурните много стриктно изпълняват задълженията си!
Класната стая трябва да е място, където учениците да имат възможност да експериментират, да правят грешки и да се учат от тях. Чувство на отговорност, уважение към себе си и другите, самодисциплина, самоувереност, комуникативни умения, желания за знания, чувство за хумор, загриженост за околните и пр. са толкова важни, колкото български език и математика.

Изключително сме благодарни на своите представители в ученическия съвет, които са много активни тази година!

2017-2018
УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ 

СЪСТАВ НА УЧЕНИЧЕСКИЯ СЪВЕТ:

Председател: Джейда Джеват
Зам. председател: Златина Белева
Секретар Силвия Георгиева:
Членове:
5 клас – Ралица Йорданова, Съла Дамар, Силвия Георгиева, София Георгиева, Едис Шакир
6 клас –Мерлин Славова, Йелиз Ахмед, Атанас Митрев, Лариса Юмер, Дурджан, Мелек
7 клас –Радослава Веселинова, Кристиян Александров, Стефания Петкова, Радина Вълчева, Габриела Димитрова, Христо Бонев
МЕРОПРИЯТИЯ през септември, октомври, ноември и декември
1.В ЧЕСТ НА 6 СЕПТЕМВРИ, СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ученици и учители от ОУ „Св. Кл. Охридски“ доброволно почистиха изцяло тревните площи около площадката, която е притегателно място за малчуганите от квартал Студен кладенец. ОУ „Св. Кл. Охридски“ е училище утвърждаващо здраве от 1993 година и продължава с нова сила екологичното възпитание на възпитаниците си. За учениците и хората от квартала бяха направени Био-градинка , детска площадка в двора на училището и зелена класна стая.
2.„Ненасилие означава да позволиш на доброто в теб да се прояви“. Учебната 2017/2018 година е обявена за УЧЕБНА ГОДИНА БЕЗ НАРКОТИЦИ И АГРЕСИЯ! Още първият учебен ден учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ сложиха значки във формата на розова фланелка в знак на съпричастност!
3. Реализиране на ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ на 26 септември. Инициативата се отбелязва и в ОУ“Св. Кл. Охридски“ в Кърджали за 2 път. Мултимедийни презентации изнесе София Калинова – преподавател по английски език, заедно с петкласнички. Учениците научиха малко граматика и как се казва „Ти си мой приятел “ на някои официални езици на ЕС, бе подготвена и викторина с награди.

 1. Участие в ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ!. На 29 септември ОУ“Св. Кл. Охридски“ отбеляза деня на спорта. Учениците от ОУ “Св. Кл. Охридски“ се присъединиха към хиляди други младежи от цяла България, взимайки участие в широк спектър от спортове и активности за да отпразнуват Европейския Ден на Спорта.
 2. Участие в ПРОЕКТ HEALTHEDU – „Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование“), подкрепен по програма ERASMUS+ KA2, номер 2016-1-LT01-KA201-023196. Статия за в. Нов живот. В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХРАНАТА малките еколози от начален курс сложиха начало на инициативата „Предай нататък“ като направиха здравословни сандвичи. Идеята е да се популяризира здравословното хранене. Децата експонираха на своите щандове апетитни сандвичи от пълнозърнест хляб, зеленчуци и други вкусни и полезни храни. Към инициативата с готовност се включиха и по-големите ученици от 5 до 7 клас. Всички се насладиха на кулинарното изобилие от домашно направени храни.
  6. Издадени са 4 броя за 2017 на ВЕСТНИК „МЕЖДУЧАСИЕ“с активното участие на малките репортери от клуб „Доброволци в действие“. Редактор – София Калинова.
 3. Реализиране на PROJECT EDWARDS – БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ посветен на Европейска седмица на мобилносттa.
 4. Отбелязване на СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ! Ние обичаме животните и ни е грижа за тях! България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.
 5. Реализиране и участие за 4 поредна година участва в европейската инициатива „TIME TO MOVE“ 2017. Инициативата “Time to Move”/”Време за движение” е част от мащабна кампания, организирана от Евродеск България, която за 4 път се осъществи на територията на гр. Кърджали. Беше организиран и проведен конкурс за детско творчество на тема „Time to Move”/”Време за движение”. Всички творби бяха изложени в Регионална Библиотека гр. Кърджали. Там се проведе и състезание-викторина „Time to Move”/”Време за движение”, в които участваха 5 отбора, съставени от деца от различни училища. Викторината се състоеше от въпроси от областта на географията – известни забележителности (културни, архитектурни, природни и др. в Европа и България). TREASURE HUNT бе най-атрактивното състезание. То се проведе в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотекатаПобедителите във всяко състезание получиха награда, която да ги стимулира към участие инициативата и следващата година! При участието си, във всяка дейност децата научиха нещо ново, станаха по-информирани и се забавляваха!
  10. Реализиране на ДЕН НА ДОБРОТАТА на 13.10. С Клуб“ Доброволци в действие“ реализирахме мисия на добрововолчеката платформа Time heroes. Събрахме шаки, шалове и ръкавички за деца в неравностойно положение от Варна. Получихме 12 точки.
  11.Реализиране на ДЕНЯ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА–16 ноември! Учениците започнаха седмицата с деня на добротата, когато децата събираха топли дрехи за деца в неравностойно положение, продължи с обсъждането на филм за агресията в училище и конкурс за рисунка на тема „Всички сме различни, но и еднакви!“. Идвайки на училище с различни чорапи децата показаха толерантно отношение към различните деца в Европа! Най-атрактивната дейност бе състезанието „Да учим и живеем заедно” – турнир по волейбол и игри за малките. Не бяха пренебрегнати и учениците с увреждания, обучаващи се в училището, които се състезаваха наравно с останалите. На специално табло можеха да бъдат прочетени най-интересните мнения на децата какво значи за тях толерантността. В духа на инициативата всички участници и гости получиха стикер с послание „Аз уважавам”,”Аз помагам”, „Аз съм мил с другите” и др. Децата се извиниха на всички, които без да искат са ударили или нагрубили на дъската на прошката. Статия във в. Нов живот.
 6. ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! 1 ноември. Почетохме паметта на българските просветни дейци и революционери. Красивите ни петокласнички ни напомниха за нашите будители, учители и революционери и ни накараха да се гордеем, че сме българи!
 7. Участие в МЕРОПРИЯТИЯТА ПОСВЕТЕНИ НА ПАТРОНА НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „Св. Климент Охридски“.
 8. Във връзка с 1 ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН, реализирахме кратка АНТИСПИН кампания с филмчета, клипове с известни млади актьори и дискусия!
  Червената панделка е международен символ на анти – СПИН кампанията!
 9. Под мотото „Да си доброволец, означава че ти пука!” на 05.12.2017 г. – ДЕН НА ДОБРОВОЛЕЦА – в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ младежите към Общински съвет по наркотични вещества, с ръководител Валентина Грудева, проведоха съвместно обучение с ученици от доброволческите клубове на ОУ „св. Кл. Охридски“ с ръководител София Калинова и СУ „Отец Паисий“ с ръководител Северина Вълчева.
 10. По случай ДЕНЯТ НА ДАРИТЕЛЯ – 6.12.2017 г. , децата от Клуб „Доброволци в действие“ подариха хубави дрешки на децата от ЦНСТ „Детска мечта“ , гр. Кърджали.
 11. В Регионална библиотека бе подредена изложба, която посетихме, посветена на 108 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров, която включва документи от фонда на библиотеката.
 12. ПРИКАЗНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО завладя ОУ „Св. Кл. Охридски” от 11 до 15 декември ! Малките ни писатели от 5, 6 и 7 клас посетиха Регионална библиотека и участваха в създаване на разказ, заедно с детската писателка Маргарита Павлова, под мотото „Да научим децата да бъдат толерантни и добри“. Разказът ще бъде публикуван на сайта на библиотеката. Доброволците се включиха в благотворителната кампания за събиране на детски книги на български език за бесарабските българи в Украйна. “ Написахме заедно един чудесен разказ, за което Ви благодаря, деца!”, каза на раздяла Маргарита Павлова. „Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.“
 13. Участие в КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР И КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО. Дядо Коледа се срещна лично с малчуганите и поднесе заслужени подаръци.
 14. Посещение с коледни подаръци в РЕДАКЦИЯТА НА „НОВ ЖИВОТ”.

Поздравления за всички деца, представили се чудесно в състезанието “ Аз рисувам“ и “ Аз, природата и света“!

Благодарим ви, че издигате престижа на училището!
Успех и в следващите състезания на всички участници !

Интерактивен урок по литература с 6 клас и г-жа Арабова

OУ „Свети Климент Охридски“ получи Сертификат за своето участие в Европейски ден на спорта. Четвърта поредна година участваме активно в ЕДСУ /European School Sport Day/ . Освен сертификат, училището получи награди за учениците, постери, тениски, значки, гривни, както и он-лайн достъп до ресурсите на платфомата: наръчници, презентации и други материали за организиране на бъдещи спортни празници.
Сдружение БГ „Бъди активен“ координира „Европейски ден на спорта в училище“. 370 учебни заведения от цялата страна, 74 000 ученици и 7 500 преподаватели и родители взеха участие в мероприятието.
За област Кърджали бяха отчетени 1313 участници, 80 учители, 4 училища, сред които ОУ „Климент Охридски“ .

Открит урок в ГЦО с г-жа Костова!

Уютно, децата от 5 и 6 клас си учат уроците и си пишат домашните, г-жа Таня Костова обяснява и се спира при всеки! Поздравления за добрата организация на целодневното обучение !

Учеическият съвет обявява конкурс между класовете за най-чиста и подредена стая! Приканваме всички класове и всички съученици да допринесат за запазване на чистотата в своите красиви класни стаи! Победителите ще бъдат наградени!

По предложение на ученическия съвет / предложено от шестокласниците и единодушно прието от всички/ започваме благотворителната акция за набавяне на средства за направа на актова зала в училище! Всеки, който е съпричастен към инициативата на децата може да ни подпомогне с парични средства или материали.

Ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“ раздаваха безплатни прегръдки по случай Световният ден на прегръдката! Те прегърнаха своите приятели, съученици и учители!

Психолозите изтъкват, че хората, които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорт и обич, а стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие, като винаги цитират Китайската мъдрост:

„Хората сме родени като ангелите – с едно крило. За да полетим трябва да се прегърнем“.

Гръцките богове, музи и култура оживяха в прекрасните презентации на петокласниците! Изненадата на деня- г-жа Георгиева, класен ръководител на 5 клас, ни разказа увлекателно историята на Александър Македонски и неговите завоевания!

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязаха международния Ден за безопасен интернет

В ОУ „Св. Кл. Охридски“ за 5-а поредна година отбеляза международния Ден за безопасен интернет. Главна тема на събитието бе различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. Бяха организирани презентации и дискусии в начален и прогимназиален курс.  Целта на тази инициатива е да се обединят институции и гражданско общество и да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда. За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Младите хора днес прекарват повече време в мрежата, отколкото когато и да било в миналото. Затова има спешна потребност да им помогнем да видят положителните аспекти на свързаността и да ги подкрепим да преодоляват отрицателните ефекти. Така и интернет, а и градът ни ще бъдат по-безопасно и хубаво място.

Много валентинки раздадоха днес Злати, Габи и Стефи по случай 14 февруари – Деня на влюбените, с пожелание за здраве, много любов и щастливи мигове. Специален постер за всички учители подариха 5 клас! После всички се веселихме на дискотека!

12.02 Петокласниците ни направиха една страхотна виртуална разходка из Великобритания. Все пак всички учим английски! Лондон, Манчестър, Уелс, Шотландия, Ирландия. Браво на Едис, Ивайло, Силвия, Елиф, Ралица, Съла, Софи, Барту

Кибертормоз.

Безопасно ли е интернет пространството и как можем да се защитим влизайки в него? На тези въпроси седмокласниците получиха отговори на 15.02 от инспектор Мирослав Хутев от специализирания сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП (Главна дирекция“Борба с организираната престъпност”).
Почти всеки ден се намират нови форми на подобни престъпления и един от основните проблеми, с които се сблъскват при децата е, че те се страхуват да споделят за тормоз от сексуални насилници.В CyberCrime.bg децата и техните родители, могат да получат полезна информация за безопасността си в интернет.
Инспектор Хутев даде и конкретни съвети на младите хора как да се предпазят в социалните мрежи.Интернет не е безопасно място и казаното по време на днешната среща с младежите от Кърджали само потвърди на 100 процента тази теза. Затова и може би многократно в рамките й прозвучаха думите „Помисли преди да публикуваш”.

15.02. Работата ни с родителите става все по-активна. След проведеното обучение на родители проведохме и поредната родителска среща, защото всичко започва от нас – големите. Добрите взаимоотношения между учител и родител допринасят много за успеха на детето в училище.

Изви се вито хоро насред училище през голямото междучасие. Колко усмивки, любов, красота и надежда внасят децата в сърцата ни!. Хубаво е те да имат прекрасно детство, да бъдат възпитани на добро и да носят в себе си усещането за красота . И да могат, разбира се, да запазят детското в себе си.

Г-н Георгиев и г-жа Костова – учители в ГЦО изработиха табло за Васил Левски!

Учениците от клуб „Доброволци в действие“ под ръководството на Ваня Иванова – художник-приложник се включиха в Работилница за мартеници по покана на РБ „Н.Й.ВАПЦАРОВ“ . В приятна и творческа творческа атмосфера, сред нашите добри приятели и заредени с ентусиасъм, сръчните ръце на децата сътвориха красиви мартеници. Идеята е, събраните на предстоящия благотворителен базар средства, да зарадват нуждаещ се от помощ и подкрепа човек! Защото мартеницата е символ на Здраве и Живот!

Състезание по „Лъвски скок“ в ОУ „Св. Кл. Охридски“

ОУ „Св. Кл. Охридски“ почете 145-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.Следвайки завета на Левски „Дела трябват, а не думи“ учениците и преподавателите в ОУ „Св. Кл. Охридски“  с много настроение и спортен хъс съживиха спомена за великия революционер като проведоха традиционното състезание по „лъвски“ скок.В надпреварата  участваха момчета и момичета от всички възрастови групи, от първи до четвърти клас. Най-добрите получиха бурни аплодисменти . Филм за делото на Васил Левски можеха да видят всички деца и родители във фоаето на школото. Табло, посветено на великия българин направиха преподавателите  Георгиев и Т. Костова – учители в ГЦО. През целия ден училището бе огласяно от български патриотични песни.

Победители:
1-2 клас – Мария и Ахмеджан от 2 клас и Недрие от 1 клас
3-4 клас – Валентин и Мерве от 4 клас и Мелис от 3 клас
5-7 клас – отборно 7 клас, индивидуално – Акиф, Атанас, Иван – 7 клас и София Остапенко – 5 клас!

Две претендентки за участие в Spelling Bee има ОУ „Св. Кл. Охридски“

ОУ „Св. Кл. Охридски“ вече има две претендентки за участие в регионалния кръг на Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Джейда Джеват от 6 клас се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 26 февруари. Джейда спелува правилно думата candy и победи Виолет Севова от 3 клас, която остана втора. И двете победителки имат право да участват на регионалното състезание, което ще се проведе на 24 март 2018 г.Гости на състезанието бяха Ънджин Ким – приятел на училището и Йоана Ташева-старши експерт по чужди езици в РУО, Кърджали.

http://ardanews.info/?p=123132

Гъбки бели и червени, като нашите деца засмени:)
Украсата е дело на г-жа Панайотова, г-жа Костова, г-н Георгиев, г-жа Кирякова,г-жа Назърова, г-жа Рюстем и децата от 5,6 и 7 клас!

Баба Марта малко закъсня, но не пропусна най-послушните деца от училище „Свети Климент Охридски“! Домакини на празника бяха подготвителна група и начален курс. Мартенички, щастливи лица, весело настроение, песни, танци и стихове съпътстваха прекрасния ден! Да уважат празника бяха дошли и много родители.
Баба Марта пристигна при децата с куп мартенички и със своите първи помощници Пижо и Пенда. Като изкусни актьори децата се вживяха в ролите на Врабчо, Катеричка, Зайо-Байо, които посрещнаха Марта. Първите пролетни цветя изпълниха своя нежен танц. Децата поздравиха с хубави пролетни песни. Баба Марта отправи и своите пожелания за здраве към всички в залата.
Директорката на училището, Маргарита, Тодорова, награди победителите- деца и родители- в конкурсите за най-автентична мартеничка и най-красива картичка. В училището се проведе и базар на мартеничката, приходите от който децата даряват за направата на сцена на талантите!

Снимка на Kliment Ohridski.

Изложба на картички за Баба Марта!

Базар на мартеницата!

Г-н Георгиев и г-жа Костова, преподаватели в ГЦО 5,6 и 7 клас ни поздравяват с това прекрасно мартенско табло!

Г-н Георгиев и г-жа Костова и с табло за 3 март! Поздравления!

Мултимедиен урок с 6 клас – Австралия и ОК

Поздравления за Йелиз, Джейда, Мерлин, Дурждан, Лариса, Седат, Георги и Софи. Някой от тях се престрашиха да говорят на английски,браво!

Традиционен осмомартенски кулинарен базар!

Сърдечни благодарности към нашите майки и баби за тяхната всеотдайност!
За обичта ви вечна и безкрайна,за грижата и мъката потайна,за вашите сърца добри.
Честит празник, мили жени!

Розови тениски, розови балони, много розови ръчички по стената на толерантността. Розовият цвят завладя нашето училище! А розовото носи позитивна енергия и добронамереност – лек за тормоза! Всички се хванаха за ръце, усмихваха се и играха заедно! Те призоваха за училище без насилие!


ОУ „Св. Кл. Охридски“ всяка година популяризира световния „Ден на Розовата фланелка”заедно с над 150 държави от всички континенти обединени в каузата за по-безопасна среда за децата и младите хора. Посланието, което училището отправя към всички подрастващи е да уважаваме и приобщаваме различните, да показваме непримиримост към тормоза в училище и да се борим с него заедно с родителите и учителите

 

Tворческа работил ница „Сътвори добро!“!

20 деца от 3, 5,6 и 7 клас, под ръководството на членове на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“, изработиха заедно неустоими картички, с които да изразят любов и отношение към пролетта! Акцията е благотворителна, в полза на болни деца. В уютната обстановка на класните стаи на разположение бяха красиви и качествени материали за изработка и декорация на картички. Жените помогнаха в усвояването на интересни и разширяващи възможностите техники и идеи за изработка на поздравителни и тематични картички.
Творческата работилница предизвиква сръчността, детското любопитство и възможности за творчески решения, развива концентрация и координация, фината моторика и естетическия усет.
Няма по-истински и личен жест от ръчно изрботения подарък и красива картичка с послание към него.

Открит урок с г-н Али в 1 клас- самоподготовка по математика!

Урокът на малчуганите премина в спокойна и делова атмосфера, макар да не липсваха и бурните положителни емоции, породени от
знанията на децата, които показаха пред своите гости. Учениците демонстрираха умения за изваждане и събиране, знания за термини, своята четивна техника и уменията си за четене с разбиране на съдържанието на текстова задача. Децата бяха много активни, съсредоточени и мотивирани.

Открит урок във 2 клас с г-жа Добрева!

С огромно вълнение учениците от 2 клас, с класен ръководител Елена Добрева и учител в ГЦО – Емилия Кирякова, очакваха своите гости на открития си урок по четене. Всички притаихме дъх когато гледахме презентацията за Елисавета Багряна , както и стиховете за родината и музиката на Л. Пипков.
На урока присъстваха ръководството на училището, колеги и родители. В края на часа, учениците се проявиха като артисти и пресъздадоха Баба зима, нежната пролет и щастливото дете!

Готов е кабинетът по музика, изцяло обновен – с ламинат и изрисуван лично от г-жа Георгиева. Ще се използва от всички класове в часовете по музика.

Отлично представяне на малките ни „англичани“ в състезанието „Аз общувам с Европа“, максимален брой точки 50 за Тундж, Мерве и Валентин от 4 клас, Суде, Мелис, Елиф от 3 клас и Берай, Селин, Мерве от 2 клас! Много добро представяне и на Фердун и Мелек от 3 клас, Мими, Мелек и Деян от 2 клас. Браво, деца!Само напред и нагоре!

Отлично представяне на охридци в областните олимпиади

Много радост, емоции и искрени пожелания от учители, родители и ученици получиха деца от 5 клас, които окупираха призови места в областните олимпиади . Участието на охридци през тази учебна година в проведените областни кръгове на олимпиадите е изключително успешно. Силвия  Георгиева се представи отлично по математика, география, история, астрономия и български език. Ралица Боюклиева, Съла Енвер,София Остапенко, Едис Шакир, Ивайло Иванов се представиха достойно по география и история. Радослава Веселинова от 7 клас се справи чудесно по биология. Поздравления за техните преподавателки – г-жа Георгиева, Арабова и Костова. Най-много деца  се класираха на олимпиадите по история и география. Г-жа Панайотова успява да накара децата да обичат нейните предмети и намира начин да запознае децата с мноогобразието на света и да предизвика у тях любопитство към него.

Снимка на Kliment Ohridski.

С много настроение в училище „Климент Охридски посрещнаха пролетта“

С пъстри костюми и цветни перуки, изрисувани светли лица, с искрящи очи и кацнал на устните смях… малки и големи ученици от училище „Климент Охридски“ в Кърджали посрещнаха пролетта с  много танци, музика, песни и вълнение. С много артистизъм и непосредственост и по  детски естествено децата се  забавляваха и разказаха кой ражда цветята. Публиката изживя едно приказно пътешествие с вечните и любими за тях Пипи Дългото чорапче, Пепеляшка, Спящата красавица, Баба ЯгаКапитан Америка, Батман. Дефилираха рицари, магьосници, знайни и незнайни герои. Журито връчи награди и грамоти за оригинални костюми на малки и големи, а  грамота за най-активно участие спечели 1 клас. Всички заедно се забавляваха, пяха и танцуваха.

 

Снимка на Kliment Ohridski.

Пролетен спортен празник-30.03.2018

Снимка на Kliment Ohridski.

На 16 април се отбелязва Денят на конституцията и празник на българските юристи.  5 клас, с класен ръководител, Павлина Георгиева посетиха Районен съд , Кърджали!

ОУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязва Седмица на гората – 2018 г. с акцията „Да засадим живот 14” под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. По идея на Община Кърджали в лицето на зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова и директорът на ДЛС „Женда” инж. Николай Янчев. и със съдействието на НТС и ДЛС Женда малки доброволци от 6 клас засадиха единадесет нови фиданки в парк „Арпезос Север” . 50 деца от школото научиха много за гората от лектор Теодора Петкова!

Снимка на Kliment Ohridski.

Нашите малки доброволци посетиха невероятно красивата природа на ДЪРЖАВНО ЛОВНО СТОПАНСТВО „ЖЕНДА” – ЦАРСТВОТО НА МУФЛОНА!

Снимка на Kliment Ohridski.

Второкласници от ОУ“ Св. Климент Охридски“ почистиха двора на Дома за възрастни хора

Снимка на Kliment Ohridski.

Настъпването на пролетта носи нови положителни емоции за потребителите на социалната услуга. По повод на Деня на Земята и Денят на солидарността между поколенията в Дома за стари хора към ОС на БЧК – Кърджали се проведе пролетно почистване.
Да помогнат на възрастните хора дойдоха възпитаниците от 2 клас към ОУ „ Св.Климент Охридски” – Кърджали. Трудолюбивите деца с усмивка и много желание ентусиазирано почистиха голяма част от двора на институцията и подготвиха местата за предстоящото засаждане на цветя.Ръководството и потребителите от Дом за стари хора искрено благодарят на малките деца и техните ръководители за оказаната помощ и проявеното уважение.

http://www.novjivot.info/2018/04/13/%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%83-%D1%81%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81/

Ученици-доброволци облагородиха квартала на училището си

Снимка на Kliment Ohridski.

Ученици от доброволчески клуб “Доброволци в действие” към ОУ „Св.Климент Охридски“ в Кърджали, заедно със своите съученици и учители почистиха своето училище, кварталната детска площадка, Старчески дом и Дом „Надежда“, посяха дръвчета и цветя в предния двор на училището и билки и растения в Био-градинка Кърджали. Включиха се всички деца, както и доброволци родители и съкварталци.

Снимка на Kliment Ohridski.

Инициативата на младежите е по повод Месец на Земята и “Ден на добрите дела” (Good Deeds Day) – глобален празник, който обединява милиони хора от повече от 100 държави в инициативи в полза на планетата. От 2007 г. насам, хора от хиляди общности, организации и бизнес компании носят положителна промяна чрез доброволчество.

Снимка на Kliment Ohridski.

Младежите от клуб “Доброволци в действие” са част от мрежата младежки доброволчески клубове, подкрепяни от най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes, която от 2012 г. до днес е свързала над 1500 доброволчески каузи с повече от 44000 души, които искат да даряват времето и уменията си.

„Вече сме грамотни” – хвалят се първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“. 

Снимка на Kliment Ohridski.

Празникът на буквите „Вече сме грамотни” остави силни емоции и палитра от незабравими мигове у първокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“. 

Забавните игри с букви, срички, думи, изречения и текст бяха предизвикателство за ума, а изненадата – среща със злата вещица, заключила буквите и добрата фея, която помогна на децата да решат три загадки и да отключат азбуката. Първокласниците плениха публиката с ентусиазъм и знания. Малките ученици убедиха всички, че наистина са грамотни. Затова и бяха наградени с книжки и лакомства. Директорът Маргарита Тодорова благодари на учителите Десислава Станева и Али Ибрахим, че така добре са се справили с обучението на децата, а на тях пожела никога да не ги оставя любовта към буквите и четенето.

И тази година учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски “ се включиха в дейностите, които Община Кърджали организира по повод на Деня на Земята. От 13 до 20 април почистиха двора на училището и района около него, Старчески дом, Дом „Надежда“, кварталните градинки. Седмокласничките, под ръководството на Таня Костова и Емиля Кирякова, представиха красива аранжировка на Празника на цветята, който се проведе пред театъра. Беше представен и постер под надслов „Световен ден на Земята“. В колоездачната обиколка на града за популяризиране на екотранспорта се включиха много ученици. В състезанието за майсторско управление на велосипед Иван Петков във възрастова група до осми клас се класира на трето място!

Снимка на Kliment Ohridski.

19 април! Нашата гордост! Златен медал за нашите футболисти Акиф, Христо и Иван от 7 клас на игрите на Спешъл Олимпикс България по футбол в Хасково. Участниците бяха разпределени в 7 смесени отбора по футбол като в тях са деца със специални образователни потребности и партньори. Готви се съставът на българската делегация, която ще участва в Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби догодина

Снимка на Kliment Ohridski.

Участие в най-големия междуучилищен футболен турнир в страна „Купата на Coca-Cola” в Кърджали. 

Тази година надпреварата в десетте региона, част от първенството бе бъде оспорвана – над 340 училища  спориха за най-желания футболен трофей.

На 20, 21 и 22 април в Златоград се проведе среща и обучение на тема „Овладяване на класната стая и креативното мислене“ на учители от ОУ „ Св. Климент Охридски“, ОУ „П. К. Яворов“, гр.Кърджали и ОУ „Васил Левски“, гр.Бургас по проект „Училището като център в общността“. Срещата бе организирана от Мария Иванова, модератор от сдружение „Верният настойник“ – Бургас и Росица Средкова, модератор от „СИР – Кърджали решава“ – Кърджали.  В рамките на срещата, колегите от Бургас споделиха опита от работата си като иновативно училище. Проведе се интересна дискусия по проблемите в образованието.

Снимка на Rositsa Sredkova.

   Охридци посветиха седмица на здравето

Снимка на Kliment Ohridski.

Седмицата в ОУ „Св. Кл. Охридски“ с презентация и беседа за здравето и вредните навици се проведе на 24.04 в начален етап и прогимназиален етап с лектор – Рени – представител на РИОКОЗ. Децата изгледаха филмът „Солта на живота“ и дискутираха здравословния начин на живот!

Снимка на Kliment Ohridski.

Учениците посетиха Дома на здравето, където се проведе лекция и демонстрация на стъклената жена.

Tемата за чудесните постери на децата от всички класове бе “ Бабини рецепти“.

Второкласниците си спретнаха страхотен пикник в Био-градинка Кърджали с домашната лютеница на баба.

Снимка на Kliment Ohridski.

Учениците ни растат здрави и жизнени, усвояват общочовешки ценности и добродетели, култура на поведение.

Много емоционална викторина с учениците от начален курс проведе госпожа Нели Белева. Госпожа Диана Соколова, представител на ТО на НТС, следеше за всеки верен отговор и зарадва децата с подаръци- пасти и четки за зъби. Децата обогатиха познанията си за плодовете и зеленчуците и решаваха кръстословици с гатанки.

Снимка на Kliment Ohridski.

В училище цари атмосфера на добронамереност и толерантност, уважение към личността на детето. Училището е включено в Националната мрежа „Училища,утвърждаващи здраве“ 1993 година!

По повод 29 април – Деня на солидарността между поколенията и във връзка със седмицата на здравето децата от 2 и 4 клас посетиха Дом за стари хора, поздравиха ги с песни, стихчета и гатанки и споделиха с баби и дядовци натрупаните знания са здравословното хранене. Баба Кирилка забавлява децата с гатанки, баба Златка разказа рецепта за сърми и мусака. Всички, малки и големи, се включиха в обсъждането на рецептите и даването на съвети, гатанки. Беше забавно и на възрастните и на децата!

Снимка на Kliment Ohridski.

Да научим детето си да вярва в себе си и в живота, че хората едни без други не могат и трябва да си помагат, а трудностите се преодоляват и от всяка ситуация има поне два изхода, важното е да ги търсим и да вярваме в тях. Това е верният начин на възпитание и създаване на правилно оптимистично мислене у детето, което ще му помогне в бъдеще да успее в живота.

На 30 април  се състоя фестивал „Празник на здравето“ с драматизации, игри и викторини, много танци, спортни игри, аеробика! Хигиена, здравословно хранене и спорт- та нали сме училище, утвърждавашо здраве! Имахме много гости, беше забавно и интересно на всички. Децата получиха и много награди!

Ще минат сто години и няма да има никакво значение колко пари съм имал,каква кола съм карал или в каква къща съм живял. Но светът може да стане различен,защото съм бил важен в живота на едно дете

Защита при бедствия и аварии -3 място!

Престижното 3 място зае отборът ни в състав Акиф, Радина, Радослава и Деница от 7 клас и Наско от 6 клас! Ръководител – г-н Георги Георгиев!Международен ден на жертвите на радиационни аварии и бедствия 26-ти Април 1986 г Чернобилската атомна електроцентрала – сърцето на ядрената енергетика в Украйна – се е превърнал в символ на най-големята в историята на човечеството техногенна катастрофа.

Снимка на Kliment Ohridski.

Мултимедиен урок – Япония, Китай, Корея!

Вълнуващо, екзотично пътешествие из Китай, Корея и Япония ни спретнаха шестокласниците Джейда, Йелиз, Лариса, Габриела, Нури, Поздравления!

Снимка на Kliment Ohridski.

 

Отборът ни футбол участва в зоналния областен етап за купата на Coca Cola. Поздравления за нашите момчета. Продължавайте да тренирате и да успявате и да издигате авторитета и престижа на училището!
160 участници се включиха във футболната надпревара. На игрището в парк „Арпезос-Север” се състезаваха 16 тима за ученици на възраст 12-14 г. Футболната надпревара от „Купата на Coca-Cola 2018”, зона “Кърджали” се провежда за втора поредна година в Кърджали и градът отново стана арена на вълнуваща футболна надпревара. Партньори на инициативата са Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и община Кърджали.

Снимка на Kliment Ohridski.

На 20, 21 и 22 април в Златоград се проведе среща и обучение на тема „Овладяване на класната стая и креативното мислене“ на учители от ОУ „ Св. Климент Охридски“, ОУ „П. К. Яворов“, гр.Кърджали и ОУ „Васил Левски“, гр.Бургас по проект „Училището като център в общността“. Срещата бе организирана от Мария Иванова, модератор от сдружение „Верният настойник“ – Бургас и Росица Средкова, модератор от „СИР – Кърджали решава“ – Кърджали.  В рамките на срещата, колегите от Бургас споделиха опита от работата си като иновативно училище. Проведе се интересна дискусия по проблемите в образованието.

Охридци посветиха седмица на здравето!

Снимка на Kliment Ohridski.

 Седмицата в ОУ „Св. Кл. Охридски“ с презентация и беседа за здравето и вредните навици се проведе на 24.04 в начален етап и прогимназиален етап с лектор – Рени – представител на РИОКОЗ. Децата изгледаха филмът „Солта на живота“ и дискутираха здравословния начин на живот!

Учениците посетиха Дома на здравето, където се проведе лекция и демонстрация на стъклената жена.

Tемата за чудесните постери на децата от всички класове бе “ Бабини рецепти“.

Второкласниците си спретнаха страхотен пикник в Био-градинка Кърджали с домашната лютеница на баба.

Учениците ни растат здрави и жизнени, усвояват общочовешки ценности и добродетели, култура на поведение.

Много емоционална викторина с учениците от начален курс проведе госпожа Нели Белева. Госпожа Диана Соколова, представител на ТО на НТС, следеше за всеки верен отговор и зарадва децата с подаръци- пасти и четки за зъби. Децата обогатиха познанията си за плодовете и зеленчуците и решаваха кръстословици с гатанки.

В училище цари атмосфера на добронамереност и толерантност, уважение към личността на детето. Училището е включено в Националната мрежа „Училища,утвърждаващи здраве“ 1993 година!

По повод 29 април – Деня на солидарността между поколенията и във връзка със седмицата на здравето децата от 2 и 4 клас посетиха Дом за стари хора, поздравиха ги с песни, стихчета и гатанки и споделиха с баби и дядовци натрупаните знания са здравословното хранене. Баба Кирилка забавлява децата с гатанки, баба Златка разказа рецепта за сърми и мусака. Всички, малки и големи, се включиха в обсъждането на рецептите и даването на съвети, гатанки. Беше забавно и на възрастните и на децата!

Снимка на Kliment Ohridski.

Да научим детето си да вярва в себе си и в живота, че хората едни без други не могат и трябва да си помагат, а трудностите се преодоляват и от всяка ситуация има поне два изхода, важното е да ги търсим и да вярваме в тях. Това е верният начин на възпитание и създаване на правилно оптимистично мислене у детето, което ще му помогне в бъдеще да успее в живота.

Празник на здравето организираха учениците от СУ „Климент Охридски“

Снимка на Kliment Ohridski.

Празник на здравето огласи днес „Зеленият оазис“ на квартал Студен кладенец – ОУ „Св. Кл. Охридски“. Малките сладури бяха приготвили специална програма със Здравко и Здравка и Витаминчетата. Имаше песни, стихчета, игри и викторини, много танци, спортни игри, аеробика.

Учениците от ПГ и първи клас говориха за принципите на хигиената, отбори от 2,3 и 4 клас се състезаваха да правят здравословни постери и майсториха вкусни сандвичи, които след това с удоволствие споделиха с всички ученици и гости. Момичетата от горен курс играха зумба, а момчетата баскетбол и тенис на маса!.За всички деца бяха осигурени безплатни вода, айран, сирене, кашкавал! Гости на празника бяха заместник областния управител Севда Камбурова и Вилдан Сефер от областна администрация, Директорът на РЗИ Д-р Виктор Кирчев, много други гости, родители и приятели на училището.         http://ardanews.info/?p=125297

Мултимедиен урок – Япония, Китай, Корея!

Вълнуващо, екзотично пътешествие из Китай, Корея и Япония ни спретнаха шестокласниците Джейда, Йелиз, Лариса, Габриела, Нури, Поздравления!

Ден на самоуправлението в ОУ „ Св.Кл.Охридски“

Снимка на Kliment Ohridski.

В Деня на самоуправлението учениците от ОУ „ Св. Кл. Охридски“ поеха ролята на учители, директор и заместник директор. Директор на училището бе Джейда Джеват, заместник-директор – Йелиз Ахмед, ръководител на компютърен кабинет – Атанас Дойчев. Учениците споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

Ученическият съвет се включи в тазгодишното издание на конкурса „Промяната – това сме ние“ и достойно представи училището. Събитието се състоя в Център за подготовка на ученици за олимпиади. Научихме нови неща, създадохме запознанства и се забавлявахме. Нашият екип: Радослава Йорданова, Златина Белева, Стафания Петкова, Петя Белева и Ваня Панайотова. Вече две години нашето училище е част от общностната мрежа на 33 училища, работещи по проект „Училището като център в общността“ към НМД.

Снимка на Kliment Ohridski.

Под мотото „Розите на България” ОУ „Св, Климент Охридски“ заедно с хиляди наши сънародници в над 25 държави по света играха българско хоро, за да отбележат 11 май – празника на Светите братя Кирил и Методий под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра за българска народна музика на националното радио, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор „Космически гласове“ .

Снимка на Kliment Ohridski.

Движението – това е здраве“

Забавни игри, зумба танци и народни хора !Под мотото „Движението – това е здраве“ Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира разходка до Астрономическата обсерватория „Славей Златев“. Тя е част от инициативите на инспекцията за Световния ден, посветен на ползата от двигателната активност.

Снимка на Kliment Ohridski.

На 18.05.2018 г. се проведе публична изява на групата за обучителни затруднения по български език и литература „Пиша и говоря правилно““, по проект „ Твоят час“ с учениците от 2 и 3 клас. Учениците участваха в „Маратон на четенето“, включиха се в играта „Познай от коя приказка е илюстрацията“ и „Познавате ли героите от приказките“. Демонстрираха добра четивна техника и знания и умения по четене. Децата получиха и награди и грамоти за успешно завършване на проекта. Директорът Маргарита Тодорова поздрави групата за активната работа през годината и ефективно изпълнените задачите по проекта „Твоят час“.

32853649_1708865999167004_215317576815738880_n

Третокласниците на г-жа Назърова и г-жа Айлин и много майки посетиха природонаучния музей, Стария град и се разходиха из Пловдив .

32804560_1706834946036776_1554446027036033024_n

По инициатива на РЗИ -Кърджали учениците от втори и трети клас при ОУ,,Св.Климент Охридски,, проведоха състезание по Народна топка. И двата отбора дадоха всичко от себе си и получиха много награди!

Открит урок по футбол се проведе в Кърджали днес на стадион „Горубсо арена“ – Мини шампионска лига. В група Б първото място си оспорваха ОУ „Свети Климент Охридски”, СУ „П.Р.Славейков”-2 и СУ ”Владимир Димитров-Майстора”.

33232476_1711095118944092_5269929845764128768_n

Върви, народе възродени” огласи ОУ “Св. Климент Охридски”

33522848_1714576735262597_5391339714999484416_n

В деня на най-съкровения български празник – 24 май, си пожелаваme здраве, мъдрост, доброта и търпение!

Учениците от ОУ “Св. Климент Охридски” изпълниха песни и стихове в прослава на славянската писменост. 

33248071_1714561145264156_5327933718399025152_n

За нас, българите 24 май означава национална идентичност и много гордост и чест, каза в приветствието си директорът на училището Маргарита Тодорова.

33232566_1714557601931177_7444214897145020416_n

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий бяха наградени изявени ученици и връчени поздравителни адреси към техните родители.

33362081_1714573365262934_145815509793767424_n

Ученик на годината е Калоян Георгиев, учители на годината – Ваня Панайотова, Янко Мандаджиев, Елена Добрева, Деси Станева.

33524981_1714578921929045_5978471176110866432_n

Наградени от кмета на общината са – Валентин Гуглев и Радослава Веселинова.

33516575_1715577375162533_1691818451464617984_n

Г-жа София Калинова с награда  от областния управител Никола Чанев за вдъхновяващ и иновативен учител!

33472156_1715578445162426_7670692766090788864_n

 Джейда Джеват с награда  от областния управител Никола Чанев за изявен ученик!

33139043_1712683982118539_7439861874776080384_n

29 май. По повод началото на лятната ваканция на децата, инспектор г-жа Красимира Бакърджиева и други представители на реда представиха презентация на тема „ЖП релсите не са място за игра и снимки“, и проведоха беседа с децата.

31 май. Синдикални членове на КНСБ бяха гости на Кръгла маса и обучение „Новите рискове за деца в интернет и как да ги предотвратяваме“. Форумът бе организиран от Националния център за безопасен интернет, чиито координатор Георги Апостолов, бе бъде лектор, а модератор – вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. На кръглата маса деца и възрастни разбраха кои са основните заплахи, които дебнат децата ни в Мрежата. Паралелно с форума имаше и съпровождащо събитие, свързано с темата за безопасността в интернет „Клиника д-р Ах ЗАБИ” – специален пункт, на който специалисти проверяваха дали са защитени телефоните на децата и лепяха зелени и червени стикери, според защитата на техните телефони.

На 01 юни, по случай Деня на детето,  MOVE Week за 4 път  влезе в  двора на ОУ “Св. Кл. Охридски“- гр. Кърджали, където се проведе общоучилищен спортен празник „Охридци- активни в спорта“, организиран от г-н Янко Мандаджиев, учител по физическо възпитание и спорт.  Най-малките ученици до 4 клас участваха в щафетни игри и турнир по народна топка, а 5, 6 и 7 клас  се състезаваха  в атлетически игри и турнир по футбол и волейбол.  Седмицата на физическа активност и спорт е мащабен празник на физическата активност.  МOVE Week е един от основните елементи на кампанията NowWeMOVE.

34091891_1722530594467211_4986422902845865984_n

На 1.06.2018 г. се проведе заключителното занятие на групата „Математиката е лесна и интересна”. Гости на изявата бяха родители, учители и ученици. Учениците показах какво са научили в клуба по математика за ученици със затруднения. Те решаваха работни листове със задачи, в които да откриват причинно-следствени връзки, да могат да се ориентират в пространството. Имаше и занимателни игри – Дартс и такива, които развиват логическото мислене – игра на шах, «Не се сърди човече» и др. Те с удоволствие показаха наученото пред своите съученици и родители. Участниците в групата споделиха за своите успехи по математика. Като награда за положените усилия и постигнатите добри резултати участниците в групата получиха грамоти.
34300152_1722546104465660_1282222087758413824_n

Последнa изявa за годината по проект „Твоят час“ на група за обучитени трудности по български език  –  „Обичам те, родна реч“ с ръководител Камелия Арабова на 4 юни.

34054232_1722541184466152_6996504332229148672_n

Всички клубове посетиха прожекции в кино Роял и се забавляваха. Клубовете представиха и своите презентации за извършената през годината работа.

34560809_1727734190613518_7784764374463283200_n

От 5 до 7 юни почти всички деца от прогимназиален курс участваха в ежегодната “тийм билдинг“ екскурзия с класните си ръководители и родители. Децата посетиха Несебър, Созопол и Бургас и всички забележителности по пътя. Всяко пътуване има своите приключения. След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили. Затова вдигнете платната, отплавайте . Изследвайте. Мечтайте. Откривайте

Спечелен проект за 350 лв. от г-жа Панайотова и г-жа Белева по проект „Училището като център на общността“.

35051896_1735504979836439_7789749066262380544_n

13 юни. В ОУ „Св.Климент Охридски” се проведе представителна изява на учениците от 5, 6 и 7 клас, участващи в извънкласните дейности „Млад екскурзовод“ и „Доброволци в действие“ по проект „Твоят час“. Младите екскурзоводи представиха пред своите съученици и учители презентации за екологичен туризъм – национални паркове, екопътеки и други прелести на България и родния край. Децата показаха интерес към природата на България и съпричастност към опазването й, получиха грамоти и аплодисменти. Ръководител на извънкласната дейност е госпожа Ваня Панайотова. Доброволците ни представиха всички мисии, в които се включихме през изминалата година и г-жа Калинова ги прегърна от сърце и им благодари за инициативността и всеотдайността, с които се включихa във всички доброволчески дейности.

Обучение на Always „Увереност и пубертет“

Наближавайки пълнолетие и поглеждайки назад във времето, много момичета разбират, че моментите, когато са се борили с несполуки, са ги направили по-силни. Всъщност трите най-важни неща, които печелят, когато преминат през неуспеха, са повече знание, сила и увереност. Затова е важно за обществото да окуражава момичетата да продължат напред, дори когато не успяват веднага.
35144029_1733840033336267_7196301327461253120_n

„Имаш избор – свободен или зависим“ – Конкурс

Призови места за Сибел, Ахмеджан и Есма от 2 клас в конкурс за рисунка на тема „Имаш избор – свободен или зависим“ – организатор: Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали
35265095_1733831076670496_8642855607063281664_n

14 юни. Изпращане на випуск 2018! Бал на седмокласниците. Танци, песни, тоалети, усмивки, сълзи и напред към още успехи!

35328247_1737767486276855_4703439099829157888_n

15 юни. Тържестено закриване на учебната година! Онова, което искахме основно е да ги научим да опознаят себе си, да знаят, че най-трудно е да разбереш кой си и какви творчески сили, умения и таланти криеш в себе си! Всеки е една вселена и дано са разбрали богатството, което носят в сърцата си! УСПЕХ! Очаквана ваканция! Най-силно е вълнението на седмокласниците. Последен ден в училище, раздяла с приятели, със съученици, с любимите учители. Празничност лъха от усмивките, с които подаряваме цветя на учителите с благодарност за всичко, на което са ни научили, за всичко, което са ни дали като пример, като житейски уроци, като знания. Тържеството започва с изнасяне на знамето. Директорката Маргарита Тодорова ни поздравява с успешното завършване на учебната година и връчва свидетелствата. Следва сценка на седмокласниците, които ни приветстват с приключването на учебната година. Пред нас е лято, ваканция, безгрижни игри- повод за радост и много усмивки. Довиждане училище любимо, на есен ще се видим пак!

35414684_1737850126268591_6268954017796194304_n

7 а клас! Класен ръководител – гжа Камелия Арабова!

Училище, със тебе се разделяме…
Дойдохме преди време неуверени…
Но вече сме пораснали деца…
Без нас навярно тъжни ще са стаите…
Растяхме – сред уроци и игри.
Лудеехме, споделяхме си тайните…
И станахме приятели добри…
С мечти, цветя, със радост и с тъга…
Пред нас блещука лятото божествено…
И ние ще блестим като слънца

Последен звънец за випуск 2018 на ОУ „Св. Климент Охридски“

35357198_1737845936269010_3311198581515354112_n

15 юни бе един изключително специален ден за Випуск 2018 на СУ „Св. Климент Охридски“. Последният училищен звънец беляза края на учебната години и началото на ваканцията за всички деца. Празничната програма започна с ритуал по предаване знамето на училището. В своята реч по случай изпращането директорът г-жа Тодорова пожела на седмокласниците успех и попътен вятър в техните бъдещи начинания.Всички отличници получиха грамоти и флаш-карти за отличен успех. Скечове,  танци, прощаване с учителите направиха деня наистина незабравим. Седмокласниците поднесоха цветя на своите преподаватели с благодарност за отдадеността им през годините и оставиха своята следа в училище

35267632_1737751106278493_4966110976005898240_n

Реклами
%d блогъра харесват това: