ОУ "Св.Климент Охридски" – Кърджали

Начало » Дейности 2015-2016

Дейности 2015-2016

Реклами

Дейности на училището  за 2015-2016 учебна година:

12932614_1000836609969950_5640092124293212551_n

15.09.2015 г. Откриване на новата 2015-2016 учебна година.

В училището през новата учебна година се обучават 150 деца в 8 паралелки и подготвителна група; 18 преподавателя; боядисана фасада отвън и боядисани 1 и 2 етаж; боядисани стаи, всички оборудвани по европейските стандарти – светли и уютни; нова тоалетна за най-малките с топла вода и течен сапун.

21 септември-04 Октомври. Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ се включва в инициативата Време за раздвиждане. Time to move сe oрганизира от Евродеск с подкрепата на програмa Еразъм. Тя информира младите хора за международни възможности за мобилност, да учат или възможностите за доброволческа дейност. На 29.09, 30.09 и 01.10 ученици от 5,6 и 7 клас участваха в семейно състезание-викторина”Природни и археологични забележителности в Европа“. На 2.10  ученици от 4 и 5 клас гостуваха  в кухнята на театъра. На 3.10 велосипедистите ни от 3 до 7 клас участваха в обиколка на градската градина за да промотират инициативата. На 4.10 учениците от 4 и 5клас участваха в  поход до Каменната сватба. От 21.09 до 02.10 Евродеск oрганизира конкурс за най-креативните пощенски картички от цяла Европа, в който участвахме. Спечелиха 6 награди учениците от 6 клас и в конкурс за рисунка на тема „Раздвижи се“. Участвахме във всички състезания, забавлявахме се, научихме нещо полезно.

На 25.09.2015 г. Основно училище ‘Св.Климент Охридски’ взе участие в седмицата на физическа активност. MOVEWeek е ежегодна общоевропейско събитие, което има за цел да покаже ползите от воденето на активен начин на живот. Кампанията се гради на три основни принципа:

  1. ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА, относно ползите от физическата активност; 2. ДА СЕ НАСЪРЧИ редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност;
  2. ДА СЕ ПОДОБРЯТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност;„Заседналият начин на живот е новото пушене“.

 

Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ се включи заедно с 500 милиона деца в инициативата „Най-големия урок в света“ по инициатива на УНИЦЕФ. Веднага след Общото събрание на ООН близо 500 милиона момичета и момчета на възраст между 7 и 19 години ще научат за приетите на него нови 17 глобални цели, които обхващат широк спектър от предизвикателства: от изкореняване на крайната бедност, през справяне с климатичните промени, до даване на възможността на всяко дете да получи качествено образование. Инициативата цели да приобщи децата и младежите към глобалните усилия за изграждане на по-устойчиво бъдеще за всеки жител на планетата – защото младите хора ще бъдат основният носител на промяната в следващите 15 години. Беше изнесена презентация от г-жа Калинова пред ученици от 5, 6 и 7 клас.

 

Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ e европейски партньор по проект: From Garden to Table –„От градината до масата“, 2015-2016 E-twinning партньорство с Турция, Франция, Испания и Полша.

 

Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ e европейски партньор за изложба, наречена „Откъде идваш?“. Идеята ще бъде всеки участник да опише своето училище, квартал, града си и страната си със снимки, видео клипове, писмени описания …

 

5-7.10.2015 г. Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ се включи в инициативата: Поход по стъпките на българската армия. От 3 до 5 октомври областна администрация Кърджали организира тридневен ученически поход в чест на 100 години от началото на Първата световна война.

 

19.10.2015. С много радост децата седнаха на пейките и масата, направени чрез рециклирани материали. Външният вид на градинката беше подобрен, оградата бе изцяло боядисана. Поставени са кошчета за боклук в градинката, както и на няколко места в училищния двор! Надяваме се хартийките и боклуците да намалеят!

 

На първо място сме!!! Победителите от викторината, посветена на 21. октомври – Освобождението на град Кърджали. Г-жа Панаьотова и Криси и Радослава от 5 клас, Кристиан Петров, Диди, Вики и Андрея от 6 клас! Една от проявите на Община Кърджали, посветени на 21 октомври – Ден на Кърджали, бе проведената в конферентната зала на Военния клуб викторина на тема „Балканската война и Освобождението на Кърджали“. Учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ г Кърджали, водени от учителката Ваня Панайотова, спечелиха първото място. Те дадоха най-пълни и точни отговори на зададените въпроси.

21 октомври 2015 – Ден на Кърджали!Ученици и учители участваха в тържественото шествие по случай Празника на града.

 

30.10.2015 г. Тържество по случай реализирането на био-градинка, Кърджали.Тържеството се проведе в 12:00 във фоайето на училището с водещи Кристиан и Радослава от 5 клас. Встъпителни думи бяха отправени от Видан Сефер, която винаги ни подкрепя и вдъхновява. Приветствено слово държа и директорката ни М. Тодорова. Какво сме постигнали представи София Калинова с презентация, както и викторина Витамина (презентация на С. Калинова). Зеленчукова сценка изнесоха учениците от 3 клас с ръководител Р. Димова, 5 клас ни поздравиха с песента „Моята планета Земя“, а най-малките ни отведоха в био-градинката с песен. Всички гости се почерпиха с плодове и зеленчуци, както и направени от колектива и родителите еко-зелници, баници и други вкусотии. Гости ни бяха представители на 2 медии, както и на телевизия Родопи, които излъчиха репортаж същата вечер.

 

30.10 – 03.11.2015. И вторият етаж е готов! Велика България! Природни науки. Благодарим на нашите корейски приятели за чудесното им изпълнение. Благодарности и на децата-доброволци – Криси, Ради, Мими, Наталия, Симона и останалите, както и на г-жа Тодорова , г-н Георгиев и най-вече г-жа Георгиева!

Благодарим от сърце на нашите корейски приятели и специално на Eungin, Хан, Ели, Нури, Симеон, художници от Корея, които изрисуваха училището абсолютно доброволно!

 

ОУ „Св. Кл. Охридски“ в лицето на С. Калинова участва в обучение по дейност „Подкрепа на активните НПО и неформални групи да придобият важни умения за развитие на организациите си според текущите им нужди”.

Обучението, което се проведе на 3, 4 и 5 ноември 2015 г.  в Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” – Кърджали, е поредната дейност в рамките на 10-месечен проект  „Библиотеката – обединителен център на НПО сектора и общността в региона на Кърджали, Разград и Враца“. Целта на проекта е развитието на регионалните библиотеки като обединителен и ресурсен център за местното гражданско общество, създаването на връзки между НПО и гражданите и предоставянето на платформа за колективни граждански действия по важни местни проблеми и въпроси. Лектори бяха Людмила Атанасова и Елица Баракова от Фондация „Помощ за благотворителността в България“, а темите:  „Успешна работа с медии“

 

 

„Методи за набиране на информация с участие на гражданите за изследване на нужди на различни групи, застъпничество, основни етапи“ и „Дарителство – участници, очаквания, мотивация, намиране и привличане на дарители, доброволчество – мотивация, намиране на доброволци.“

 

 

55 години ОУ,, Св. Климент Охридски“, гр. Кърджали

Областният управител удостои с грамота Павлина Георгиева – учител по математика в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Кърджали, за активна преподавателска работа, висок професионализъм, дългогодишен принос за

развитието на модерното българско образование и постигнати високи резултати в обучението по математика.

 

СЕДМИЦА ПОСВЕТЕНА НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК

Понеделник – 16.11.2015г. Във физкултурния салон от 12.00 ч. гостува Fantastic Show! Нашите най-малки ученици се забавляваха с магическото шоу, с което започна нашата седмица, посветена на 55-годишнината от основаването на нашето училище! Вторник – 17.11.2015г.  Урок по БДП „Непослушният светофар“, от 11.30ч. у-ци от I клас с класен ръководител Йорданка Назърова и възпитател Рефие Ахмед. Състезанието „Конструирам бързо и лесно“ под ръководството на г-н Георги Георгиев и участието на 6,7,8 клас премина оспорвано, никак не беше лесно да се измайстори вятърна мелница! 1 място за 6 клас – Криси и Пепи, за 7 клас – Ерсин и Джан, за 8 клас – Тайфун и Тургай. Часът на класа беше посветен на живота на Климент Охридски. Кът за нашият патрон бе изработен от г-жа Стоянка Илчева, възпитател. Сряда – 18.11.2015г.се състоя открит урок „Изпращане на есента“ в изпълнение на малчуганите от подготвителната група, с ръководител Семра Енверова. Състезанието по история и география „Какво, къде, кога“ се състоя от 13.30 ч. с ученици от V,VI и VII клас. Официален гост на състезанието беше г-жа Даниела Апостолова, старши експерт по обществени науки в РИО, Кърджали. Г-жа Ваня Панайотова и г-жа Павлина Георгиева изпотиха участниците в състезанието, но за сметка на това поне 12 деца със сигурност научиха всички столици и всички български царе! Победа за госпожите! Четвъртък – 19.11.2015 г. Състоя се литературно състезание „Приказен свят“. Отлично се представиха учениците от 5 клас, с ръководител Роси Николова и възпитател Стоянка Илчева. Имахме и официален гост от РИО, Кърджали – г-жа Пърличева. Децата четоха непознат текст, след това, четоха по роли, дадоха заглавие на приказките и най-забавното остана за накрая – драматизация на приказката. И двата отбора: Сладкодумковци и Бързоречковци се справиха чудесно и ни забавляваха. Честито първо бръснене на Коко! Много емоционално, както всеки път, премина състезанието „Мама, татко и аз“ на най-малките, Лъвовете от 1 клас и Тигрите от 2 клас. След оспорвана надпревара, победител стана отбора на Тигрите. И двата отбора получиха торта, грамоти и най-вече се забавляваха, а някой татковци дори простираха. Благодарим на г-н Мандаджиев за прекрасната вечер и емоциите! Благодарим и на нашите адреналинки от 6 и 7 клас! Благодарим на г-жа Илчева, която даде всичко от себе си в този състезателен ден! Благодарим на нашите мили родители, които ни подкрепят във всяко едно начинание и на прекрасните ни деца, за които всички усилия си заслужават! 20.11.2015 г Спортен празник! Г-н Мандаджиев изпоти всички ученици в училище! Беше динамичен ден, много емоционален, с много адреналин, радост и сълзи. Много волейбол, футбол, народна топка, атлетически състезания и танци! Имаше купи и медали и много топки за всеки клас!

 

5.12.2015г.- Да си върнем младежкия дом!

По случай Международния ден на доброволеца, който светът отбелязва всяка година на 5 декември, ОУ“Св. Кл. Охридски“ подкрепи Регионална Библиотека „НиколаЙ. Вапцаров” , която организира събитие под надслов „Да си върнем Младежкия дом“! Пред централния вход на Младежкия дом бе поставена инсталация от табла и постери, изработени от младежите, които заявиха какво биха искали да има в Младежкия дом на Кърджали. Ученическите съвети прочетоха обръщение към кмета на Кърджали. Младите хора изявиха своите таланти на импровизирана сцена в подкрепа на идеята за връщането на Младежкия дом в живота им.

 

7-11.12.2015 – Седмица на четенето

„Добрите книги имат едно общо нещо – те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина.“Цяла седмица учeниците от ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Кърджали, са на пътешествие в света на книгите. На 7 декември се проведе конкурс за най-добър четец и разказвач. Четенето и разказването е лесно и приятно за отличниците от 1 до 4 клас. Във вторник – 8 декември 2015 г. учениците от 5 клас с класен ръководител Роси Николова посетиха Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“, на децата бяха издадени читателски карти, някои деца нарисуваха коледни картички и написаха писма до дядо Коледа! Децата прекараха един приятен час между рафтовете с любими герои. Семицата на Националното четене завърши с много интересна и поучителна презентация на г-жа Станева, наградени бяха най-добрият разказвач, най-добрият четец, най-активният клас, двете ни писателки Съла и Силвия, който сами написаха и илюстроваха своите приказки. За да се спази приемствеността, учениците от 8,7,6 и 5 клас подариха любимите си книги на малчуганите от 4, 3, 2 и 1 клас. Раздадени бяха читателски карти от Народна библиотека „Н. Й. Вапцаров“ на всички, които искат да четат! Много вдъхновяващо завърши денят с посланието на известния американски актьор Уил Смит.Тайната на живота – поне според Уил Смит – също е много проста.Състои се в… тичането и… четенето.

 

09.12.2015 Особено вълнуващо за млади и стари бе посещението в старческия дом и Дом за медико-социални грижи за деца „Детска мечта“ в град Кърджали на 9 декември. Неуморните, чевръсти четвъртокласници играха народни танци, а петокласниците изненадаха бабите, дядовците и децата, представяйки се като приказни герои. Радостта бе всеобща за всички. Oсвен малките подаръчета от сърце, децата и старите хора получиха много целувки, прегръдки и обич!

 

22.12.2015  Коледно тържество

Малки и пораснали деца от ОУ„Св.Кл.Охридски“, гр. Кърджали посрещнаха навечерието на Коледа с фойерверки!
Ученици, родители и учители взеха участие в коледното тържество на училището, което се проведе на 22 декември. Всички заедно успяха да предадат магията на празника и да създадат приповдигнато настроение. Най-малките пяха, първокласниците се представиха с драматизация „Снежанка и седемте джуджета“, четвъртокласниците и седмокласниците пяха и танцуваха, коледарите от 2 клас наричаха! Всички гледаха в захлас третокласниците, които изсвириха песни с коледни звънчета, под ръководството на г-жа Еунджин Ким. Кулминацията на вечерта бяха фойерверките, които озариха квартала.  И тази година възпитаниците на ОУ „Св. Кл. Охридски” подредиха във фоайето кулинарен базар в навечерието на Коледните празници. Участници от всички класове предлагаха приготвени в домашни условия сладкиши, баници и други кулинарни изкушения. Момичетата и момчетата от 3 клас достойно представиха училището в коледно-новогодишния концерт в Дома на културата минути преди да грейне градската новогодишна елха.

 

 

22.01.2016г, гр. Кърджали“Магията на приятелството” . Открит урок на г-жа Бахтие Юмер, възпитател на 2 клас. Много усмихвки, страхотен урок! Заредихме се с положителна енергия, а децата бяха прекрасни! Отлична работа в екип с класната Нели Белева и учениците от 4 клас с класен Елена Добрева! Всички колеги, които не бяха в час посетиха урока, още едно доказателство за добрата воля на всички да работим в екип и да се уважаваме!

 

Децата от ОУ„ Св. Кл. Охридски“ проявиха креативност и отговорна гражданска позиция, казвайки своето „Не” на агресията в и извън училище!

ОУ „Св. Кл. Охридски” стартира кампания „Месец на ненасилието в училище“ под мотото „Да победим агресията с усмивка и любов“. Началото бе положено с открит във 2 клас на г-жа Юмер „Приятелството е магия“.

С дискусия на учениците в час на класа и постери с правила за безопасното използване на интернет бе отбелязан Международният ден за Безопасен интернет.

Световният ден на влюбените (14 февруари) също бе включен като мероприятие под мотото „Обичам да обичам“. С голямо вълнение седмокласничките отвориха кутията на любовта, обичта и приятелството и разнесоха валентинките по класовете! Петокласниците организираха базар на валентинките (картички и сладкиши) и раздадоха на всички учители  послания на обич и приятелство.

Много интересно се очаква да бъде състезанието“ Аз не съм агресивен“, в което се включват всички класове. На всяка врата са залепени правилата на ненасилието. Всяка лоша проява на бутане, удряне, лоши думи или лъжа лишава класът от точки. Надпреварата ще продължи целия месец, а победителите ще получат награда!

Кампанията ще продължи целия месец февруари, а кулминацията ще бъде Международният ден на розовата фланелка (24 февруари), за който всички ученици се подготвят ентусиазирано.

 

Успехите през януари и февруари

 

Нашите ученици взеха участие във всички олимпиади от общинския кръг. Няколко ученика се класираха за областния кръг по математика. Малчуганите от начален курс участваха в състезанията „Знам и мога“. Максималните  50 точки има Суде от първи клас, но всички са се справили чудесно. Джейда от 4 клас се класира на 1 място на областния кръг на олимпиадата  по математика.

ученици от 2, 3 и 4 клас (по 2 деца от клас) бяха подготвени от индивидуално и участваха в националното състезание „Аз общувам с Европа“. Децата показаха отлични резултати и получиха грамоти. максимален брой точки за Тундж и Васко от 2 клас , Силвия, Рали и Съла от 3 клас и Джейда и Йелиз от 4 клас!

 

 

Учениците ни от 5 и 6 клас спечелиха първо място на общинският турнир по тенис на маса!

 

17 февруари 2016 г. Отново призово 2 място за момичетата в  надпреватата „Левски скок“ пред Военния клуб в Кърджали.Страхотни сте! Традиционното състезание доведе десетки деца от почти всички училища в града да се надпреварват кой по-далече ще скочи. Днес бе първият ден за почит към Левски в Кърджали от програмата, организирана от Военния клуб и община Кърджали. Партньори на състезанието са община Кърджали, Регионален инспекторат по образование, ОУ „Васил Левски” в Кърджали,  инициативата ще се реализира и с любезната подкрепа на „Евростил–К” ЕООД и „Саварона ”АД.

 

На 18 февруари 2016 г. Конкурс „Мини Мис и Мини Мистър”. Актрисата Илиана Балийска събра малките таланти на ОУ „Св. Кл. Охридски“. Артистични, музикални, танцувални, менекенски и всякакви необичайни дарби показаха малките и пораснали сладури, които излязоха на сцената.

 

Ученици от IV, V и VI клас участваха и в „Националното състезание „Ключът на музиката“, организирано от Министерство на образованието и науката. Децата се подготвят от г-жа Силвия Барутчиева!

 

24 февруари-Международен ден срещу тормоза в училище, известен и като „Ден на розовата фланелка“. С носенето на розова риза или с розова панделка на ревера казваме: “Не на тормоза: НЕ на обидите, подигравките, измислянето на прякори. НЕ на грубостта в отношенията”.

ОУ“ Св. Кл. Охридски“ изписа в двора на училището своето твърдо

„Не на тормоза в училище!“. И най-малките са съпричастни и казаха своето Не на удрянето, блъскането, лошите думи и агресията! Да бъдем добри! Да бъдем добри поне толкова, колкото можем. Не повече от това.

 

29.02.2016 – Кампания „Сърфирам безопасно“

 

За трети път Az-deteto.bg, започва кампания за безопасност на децата в Интернет. Кампанията „Сърфирам безопасно“ е информационна кампания, насочена към децата между 6 и 12 г., техните родители и учители. Състезание “Сърфирам безопасно“ организира г-жа Петя Белева, с децата от 2 и 3 клас бе много интересно и емоционално. На децата бяха презентирани правилата за безопасен интернет, след което двата отбора се включиха в забавни игри, а за всички участници имаше и подаръци. Целта на кампанията е да образоваме и работим по превенция на децата от най-ранна детска възраст, техните родители и учители, за да използват ефективно и полезно Интернет и да не се достига до рисковете и опаснoстите, които крие Глобалната мрежа.

 

1 март. Първият пролетен празник за годината донесе много радости на децата от ОУ „Свети Климент Охридски”. Те дружно посрещнаха Баба Марта, размениха си мартенички с пожелание за здраве и дълголетие. И тя дойде със своята румена и засмяна внучка. Нагиздена в празнична народна носия, с украсена с цветя кошница. А децата се втурнаха да я поздравяват със стихотворения и песни, танци и хорца. Силвия, Съла, Елиф, Ангел изнесоха програма и подариха мартенички на деца от детските градини, Дневния център “Надежда“ и Дома за стари хора. В края на празника всички прескочиха огъня в двора на за здраве и да изгонят лошите сили. Победители в състезанието „Аз не съм агресивен“ стана 6 а клас. Наградата връчи преподавателката Георгиева. Тя се обърна към малките с думите, че смелите хора не решават проблемите си с агресия. Състезанието е една добра практика и продължава до края на годината.

 

По случай 3 март – националния празник на България, петокласниците изнесоха тържествен рецитал, а шестокласниците изпълниха „Изворът на белоногата“!

За 8 март сладките ни малки слънцица от подготвителната група на г-жа Енверова потопиха майките си в „Море от любов“. С много радост, усмивки и щастливи родители и деца премина тържеството! Нашите красиви малчугани от 1 клас поздравиха своите мами с песни и стихчета, особено успешен се оказа дуетът Суде-Фердун, които изпълниха народна песен. За майките имаше и цвете, подаръче и целувка! Както винаги третокласниците и класната им Деси Станева надминаха очакванията и поднесоха на майките си страхотно тържество със стихове, песни, танци, много забавни игри! За всяка майка и баба (за къде сме без бабите) имаше цвете, ръчно изработена картичка от най-любимите ръчички на света и снимка. Най-оригинални бяха ваучерите за промоция:) всяко майка има право да се възползва от помощта на детето си 3 пъти (да изхвърли боклука, си изчисти стаята и други подобни небивалици:) Много забавно и емционално празнуваха и 2 клас! Песни, танци, стихове и игри, а драматизацията“ Който не работи , не трябва да яде“ обра овациите!

15.03.2016г. Завърши „Проект „Не“ на насилието в училище“ . Проектът се изпълни от Сдружение “Младежки инициативи за развитие и диалог” като основната цел на проекта бе превенция на насилието между децата в училище и формиране на безопасна училищна среда. Проведоха се открити уроци за ученици от 2, 3 и 4 клас. Участвахме в конкурс за най-добра рисунка “Не на насилието”. В заниманията с помощта на различни ролеви игри, чрез разкриване постъпките на героите от приказката за воденичаря, медиаторът мотивира децата да стигнат до убеждението, че трябва да са много наблюдателни и търпеливи, за да могат да откриват добрите страни от поведението на своите съученици, защото всеки човек е значим, достоен и уникален. „Проектът „Не“ на насилието в училище се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“

22.03.2016г. По случай първа пролет бе организиран „Пролетен карнавал на приказните герои! Феите на приказките забавляваха децата от ОУ „Св. Климент Охридски“на традиционния пролетен карнавал. Особено емоционален бе конкурсът за най-добър карнавален костюм. Награди и грамоти получиха най-хубавите пролетни рисунки, стихове и приказки, както и най-оригинално украсените стаи! Забавленията продължиха с конкурса „Като две капки вода“, в което се изявиха музикалните таланти Кристиян, Радослава 5 клас и Петя от 8 клас. Празникът приключи с детска дискотека!

01.04.2016 Празник на буквите в ОУ „Св.Климент Охридски“ , децата посрещат читанкатa

Празник на буквите се проведе в  I а клас с класен ръководител Йорданка Назърова и възпитател Рефие Ахмед в ОУ „Св.Климент Охридски“ в Кърджали. Развълнувани, празнично облечени, усмихнати и въодушевени, децата, родителите и учителите на първи клас го направиха незабравим! Малките ученици показаха, че знаят всички букви и вече могат да четат. В подготвената програма звучаха песни за омайната българска реч.

Малчуганите показаха всичките си знания по български език и решиха всички поставени им от учителката задачи. Децата символично изпратиха прочетения буквар и посрещнаха читанката, специално внимание отделиха и на всяка буква от азбуката. Родителите им с гордост наблюдаваха техните изпълнения. Поздравяваме малките ни ученици и им пожелаваме да са все така усмихнати, ученолюбиви и дръзновени.

07.04.2016г. ОУ „Св. Кл. Охридски“ постави началото на съвместната си дейност с Териториална организация на научно-техническите съюзи-Кърджали, към които се присъединява с учредяването на научно-техническо дружество към ОУ „Св. Кл. Охридски“! Първата съвместна дейност бесвързана с отбелязването на Седмицата на гората. По инициатива на ТО на НТС и с участие на учениците и колектива на ОУ „Св. Климент Охридски“, на 07.04.2016 г., от 10.30 ч., бяха засадени фиданки, осигурени от Държавно ловно стопанство „Женда“, с Директор инж. Николай Янчев.  Засадиха се петнадесет ели, трийсет аризонски кипариса и две липи. „Щастлива съм, че в Седмицата на гората и Международния ден на здраветоизвършваме  това залесяване в двора на нашето училище. Планетата Земя става по зелена. Това е първата ни съвместната инициатива с Териториалната организация на Научно-техническите съюзи. В научно-техническо дружество в нашето училище членуват 33 деца и много учители. Нашият двор ще бъде най-красивия училищен двор в Кърджали“ , каза директорът на училището Маргарита Тодорова. Задоволството ми е изключително голямо, само преди броени дни  създадохме научно-техническото дружество в училището, а  вече присъстваме  на  първата му проява. Надявам се да продължи със същото темпо, да бъде все така активно и да извърши още много добри дела. Не забравяйте, че дърветата са живи същества,  за да пораснат и да съществуват, трябва да се грижите за тях. И след години, когато минавате от тук, да се гордеете, заяви управителят на Териториалната организация на Научно-техническите съюзи доц. д-р Магдалена Николова.  Тя благодари на директора на Държавно ловно стопанство  „Женда” Николай Янчев за предоставените безвъзмездно дръвчета и за участието на служители от стопанството в подготовката на посадъчните ями. До всяко дръвче ще бъде поставена табелка от кое дете е засадено и то ще се грижи за него. На залесяването присъстваха и обитатели на Дневния център за деца и възрастни с увреждания.

09.04.2016  Празник в гората. На 9 април в парк „Простор“ се проведе празник под надслов „Лесовъд за един ден“ по случай Седмицата на гората, организиран от Регионалната дирекция по горите в Кърджали. Празникът бе открит от зам.-директорът на РГД инж. Фикри Рамаданов. Той отбеляза, че Седмицата на гората се чества вече 129 години в първата седмица на април. Така се отдава почит към българската гора, към лесовъдите и залесителите. Целта на този празник е да се провокира интерес към професията на лесовъда и към българската гора. Участниците в празника бяха поздравени от зам.областния управител Румен Младенов. Като част от празника бяха проведени игри и отборът ни стана първенец!

14 Април. Днес пред Военния клуб в Кърджали се проведе състезание-трибой  „Добри, по-добри, най-добри” с участието на отбора ни момчета и момичета от 5 – 7 клас. Състезанието бе посветено на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия. Войниците от 68-та бригада в Пловдив демонстрираха бойни умения в Градската градина.

На 18.04.2016 г., по покана на ТО на НТС, в Дома на техниката, експерти от Областна дирекция на МВР изнесоха лекции, свързани със зачестилите заплахи от терористични актове и разпространението и употребата на наркотични вещества. г-жа Роса Николова и г-н Георги Георгиев придружаваха своите ученици от V, VI и VII клас. Комисар Димитров запозна присъстващите с това, как трябва да действат при евентуална заплаха от взривни вещества. На свой ред, г-н Димитров и г-н Спиров, представиха видовете наркотични вещества, тяхното въздействие и вредата, която нанасят на човешкия организъм.

19.04. По случай деня на Земята и кампанията на ОУ“Св. Кл. Охридски“ за озеленяване на училището отвътре и отвън, децата от 5 а клас с възпитателката си г-жа Стоянка Илчева засадиха цветя в своята стая. Инициативата има за цел да насърчи тяхното екологично мислене.

ОУ“ Св. Кл. Охридски“ в лицето на г-жа Петя Белева и г-жа Силвия Барутчиева спечелиха проект „Обичам природата – и аз участвам“. Благодарение на проекта, с доброволния труд и участие, както на възрастните, така и на децата, училището ще придобие още по-привлекателен вид. Предстои изграждане на нови цветни лехи, скален кът, алея на здравето със спортни уреди и класна стая на открито.

Ученици от 7 клас представиха училището с изложба на предмети от рециклирани материали на ученическа конференция за добри екологични практики ”Земята – наш дом”, организирана от Община Кърджали, ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” и ОДК на 21 април. Симона Косова и Симона Къркеланова представиха презентацията на училището „Зелена революция в града!“.

По случай Денят на Земята, на 22 април, Г-жа Силвия Барутчиева и ученици от 5, 6 и 7 клас представиха презентация на тема „Водата – извор на живот“. Спонсор на събитието бе фирма Хюхютах, която раздаде минерална вода на всички ученици! Нашите ученици участваха и в Празникът на земята, организиран от Община Кърджали, който включваше велопоход, майсторско управление на велосипед, представяне на екологични постери, празник на цветята и концерт.

 

Спечелихме 100 дървета от кампанията „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“.

Победителите в конкурса за най-озеленена стая 5 а клас с възпитател Стоянка Илчева похапнаха вкусна торта за награда! 2 място за хубавата украса с цветя и кутия бонбони за 6 а клас с кл.р-тел Петя Белева!

По повод Международният ден на книгата и авторското право-23.04учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ участваха във викторина-игра „Познай приказката„. Участниците се забавляваха и показаха знания за известни автори и произведения. Маратонът по четене насърчи участниците да продължат да четат и да попълват читателските си дневници. КНИГАТА Е ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА!

Усмихнатите ни лазарки от 3 клас превърнаха в истински цветен празник деня на Земята. Малките лазарки изричаха благословии за здраве и благополучие, поздравиха ни с песента „Лаленце се люлее“. Те разказаха какво знаят за обичая и как той се е изпълнявал някога.

На 25.04.2016г нашият отбор представи училището ни на състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации„, с ръководител Г. Георгиев. Състезанието премина с много емоции и стремеж към победа.

На 27.04.2016 г., по случай настъпващите великденски празници ТО на НТС и учениците от 3 а клас на ОУ „Св. Кл. Охридски“, с класен ръководител – Десислава Станева, зарадваха възпитаниците от Детски център „Надежда“ като им подариха дрехи и играчки и поздравиха децата от центъра с малка великденска програма. Директорката Маргарита Тодорова поздрави децата и колектива на центъра.

28.04.2016г. – състезание „Млад огнеборец“ на стадион „Горубсо“. Отборът, с ръководител Г.Георгиев, пълен с енергия се представи достойно!!!

На 03.05.2016г. се проведе Великденски кулинарен базар.

9 Май – Денят на Европа се отбелязва с Ден на самоуправлението, в който ученици поемат ролята на учители, директор и заместник директор. Директор на училището бе Симона Косова, а зам. директор – Ива Чаушева от 7 а клас. Директорката влезе и в час по английски език, а след това награди и малките ни второкласници за успехите им през годината. Учениците споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

11.05. Открита педагогическа практика се проведе в 5 а клас с преподавател г-жа Роси Николова и в 4 а клас с преподавател г-жа Елена Добрева. Гост на урока бе г-жа Маргарита Тодорова – директор на училището! Различни педагози приобщават децата към изискванията на училищния живот и обучение, към съвместните дейности в урочни работи и извънурочна дейност, допринасят за хармонична приемственост. Една китайска мъдрост казва: „Ако ти дадат една риба – те хранят за един ден. Ако ти покажат как се лови риба – ще имаш храна за ЦЯЛ живот. Особено важно винаги е било проучването и събирането на информация от бъдещите учители за личностните и емоционални характеристики на децата, за нагласите и интересите им, за силните и по-слабите им страни, за да могат учителите да откриват и развиват най-доброто в тях и да са им полезни в целия процес.

На 19 май 2016 г. в ОУ “Св.Кл.Охридски“ – гр. Кърджали се проведе общоучилищен спортен празник, организиран от г-н Янко Мандаджиев, учител по физическо възпитание и спорт. Събитието  бе посветено на седмицата на физическа активност. MOVEWeek е общоевропейско събитие, което има за цел да покаже ползите от воденето на активен начин на живот. За най-малките ученици от 2 до 4 клас бяха организирани щафетни игри и турнир по народна топка, а 5, 6 и 7 клас участваха в атлетически игри и турнир по футбол и волейбол. Директорката Маргарита Тодорова награди всички участници с минерална вода и лакомство.

24 май! Ден на славянската писменост! Тържествено отбелязахме деня с тържество на най-малките от 1 до 4 клас-стихове и песни. Гости н бяха Вилдн Сефер (областна администрациа), Гроздан Колев (началник на РИО), зам.метър на града, Диана Соколова (НТС). Приветстия към ученици, учители и гости произнесоха всички, поднесено бяха цветя. Директорката на училището Маргарита Тодорова происнесе тървествено слово и награди изявените ученици! Oткрихме програмата, организирана от общината с красив танц с българското знаме на 3 а клас с кл. р-тел Десислава Станева. Инж. Хасан Азис, кмет на гр. Кърджали награди двете ни изявени ученички Джейда Джеват и Дияна Гуглева за успехите им през годината!

4.06 Освен че са красиви и добри, днес тези прекрасни момичета се включиха в националната кампания „Да изчистим България за един ден“. Всичко започва с една малка стъпка! Момичетата на ОУ „Св. Кл. Охридски изчистиха района около Каменната сватба!

9-10 юни. Екскурзия в София! Много емоции, исторически забележителости. Всички заедно! 5,6,7, 8 клас!

9.06. Матея Илиева от 7 а клас с награда от престижен конкурс „Заветите на първоучителя Климент Охридски“!

10 юни. Основно Училище ‘Св.Климент Охридски’ бe наградено със знак за качество на проекта: From Garden to Table –„От градината до масата“, 2015-2016 E-twinning партньорство с Турция, Франция, Испания и Полша.

15.06 Последният училищен звънец за тази учебна година

„Охридци“ с редица успехи и награди от областни,  национални и международни състезания

Възпитаниците на ОУ „Св. Кл. Охридски“ завършват тази успешна година с участие в многобройни състезания, конкурси, олимпиади, както и във всички състезания на Сдружението на българските начални учители.

Диана Гуглева от 6 клас за пореден път печели първо място на математическото кенгуру. Изявена ученичка на град Кърджали с награда от  кмета инж. Хасан Азис.

Джейда Джеват от 4  клас е първа на областния кръг на олимпиадата по математика и на трето място в математическото кенгуру, както и във всички състезания на начален курс, винаги с максимален брой точки. Изявена ученичка на град Кърджали с награда от  кмета инж. Хасан Азис.

Суде Нурбахар от 1 клас се класира на четвърто място в математическото кенгуру и с максимален брой точки се класира в състезанията по математика и български език на национално ниво.

Трето място за Матея Илиева на математическото състезание и грамота от конкурса “Заветите на първоучителя Климент Охридски“.

Много малчугани от начален курс участваха в състезанията „Аз и буквите“ „Природата, аз и светът“, „Аз и числата“, „Аз общувам с Европа„. От 2 клас отлично участие в състезанието по математика имат Валентин Гуглев, Селями, Мерве, Мартина, Владо. Тундж и Васко получиха максимален брой точки по английски език. От трети клас отлично се представиха Силвия, Съла, Ралица във всички състезания на Сдружението на българските начални учители. От 4 клас прекрасно се справиха в състезанията на Сдружението Джейда, Златина, Емре и Йелиз.

До областния кръг по математика и български език и история достигнаха Радослава Веселинова и Калоян Георгиев от 5 клас, по математика – Диана Гуглева и Виктория Карабашова от 6 клас, по география – Виктория Карабашова.

След победата и първото място на общинския турнир по тенис на маса, отборът на момичетата в състав Наталия Германова, Виктория Карабашова, Стефания Петкова, Кирас Тасим и Матея Георгиева и треньорът им Мандаджиев бяха наградени за призово второ място в надпреватата „Левски скок“.

Ученици от 4, 5 и 6 клас под ръководството на Силвия Барутчиева участваха и в Националното състезание „Ключът на музиката“, организирано от Министерство на образованието и науката.

Имаме републикански шампион по борба – Дениз Хикмет от 5 клас. Натали Германова от 7 клас спечели областното състезание по бадминтон.

Областният управител удостои с грамота Павлина Георгиева – учител по математика в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали за активна преподавателска работа, висок професионализъм, дългогодишен принос за развитието на модерното българско образование и постигнати високи резултати в обучението по математика.

 

 

 

Реклами
%d блогъра харесват това: