ОУ "Св.Климент Охридски" – Кърджали

Начало » Дейности 2016 -2017

Дейности 2016 -2017

Реклами

dsc04587

Откриване на новата 2016-2017 учебна година  – 15.09.2016 година

Да влезеш със приятелите в клас. Най-хубавият път на този свят е онзи път,по който крачиш ти, през твоя слънчев и приветлив град, за да отвориш школските врати. Най-верните другари на света са тези, сред които ти вървиш, с които радостна е песента, мечтите си и хляба да делиш! Най-хубавото чувство е това, Да срещаш другите с усмивка и със радост да ги поздравиш!

Скъпи родители, благодарим Ви, че поверихте децата си на нас.Повярвайте ни – ще ги пазим и ще бдим над тях. Ще ги обичаме и ще ги учим, защото това е нашето призвание.

18 първокласникa днес с вълнение и притеснение престъпиха прага на новото си училище – ОУ „Св. Кл. Охридски”. По традиция преди това те преминаха през цветната шестица, а директорът на учебното заведение Маргарита Тодорова им пожела незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще бъдат заедно. Тържеството в учебното заведение започна точно в девет часа. Негови гости бяха Елена Златанова, представителка на областна администрация и областният управител Илия Илиев, Г-жа Ширин Сюлеман – предтсавител на  Община Кърджали, г-жа Нели Арнаудова –представител на  КНСБ и др. Всички те поздравиха ученици, учители и родители по случай новата учебна година. Тържеството по случай първият учебен ден  продължи с програма от 2, 3 и 4 клас. Започваме новата учебна година с 8 паралелки и подготвителна група, 15 преподавателя, с боядисана фасада отвън, с боядисани 1 и 2 етаж, боядисани стаи, всички оборудвани по европейските стандарти-светли и уютни, тоалетни за най-малките с топла вода и течен сапун.

Празник и нова детска площадка в двора на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали

На 15 септември малчуганите от подготвителен и първи клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ за пръв път прекрачиха прага на нашето училище. Приветстваха ги учениците от началния курс. Танцьорите  от 2 клас осветлиха празника с духа на българската фолклорна традиция. Със стихотворения, песни и танци децата от 1, 3 и 4 клас поздравиха съученици, гости и учители. Големите каки и батковци предадоха Ключа на знанието на първокласниците, символично отключвайки за тях пътя на знанието. Приветствие отправи директорката Маргарита Тодорова, която пожела на децата да бъдат упорити и ученолюбиви. Под звуците на химна на България бе издигнат българския флаг пред входа на училището. Приветствия отправиха кметът на града инж. Хасан Азис и областният управител Илия Илиев, които пожелават в поздравителния си адрес здраве, повече радостни преживявания и много нови постижения в учебната работа на учители и ученици. След като удари тържествения първи учебен звънец, учениците преминаха под Книгата на знанието и се запътиха към класните стаи, от които започва пътят им в света на познанието.

Училище „Св. Климент Охридски“ започва новата учебна година с единствена в града училищна детска площадка, нов сайт, 3 нови проекта: „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от прогимназиален етап”; „GROWING GREEN“ в партньорство с Испания, Италия, Турция, Румъния, Чехия, Франция и  „Обичам природата – и аз участвам“.Специално ще бъде обзаведена стая за занимания по интереси, която ще създаде условия за обогатяване на творческите изяви на учениците, както и зелена класна стая в двора на училището.

Изцяло обновени, красиво боядисани и уютни са всички стаи на 1 и 2 етаж, с нови секции, ламиниран паркет, бели дъски, пердета, цветя, компютър. Започва ремонт на тоалетните и улуците, както и на 3-ия и 40-ия етаж

Нека е успешна Новата учебна година!

Нека учениците да получават знания и добри оценки, а учителите да работят с желание! Нека са щастливи децата в училище сред своите връстници и приятели! На добър час и през новата учебна година.

ОУ „Св. Кл. Охридски“ пожелава новата учебна 2016/2017 година да бъде успешна за всички  – ученици, родители, учители!

Огромни благодарности на нашите колеги Георги Георгиев и Али Ибрахим , които доброволно боядисаха патриотично всички витрини в коридора!

14484796_1120902114630065_2726714888875607710_n


Училище „Св. Климент Охридски“ и НЕА ГЕРМАНИКА започват новата учебна година с общ проект за ранно чуждоезиково обучение. Обучението ще се провежда от преподаватели от НЕА ГЕРМАНИКА с богат професионален опит в преподаването на чужди езици. Използваните от тях методи на обучение се основават на комуникацията във всичките й разновидности. Целта е да се развият способностите за слушане, говорене, четене и писане според критерия на Европейската езикова рамка. Специално за тази цел са разработени специализирани учебни програми, съобразени със специфичните нужди на обучаващите се с оглед на тематиката, езиковото ниво и необходимата интензивност на обучение, възрастовата специфика при работата с деца. Самото обучение ще се провежда в компютърни кабинети, специално оборудвани за целта с мултимедийни средства и компютър за всеки обучаем, което ще позволи широко използване на най-съвременните аудио-визуални и мултимедийни средства, както и интерактивни учебници и други пособия.

nea-vinil1


ОУ‘ Св. Кл. Охридски“ започва новата учебна година с нов сайт , който е създаден с активната подкрепа на ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР НЕА ГЕРМАНИКА. От новата учебна година ще се провежда ранно чуждоезиково обучение на деца, както от самото училище така и такива, които не учат там.

https://klimentohridski.eu/


ОУ‘ Св. Кл. Охридски“ започва новата учебна година с 2 нови екологични проекта.

E-twinning проект „GROWING GREEN“в партньорство с Испания, Италия, Турция, Румъния, Чехия, Франция .

images


Проект „Обичам природата – и аз участвам“.

nacionalni_bg


Училището ще придобие още по привлекателен вид, ще стане още по-зелено. Предстои изграждане на нови цветни лехи, скален кът, алея на здравето със спортни уреди и класна стая на открито.

14440687_1385065574857414_5988231208297666030_n

На 26 септември, държавите от Европейския съюз отбелязват Деня на европейските езици. Инициативата се празнува от 12 години и по традиция се отбелязва и в ОУ“Св. Кл. Охридски“ в Кърджали.

http://www.novjivot.info/2016/09/26/70420/


Мултимедийни презентации в 5 и 6 клас изнесе София Калинова – преподавател по английски език. Учениците научиха малко граматика и как се казва „Харесвам те“ и „Обичам те“ на някои официални езици на ЕС

На 30.09.2016г. ОУ“Св. Кл. Охридски“ отбеляза ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ!

14485007_1123811684339108_8329921098220015286_n

Учениците от ОУ“Св. Кл. Охридски“  се присъединиха към хиляди други младежи от цяла България, взимайки участие в широк спектър от спортове и активности за да отпразнуват Еwропейския Ден на Спорта в Училище.

ОУ “Св. Климент Охридски“ за трета поредна година взема участие в Европейски ден на спорта в училище –European School Sport Day /ЕДСУ/. За най-малките ученици от 2 до 4 клас бяха организирани щафетни игри и турнир по народна топка, а 5, 6, 7 и 8 клас участваха в атлетически игри и турнир по футбол и волейбол.

Европейският ден на спорта в училище е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови начини за физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за “принадлежност към училището” на всеки участник.

Европейски ден на спора в училище /ЕДСУ/ в България се координира от сдружение „BG Бъди активен“. ЕДСУ е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването.

http://www.novjivot.info/2016/09/30/70969/


14695497_1132762800110663_6316576879168017625_n

Основно Училищев.Климент Охридски’ се включи в на поход-поклонение „По стъпките на българската армия” на 8 и 9 октомври. Събитието е включено в Националния календар на честванията по повод 100 години от Първата световна война. Организира се от инициативен комитет, председателстван от областния управител Илия Илиев, с подкрепата на Министерството на отбраната  и се провежда за четвърти пореден път. Девет ученически туристически се включиха в похода. Колоната води полк. Лалов от Министерството на отбраната. В събота участниците положиха венци на признателност и изнесоха тържествена програма пред паметниците на загиналите фронтоваци в село Шумнатица и в Крумовград. В заключителната част пред Паметника на Освободителите в Кърджали децата с признателност поднесoха цветя и се поклониха пред подвига на загиналите герои. Ръководители на групата на училишето бяха г-н Янко Мандаджиев и г-жа Камелия Арабова с ученици от 5,6, 7 и 8 клас клас!


pizap-com14763743653902

Седмица на четенето завладя ОУ „Свети Климент Охридски” в Кърджали

От 10 до 14 октомври ОУ „ Свети Климент Охридски” в Кърджали  за втора поредна година се включи в Националната седмица на четенето, инициирана от МОН за насърчаване и повишаване на грамотността. В проявата, организирана от ръководството и преподавателите, активно участваха всички ученици от първи до осми клас.

На 11 октомври Десислава Станева представи презентация на тема  „История на книгата“ , а четвъртокласниците показаха комикси на книги, изработени от самите тях.

Подредена бе и изложба на ученически тетрадки – „Пиша  най-красиво“.Излезе и първият брой за годината на вестник „Междучасие“с активното участие на малките репортери от 5 клас. Най-активни бяха малките ученици, които се надпреварваха на 13 октомври в маратон по четене.

Много емоции предизвика маратонът по четене в 5-8 клас „Най-добър четец и най-добър рецитатор“. Учениците се включиха в среща-разговор на тема „Четенето е най – доброто учение“ с поетесата Лили Делигиева. Осмокласниците споделиха какви книги обичат да четат. Всички осъзнават, че трябва да отделят повече време на четенето, защото ако престанат да четат, те ще престанат да мислят и да се развиват.

„Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители“.

http://www.novjivot.info/2016/10/14/72825/


timetomove610

ОУ „Св. Кл. Охридски“ за трета поредна година участва в европейската инициатива „Time to Move“ 2016. Инициативата “Time to Move”/”Време за движение” е част от мащабна кампания, организирана от Евродеск България, която за  3 път се осъществи на територията на гр. Кърджали и в която се включиха деца и младежи от 3 училища – ОУ „Св. Кл. Охридски“, СУ „Отец Паисии“ и СУ „Вл. Д. Майстора“. Основната  цел на кампанията е да се предостави  допълнителна информация на младите хора за възможността им да пътуват и се включат в обучения, събития, пътуване и работа, или като доброволци в чужбина и в България. Сдружение „Устойчиво развитие” в партньорство с Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров“, използва благоприятната възможност да информира младежите за работата на Евродеск точката в гр. Кърджали.

Беше организиран и проведен конкурс за детско творчество на тема „Time to Move”/”Време за движение”. Всички творби бяха изложени в СУ „Владимир Димитров – Майстора” гр. Кърджали.  

В Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров“ се проведе състезание-викторина „Time to Move”/”Време за движение”, в които участваха 5 отбора, съставени от деца от различни училища. Викторината се състоеше от въпроси от областта на географията – известни забележителности (културни, архитектурни, природни и др. в Европа и България).  

dsc_0094

Много интересно за децата бе посещението на генералната репетиция на театралната трупа и запознаване на място ‘отвътре’с непознатите страни от театралното изкуство. Със съдействито на директорът на театъра Гълъб Бочуков,  на 15 деца  бе предоставена възможност да излязат на сцената, и да ‘почустват’ сценичната треска и магията да се представиш пред публика.

14708391_1139029206150689_867406608564299754_n

14732406_1139983619388581_4621049858277418907_n

TREASURE HUNT бе най-атрактивното състезание. То се проведе в Районна библиотека „Н. Й. Вапцаров! Откриване на съкровище из отделите на библиотеката.

dsc_0080

dsc_0059

Презентация за всички събития включени в кампанията „Time to Move”/”Време за движение”, които  бяха  организирани в гр. Кърджали направи и представи Васко Райчинов.

dsc_0113

Победителите във всяко състезание получиха награда, която да ги стимулира към участие инициативата и следващата година! При участието си, във всяка дейност децата научиха нещо ново, станаха по-информирани и се забавляваха!

time-to-move1

time-to-move

http://www.novjivot.info/2016/11/01/74869/


От почти век, всяка година, на 21 октомври, Кърджали отбелязва своя празник. На този ден – през 1912 година, по време на Балканската война, градът, който след Съединението на Княжество България и Източна Румелия остава в пределите на Османската империя, е завзет и освободен от Хасковския отряд. В центъра на града е издигнат паметник „Освободителите“ в памет на героите, загинали за присъединяването на Кърджали към България, а датата 21 октомври е записана в градската история като ден на освобождението. Представителният блок на ОУ „Св. Кл. Охридски“ достойно се представи на празнично шествие.

 


14729239_1409799769050661_8528897224846787252_n

 ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ С НОВ ЕКОЛОГИЧЕН ПРОЕКТ И С ПЪРВИТЕ В ГРАДА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА И ЗЕЛЕНА КЛАСНА СТАЯ!

14633006_1147144338672509_2784479148106367877_n
През септември и октомври ОУ „Св. Кл. Охридски“ реализира проект на МОСВ и ПУДООС в рамките на Националната кампания „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2016г.“ на тема „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ“. Целите на проекта са да се обединят усилията на ученици, родители, учители, съкварталци за подобряване на средата, в която учениците учат, спортуват и почиват. Зарадвахме децата с ДЕТСКА ПЛОЩАДКА С ПЪРЗАЛКА И ЛЮЛКА и малките ни ученици прекарват там всяко междучасие.С много ентусиазъм, труд и идеи бе създадена ЗЕЛЕНА КЛАСНА СТАЯ с пейки и маси, черна дъска, където се предвижда провеждането на изнесено обучение по природни науки. Всички предмети от класната стая са от рециклирани материали. Предстои открит урок с презентация за билките и растенията, почвите и скалите. Разкопаха се и се обособиха ЦВЕТНИ ЛЕХИ и цветни петна за всеки клас, засадиха се цветя и дръвчета/
Поставиха се 2 ФИТНЕС УРЕДА – атрактивно и желано място за развлечение и за подобрение на двигателните умения на тинейджърите. 

pizap-com14775837563963

Учениците, с помощта на дърводелеца и г-н Георгиев изработиха КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ от рециклирани материали с цел птичките да се хранят и да се погрижим за тях през зимата.Старата чешма на двора се превърна в калинка. В центъра на една от градинките се появи красива палитра с цветя!

pizap-com14775831591071

 На 28 октомври се проведе ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ В ОБНОВЕНИЯ ДВОР пред родители, съкварталци и съграждани. Гости на тържеството бяха Областният управител Илия Илиев, Вилдан Сефер, Г-жа Янкова – директор на ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“, Юнжин Кан и други.

dsc_0041

http://www.novjivot.info/2016/10/28/74459/


15.11. Златна есен
„Есента ни зове с чудни дарове и цветове.Да танцуваме, да пеем, с весели игри да се посмеем!“
Най- малките ни възпитаници от подготвителната група, под ръководството на г-жа Милена Костадинова, днес бяха приготвили за родители и учители тържество за есента. песни, танци, сценки накараха сърцата ни да се стоплят в студения ден от чистите детски усмивки!

dsc_0031


16.11 Децата на ОУ „Св. Кл. Охридски“ посадиха Дървото на Толерантността!Ученическият съвет на ОУ „Св. Кл. Охридски“ организира по случай 16 ноември – Международен ден на Толерантността презентация с беседа за учениците от 2 до  клас, след което на Дървото на толерантността децата поставиха своите послания за толерантност и добрина: Не бъди безразличен! Обичай! Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив! 

dsc05461

Инициативата прoтече под мотото“Опознай различните от теб!

Малките ученици споделиха, че мероприятията, които правят всички заедно, като биоградинката, работата в предния двор на училището, спортните дни ги сплотяват и ги правят по-добри и отговорни, затова учителите обещаха да има повече неща, които правим заедно като приятели и като един отбор!

dsc05480

Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има, за да изразим себе си. Независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какво увреждане имаме, ние искаме да споделим с другите нашия свят, нашите ценности. Съпричастни и толерантни сме, ако не отблъснем този опит, ако подадем ръка за поздрав и приемем чуждото послание.

dsc05481

http://www.novjivot.info/2016/11/16/76943/


Мероприятия посветени на патрона на Основно училище „Св. Климент Охридски“

56 година вече години училището утвърждава името си и създава свои традиции, съхраняява в себе си мечтите, радостите и успехите на децата.

На 25 ноември църковният ни календар отбелязва паметта на Свети Климент Охридски Чудотворец. По този повод в училището  се организират дни посветени на патронния празник.

Началото поставиха учителите и учениците от ПИГ 5-7 клас, пос ръководството на г-н Георги Георгиев и г-жа Таня Костова.

15134577_1165444370175839_8040857811480868401_n

На 15 ноември малчуганите от подготвителната група изпратиха есента с песни и танци.

15037066_1163062597080683_8234547606421859640_n

На 16 ноември децата от начален курс посадиха Дървото на толерантността и си обещаха един на друг да бъдат добри, възпитани и толерантни.

15032887_1163841120336164_2566182963918573494_n


За поредна година на 18 ноември г-н Георги Георгиев организира състезанието „Млад конструктор“ , посветено на патрона на ОУ „Св. Климнет Охридски“. Участници в състезанието са отбори от 5, 6 и 7 клас.За екипа на клуб „Репортери в действие“ г-н Георгиев сподели, че „Да си учител означава да си инженер на човешката душа“, учениците са всичко за него и на тях е посветил над 30 години от живота си. Неговата философия на работа е „Повече работа и повече дисциплина“.

dsc05490

dsc05510

По случай 19 НОЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАСИЛИЕТО НАД ДЕЦА, г-н Георгиев и учениците от ПИГ 7 клас са изготвили табло. За нулева толерантност към насилието над деца призоваха от Националната мрежа за децата. Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България.

dsc05509

На 21 ноември 3 и 4 клас се състезаваха в надпреварата „ Забавно състезание за малки Охридчета“!

dsc05532

По повод отбелязване Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия на 22.11.2016г. се проведе практическо занимание по БДП с ученици от втори клас. След кратка беседа учениците от 3 клас направиха демонстрация за безопасно преминаване на улица в квартала.pizap-com14799093052003

На 22 ноември се проведе традиционното състезание „Мама, татко и аз“, организирано от г-н Мандаджиев. Лъвовете от 2 клас и Тигрите от 1 клас. Гости на забавното състезание бяха г-жа Кротнева – старши експерт от РУО и г-жа Кънева – Община Кърджали, както и много родители.
И двата отбора получиха торта, грамоти и най-вече се забавляваха. Благодарим на нашите мили родители, които ни подкрепят във всяко едно начинание и на прекрасните ни деца, за които всички усилия си заслужават!

pizap-com14799089598321

На 23 ноември отбори от 5,6 и 7 клас пътешестваха заедно в света на изконно българското – литературата, историята и географията на България – в състезанието „Аз обичам България „. Жури н състезанието бяха г-жа Тодорова, г-жа Панайотова и г-жа Арабова.Словото изтъка душата на нашия народ, въплъти ценностите, изгради нашата идентичност.
Буквите скрепиха нашата цялост, дадоха ни път, посока и смисъл. Словото е вечно, то не е подвластно на времето. В това е и голямото чудо на словото – да помни, да претворява, да възкресява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език, култура, история и душевност, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и Родина!

15171004_1169814996405443_7656172071790431689_n

На 24 ноември  за най-малките бе организирано „Магическо Шоу“.

15207796_934026750032040_1507529321_n

Седмицата завърши с тържествено награждаване на отличилите се ученици.

dsc05788

AКЦИЯ „БЛАГОДАРЯ
Всички учители получиха благодарности от децата, а най-прочувствени бяха писмата на Г-жа Тодорова към своите възпитаници, на г-жа Георгиева към 7 клас и едно специално писмо от Димитър Стоянов към училището, което никога няма да забрави!

„ Нека се поклоним и почетем величавата личност на Свети Климент Охридски! И нека неговата любов към българското и всеотдайността му към народа да ни вдъхновяват за още по – високи постижения в учението, творчеството и спорта!“, сподели директорката на училището  Маргарита Тодорова.

http://www.novjivot.info/2016/11/24/77866


Ръководството на ОУ „Св. Кл. Охридски“ и всички преподаватели са горди с учениците си!

Благодарим на всички ученици, които издигат престижа на училището!

АКТИВНО УЧАСТИЕ В СПОРТНАТА ДЕЙНОСТ НА УЧИЛИЩЕТО:

ДЕНИЗ ХИКМЕТ – 2 пъти републикански шампион по борба

ФУТБОЛ

1 място по футбол– 6 клас

2 място по футбол – 5 клас

3 място по футбол – 7 клас

ВОЛЕЙБОЛ

1 място по волейбол– 7 клас

2 място по волейбол– 5 клас

3 място по волейбол– 6 клас

СЪСТЕЗАНИЕ С ВЕЛОСПЕДИ

1 място – Седат – 4 клас

2 място – Стоян – 4 клас

3 място – Георги – 4 клас

4 място – Владимир – 3 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Седмица на четенето/:

Най-добър четец – Радослава Веселинова – 5 клас

Най-добър четец – Андрея Георгиева – 7 клас

Най-добър четец – Джейда Джеват – 5 клас

Най-добър четец –Виктория Карабашова– 7 клас

Най-добър четец –Калоян Георгиев– 6 клас

Най-добър рецитатор – Кристиян Александров – 6 клас

Най-добър рецитатор – Кристиян Ташев– 7 клас

Най-добър актьор – Кристиян Ташев– 7 клас

Най-добър актьор –Петър Петков– 7 клас

Най-добър актьор – Стилян – 7 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИ МЕРОПРИЯТИЯ/ TIME TO MOVE/:

Радослава Веселинова – 6 клас

Кристиян Александров – 6 клас

Радина Вълчева – 6 клас

Стефания Петкова – 6 клас

Калоян Георгиев – 6 клас

Деница Делчева – 6 клас

Андрея Георгиева – 7 клас

Демет Мустафа – 7 клас

Дияна Гуглева – 7 клас

Дима Петковска – 7 клас

Кристиян Ташев – 7 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Конкурс за творческо писане на приказки/:

Ралица Йорданова – 4 клас

Силвия Георгиева – 4 клас

Съла Дамар – 4 клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Състезание „Мама, татко и аз“/:

1 място – 2 a клас

2 място – 1 а клас

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДЕЙНОСТИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО/ Състезание „Аз обичам България“/: 1 място – Кристиян Петров, Андрея Георгиева, Дима Петковска, Радослава Веселинова, Радина Вълчева, Златина Белева, Джейда

2 място – Дияна Гуглева, Демет Мустафа, Александра Станева, Кристиян Александров, Атанас Дойчев, Наско, Нури


По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия  в двора на ОУ „Св. Кл. Охридски“ в Кърджали се създаде пешеходен кът с  пешеходна пътека, знак за пешеходна пътека и светофар за провеждане на практически занятия по Безопасност на движението.  Проведен бе и първият урок по Безопасност на движението. Децата от начален курс с радост минаха по мини зебрата и се запознаха с основните правила и знаци по пътя.

134На 21 ноевмри се проведе практическо занимание  с ученици от втори клас. Децата изготвиха табла и кътове със снимки.  Учениците от 3 клас направиха демонстрация как безопасно да се преминава на улица в квартала. Проведени бяха извънредни часове на класа с беседи имултимедийни презентации, както и занятия с припомняне на безопасния маршрут до дома и изготвяне на маршрути.

135

ОУ „Св. Кл. Охридски“ е против агресията и катастрофите по пътищата, за опазване живота на младите хора. Трябва да опазим живота на децата си. Нека не забравяме, че те са уязвими на пътя, просто защото са си деца. Могат да знаят отлично пътните знаци, теорията на безопасността, може да печелят конкурси по познаване правилата на движение, но в крайна сметка са подвластни на своята детска природа. Да бъдем разумни, предвидливи и да намалим скоростта, за да запазим живота!

http://www.novjivot.info/2016/11/30/78436/


Едно невероятно пътешествие в Охрид,посветено на патронния празник на нашето училище ,,Св.Климент Охридски,, гр. Кърджали. От Билянините извори,през Самуиловата крепост до Рупите.1100-ата годишнина от успението на свети Климент Охридски!


Екипи на клубовете Млад екскурзовод и Репортери в действие п

рисъстваха на презентацията на проф. Румен Пенин в Индонезия във връзка с откриването на пътуващата фотоизложба „Географията – пътешествие и приключение“ на 30.11.2016г. в Общинския център за култура и младежки дейности.
Професор Пенин е преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“,посетил е над 100 държави. Автор е на поредицата на издателство „Булвест 2000“ „География на океаните и континентите – География на Африка, География на Южна Америка, География на Северна Америка“, „Природна география на България“ и др. Предстои излизането на най-новата му книга „География на Азия“ в края на тази година. Професор Румен Пенин разказа много увлекателно за своите пътувания, като провокира у децата интерес към географията и пътешествията.

dsc_0044


Най-новата придобивка за малките ни, прекрасни деца! 


На 7.12 по случай 107 години от рождението на Никола Вапцаров и денят на отворени врати в Регионална библиотека, малките ни писателки от 4 а клас – Силвия , Ралица и Съла, посетиха библиотеката и участваха в създаване на приказка заедно с детската писателка Маргарита Павлова. Под мотото „Да научим децата да бъдат толерантни и добри“ участвхме в състезание по „Не се сърди човече”. Децата , също така, се запознаха с живота и творчеството на поета Никола Йонков Вапцаров, патрон на библиотеката. Всички деца получиха безплатен годишен абонамент и други награди.

15380378_1156947147686513_6000010106512164523_n


На 8 декември се състоя пресконференция за стартиране на проекта на Регионална библиотека „Екология в действие – обичаме и пазим природата“. ОУ „Св. Кл. Охридски“ е партньор по проекта, заедно с СУ“ Отец Паисий“ и СУ“Вл. Д. Майстора“, както и читалище Обединение.

dsc_0007


Навсякъде кипи усилена подготовка за Коледа.Отново ще е Коледа. Какъв празник за душата. Време, когато всеки забравя лошото, мъката изчезва от сърцето, злото се скрива в своята дупка, за да даде път на добротата, която върви по целия свят и дарява щастие. Дори най-суровият и нещастен човек е способен да се усмихне на този светъл празник.

Подготвителна група, влизаш направо в приказка! Носи се весела коледна музика, всикчо е украсено, топло и уютно. Поздравления за г-жа Милена Костадинова!

Коледа е навсякъде – в очите на децата, по празничните витрини и прелестните украси. % а клас първо украсиха своята стая тя стана вълшебна.

Дори най-суровият и нещастен човек е способен да се усмихне на този светъл празник, както се усмихват момичетата от 7 а клас.

2 а клас. Вече броиш дните до Коледа? Колко останаха? 20, ……Искаш ли тези дни да бъдат специални, вълшебни, неповторими?Тогава помечтай! Във всеки ден до Коледа си мисли за онези неща, които толкова силно ти се иска да се сбъднат:
– Всички твои съученици да станат по-добри, да не се присмиват на другите, да не се обиждат, а да си помагат, да се уважават….
– Самият ти да престанеш да изпитваш болка, угризения, съмнения, тревоги, а да се изпълниш с радостно очакване на нещо ново, красиво и добро….
– Възрастните да те разбират, а не само да ти се карат и да те поучават….
– Домът ти да заблести празнично не толкова от коледната украса, а от искрите на взаимната топлина и любов….
– По улиците да няма скитащи кучета, боклуци, ровещи в контейнерите хора…
– Болното момченце на съседите да оздравее и за пръв път да отиде на коледното тържество в детската градина заедно с другите деца….
– Най-после да си намериш истински приятел, с когото да споделяш всичките си тайни ….
– Да изпиташ най-голямото тайнство – на любовта…
Списъкът на желанията ти е толкова дълъг! И навярно не всички ще се изпълнят. Но ако силно го желаеш, ако направиш нещо, за да помогнеш на Дядо Коледа…
Защото – на Коледа стават чудеса, нали?

1 а клас ! Да бъде Коледата ви незабравима,а годината – неповторима!Да сте здрави, весели, засмени и от Бог благословени!

 

6 а клас. Отново е Коледа и отново ще бъде, защото Коледа е Любовта, която остава в сърцето завинаги.


Проект HealthEDU – „Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование“), подкрепен по програма ERASMUS+ KA2, номер 2016-1-LT01-KA201-023196, се реализира за България от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество, България (София) – партньор. Проектът цели да формира здравословни хранителни навици сред децата, в домакинствата и в образователните институции, както и да създаде положително отношение към пълноценното хранене. Освен това, проектът цели да дефинира и насърчи принципи и навици за здравословно хранене в общността като цяло, да въведе здравословни ястия в менюто на децата в училище и у дома.

15289168_728592110631456_1882823304399405704_o

 

http://www.cubufoundation.com/bg/news/healthedu.php

Подготвителна група и начален курс при ОУ „Св. Кл. Охридски“ се включиха в Национално състезание „Здравословни рецепти“ със своите идеи и рецепти за здравословни ястия с помощта на преподавателите и родителите.

dsc05876

Рецептите бяха залепени на специално изготвените за това постери.

dsc05870

Всички рецепти – победители от всички групи , които са се включили в състезанието ще бъдат качени на специално създадена за целта фейсбук страница

https://www.facebook.com/Healthedu-contest-Bulgaria-72858…/….


Коледни работилнички в подкрепа на пострадалите от Хитрино по идея на Неа Германика и ОУ „Св. Климент Охридски“

Децата от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали, подкрепени от малчуганите от Езиков център „Неа Германика“ започнаха да правят ръчна празнична украса в осем коледни работилнички в школото в подкрепа на пострадалите от Хитрино. Идеята е по немски модел и е приета радушно от ръководството на училището. Събраните предмети ще бъдат изложени вблаготворителен коледен базар в понеделник, който е продължение на кампанията под надслов „Аз участвам, участвай и ти!“. Нашите дечица,които участват, са 130, каза директорът на училището Маргарита Тодорова. Помагат и родителите. Новаторският ни модел е, че всяко koledna1дете прави по нещичко със собствените си ръце и така го чувства

по друг начин. А не отива да го  купи. Много съм доволна, че в училището работи „Ресурсен център“, чиито ръководители се включиха с декупаж. Така започна доброволческата ни инициатива, каза тя.

За работилниците са се подготвяли дни наред, купените материали са с пари на училището.

Идва Коледа. Искаме благотворителността да навлезе в сърчицата и душите на децата. Искаме всяко дете ако може да даде парички, колкото може, за своето сувенирче – било снежинка или снежно човече и да си го вземе в къщи. Така всяко от тях ще допринесе за пострадалите в Хитрино, каза директорът. От понеделник до петък със създадените сувенири ще бъде подготвен базар във фоайето на училището.

В духа на Коледа семейството на  ОУ “Св. Кл. Охридски“ и Езиков център Нея Германика празнуват това магическо събитие, изпълнено с мечти, които изпълват душите ни с надежда.

Това е празникът на чудесата. Без значение дали сме малки или големи. Стремежът на всички ни е да сме заедно. Коледа е един светъл празник, символизиращ ново начало, раждане на нещо светло и добро. И може би на Коледа стават чудеса, каза директорът.

Идеята на коледните работилници по немски модел бе децата да се научат на различни техники, с които да създават подаръци за своите близки и съответно коледна украса, каза управителят на Неа Германика Светла Желязкова. Впоследствие когато се случи ужасния инцидент в Хитрино, решихме заедно с г-жа Тодорова, цялата тази инициатива да протече под надслов „Аз участвам, участвай и ти”, каза Желязкова. Целта е на малките, а и не само на тях, да се обясни какво точно представлява благотворителността и защо се прави. Всички деца са чували за Хитрино, но едва ли разбират защо хората събират пари за селото. От друга страна с подобни инициативи от ранна възраст децата се учат сами да създават и бъдат творци. Да помагат с труда си, а не да чакат нещо наготово да им се подари. Желязкова участва лично в една от работилниците, като учеше децата как да правят картички чрез техниката изонит. Върху готов модел се залепва конец, с който се „шие“ и се образуват фигурки. Така може да се направят и цели картини. Техниката е близка до шиенето на гоблени, но бодовете не са така гъсто. Резултатът са красиви ръчни сувенири. От Езиковата школа в кампанията участват 50 деца.

koledna3


Традиционен кулинарен коледен базар.Както винаги родителите приготвиха чудни вкусотии! На 19.12 /начален курс / и на 20.12/прогимназиален курс/. Знаем, че винаги можем да разчитаме на Вас – от сърце благодарим!Благодарим на учениците за желанието , ентусиазма и активното участие !

Снимка на Kliment Ohridski.

Снимка на Kliment Ohridski.

Учасвахме и на общоградския коледен базар!

Снимка на Kliment Ohridski.

Да бъдеш доброволец означава да имаш дух, който те кара да търсиш радостта и щастието! 7 клас, с класен ръководител Петя Белева, участва активно с мисия на най-голямата българска доброволческа платформа Time Heroes и събра цял кашон шалчета, шапки и топли ръкавички за деца в неравностойно положение!

Снимка на Kliment Ohridski.


Най-малките и най-послушните ученици на г-жа Милена Костадинова първи получиха своите подаръци за Коледа и Нова година, като изненадаха дългоочаквания гост от Лапландия с много песни, стихчета и танци!

Снимка на Юркюш Вели.

ЗАЕДНО СМЕ СИЛНИ, ЩЕДРИ и ЩАСТЛИВИ!

Снимка на Kliment Ohridski.

 


 

500 лева изпратиха възпитaницитe нa yчилищe “Св. Климент Охридски” и Езиков център Неа Германика в пoмoщ нa семейство от Хитрино.Сpeдcтвaтa бяха cъбpaни в блaгoтвopитeлните инициaтиви през месец дeкeмвpи. Както „Нов живот“ писа, ученици, преподаватели и родители работиха в 8 Коледни работилници по немски модел. С кулинарните си изделия в инициативата  се включиха и родители доброволци. В инициативата участваха над 130 деца с родителите си и 20 преподаватели.

pizap-com14845852359714

Павлина Георгиева, преподавател по математика, се свърза чрез Нова телевизия със Стефан Стефанов от село Хитрино – човекът, върнал се да помага на приятелите сипод руините. Той е помогнал за изваждането на шестима души. След евакуацията на Хитрино, Стефан и семейството му са настанени в Кризисния център в Шумен, там обаче няма нужните условия за децата им и затова живеят при приятели в село Панайот Волов.

„Душите ни как ще се излекуват?“, пита Стефан, очевидец и спасител в страшните първи часове в Хитрино. Стефан и съпругата му имат двете деца. Тяхната история и сълзите им трогнаха цяла България и така се роди инициативата „Аз участвам, участвай и ти!“.

Стефан Стефанов беше трогнат от жеста на децата. Обещахме си среща през пролетта и най-вече всичко да се нареди в живота на пострадалите хора.

pizap-com14845848304151

“Парите не са много, но са от сърце и децата работиха с огромно желание.  Ние, възрастните трябва да ги научим, че светът може да е място, където да се обичаме и разбираме, място, където хората са добри. Все пак най-важното е да запазим човещината и ако можем, колкото можем – да дарим. Нека не спираме да благо-творим, защото понякога малкото, което даваме спасява живот – преносно и буквално. А доброто е бумеранг, който се връща към самите нас“, каза директорката на училището Маргарита Тодорова.


http://www.novjivot.info/2017/01/17/83962/

ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ” СТАРТИРА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРИЕМА НА ПЪРВОКЛАСНИЦИ и ПГ ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА.
ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ е училище с много дълга история и с утвърдени традиции ! Най-голямото му богатство са неговите ученици, с които никога няма да спрем да се гордеем.
Изборът на пътя, по който да поеме Вашето дете зависи от Вас! Ние Ви пожелаваме успешно да осъществите своята отговорна мисия – Родител.
Ние знаем колко е важно всеки детски трепет да бъде обграден с любов, грижи, търпение и професионални умения.
ОУ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ“ Ви предлага всичко това, заедно с висококвалифицирани учители, използващи иновативни методи на преподаване, напълно обновени, светли и уютни стаи по европейски стандарти, самостоятелен етаж за начален курс; целодневно обучение до 17:00 ч.; осигурен транспорт със собствен училищен автобус; съобразени с възрастта на учениците тоалетни с топла вода; столово хранене с безплатна закуска и плод; училищен павилион; игротека за отдих и игри; ресурсно обучение; консултации с психолог и педагогически съветник; медицинско лице; безопасни условия на обучение и възпитание (охрана и видео наблюдение); физкултурен салон; фитнес зала; допълнителни спортни занимания, футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса просторен двор с пейки, класна стая на открито, мини детска площадка с люлка и пързалка, кът с пътни знаци, мини пешеходна пътека за часовете по безопасност на движението и био градинка в задния двор – прекрасно място за отдих. Работи се усилено върху изграждането на добра екологична култура. Посещават се театрални и музикални постановки за деца. Ранното чуждоезиково и компютърно обучение е приоритет на училището, поради което изучаването на английски език и информационни технологии започва от ПГ.

При нас децата Ви ще се чувстват щастливи, защитени, обичани, спокойни и можещи!


Урок по родолюбие с г-жа Панайотова

Разходка сред прекрасните Родопи. Перперикон!

„Бългapитe – тoвa e нapoдът, ĸoйтo имaшe вcичĸo, ĸoeтo e пoжeлaвaл; тe вяpвaxa, чe cвeтът e oтĸpит зa тяx; тe ниĸoгa нe ce cъмнявaxa в пoбeдaтa cи; тoвa e нapoдът, нa ĸoйтo ce yчyдвaшe cвeтът“.

Снимка на Kliment Ohridski.

Не, човешката душа в Родопите не може да избегне поетичното настроение. Две очи, една душа и едно сърце са малко, за да фанеш безграничността, да се напиеш от невидимата струя на вечността на тоя мир…”


МЕСЕЦ, ПОСВЕТЕН НА НЕНАСИЛИЕТО
„ПРИЯТЕЛСТВО И ТОЛЕРАНТНОСТ В УЧИЛИЩЕ”
І. СЪБИТИЯ И ДЕЙНОСТИ:

7 февруари/9.02/ – Международен ден за „Безопасен интернет“. Презентация.
Посещение на Обединен детски комплекс -18.02 . Среща с младите журналисти и фотографи от ОДК, които работят по подготовката на ученическия вестник „Приятели плюс”.

14 февруари – Ден на любовта и обичта – „ Св. Валентин“.
Изработване на валентинки от децата в училище, направа на кутия и раздаване на валентинки от 7 клас.
Конкурс за творческо писане на любовна тема.
19 февруари- 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 180-годишнината от рождението му.

16.02 Състезание „Левски скок“.
17.02 Тържество на младите таланти от клуб „Творчески импулс“

22 февруари – „Ден на розовата фланелка“ известен като „Ден за борба с тормоза в училище“ .
Постери. Презентация. Конкурс на тема: „Доброто у хората“.

24 февруари – Сирни Заговезни – възстановка на традиционните ритуали на празника и Ден на прошката. Прескачане на огън. Конкурс за рисунка или маска на кукери.


Отбелязахме Международния ден за безопасен интернет

Снимка на Kliment Ohridski.
Централното събитие в България преминава под мотото „От теб з@виси“, като основният фокус ще бъде върху възпитаването на децата в по-отговорно и безопасно ползване на интернет и мобилните комуникации. Презентация за най-малките 1 и 2 клас направиха младите репортери, а седмокласниците изскочиха със страхотна идея – влезнаха във всеки клас с написани обиди и всяко дете трябваше да отговори на обидите с добри думи!

Снимка на Kliment Ohridski.


14 февруари – Ден на любовта и обичта – „ Св. Валентин“

Снимка на Kliment Ohridski.
Какъв хубав слънчев ден са избрали за нас Свети Валентин и Трифон Зарезан, за да си покажем колко се обичаме:)
Снимка на Kliment Ohridski.
Благодарим и за красивата изложба на картички!
Снимка на Kliment Ohridski.


Проект: „Екология в действие – обичаме и пазим природата“

На 15.02 в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ стартирахме работата по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата“. Бойната ни еко-група от деца от 5 и 6 клас ще се обучава за изграждане на устойчива екологична култура и възпитание на отговорно отношение към природата в родния край.
Снимка на Kliment Ohridski.

Турнир по шахмат!
3 място! Поздравления за седмокласниците и г-н Георгиев!
Снимка на Kliment Ohridski.

Ден на спонтанните на спонтанните
актове на доброта-17 февруари.Публична дискусия „Аз и доброто“

В кърджалийския Военен клуб се състоя публична дискусия за Доброто в сърцата ни. Благодарности на Интелектуално-спортния клуб „Ахридос“ ! С празнична поетично-музикална програма отбелязахме чествания по идея на световни благотворителни организации Ден на спонтанните актове на доброта-17 февруари.Денят се отбелязва в цял свят,като безкористна инициатива,в която участниците не чакат награди и са мили и добри.
Представихме и нашето есе „Доброто у хората“.
Снимка на Kliment Ohridski.

Състезание „Левски скок“

С много настроение и спортен хъс на 16.02 проведохме състезанието в чест на великия Апостол на Свободата! Победителите бяха наградени на тържеството, посветено на 144-годишнината от гибелта на Левски!
Снимка на Kliment Ohridski.

144 години от гибелта на Васил Левски.

Учениците от клуб „Творчески импулс“ под ръководството на Десислава Станева поздравиха своите съученици с програма, посветена на Васил Левски.

Апостолът, единствената неопетнена личност от родната история, който оставя завета си към народа, за който дава живота си!

Безсмъртни са думите му: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“.

Снимка на Kliment Ohridski.


На 2 еко -урок с г-н Васко Райчинов, децата се запознаха с националните и природни паркове в България, с основни понятия от природата и екологията като хранителната верига, основните замърсители и как ние можем да помогнем.
Научихме , че в България има 3 Национални парка: Национален парк “Рила”, Национален парк “Централен Балкан” и Национален парк “Пирин”. Природните паркове в България са 11 – „Беласица”,
„Българка”, „Витоша”, „Врачански Балкан”, „Златни
пясъци”, „Персина”, „Рилски манастир”, „Русенски Лом”,
„Сини камъни”, „Странджа” и „Шуменско плато”.
Снимка на Kliment Ohridski.

Розови балони над ОУ „Св. Климент Охридски“ – знак за приятелство, разбирателство и добрина

Денят на розовата фланелка за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали премина под мотото „Не на тормоза в училище!“. Класовете изработиха подходящи плакати, много от тях във формата на розови тениски с надписи „Да на приятелството, не на тормоза“, „Усмихни се, подай ръка“ . Те призоваха за училище без насилие и не само днес! В знак на съпричастност,  ученици и учители носиха розови фланелки през целия ден, а в небето над училището полетяха розовите балони на приятелството, разбирателството и добрината!

Всички можем да обичаме, да помагаме, да вярваме в доброто, да сме отговорни…, да бъдем искрени и истински човеци!

dsc06423

http://www.novjivot.info/2017/02/22/88453/

23.02 Открит урок по математика! Цифри и знаци! Охридци от 7 клас демонстрираха знания и умения по математика и информационни технологии. Уникални презентации на седмокласниците, изкючително интересни.От древноиндийските числа и цифри, римската цифрова система, числото Пи,числата на Фибоначи, Декарт, Виет до връзката на математика с всички сфери на живота! Математика без граници! Поздравления за г-жа Павлина Георгиева и нейният екип!

dsc_0161

23.02-1.03! Базар на мартничката! Малчуганите от начален курс и 5 клас направиха чудесни мартенички ! Участваха и много от нашите родителки, на които благодарим от сърце!

dsc_0097

 


Снимка на Kliment Ohridski.

На 24.02 деца от 7 до 13 години в ОУ „Св. Климент Охридски“, облечени в традиционни български носии, пресъздадоха обичаите през седмицата на Сирни Заговезни и празничната Сирна неделя. На този ден се събира цялото семейство, на трапезата са подредени гозби от риба, баници със сирене и яйца, мляко и неизменната бяла халва с орехи.

Сред весели закачки, стихчета и песни малките актьори показаха как се взема прошка на по-младите от по-старите и направиха възстановка на  обичая хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва и децата се опитват да хванат халвата с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. По-големите батковци и каки изпълниха ритуала с хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък стрела в двора на момата, която харесва, а момата събира стрелите — колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана. Празникът завърши като всеки се обърна към приятеля до себе си с думите „Аз ти прощавам и ти ми прости“, след което всички деца и възрастни прескочиха огън за здраве и тропнаха хорце.

Директорката на училището Маргарита Тодорова поздрави децата и учителките им – Камелия Арабова и Ваня Панайотова за старанието и им пожела все така да съхраняват българските народни традиции, които ни правят уникални като народ.

Децата, под ръководството на Мария Костова изработиха и подредиха изложба с маски на кукери, за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна годината.

Сирни Заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка!

http://www.kardjali.bgvesti.net/news/420277/Kardzhaliycheta-presazdadoha-obichaite-na-Sirni-Zagovezni

 Кърджалийчета пресъздадоха обичаите на Сирни Заговезни


Успехи от общински и областни  състезания и конкурси /януари и февруари/

Нашите ученици взеха участие във всички олимпиади от общинския кръг, както и във всички състезания на СБНУ.

За областен кръг на олимпиадата по география и икономика се класира Виктория Карабашова от 7 клас.

Андрея Георгиева и Диана Гуглева от 7 клас се класираха за областния кръг на олимпиадата по физика.

Калоян Георгиев от 6 клас се класира за областния кръг на олимпиадата по математика.

Силвия Георгиева и Ралица Боюклиева се класираха за областен кръг на олимпиадата“Знам и мога“. Отлично представяне на Силвия, Съла и  Ралица от 4 клас и Суде от 2 клас и във всички състезания на СБНУ.

Много малчугани от начален курс участваха в състезанията „Знам и мога“, Аз и буквите“ „Природата, аз и светът“,’ Аз и числата“, „Аз общувам с Европа“. От 3 клас отлично участие в състезанието по математика взеха Валентин Гуглев, Селями, Мерве. Тундж, Васко, Вальо и Селями получиха отлични резултати по английски език.

Второмясто на общинския турнир по тенис на маса за отборът на момичетата в състав Виктория Карабашова и Ирем Ахмед.

Две награди и грамоти спечелиха за училището деца със СОП от начален курс на конкурс за детска рисунка.


01.03.Новите ни тоалетни на 2 етаж! Благодарение на нашата неуморна директорка – Маргарита Тодорова!

Снимка на Kliment Ohridski.


 Честита Баба Марта!Снимка на Kliment Ohridski.


Баба Марта с усмивка посрещни и мартеничка си вържи.
Нека тя със здраве те дари, с любов и нежност озари.
Щастливи и незабравими дни, много сбъднати мечти!


Снимка на Kliment Ohridski.

5,6 и 7 клас с ръководители г-н Георгиев и г-жа Костова ни изненадаха с табло за 3 март – националният празник на България!


Баба Марта пожела на децата от училище „Свети Климент Охридски“ здраве и още успехи

16991674_606919856172316_2900031505889479905_o

Мартенички, сърдечни пожелания, весело настроение, закачки,  песни, танци  и стихове! Всичко това съпътстваше чудесния празник, свързан с посрещането на Баба Марта, който се проведе на 1 март в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали.

Домакини на празника бяха 4 клас с класен ръководител Десислава Станева и възпитател Aли Ибрахим.

Да уважат празника бяха дошли и бъдещите първокласници с родители си.

Като изкусни актьори, четвъртокласниците се вживяха в ролите на горски животни, които очакват Баба Марта и настъпващата пролет. Първите пролетни цветя изпълниха своя нежен танц, а Баба Марта пристигна при децата с куп мартенички и  със своите първи помощници – Пижо и Пенда. Децата ги посрещнаха с  питка и с хубави пролетни песни. Богатата пролетна украса беше изработени от учениците. Така за пореден път ОУ „Св. Климент Охридски“ и неговите талантливи ученици и  способни учители станаха домакини на едно вълнуващо събитие, което ще остане незабравимо за всички присъстващи.

 Честита Баба Марта и  много здраве!

http://www.novjivot.info/2017/03/02/89364/


Трима от нашите сладки малки ученици: Коко, Деян и Денис със специални образователни потребности, получиха грамоти, книжки и подаръци за участието им в Национална изложба за творчеството на ученици със специални образователни потребности на тема „Заедно“, от старши експерт в РУО Венета Добрева. Награждаването се проведе в залите на РЦПППО област Кърджали и продължи с тържество по случай Баба Марта, която пристигна при децата и превърна денят им в истински празник. Всички получиха мартенички, питки, лакомства, много бонбони и прескочиха традиционния огън….. Слънчевото тържество продължи с голяма торта, вкусен подарък от г-жа Добрева! Веселието, смехът, песните и снимките поставиха клеймото на щастието върху лицата на всички участници в тържеството.


Празникът на мама

Децата от втори класи подготвителна група, с учители г-жа Назърова, г-жа Ахмед и г-жа Костадинова, зарадваха майките и бабите си с емоционално тържество, наситено с усмивки и незабравими мигове. Малчуганите изразиха обичта си към своите майки с танци, песни и стихове. Гостите им се радваха от сърце и възнаградиха танцовите им умения с бурни аплодисменти. Майките участваха в игра, която безусловно доказа твърдението, че всяка майка може да разпознае детето си по почерка и как е направило своята поздравителна картичката за мама.

 

http://www.novjivot.info/2017/03/08/89928/


Море от любов за мама!

Нашите сладки най-малки ученици от подготвителната група и скъпите им майчици бяха участници в предаването  „Море от любов за мама”, преливащо от взаимната обич между детето , майката и грижовните баби! И така  станахме част от  тази толкова топла ,нежна , взаимна човешка любов ! Изпълнените песни, стихчета и танци развълнуваха родителите, а ръчно направените картички изпълниха с радостни сълза очите на присъстващите майки.

”Едно малко момиченце се изгуби в тълпата на улицата.То тичаше,плачеше и търсеше майка си . Хората го питаха :”Коя е твоята майка?”А момиченцето през сълзи каза:”Нима не знаете?Моята майка е най-добра от всички!”

На този мил празник децата са научили най-съкровените стихове, пеят най-прочувствените песни, за да поздравят мама и баба, поднасят цветя , снимка и подарък с благодарност към най-скъпите хора. И отправят пожелания за здраве и щастие, обещават да бъдат послушни и добри, да се учат, да успеят !За да се гордеят всички майки с постиженията на своите деца , да бъдат удовлетворени и щастливи!

Честит празник скъпи майки ! Бъдете здрави и щастливи, радост да грее в очите ви, гордост да има в душите ви от това, че сте отгледали и възпитали добри деца, защото всичките са удивително различни и прекрасни, уникални и неповторими.


Математическо пиршество на ума в ОУ„Св. Кл. Охридски“

Ден на числото Пи в училището

14 март е ден посветен на числото π (пи). Учениците от 7 клас, под ръководството на Павлина Георгиева, проведоха един емоционален, динамичен математически празник с много задачи и забавления. Специален гост и жури на събитието бе Емел Бабева.

Учениците бяха наградени със специални медали, направени лично от г-жа Георгиева, а накрая всички изморени математици си подсладиха живота с невероятно вкусните мъфини, направени от най-дейните ни майки  – Юлия Георгиеви и Мая Петкова, разбира се, с числото Пи най-отгоре!

Числото Пи е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел, показва съотношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Числото е известно в продължение на около 4000 години, но започва да се нарича с гръцката буква през 1700 г. Денят на числото Пи за първи път е отбелязан през 1988 г. от физикът Лари Шоу, който работил в музея Експлораториум в Сан Франциско. Освен Денят на Пи, 14 март е рождената дата на Алберт Айнщайн.

http://www.novjivot.info/2017/03/15/90759/


Децата от 2, 3 и 4 клас от клубовете „Творчески импулс“ , с ръководител Десислава Станева и “ Пиша и чета правилно“ , с ръководител Йорданка Назърова, посетиха Регионална Библиотека за да призоват Пролетта! Децата четоха гатанки и приказки, поиграха, разгледаха лавиците с книги и обещаха пак да се върнат скоро!

Снимка на Kliment Ohridski.


„Опазване на птиците в Източните Родопи“

Изключително интересна презентация на г-жа Ваня Ангелова за източните Родопи и лешоядите.
БДЗП поставя началото на реалното практическо действие в природозащитата. Организирани са първите подхранвяния на лешоядните птици и в резултат е спасен от изчезване белоглавия лешояд, увеличена е дивата му популация от 4 до над 70 двойки.Построени са първите изкуствени острови за застрашени водолюбиви птици, с което са опазени и увеличени популациите им. Започнато е опазване и подпомагане и на други емблематични видове като царския (кръстат) орел, египетския лешояд, червеногушата гъска и др.
Предложени за обявяване са няколко десетки защитени територии, една от които – защитената местност„Източни Родопи” в Маджарово.
БДЗП работи за опазването на дивите птици, важните за тях места и местообитанията им, правото на съществуване на дивата природа, като по този начин допринасят и за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. БДЗП е част от BirdLife International – световна природозащитна организация, основана през 1922 г., която представлява мрежа от партньорски организации в над 100 страни по света с над 2,6 млн. членове и 10 млн. поддръжници.


3 урок – широколистни и иглолистни дървета! И много други инересни факти!
Правете като дърветата – сменят листата си, а съхраняват корените си. Такa че – променяйте идеите си, но запазете принципите си! Има пътувания, който се правят с един единствен багаж – сърцето ! Гората е природен лечител и в това са вярвали още древните гърци, които наричали дърветата „Боговете в зелено“. Древните келти пък вярвали, че всеки човек има подхождащо му като енергия дърво. А, за да го откриете, трябва да се свържете с енергийния поток на дървото, като опрете гръб в ствола му. Ако почувствате прилив на енергия, топлина, щастие, уют, вълнение, значи това е вашето лечебно дърво, което от тук нататък може да посещавате всеки път, когато почувствате физически и психически дискомфорт.
Дърветата са един от най-големите източници на кислород, т.е. те осигуряват въздуха, нужен ни да съществуваме. Цялото количество свободен кислород на планетата се произвежда от зелените растения на Сушата и Световния океан, отделящи кислород при фотосинтеза.Основна причина за съществуването на живот на Земята е, че нашата планета е единственото място, където съществуват растения, които чрез фотосинтеза осигуряват жизнено-необходимия кислород. Едно дърво само за сезон може да даде кислорода, нуженна 10 човека за една година.

4 урок бе проведен в зелената класна стая под топлото пролетно слънце, практически урок сред природата, запознахме се с дърветата в училищния двор – чинар, кедър, бор, кипарис, туя и други. Работихме в екипи, всеки от 4-те екипа трябваше да познае годините на едно дърво и дървото.


22 март – Световен ден на водата

Изключително интересна презентация за най-малките 1 и 2 и 3 и 4 клас направи г-жа Петя Белева. Много интересни филмчета. Децата, освен че научиха много нови неща, се забавляваха!
От октомври 2016г. работим по проект HealthEDU„Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование“), подкрепен по програма ERASMUS+ KA2, номер 2016-1-LT01-KA201-023196 ! Проектът цели да формира здравословни хранителни навици сред децата, в домакинствата и в образователните институции, както и да създаде положително отношение към пълноценното хранене. Освен това, проектът цели да дефинира и насърчи принципи и навици за здравословно хранене в общността като цяло.


Пролетни трепети в 3 клас!

Третокласниците репетираха усърдно да дойде „китната пролет“, за да покажат пред училищната общност и родителите си кои нови песни и танци са научили…Как добре владеят математика и български език, колко са артистични и забавани, колко много награди са взели от състезанията. Научхме интересни факти за кокичето, щъркела, растенията. Браво на нашите момчета и момичета


25 МАРТ – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО. Чудесна презентация на г-жа Петя Белева цял ден се въртеше на училищният телевизор. Г-жа Костова и г-н Георгиев подготвиха табло за деня. На дъските в класните стаи бе написано с едър шрифт 25 МАРТ – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО. В началото на всеки час в рамките на 3 минути учителите обяснявха необходимостта от разбирателство, търпение, умението да изслушваме и да уважаваме мнението на другия, защото училището е мястото, където се изграждат основите на бъдещата реализация на всеки ученик и формиране на качеството търпение в личността като гарант за устойчивостта на цялото общество към предизвикателствата на времето. По идея на участниците в семинарното обучение „Необходимостта младите хора да защитават общественозначими каузи“.


24.03. Деца засади ха рози в двора на ОУ „Св. Кл. Охридски“

15 рози ще красят двора на ОУ „Св. Кл. Охридски“ по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата“! Много емоционален, изпълнен с детски глъч, практически урок на учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“. След разяснение как се засаждат цветята, бяха засадени 15 рози от деца от 5 и 6 клас, а лехите поляти с вода. Дворът става все по-красив.  Децата обещаха да се грижат за своите цветя.Тук бяха директорката на Регионална Библиотека „Н. Й. Вапцаров“ Уляна В. Ганева , Васко Райчинов, директорката на училището Маргарита Тодорова . Продължава работата по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата“.

 

1213

http://www.novjivot.info/2017/03/24/91976/


2-7 април. Седмица на гората в ОУ “Св. Климент Охридски“!

На 4.04. ТО на НТС съвместно с ДЛС „Женда“ и ОУ „Св. Кл. Охридски“организира посещение на разсадника на ученици 3 и 4 клас , където децата бяха запознати от специалисти как се прави разсад на фиданки, тяхното отглеждане, разсаждане и засаждане. Това беше първото съместно мероприятие, посветено на седмицата на гората.  На 05.04. се проведе конкурс – изложба „Гората е живот“  с рисунки на деца от ОУ“Св. Кл. Охридски“ и СУ“Отец Паисий“ . Децата слушаха лекция от Софийски представители и бяха зарадвани с демонстрация на огромно кълбо, след което се състоя награждаване на победителите в конкурса за рисунка! Водещ на презентацията за дъбовете и земното кълбо бе усмихнатия, забавен и изпълнен с много енергия Цветомир Иванов, водещ на обичаната телевизионна игра „Семейни войни“.Рисунките бяха изложени във физкултурния салон на училище „Св. Климент Охридски”. Те бяха оценени от жури в състав: инж. Антоанета Стоянова от Регионалната дирекция по горите, доц. д-р Магдалена Николова – управител на ТО на НТС,  Теодора Петкова – експерт в ДЛС „Женда”, Маргарита Тодорова от ОУ „Св. Климент Охридски” и Северина Вълчева от СУ „Отец Паисий”. Класиралите се на първо, второ и трето място – Ирем Ахмед, Габриела Петкова от„Св. Климент Охридски” –  бяха наградени. Верни на мотото „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим” в двора на училището на 6.04 – Международен ден за опазване на околната среда – ученици, учители, горски служители засадиха туи и Аризонски кипариси. Децата ще се грижат за своите дървета, защото да посадиш дърво е като да дариш живот и да поставиш начало на вечността.

http://www.novjivot.info/2017/04/05/93659/


Открит урок в 4 клас – Басни

Класната ръководителка на 4 калс Десислава Станева и нейните сладки възпитаници поднесоха днес един различен, иновативен, страхотен урок за басните на Алберт Декало. Децата работиха в екип, мислиха по редица въпроси: литературен жанр, вид , синомими , антоними и какво ли още не. Справиха се блестящо, а накрая имаше и танци! Поздравления за Десислава Станева и Али Ибрахим, възпитател на децата! Двамата дават отличен пример на как се работи в екипно по модерен начин! Гости на урока бяха бъдещите преподаватели на учениците, както и г-жа Росица Средкова, учител в СУ“П. Яворов“, радетел на гражданското общество в града!

Снимка на Kliment Ohridski.

 


Празник на буквите в 1 клас!

Първолаците на г-жа Добрева изненадаха родители и учители с прекрасна програма с песни, танци,стихотворения, четене, писане и доказаха, че вече са грамотни! Поздравления за госпожата!

Снимка на Kliment Ohridski.


Ученици и учители, бяхме приятно изненадани от прекрасната изложба от рециклирани материали, направена с участието и под ръководството на учителите в ГЦО – г-н Георгиев и г-жа Костова!


На 19. 04 се състоя приятелски футболен двубой между представителните отбори на ОУ „Св. Кл. Охридски“ и ПУИ „Д-р Петър Берон“. Надяваме се да има повече срещи между училищата в града, децата да спортуват повече, да се забавляват!

 


Страхотен урок на г-жа Йорданка Назърова в екип с г-жа Рефие Ахмед в час по Човекът и природата! Полезна тема, приятна и поднесена по забавен начин. Присъстваха почти всички начални и прогимназиални учители на ОУ „Св. Кл. Охридски“, г-жа М. Тодорова – директор и специалната ни гостенка от РУО – г-жа Мариета Кротнева. Госпожа Назърова включи към урока и мултимедийна презентация, която допълнително допринесе за лесното усвояване на нова информация от учениците, няколко много забавни, интересни игри и най-накрая децата сладко похапнаха здравословни сандвичи.


Светотовния ден на Земята

Възпитаниците на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали почетоха Световния ден на Земята.

Малчуганите от 1 и 2 клас нарисуваха чудесни рисунки, а петокласниците и шестокласниците показаха знания за глобалните екологични проблеми в състезание между класовете. Направиха рисунки и плакати за природните ресурси, тяхното опазване и търсене на алтернативни решения. Предложиха начини за намаляване на замърсяването и оцеляване в екстремна ситуация в природата.Ученици от 7 клас, с ръководители г-жа Петя Белева и г-н Георгиев, представиха училището с изложба на предмети от рециклирани материали на ученическа конференция за добри екологични практики ”Земята – наш дом”, организирана от Община Кърджали, ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” и ОДК. Виктория Карабашова и Ирем Ахмед представиха презентацията на училището „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – и аз участвам!“.

Отборът ни се класира втори на състезанието за майсторско управление на велосипеди на 21 април, когато се проведе и традиционната за Деня на Земята колоездачна обиколка на гр. Кърджали, организирана от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ и община Кърджали със съдействието на сектор “Пътна полиция-КАТ” при ОД на МВР. Участници в нея бяха над 50 ученици.

С много цветя, усмивки, постери, музика и танци вчера премина заключителния етап от честването на Деня на Земята – 22 април, организирано от Община Кърджали. Това се случва за 16-та поредна година в Градската градина. Отговорници –  Ваня Панайотова и Таня Костова с екип от 5 клас – Златина Белева Мерлин Славова, Йелиз Ахмед.

Снимка на Kliment Ohridski.

Всички можем да направим света около нас по-чист и по-уютен!Бъдете здрави и щастливи, усмихнати и знаещи, уверени и дръзки пред предизвикателствата. Различни сте и ние го приемаме. Обичаме Ви такива, каквито сте. Защото Вие сте най-добрите, най-умните и най-възпитаните – децата на ОУ“Св. Кл. Охридски“. Обичаме Ви!


Учениците от Помощно училище интернат „Д-р П. Берон” и ОУ „Св. Кл. Охридски” – заедно и в спорта!

На 20.04.2017 год. за единадесети път в комплекс „ Фантазия“ град Хасково се проведоха Регионални игри ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО сред деца и младежи с и без интелектуални затруднения под патронажа на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката. Кампанията се подкрепя от УНИЦЕФ, Спешъл Олимпикс Европа, УЕФА, Български Футболен Съюз, Българска асоциация „Мини фубтол“ и фондация „ПроСпорт“ по време на Европейска футболна седмица ‘2017. В състезанията по народна топка и футбол взеха участие над 90 състезатели от Хасково, Кърджали, Свиленград, Харманли, Димитровград. Представителите на гр. Кърджали бяха отбор по футбол от ученици от ПУИ „Д-р П. Берон” и ОУ „Св. Кл. Охридски”. Преди участието си в гр. Хасково учениците от двете училища проведоха на 19.04.2017 г. приятелска среща по футбол и излъчиха състезатели за Регионалните игри.
Класиране в турнира по футбол:
ІІ-ра дивизия: 3-то място – сборен отбот СУ„Климент Охридски“ и ОУ „Христо Смирненски, Хасково.

Снимка на Kliment Ohridski.


Децата от  ОУ „Свети Климент Охридски“ посветиха ден на млякото и млечните продукти.

През учебната 2016/2017 г. училището се включи в програмата за предоставяне на мляко и млечни продукти „Училищно мляко“ с цел  формиране на здравословни хранителни навици.

Учителките Белева и Добрева бяха подготвили презентация  с интересни факти за млякото, а децата от подготвителна група и начален курс прекараха един забавен час, в който отбори трябваше да правят мелби, да познават млечни продукти със завързани очи, казваха стихчета, гатанки, правиха рекламни скечове и накрая сладко си похапнаха кашкавал, сирене и мляко.

Гост на тържеството бе  Хасан Али – старши експерт от РУО. Училището е включено в Националната мрежа „Училища, утвърждаващи здраве“ през 1993г. Партньор по проекта е фирма „Дейзи 88“ с представител Десислава Пещерска.

Учениците на ОУ „Свети Климент Охридски“ отново показаха, че растат здрави и жизнени, усвояват общочовешки ценности и добродетели, култура на поведение.

http://www.novjivot.info/2017/04/26/96040/


 Чудесен открит урок на г-н Георгиев в час по самоподготовка със 7 клас! Подготовка за национално външно оценяване и имаше време дори за интересни и любопитни факти!

ОУ “Св. Климент Охридски” отбелязва празника на Европа със спортен празник и ден на самоуправлението

Много усмивки и страхотни преживявания донесе спортният празник в Основно училище “Св. Климент Охридски”, организиран по повод Деня на Европа.   Като част от европейската мрежа за училища, утвърждаващи здраве, училището поставя спорта и екологичното възпитание на децата на преден план. Директорът на училището Маргарита Тодорова приветства участниците и им пожела весели игри, приятни емоции и успех в надпреварата.

Обединени от мотото на празника “Бързи и сръчни”, учениците от начален етап проведоха щафетни игри, а прогимназиален курс играха футбол и баскетбол. Игрите бяха оспорвани и изпълнени с много вълнуващи моменти, придружени от бурните  възгласи на публиката. Абсолютни шампиони станаха спортистите на 7 клас! Накрая , както се полага, имаше купи, медали и сладки награди за всички участници в спортния празник.

Денят на Европа се отбеляза с Ден на самоуправлението, в който учениците поеха ролята на учители, директор и заместник директор. Директор на училището бе Виктория Карабашова, Завеждащ административна служба – Ирем Ахмед, ръководител на компютърен кабинет – Пепо Петков. Директорката посети няколко часа. Учениците споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

http://www.novjivot.info/2017/05/09/97505/

 


Петокласнички и седмокласнички представиха дейностите на ученици и учители,както и новите ни инициативи. Над 65 проведени мероприятия дотук!

Снимка на Kliment Ohridski.

На днешната дата, 15 май, празнуваме Международен ден на семейството.При празник, при трудност човек има нужда от подкрепа, а тя идва най-вече от семейството.Ако има повече щастливи семейства и обществото ни ще е по-добро. Не забравяйте да обичате и да давате от себе си всичко за семейството, защото това са единствените хора, които биха направили същото за вас, абсолютно безрезервно и безвъзмездно.


 Сладките ни еколози получиха своите наръчници за млади еколози в присъствието на директорката на Регионална Библиотека Уляна Ганева, директорката на ОУ „Св. Кл. Охридски“ – Маргарита Тодорова и инженер Васко Райчинов – нашият обучител и мотиватор! Всичките ни рози са цъфнали, децата си ги поливат и се грижат за тях!
Снимка на Kliment Ohridski.

С цвете, стих, песен, танц и пита с мед кърджалийският Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ отпразнува в аванс подобаващо празника на духа 24 май.
Снимка на Kliment Ohridski.

Пенсионирани учители от срещнаха отново след години в ОУ „Св. Кл. Охридски“в навечерието на 24 май!
„Ако нямаш даскалъка в сърцето – не се захващай“. С тези думи се върнаха към спомените си от работата в бившото CОУ „Митко Палаузов“ 30 педагози – пенсионери – на среща в училището. Те се събраха, за да споделят как живеят, след като са напуснали прага на любимото училище, да си побъбрят като в добрите стари времена. Повод за събирането бе поредният проект на училището за приобщаване на квартала. Ученическият съвет спечели парична награда, с която ще се изгради клуб „Заедно можем“, където ученици, учители, родители и хора от квартала да споделят общи интереси и проблеми.
“Мило ни е. Ние се събираме всеки месец, но досега не ни бяха канили в училището, на което сме дали цялата си душа. Затова има и сълзи.“
Всички си спомниха времената, когато школото е било базисно с 1500 ученика и над 100 преподавателя. Учителите не скриха и болката от настоящето, когато все по-малко хора от квартала прекрачват прага на училището, въпреки че се вижда как от 2 години то се променя към все по-добро.
Учениците организират кампания за дарения на книги. Нека всеки, който е съпричастен към каузата на младите хора, да заповяда в ОУ „Св. Кл. Охридски“!
Снимка на Kliment Ohridski.

Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността! Идея – г-жа Павлина Георгиева и изпълнение – Павлина Георгиева и екипа й – Мария Костова, Ваня Панайотова, Таня Костова и другите!
Снимка на Kliment Ohridski.
И аз Ви благодаря за обичта и грижите към моите деца!Всяко обичано дете пораства и става достоен човек-без комплекси,без празнота в сърцето,цялостен и завършен!Снимка на Kliment Ohridski.
Благодаря Ви от сърце и за това,че през тези общо 11 години,Вие учехте децата ми,но и нас,родителите- на доброта и човечност,на непрестанна вяра в доброто…
БЛАГОДАРЯ!!! Мая Петкова

В навечерието на най-българския празник се състоя награждаването за постигнати високи резултати и достойно представяне на област Кърджали в престижни състезания и конкурси. Нашето училище достойно представи Дениз Хикмет, неколкократен републикански шампион по борба!
Снимка на Kliment Ohridski.

24 май! Ден на славянската писменост!
Поклон! На колене – пред българския учител!
Тържествено отбелязахме деня с тържество на най-малките от 1 до 4 клас-стихове и песни. Гости ни бяха представители на областна администрация, зам.кмета на града, Ширин Сюлейман – директор Дирекция Образование. Приветствия към ученици, учители и гости произнесоха всички, поднесени бяха цветя. Директорката на училището Маргарита Тодорова произнесе тържествено слово и награди изявените ученици! Открихме програмата, организирана от общината с красив танц с българското знаме на Клуб Творчески импулс с кл. р-тел Десислава Станева. Инж. Хасан Азис, кмет на гр. Кърджали награди двете ни изявени ученички Силвия Георгиева и Виктория Карабашова за успехите им през годината! Учител на година- г-жа Петя Белева!
Снимка на Kliment Ohridski.
Открихме програмата, организирана от общината с красив танц с българското знаме на Клуб „Творчески импулс“ с ръководител Десислава Станева.
Снимка на Kliment Ohridski.
На моята учителка
Ще те запомня с есента
и първия училищен звънец.
Ще те запомня с обичта
и строгите прощаващи очи.
Ще те запомня все така
забързана към утрешния ден.
Учителко – целувам ти ръка
и нека вечно бъдеш с мен!
Снимка на Kliment Ohridski.

Учителите помнят всеки час
раздали младостта си на децата,
те в песните изпяват своя глас
и с устните отключват светлината.

Учителко, ти нежна и добра,
защо напират сълзи във очите?
Ти цялото небе във тях събра
и никога за обич не попита!

Учителите помнят всеки час
раздали младостта си на децата,
те в песните изпяват своя глас
и с устните отключват светлината.

Учителко, последен звън звъни,
раздялата на чиновете сяда,
за сетен път ни вкупом погледни,
вземи букет от обич за награда

Снимка на Kliment Ohridski.


Инж. Хасан Азис, кмет на гр. Кърджали награди двете ни изявени ученички Силвия Георгиева и Виктория Карабашова за успехите им през годината!

Снимка на Kliment Ohridski.


Последна изява за годината по проект „Твоят час“ на двете групи за обучитени трудности по български език и математика – „Пиша и говоря правилно“ и “ Математиката е лесна и интересна“ с ръководители Йорданка Назърова и Нели Белева!
Снимка на Kliment Ohridski.

Молдова! Нашият шампион Дениз Хикмет продължава да жъне успехи! Браво, Дениз!
Снимка на Kliment Ohridski.

Успех на седмокласниците! ПРЕБОРИХА ИЗПИТА И ПОКАЗАХА, ЧЕ УЧИЛИЩЕТО НИ Е НАЙ-ДОБРОТО, С НАЙ-УМНИТЕ УЧЕНИЦИ:)

Снимка на Kliment Ohridski.


Какво научих по физика в 7 клас? Това пък научихме ние от седмокласниците на г-жа Петя Белева, техен класен ръководител и учител по ИТ и физика! Страхотна презентация с много опити и интересна информация! Презентираха Криси и Демет, Криси Петрое – видео- оператор, Диди, Алекс, Андрея, Селин – нагледно показваха опитите!

Снимка на Kliment Ohridski.


Възпитаниците на Нели Белева завършиха отлично учебната година и прекараха един прекрасен ден в Хасково!

Снимка на Kliment Ohridski.

Вече в 3 клас! Благодарение на прекрасните си учителки Йорданка Назърова и Рефие Ахмед!

Снимка на Kliment Ohridski.

Бъдещето принадлежи на вас, деца. Желайте то да бъде красиво, мислете прекрасно за него. На вас, смелите, дръзновените, които със знание и доброта ще градите всеобщия Храм на светлината, историята е предопределила да бъдете герои и победители. Подвигът на духа, който преодолява трудностите на развитието, клейми и гори несъвършенството на невежеството и егоизма, ще създаде от вас истински творци. Стремете се към огнената безпределност на вечното движение, към съвършенството на вечното Нека съвършенството бъде целта на вашия предел, нека знанието ражда мъдрост, нека истината отвори сърцата Ви за Единството, нека смелостта бъде основа за достойни решения, нека мислите бъдат елмазни и пречупват светлината на Космоса, нека красотата е силата на идеала, който ще ви ръководи, нека действието бъде чисто като Творческия Огън

Бие звънецът – ВАКАНЦИЯ!!! За групата на г-жа Милена Костадинова!
Не вярвате ли? И тази учебна година се изтърколи като житената питка на баба…Децата от подготвителната група изпратиха годината с много песни, танци, стихчета, смях, закачки и торта! Гости на тържествотото бяха директорката на училището Маргарита Тодорова и старши експери от РУО – Елена Дерменджиева и Ангелина Костова!

Снимка на Kliment Ohridski.

Нашите сладури от 4 а клас от днес официално са в 5 а клас! Тези мъничките пък кога пораснаха:)

Снимка на Kliment Ohridski.


На екскурзия в старите български столици!

Всяко пътуване има своите приключения. След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили. Затова вдигнете платната, отплавайте . Изследвайте. Мечтайте. Откривайте

Снимка на Kliment Ohridski.


7 а клас! Класен ръководител – гжа Петя Белева!
Училище, със тебе се разделяме…
Дойдохме преди време неуверени…
Но вече сме пораснали деца…
Без нас навярно тъжни ще са стаите…
Растяхме – сред уроци и игри.
Лудеехме, споделяхме си тайните…
И станахме приятели добри…
С мечти, цветя, със радост и с тъга…
Пред нас блещука лятото божествено…
И ние ще блестим като слънца…

Снимка на Kliment Ohridski.


Маргарита Тодорова, директор на Основно училище „Свети Климент Охридски” в Кърджали: Работим с мисия да бъдем любимото училище!

  • Продължаваме да се борим и вярваме, че ще бъдем едно спокойно, квартално учебно заведение с разнообразни занимания, учебен процес на високо ниво и с много извънкласна дейност, казва ръководителят на учебното заведение

Разговора води

Радка ПЕТКОВА

–         Г-жо Тодорова, Основно училище  „Св. Климент Охридски” участва в конференцията под надслов „Образование на 21 век” в Кърджали на 9 юни. Вие сте сред училищата-организатори. Защо станахте част от тази конференция?

– Още при първата ни среща със Светла Желязкова, управител на „Неа Германика”, бях силно впечатлена от идеята й и с огромно желание приех партньорството. Била съм вече на такива форуми, организирани в други региони на България. Затова съм щастлива, че и в нашия град Кърджали ще стартира един качествен нов диалог между всички участници в образователния процес  – като се започне от основното, средното училище и професионалните гимназии до висшите учебни заведения с активното включване на местния бизнес, за да направим нашите ученици успешно реализирани във века на технологиите.

Водещо за нас като съорганизатор и участник в конференцията наистина беше мотото „Заедно можем всичко”. Убедена съм, че училищата в нашата община работят смело и провеждат иновативно обучение. А учителите всекидневно въвеждат различни форми на възпитание на децата, което вече им позволява новият Закон за предучилищно и училищно възпитание. И защо това да не го споделим и да покажем и това, което предстои.

 

 – Какво искате да кажете, а и да покажете на родители, деца, институции, бизнес с това, че сте съорганизатори, а и участници в този форум? Като знак и идея?

– Нашият знак и послание е това, че образованието на 21-и век и новият закон в сферата на просветата ще подготвят вече различни хора. Ученици, които да бъдат не закостенели в един затворен час, а отворени към промените. Искаме да покажем точно новите неща, които ще подготвят учениците на бъдещето.

 

 

– Ваши ученици ще изнесат част от програмата, предвидено е тяхно представяне „Сбъдната мечта”. Какво ще покажете на участници и гости?

– Ние ще участваме с малък проект, в който ще покажем успешният модел училище – ученик – родител. Убедени сме, че без родителите не можем да се справим във възпитателния процес, затова искаме те да бъдат в наша помощ, както и обществото. С тази цел на конференцията са поканени много институции и представители на Обществения съвет.

– Необходим ли е действително Обществен съвет към всяко училище?

– Образованието не е едностранен процес. Обществото, родителите също участват в него. Ние и досега максимално включваме родителите във всяка училищна инициатива и нямаме дейност, в която те да не са въвлечени. Например по традиция всяка година се провежда състезанието „Мама, татко и аз” във физкултурния салон във връзка с патронния празник на училището. Децата са от първи и втори клас. Имаме специален план по стратегията за работа със семейството, по който плътно се движим. И тук е мястото да кажа също, че тази година спечелихме проект „Промяната – това сме ние” за училището като център в общността. Наши ученици седмокласници спечелиха второ място в цяла България, те бяха в София и защитиха своя проект. Представиха се много добре на тридневната конференция.

Смятаме, че работата с общността в квартала наоколо трябва да се задейства още повече.

Вече започнаха инициативите  с квартала, а ден преди 24 май организирахме среща с всички бивши учители, работили в това училище. Беше много мила среща!

Дадохме и началото на кампания „Дари книга”.  Смятам, че вече две години сме избрали верния път. Ние сме квартално училище, в тих, спокоен район, което ни позволява максимално да обгрижваме децата и да опазваме тяхното здраве.  Откакто съм директор, нашият училищен двор се ползва от хората от целия квартал! Поставихме нови пейки и кошчета, имаме красиво оформени цветни лехи, зелена класна стая, алпинеум и нова детска площадка.

Възпитаваме нашите ученици да се трудят и да опазват това, което заедно сме изградили. Тук е мястото да помоля всички хора от квартала  да не замърсяват и опазват направеното от учениците и персонала на училището.

– Наистина! Вашият двор се превърна в малък удобен парк за хората от квартал „Студен кладенец”?

– Нашето училище е с най-големият зелен двор в цялата община. Много хора го посещават надвечер, в събота и  неделя и в празнични дни, тъй като от две години работим по проекти, с цел да продължим дейността си на училище, утвърждаващо здраве.  И вече спечелихме три проекта, като започнахме, разбира се, от биоградинката. Засега сме единственото училище в община Кърджали, което има своя биоградинка. Тя се ползва от всички ученици, които продължават да садят и да берат плодовете на своя труд. В нашата биоградинка има круши, ябълки, имаме много билки, както и подправки. Децата са много щастливи, когато си похапнат плодове от овошките, които са отгледали.

И тук  обществеността на квартала много ни помогнаха. Оттам започна нашата обща дейност с хората от квартала и ще продължаваме да ги включваме в училищния живот.

Заедно ще осъществим инициативата „Дари цвете”. Така че всеки ден училището ни – и отвън, и вътре, в класните стаи, става все по-зелено.

Много държа учебното заведение да се наложи като училище, утвърждаващо здраве! Дворът ни помага много за разнообразието на децата по време на учебния процес. Както и ще споделим на конференцията, ние държим обучението да не се извършва само в класната стая, затова имаме много изнесени часове. Единствено ние имаме зелена класна стая и там се провеждат много от часовете на децата по „Човекът и природата”, изобразително изкуство, домашен бит и техника и др.

 

– Какво е Вашето послание?

– Искаме да дадем ясно послание и кварталът да разбере, че тук има всички условия за обучение на децата и учениците, за опазване на здравето им, отлична материална база с обновени класни стаи, висококвалифицирани педагогически специалисти, за да бъде то наистина любимото квартално училище. Ето, и обученията ни по СИП в училище също са по физкултура, тоест отново се грижим за здравето на учениците си. Работим по проекти, насочени към здравословния начин на хранене, включени сме в схемата „Училищно мляко” и „Училищен плод“. Имаме дружество към НТС и най-активно участваме в Деня на гората.

 

 – Как си взаимодействате с частната Езикова школа Неа Германика, там екипът е от млади, предприемчиви и модерни хора… Те съдействат ли ви за инициативата?

– От миналата година работим с НЕА Германика  и силно сме впечатлени от тяхното новаторство и международен опит. През декември 2016 г. направихме кампания в помощ на Хитрино с  8 коледни работилници, в които над  двеста деца, родители и учители работихме и събраните средства изпратихме на Стефан Стефанов от Хитрино.  По време на организираната училищна екскурзия  до Шумен се срещнахме със Стефан и семейството му, които ни  посрещнаха с питка и сол и лична благодарност към нас и НЕА Германика.

 

– Какво правите за спорта в училище?

– При нас часовете по СИП и факултативно обучение са със спортна насоченост, макар че не са задължителни, всички се включват в тях. Правим най-малко три спортни празника през годината, в които децата обичат много да играят, имат и стимул – получават  медали и купи. Всяка година печелим награди в общински и областни състезания, участваме и в Европейската седмица на спорта.

Всяко междучасие децата са навън, в двора. Така че нашите ученици не са затворени в класната стая за пет часа, могат наистина да усетят детството си.

 

– Как убеждавате децата да ценят природата?

– С личния си пример. Деца виновни или невъзпитани няма, те просто гледат какво правят възрастните. И тогава, когато ние се грижим не само за зеленината в ОУ „Климент Охридски”, но и в целия град, тогава и те ще имат съзнание да пазят природата!

– В днешно време знаем, че парите следват ученика. Това обаче може да бъде и не толкова позитивен модел, защото има битка за ученици. Как се стремите да накарате децата от квартала и близките райони в града да дойдат при вас?

– За две години всяка класна стая е обновена, имаме нови секции,  пребоядисани фоайета. Предлагаме две компютърни зали,  фитнесзала, голям физкултурен салон –  всичко, което  позволява децата да се чувстват уютно. Нашите паралелки не са по 30 деца, а по 20 -24, защото знаем, че така децата се чувстват добре.  Шумът изнервя децата, те трябва да са спокойни, но да имат и пространство. Целият екип от специалисти се грижи всеотдайно за децата и те не остават и минута без учител.

Разнообразяваме учебните часове чрез интерактивни и електронни уроци в двете компютърни и в новосъздадената стая по интереси – за четене, за рисуване, моделиране и игри.

Възпитаваме и обучаваме нашите деца  да бъдат мислещи хора и да са подготвени за новия век на съвременните технологии.

 

– Трябва ли учителят да бъде будител, един въпрос, с който искам да насоча вниманието ви към 24 май, който отмина…

 

– Учителите бяха, са и винаги ще бъдат будители. Те са колелото на живота. Екипът, с който работя, е професионално много добър и мотивиран.  Това са работещи хора с възрожденски дух и всеотдайност. Ние работим с мисия нашето училище да просперира и да бъде желана територия за учениците. Продължаваме да се борим и вярваме, че ще бъдем едно спокойно, квартално основно училище с разнообразни занимания, с учебен процес на високо ниво и с много, много извънкласна дейност.

http://www.novjivot.info/2017/06/06/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2/


Реклами
%d блогъра харесват това: